Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

20 år med „Große Gewächse“ (del 1)

- Silvaner, Weisser Burgunder, Grauer Burgunder, Chardonnay, Frühburgunder og Spätburgunder

VDP – Verband Deutscher Prädikatsweingüter – er en forening, der tæller 200 af Tysklands bedste vinproducenter. I år fejrede de, at deres Große Gewächse – eller rettere konceptet bag begrebet – fyldte tyve år. Der er ingen tvivl om at denne idé har bidraget væsentligt til et mægtigt kvalitetsløft indenfor tysk vin. Konceptet var og er et forsøg på at skærpe kravene til de bedste tørre vine indenfor VDP, hvilket er lykkedes, specielt når man tager i betragtning, at klassifikationen skal bevæge sig indenfor rammerne af den gældende tyske vinlovgivning.

Grosses Gewächs er en betegnelse, den private VDP-forening med inspiration fra Bourgognes Grand Cru har vedtaget at bruge for deres medlemmers top-vine. Kategorien omfatter tørre vine med begrænset høstudbytte fra særligt udvalgte marker (Grosse Lage), der lagres ekstra længe og tidligst kan frigives i september året efter høsten. I år 629 Grosses Gewächs vine fra 327 forskellige parceller bliver frigivet til salg den 1. september

Efter tre meget tørre og varme år blev 2021 året hvor bøtten vendte. Foråret var relativt koldt, så vinen sprang lidt senere ud end i et gennemsnitsår. Også derefter gik det langsomt og blomstringen fandt også senere sted en normalt. Derefter kom varmen, der fik druerne til at vokse meget hurtig. Det har tilfølge, at druerne bliver meget kompakte, hvilket kan føre til problemer senere.

Med den relativ kolde sommer blev vinen skånet for stress på grund af vandmangel og druerne blev ikke skadet af en for stærk solbestråling. Til gengæld havde svampesygdommene gode muligheder for at brede sig og vindyrkerne skulle virkelig være på tæerne for at undgå alvorlige skader. Peronospara, der kan angribe både druer og blade var den mest udbredte, men også meldug havde gode betingelser. Botrytis kom til da druerne var ved at modnes og på grund af de kompakte drueklaser, hvor enkelte bær voksede så hurtigt at de kunne blive indeklemt og revne, blev problemet ikke mindre i løbet af modningsperioden. Botrytis i et sent stadium kan være en god ting, så hedder sygdommen Edelfäule eller Pourriture Noble og druerne kan bruges til at lave de søde vine med. Tørre vine lavet på den slags druer smager derimod sjældent godt. Desværre blev det ikke  muligt at producere større mængder af auslese og beerenauslese i 2021, da efteråret ikke blev så varmt, at druerne begyndte at skrumpe.

Det blev en sen høst og sukkerindholdet i druerne var mange steder ikke noget at råbe hurra for. Syreniveauet var markant og på de tidligst høstede druerne skulle mosten afsyres, hvilket er en relativ nem process, der egentlig ikke skader kvaliteten. Mængdemæssig var høsten lige over gennemsnit og de producerede vine, i hvert fald i det man kalder ”basissegmentet” er relative lette og friske vine med et markant syrebid.

Hvert år i slutningen af august afholder VDP en stor vinsmagning for en række af verdens førende vinjournalister, sommelieres og betydende vinhandlere og 2022 var ingen undtagelse fra denne regel. Vinsmagningen er utrolig velorganiseret og løber over tre dage. For at sikre at også vine lavet på andre druesorter end Riesling får tilstrækkelig med opmærksomhed er den første dag alene helliget disse. Så dem starter vi med her.

Horst Sauer snuppede førstepladsen med en ”AM LUMPEN 1655”, en kompleks og fyldig vin med en enorm lang eftersmag (94+)

SILVANER

FRANKEN

Franken er specialister i silvaner og 2021 var åbenbart et år der passede denne druesort rigtig godt. Niveauet er rigtigt højt med kun få producenter, der ikke helt ramte skiven. Max Müller I præsenterede to vine, en RATSHERR med en gylden farve, et snert af røg i duften og en eksotisk voluminøs smag og en meget lang eftersmag (94). Desuden en ”AM LUMPEN 1655”, i stilen ikke langt fra den førstnævnte, dog præget lidt mere af fad (92). Horst Sauer snuppede førstepladsen med en ”AM LUMPEN 1655”, en kompleks og fyldig vin med en enorm lang eftersmag (94+). Rainer Sauers vin fra den sammen vinmark er lettere og elegantere i stilen, men stadig top (93). Hans Wirsching præsenterede kun en enkelt vin, en 2020 KAMMER, i den sædvanlige elegante stil med fin dybde og en harmonisk eftersmag.

