Dansk frugtvin er inde i en bemærkelsesværdig kvalitetsudvikling, og en af de absolutte frontløbere er Frederiksdal Gods på Lolland, der har specialiseret sig i surkirsebær. Her har man gennem en årrække bevist, at nationalklenodiet Stevnsbær kan frembringe hedvine på højeste internationale niveau. Men Frederiksdal har ikke hvilet på laurbærrene, men udvikler til stadighed nye kreative produkter, der flytter grænserne for, hvad man hidtil har opfattet som kirsebærvin.
Vejen til mere end overlevelse
Det har i over en generation været ualmindelig svært at være dansk kirsebærproducent, og adskillige danske kirsebærplantager har da også givet op og fældet træerne. Priserne på kirsebærsaft er kun faldet og faldet, men Frederiksdal Gods har evnet at finde vejen ud af krisen. Man valgte at trylle den usælgelige saft om til hedvin i særklasse, og dermed opnå priser, der igen kan gøre kirsebæravl til en fornuftig forretning.
Selv om Frederiksdals kirsebærhedvine sælger glimrende, er problemerne ikke overstået med det. Surkirsebærret er rigtig vanskelig at dyrke, da man må slås med frostskader ved blomstringen, stærkt varierende udbytter fra år til år og fugtigt svampefremkaldende høstvejr. Man er derfor i særklasse afhængig af gunstige vejrforhold, og i enkelte år er det stort set umuligt at producere noget som helst – ikke mindst hvis ambitionen er at ramme den højeste vinkvalitet.
Derfor har den fantastisk solrige og tørre sommer i 2018 ikke blot været en velsignelse for den danske vinavl, men også for kirsebærrene. Man har på Lolland oplevet en enestående tidlig høst af en uhørt høj bærkvalitet. Da de forskellige vintyper ofte lagrer længe, må vi have tålmodighed, før vi for alvor kan nyde godt af, at vejrguderne har tilsmilet Lolland og omegn i bemærkelsesværdig grad i årgang 2018. Men indtil da kan man smage nærmere på nogle af de nye produkter, som folkene bag Frederiksdal Kirsebærvin – Harald Krabbe, Morten Brink Iwersen og Jan Friis-Mikkelsen – løbende udvikler.
Dansk Vermouth
Fortidens danske kirsebærvine har slæbt rundt på en alvorlig arvesynd af berettiget bad-standing, og det samme har gjort sig gældende for dansk Vermouth, som kun for alvor var populær under 2. Verdenskrigs mangel på den ægte vare. Det har nu ikke afskrækket Frederiksdal fra at tage prygelknaben dansk Vermouth op til kærlig genbehandling, og også her er man kommet op med med en dybt personlig fortolkning af en klassisk hedvin – selvfølgelig baseret på Stevnskirsebær.
Udgangspunktet er et udtræk af blandt andet anis, vanilje, citrus, kanel, kaffebønner og så den klassiske Malurt, der er en uundgåelig del af enhver vaskeægte Vermouth. Det engelske ord for Malurt er Wormwood, så deraf er navnet Vermouth uden tvivl affødt. Udfordringen har været at finde de rette aromatiske komponenter, så sammenstikket rummer et klart kirsebærpræg og alligevel har en Vermouth-agtig karakter.
Kirsebærpræget kommer fra Frederiksdals Rancio, der er godsets klassiske kirsebærvin plus en dosis af Rancio-vinen, der efter gæring er sat på små 25 liters glasballoner, der placeres udenfor i solen et års tid for at opnå et lettere oxideret præg, og vinen er efterfølgende lagret på Cognacs-fade. Rancio-metoden har man i generationer brugt på Madeira, i Banyuls og i Maury. Denne produktionsmodel har givet den danske Vermouth et udtryk som en potent hedvin, men med et behersket alkoholindhold på 15,5 procent.
Selv opfatter jeg Frederiksdal Vermouth som værende mere i familie med den søde italienske urtebitter Amaro (eksempelvis Ramazotti eller Averna) end med gængs fransk Vermouth og intet ondt i det. Der er tale om en kompleks og kraftigt smagende vin med masser af bitterstoffer, et klart medicinsk element, behersket sødme, toner af kaffe plus selvfølgelig en markant kirsebærsmag.
Den fungerer fint med masser af is som en aperitif, men mit gæt er, at den for alvor kan gøre sig som en ingrediens i nykomponerede cocktails, hvor man sigter efter en unik nordisk identitet. De dygtige danske bartendere har her fået sig en seriøs, men løftefyldt udfordring med at formidle Frederiksdals Vermouths sammensatte og usædvanlige smagsindtryk i form af nye kreative danske cocktails. Der er lang vej til James Bonds klassiske Martini.
Røde Bobler
Frederiksdal har gennem flere år eksperimenteret med at fremstille mousserende vin baseret på Stevnsbær, og nu er man ved at være i mål. Man har netop lanceret ”Rød”, der er baseret på kirsebær plus pære. Man har gæret kirsebær og pære hver for sig og så efterfølgende sammenstukket vinene. Metoden med separat gæring er valgt for at få en reproducerbar smag og duft, da både kirsebær og pærer lige som vindruer varierer i deres smag fra år til år, og i den aktuelle version er der brugt 60 procent kirsebær og 40 procent pære.
For lige at give et ekstra pift sødme er der tilsat en form for dosage af den stille kirsebærvin Frederiksdal 2015, inden den tappes på Champagneflasker. For at opnå den mousserende effekt eftergærer vinen på tank efter Charmat-metoden, som det kendes fra Prosecco og Lambrusco.
Slutresultatet er en dybrød mousserende vin med et diskret, men tydeligt kirsebærpræg, og hvor pæren har tilføjet friske vinøse toner, og det giver en stil, der let kan lede tanken hen på Lambrusco. I smagen kommer kirsebærpræget til kraftigere udtryk og giver en nydelig rank frugtighed suppleret af en livlig syre, solid mousse og pæn struktur. En klar og diskret sødmefuld nyskabelse, der vil være god som aperitif og som har sin helt egen og vellykkede personlighed.
Frederiksdal Rød Sparkling Harpelunde Lolland – 11 pct. – mousserende
Næse med dyb, intens, mørk kirsebærfrugt med stor friskhed og eksotisk krydderi med toner af kanel og nellike. I munden med kraftig mousse samme aromarigdom og frugtkarakter som Frederiksdals hedvine. Frisk og delikat helhedspræg, hvor pæren kan erkendes og giver vinen løft og balance. Diskret sødmefuldt udtryk med lang velafbalanceret eftersmag. Pæn mineralitet og læskende bittertoner. Delikat, personlig og umiddelbart charmerende.
89 | 179,00 Frederiksdal
Frederiksdal Gods
Godsets totale jordareal er på 500 hektar
Der dyrkes 55 hektar Stevnsbær
Fra år til år svinger andelen af bær til vin mellem 50 til 100 procent, hvor et eventuelt overskud går til almindelig kirsebærsaft
Frederiksdal rummer i dag Skandinaviens største vineri
Frederiksdal ligger på det vestligste Lolland nær færgelejet Tårs
Se mere på Frederiksdal.com