314 danske drue- og frugtvine fra 109 avlere var med i medajle-konkurrencen ved Foreningen Dansk Vins 23. Vinskue. Det foregik lørdag den 7. september hvor de bedste vine fra de foregående år blev kåret. Forinden, den 6. august, var alle vinene blevet smagt og bedømt af et panel bestående af 26 dommere. På dagens vinskue kunne alle vinene smages inden spændingen blev udløst. I alt blev der guldmedaljer til 16 vine, sølv til 22, og bronze til 31. Af de 314 tilmeldte vine, var der en klar overvægt af de såkaldte unge druevine (235), mens der var stort set lige mange ældre druevine, frugtvine og et mindre antal mjød.
Opadstigende kvalitetskurve
Dansk vin og frugtvin er tydeligvis inde i en opadstigende kvalitetskurve. Mangfoldigheden er stor, der plantes stadig nyt og eksperimenteres med sorter, frugt og blends, sågar med blandinger af frugt og druer, og ja – hvorfor ikke?
”Dansk vin er blevet så etableret, at vi nu også får sygdommene”, er den faglige autoritets kommentar. Torben Bo Toldam-Andersen, er lektor i afgrødevidenskab på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og har fulgt de danske avleres kamp for kvalitet og anerkendelse. Han er med på Vinskuet for at se hvad der er kommet ud af den historisk, indtil nu bedste årgang i Danmark. Som han siger: ”Vi havde virkelig vinklima i 2018, som i Tyskland og Champagne.” 2019 derimod tegner svær, planterne har været plaget af vinskimmel på grund af den høje varme og fugtighed i august. Det er en ny situation, der kræver forholdsregler og tilpasning, hvis vinskimmel ikke skal blive en trussel for dansk vinavl, uddyber han.
Vindervinene i de enkelte kategorier blev:
Årets vinmager (bedste vin på skuet)
Lars Jacobsen, Røjle Vin – ”Rosé 2018”
Årets vinbonde (bedste unge vin på skuet)
Lars Jacobsen, Røjle Vin – ”Rosé 2018”
Årets bedste ældre vin
Sven Moesgaard, Skærsøgaard Vin – ”Skærsøgaard Hedvin”
Årets bedste frugtvin
Søren Damgaard, Copenhagen Winery – ”Aroma”
Klassen for unge druevine
Bedste mousserende vin: Sven Moesgaard, Skærsøgaard Vin – ”DONS (BOB) Cuvée Brut”
Bedste hvid- og orangevin: Lillian & Kim F. Madsen, MODAVI – ”Solen”
Bedste rosé: Lars Jacobsen, Røjle Vin – ”Rosé 2018”
Bedste rødvin: Torkil Sørensen, Skovkrogens Vinlaug – ”Pinot”
Bedste sød dessertvin: Flemming Højfeldt, Langå Søgård Vinlaug – ”White Ice”
Bedste hedvin: Steen Werning Hansen, Kristianshøj Vin – ”Kristianshøj Sweet Intense”
Klassen for ældre druevine
Bedste hvidvin: Jan Thrysøe, Guldbæk Vingård – ” 56º North – Solaris”
Bedste rødvin: Kurt Lundkvist, Svenstrup Gods Vingård – ”Rondo 2014”
Bedste sød dessertvin: Søren Lange Nielsen, Lønne Vingård – ”Sød dessertvin”
Bedste hedvin: Sven Moesgaard, Skærsøgaard Vin – ”Skærsøgaard Hedvin”
Klassen for frugtvine
Bedste traditionel cider: Jens Peter Bak, Nagelsbjerg Vin – ”Bøsserup Cox Orange”
Bedste mousserende æblevin: Søren Damgaard – Copenhagen Winery – ”Aroma”
Bedste mousserende frugtvin: Frantz Lundby, Andersen Winery – ”Elmsfeuer”
Bedste øvrige frugtvinstyper: Atle Sivert Tærum – ”Hylleblomst m/stikkelsbær”
Bedste isvin: Jens Skovgaard Pedersen, Cold Hand Winery – ”Malus Danica”
Bedste Mjød: Bente Christensen, Honninghuset – ”Honninghusets Drageblod”
Læs mere om dansk vin her: http://vinbladet.dk/ny-verden-aabner/