Bickel-Stumpf havde to vine med, en 2020 MÖNCHHOF, elegant duft, blød og fyldig, med en fin lang eftersmag (92), samt 2020 ROTHLAUF med lidt mere struktur og et godt syrebid (93). Zehnthof Theo Luckert hører også til de førende vinproducenter i området og præsenterede en kompleks og fyldig MAUSTAL (93). Sidst men ikke mindst skal også Ludwig Knolls STEIN nævnes, saftig og med lidt mere power end de fleste af konkurrenterne (93).

WEISSER BURGUNDER

FRANKEN

Fra Franken var der her kun to vine, 2020 STEINBERG fra fra Staatlicher Hofkeller Würzburg præget af fadlagring og meget åben i stilen uden så meget volumen (89). 2020 KARTHÄUSER fra Juliusspital Würzburg har en let røget duft og med væsentlig mere krop (91).

PFALZ

Ökonomirat Rebholz præsenterede to fremragende vine i denne kategori. MANDELBERG med en næsten eksotisk duft, en fyldig og kompleks vin (95). IM SONNENSCHEIN er lidt lettere i stilen men stadig fremragende (93). Philipp Kuhn fremviste  en 2020 KIRSCHGARTEN, en kraftig sag præget af lagringen på fad. 2020 KIRSCHGARTEN fra Weingut Knipser har en smule mere struktur og først og fremmest et godt syrebid i eftersmagen. Sluttelig skal også KALMIT fra Weingut Kranz nævnes. Fin substans og syrespil (92).

WÜRTTEMBERG

De to bedste her var HUNGERBERG fra Jürgen Ellwanger (91) og SCHLOSSBERG fra Graf Neipperg (91). De ligger meget tæt op ad hinanden smagsmæssigt.

BADEN

Niveauet ligger væsentligt højere her, hvortil det dog skal siges at der kun var en vin fra 2021 med i dette flight og det var en rigtig god FEUERBERG HASLEN fra Bercher, en kraftig vin med karakter og en god lang eftersmag (92). 2019 KIRCHBERG fra Salwey er lidt mere fadbetonet og rå i smagen, den skal lige bruge et par år mere på flasken, så alle smagselementerne kan finde sammen (91). 2019 STEINGRUBENBERG er i samme stil, men er lidt fyldigere (92). 2020 WEINGARTEN er også værd at fremhæve. Et snert af røg i duften, også her en mærkbar indflydelse af fad og en god lang eftersmag (92)

GRAUER BURGUNDER

BADEN

BERCHER præsenterede ligeledes et par typiske Grauburgunder, en SCHLOSSGARTEN VILLINGER, frugtbetonet, lidt let i stilen, men med et godt syrebid (91). FEURBERG HASLEN er klart bedre med mere kompleksitet og dybde (92+). Fra Franz Keller var 2020 SCHLOSSBERG bedst, en rund, harmonisk vin med en lang eftersmag (92). Salwey præsenterede 2019 EICHBERG, fyldig og næsten cremet i strukturen, med et harmonisk præg af lagringen på fad. 2019 HENKENBERG er knap så stærk i udtrykket og med lidt mindre frugt (90).

WÜRTTEMBERG

Her blev der kun præsenteret én vin, en 2020 LÄMMLER fra Rainer Schneitmann. Ikke så fyldig og ekspressiv som i de foregående år, men Schnaitmann er nu engang en meget stabil producent af gode vine (90).

CHARDONNAY

BADEN

Her blev der præsenteret vine udelukkende fra 2020 og jeg må indrømme, at der ikke rigtig var nogen, der kunne vække min begejstring. Generelt mangler vinene tyngde og en kerne af frugt, der kan udvikle sig med alderen. Bevares BIENENBERG (90+) og SCHLOSSBERG (91) er udmærkede vine, men lever ikke op til de foregående år og det er tvivlsomt om  vinenes smagselementer bliver i stand til at finde hinanden ved yderligere lagring på flasken. Summasumarum, 2020 er i Tyskland et ABC-år (Anything but Chardonnay).

FRÜHBURGUNDER

AHR

2020 SONNENBERG fra Weingut Burggarten er elegant i stilen, med en lidt for markant syre, men stadig med tilstrækkelig frugt til at balancere vinen (90). 2020 HERRENBERG  fra Deutzerhof er mere mineralsk i stilen, her mangler der en smule varme og frugt (89). 2020 MÖNCHBERG fra samme producent har et snert af mynte i duften og er den kraftigste af de to (90).

