I Østrig mener en gruppe vinbønder, at et klassificerings-system er afgørende for salget af deres vine. Österreichische Traditionsweingüter (ÖTW) hedder deres sammenslutning bestående af 62 vinproducenter, der siden 1992 har arbejdet sammen om det projekt de kalder: Erste Lagen – der frit oversat betyder de bedste grosteder. Ideen er at skabe et kvalitets-klassificeringssystem for østrigske vinmarker helt fra bunden, et privat projekt, som de håber vil kunne ende op med at blive en officiel vinlov.
Michael Moosbrugger, fra Schloss Gobelsburg i Kamptal, er organisationens formand og han fortæller til det internationale vintidsskrift, Wine Business International, at etablering af en klassifikation ikke er noget man kan slå op i en bog og se hvordan man gør. Spørgsmålene er mange og hvad er det præcis, der skal klassificeres? Skal det være vingårde, som i Bordeaux – landsbyer, som i Champagne – eller vinmarker, som i Côte d’Or?
Hos ÖTW besluttede man at begynde med geografien. Hvad vokser hvor og hvorfor? Men geologi alene fortæller ikke så meget om kvalitet og Moosbrugger påpeger, at ÖTW ikke kan måle kvaliteten af en vingård, men kun dens homogenitet. En anden mulighed er at vurdere betydningen af de enkelte vinmarker, kendt som Rieds. Hvis flere producenter distribuerer vin fra det samme sted – som f.eks. på den berømte Heiligenstein – og de alle sætter det navn på etiketten, er det et tegn på, at stedet er værdsat og sandsynligvis af en grund.
Men hvad med den enkelte vingårds kvalitet i flasken – hvordan skal den vurderes? Er det et spørgsmål om hvad der sælger bedst på markedet, eller skal det afgøres på baggrund af udtalelser fra bestemte smagere? Foreningens løsning på det spørgsmål har været, at indbyde til en årlig vinsmagning, hvor eksperter inviteres til bedømme ÖTWs vine. Smagerne der inviteres er anerkendte lokale og internationale eksperter, vinskribenter, sommeliers og vinhandlere.
Deres smagsnotater indgår derefter i Moosbruggers store regneark på computeren, hvor alle de øvrige indhentede informationer om geologi og historie også er med. Store mængder af data, der om ti år, forudser Moosbrugger, vil gøre det muligt at klassificere hvad der skal være – fremhæves/ophæves – til Premier Crus. Derefter vil det sandsynligvis tage endnu fem til ti år, at få det hele omsat til en officiel vinlov.
Om motivationen og viljen til at gennemføre så langsigtet og tidskrævende et projekt siger Moosbrugger til Wine Business International: ”For mig er en af de store fordele ved klassifikationssystemet, at det er afgørende for at sælge vine på det internationale marked. Det bliver så meget lettere at kommunikere om – og forstå et område. ”
Michael Moosbrugger er også en meget talentfuld vinmager og hans vine fra Schloss Gobelsburg kan købes hos Bichel