Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Så godt – og så er det dansk!

Leo Steen voksede op i køkkenet på Kryb-i-ly-Kro ved Kolding, hvor hans far var køkkenchef. Han blev uddannet sommelier på Munkebjerg Hotel hos Orla Farman og fortsatte til Fakkelgården hvor han arbejdede sammen med Thomas Rode. Da Rode i 1997 blev chefkok på Kong Hans, Københavns første et-stjernede Michelin-restaurant, fulgte Leo med og blev restaurantchef. En af hans passioner var californisk vin og han fik en billet af sin arbejdsgiver for at finde nye vine til kortet og komme en tur i ”marken”. Det var i 1999.

I foråret 2002 var han tilbage i Californien og fik midlertidig ansættelse hos Stuhlmuller hvor han under høsten var ansvarlig for det daglige arbejde med vinmagerkonsulenten Kerry Damskey som sparringspartner. Det blev til 115 tons, som han sammen med sin praktikant fra Sydafrika fik i hus efter lange arbejdsdage, hvor de lærte hvordan tingene virkede fra opgave til opgave. Fritz Stuhlmuller havde et ledigt job som fuldtidskældermester og det var hans plan, at det skulle være en universitetsuddannet fra Davis. Det kunne Leo ikke klare, men efter 2002-høsten blev han i begyndelsen af 2003 ansat som kældermester på Stuhlmuller!

Leo Steen er en sand vinpraktiker, der aldrig har fået et officielt papir på sin kunnen. Han kan observere, konkludere og tænke selv, det er langt bedre end at være en ”Davis-klon”, som han udtrykker det. Nu beskæftiger den danske sommelier sig kun med at få det bedste frem i det landbrugsprodukt som vin er – og det bliver man ifølge Leo Steen ”aldrig færdig med”.

I løbet af den første vinter, hvor Leo Steen gik og smagte på fadene var der nogle han fandt specielt gode, og han foreslog Fritz Stuhlmuller at de skulle tappe dem som en “Reserve”, hvilket de gjorde og fik 92 point i det amerikanske vinmagasin Wine Spectator. Det blev starten på en lille aftapning af ufiltreret Chardonnay, som nu laves hvert år.

Da Leo Steen kom til Californien var holdningen til Chenin Blanc negativ og gik for at være noget billigt, halvsødt bulkvin, men for ham var det den druesort, der var mest interessant fordi den selv under varme betingelser kan bevare syren. Han fandt en 1 hektar stor parcel med gamle stokke, der ikke kunstvandes og lavede sin først årgang i 2006.

Leo Steen Wines

Da Leo Steen begyndte at tænke på sit eget lille vinprojekt var det for at lave en lettere hvidvin, en madvenlig og frisk vin til den varme californiske sommer. Men det skulle ikke være Chardonnay – ”som stor tilhænger af hvid Loire og Chenin Blanc, der kan bevare en god del syre selv i et varmt klima, begyndte jeg at se mig omkring efter god Chenin Blanc frugt, og det gik der et par år med”.

Valget blev en parcel med 34-år gamle vinstokke der ikke er kunstvandet. Den ligger i Dry Creek Valley og ejes af familien ‘Saini”, der har dyrket druer her i tre generationer.

”Jeg lejer godt 1 ha, resten af markens druer går til en vingård der laver mousserende vin af Chenin Blanc, med et højt udbytte. Vi arbejder selvfølgelig med et lavt udbytte med henblik på et bedre produkt. Det har været et forsøg de første år for at se om der var/er noget potentiale i at lave en tør Chenin Blanc og bevare den malolaktiske syre, så vi får en frisk, livlig vin.

Jeg gærer Chenin Blanc i tank ved lav temperatur og tilsætter ikke kulturgær. Lagrer den derefter i en til to måneder i ældre fade, 8 til 10 år gamle Chardonnayfade for at give en lille smule ‘mikro-oxidation” før de bliver blandet i tank og tappet”.

Leo Steen havde inden sit hvidvinsprojekt forsøgt sig med Syrah, første årgang i 2004. Det var, fortæller han, en vin inspireret af de australske, efter han havde været med under høsten i Coonawarra på Bowen Estate i 2001, men fastslår han: ”stilen er ikke sådan i dag. Jeg startede med Syrah, men mit hjerte er til frisk syre-rig hvidvin.”

Som det fremgår af smagningen her forneden laver han nu også både Grenache- og Zinfandeludgaver, der kan købes hos den danske importør Vinoble.

SMAGNING

2015, Leo Steen, Chenin Blanc, Dry Creek Valley, Saini Farms

Flot duft, citrus, mineralsk, krydret, grønt æble, pikant, let bitter tone. Cremet og samtidig sprød, flot struktur med lang, mineralsk eftersmag med meget fint syre. Vinoble  –  199,00 for årgang 2014 | 90

2012, The Steen,  Chenin Blanc, Santa Ynez Valley, The Jurrassic Park

Gæret og lagret i cement, i ægget, derefter på fade. Stor, kompleks duft, fersken, peberfrugt, marcipan, kaffe. Rig smag, cremet med lang, mineralsk eftersmag fyldt med frisk frugt. |94

2015, Leo Steen, Chardonnay, Santa Cruz Mountain

Flot røget duft, æble og fersken, røget, mineralsk. Meget flot, rank, fyldt med energi, lang, lang, meget frisk eftersmag med kølig frugt, røget og mineralsk. | 94

2015, Leo Steen, Old Vines, Dry Creek Valley, Zinfandel, lidt Syrah og lidt Mouvèdre

Sødmefuld duft, klassisk Zinfandel fyldt med røde bær. Cremet, frisk frugt, middel fylde og middellang eftersmag med Zinfandels syre og sødme. Vinoble – 169,00 | 88

2014, Leo Steen, Grenache, Dry Creek Valley, Provisor Vineyard

Flot duft med moden frugt, strutter af friske, modne bær, let krydret tone, meget ren. Rig og luftig, rig med lang, lang eftersmag med modne bær, tanniner fra stilke fornemmes langt fremme. Vinoble – årgang 2013: 169,00 | 92

2013, Leo Steen, Sonoma Mountain, Syrah, Upper Scale Vineyard

Stadig lukket i duften, stor, friske, ulmende frugt, blækagtig, stor energi. Stor, stor fylde, rank med moden tanniner dækket af moden frugt, lang, lang rig eftersmag. Vinoble – 450,00 | 93