SPÄTBURGUNDER

AHR

Deutzerhof medbragte ikke mindre end fire vine i år. 2020 LANDSKRONE virker relativ spinkel (89), 2020 KIRCHTÜRMCHEN er lidt mørkere i smagen og har en smule mere frugt (90), 2020 MÖNCHHOF besidder mere stof og dybde og er næsten sødlig i smagen (91). 2020 ECK er en smule lettere end sidstnævnte, men har en fin balance og en elegant eftersmag (92). 2020 BURGARTEN fra Nelles har tilstrækkelig med frugt, men er lidt stram i eftersmagen (89), ROSENTHAL fra samme producent er væsentlig bedre. Fin balance, ikke så fyldig, men snarere elegant (92). Burggarten medbragte tre vine. Jeg holder mest af 2020 SCHIEFERLAY, den besidder en elegant duftt, er rund og harmonisk i smagen og er ikke fór syrebetonet (91).

RHEINGAU

Weingut Künstler er en af Rheingaus bedste producenter. 2019 REICHESTAL har en fin fast krop og en meget elegant smag af skovbær (93+). HASSEL fra Weingut Kaufmann tager førsteprisen i år. En fremragende vin. En usædvanlig vin med frugt en-masse, silkebløde tanniner, og et godt integreret syreniveau. Andre smagere på nettet rapporterer her om en flygtig tone i duften, de har nok prøvesmagt den tidlig søndag morgen. Den første flaske havde nemlig en fejl, den næste flaske var væsentlig bedre, derfor (95+) fra mig. 2020 BERG SCHLOSSBERG fra Kloster Eberbach er lidt sødlig i smagen, ikke vanvittig kompleks, men balancen er i orden (91).

Dette flight blev afsluttet af fire gange Höllenberg. Også her viste Rheingau sig fra sin stærke side. 2020 HÖLLENBERG fra  Familie Allendorf, er en fin vin med meget af det hele, kan med flaskelagring sikker fortjene et par points mere (93+). 2019 HÖLLENBERG fra Künstler er også en meget komplet vin, der allerede nu kan drikkes med stor fornøjelse (94+). 2019 HÖLLENBERG fra Kloster Eberbach er lidt tillukket i duften, men ligeledes en vin i fin balance (92). Sidst men ikke mindst har vi jo også 2020 HÖLLENBERG fra August Kesseler med masser af frugt, saft og fylde og en kompleks finish (95).

FRANKEN

2020 SCHLOSSBERG fra Rudolf Fürst besidder det typiske Fürst fingerprint, som nok hænger sammen med en præcis anvendelse af fadene, aldrig for meget og aldrig for lidt, dette kombineret med  den særlige type eg, der kommer til udtryk der. 2020 CENTGRAFENBERG er lidt slankere i stilen, men ekstrem præcis i udtrykket. Med et ironisk smil på læben, plejer jeg at sige, at den smager sådan lidt som at tygge på en blyant, en kølig lidt tilbageholden vin, der ofte viser styrken i eftersmagen (93+). HUNDSRÜCK er lidt blødere i stilen, men stadig med en fin struktur og længde (92). 2020 SCHLOSSBERG fra Steintal (90) virker lidt rå i smagen, HUNDSRÜCK fra samme producent er lidt blødere i stilen (91) og BISHOFSBERG virker også lidt ufærdig (89). 2019 MAUSTAL fra den pålidelige producent Zehnthof Theo Luckert er væsentlig bedre med megen frugt og en silkeblød finish (91).

RHEINHESSEN

2020 PARES (88) og 2020 HORN (89) fra J. Neus smager i øjeblikket temmelig rå og ufærdige, muligvis bliver de bedre med alderen. 2020 KREUZ fra Kühling-Gillot er væsentlig mere tilgængelig og frugtbetonet. Fin lang eftersmag (92). HEERKRETZ fra Wagner-Stempel er ligeledes en topvin (91+). Battenfeld Spaniers 2020 KIRCHENSTÜCK er en meget elegant vin med alle smagselementerne i fin balace (92+). 2020 FRAUENBERG fra Keller virker lidt ufærdig, en elegant Bouquet med et snert af mynte, en særdeles kraftig vin, hvor der er nok af det hele, den skal bare lægges væk i nogle år (93+)

I næste artikel tager vi fat på vinene lavet på riesling, som nu engang er Tysklands paradehest.