Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Chadwick & Chile

Chiles vinhistorie er forbundet med landets mest velhavende familier, der investererede i vinstokke og gæringstanke på deres landsteder udenfor hovedstaden Santiago. Blandt dem var Don Maximiamo Errázuriz, der i 1870 planter 300 ha med de traditionelle franske druesorter i Panquehue, i Aconcagua dalen. Han bygger et vineri med en stor underjordisk kælder efter fransk model og kalder sin vingård Vina Errázuriz Panquehue. De fleste andre vingårde dengang blev etableret lige syd for Santiago og alle var skeptiske overfor Maximiamos investering nord for byen. Området ved foden af de sneklædte Andes-bjerge viste sig dog at være særdeles velegnet til vindyrkning. Hans søn Rafael overtog gården, der i hans tid voksede til 700 hektar – på det tidspunkt verdens største vinmark ejet af en enkelt person. Efter den 1. Verdenskrig solgte familien ejendommen og først i 1981 blev den tilbagekøbt af Don Alfonso Chadwick Errázuriz.

Don Alfonsos søn, Eduardo Chadwick, begyndte sin vinkarriere i 1983, 23 år gammel. Som færdiguddannet ingeniør fra Universidad Católica de Chile var hans opgave nu genopbygningen af familiens gamle vingård Viña Errázuriz.” Den chilenske vinindustri lå på det tidspunkt i dvale, næsten intet blev eksporteret og kvaliteten kunne kun blive bedre”, fortæller han i et interview med Vinbladet, der møder ham i København, nu 30 år efter. I 1985 tog han med sin far til Bordeaux hvor de besøgte datidens største ønolog Emile Peynaud og for deltog for gang i den store internationale vinudstilling Vinexpo. ”Chilensk vin var da næsten ukendt udenfor Chile”, fortæller Chadwick: ”Kun fire chilenske producenter deltog – foruden os Santa Rita, San Pedro og Los Vascos, da de fleste ikke mente der var nogen fremtid for en eksport af chilensk vin til Europa. På Vinexpo betragtede de os som en kuriositet og kun få var i det hele taget klar over at Chile overhovedet producerede vin. Det var først da Chile i 1990 blev et demokrati at de europæiske døre for alvor åbnede sig.”

 Chadwicks første besøg i Bordeaux blev forlænget med et tre måneders kursus i ønologi på Bordeauxs Universitet og det blev hans første formelle vinuddannelse. Med det i bagagen vendte han hjem til Errázuriz og indførte i slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne nye metoder og teknikker i markarbejdet og indkøbte nyt udstyr til vineriet. Han lancerede Don Maximiano Founder’s Reserve, den første prestigevin fra Viña Errázuriz hvor kun de bedste druer fra skråningerne blev brugt. Den fik sin helt egen plads i vinhistorien da den 43-årige Eduardo Chadwick den 2. februar 2002 besteg Sydamerikas højeste bjerg Aconcagua. I 6.959 meters højde åbnede han den medbragte flaske Errazuriz, Don Maximiano 1999. Han smiler ved tanken og siger -”vi ville vise verden, at vi kunne tage vores vine til den højeste top”. Samme år bliver han kåret som ”Årets vinpersonlighed” af La Cav, Chiles mest ansete vin- og gastronomimagasin. Begrundelse var ”hans innovative og prisværdige kamp for kvalitet”.

Joint-ventures og nye projekter

I 1989 møder Eduardo Chadwick en anden kapitalstærk vinmand, den chilenskfødte Augustin Huneeus bosat i Californien og ejer af Franciscan Vineyards i Napa Valley. Sammen laver de et nyt varemærke ”Caliterra” – sammensat af ”calidad” (kvalitet) og ”terra” (land). De ansætter Ignacio Recabarren, til at lave vin af de opkøbte druer og succesen var hjemme, da vinskribenten Tom Stevenson i London Daily Telegraph skriver: ”Hvis Chile havde 100 af Caliterras slags, ville de erobre hele planeten”. Det var i 1991, kun to år efter projektets start. Samme år vælger Huneeus at overdrage sin andel til Chadwick og i stedet koncentrere sig som sin egen chilenske vingård, Veramonte.

I januar 1995 bliver Caliterra til et joint-venture mellem familierne Mondavi og Chadwick. Ambitionerne er store, og de nye samarbejdspartnere vil ikke nøjes med kun at købe druer. De vil etablere en ny vingård og beder Pedro Izquierdo, der er ansvarlig for markarbejdet på Errázuriz, om at gå på opdagelse. Han finder et sted langt ud på landet i Colchagua Valley. En ejendom på 1.020 ha i et ørkenagtigt, bakket terræn, hvor der blev dyrket hvede i de lavtliggende områder. Det lå så afsides, at det var nødvendigt at bygge en ny vej og føre elektricitet og vand de sidste fem kilometer. Næste opgave blev at dræne hele området, før man kunne begynde at plante og installere drypvandingsanlæg. I februar 1997 begyndte tilplantningen, 310 hektar udelukkende med røde druesorter: Merlot, Carmenère, Cabernet Sauvignon, Shiraz og mindre parceller med Malbec og Sangiovese. Markerne ligger mellem 220 og 260 meter over havet med en årlig nedbørsmængde på 600 mm. Stillehavet, som kun ligger 60 km derfra, sender kølige havbriser ind over landet, og det har stor betydning for mikroklimaet og druernes kvalitet. 1998 bliver den første årgang Caliterra sendt på markedet fra La Arboleda Estate & Winery. Året efter, i 1999, lanceres et nyt joint-venture med mærket Arboleda, der i dag sælges i mange varianter af Chadwicks danske importør H.J. Hansen.

Topvinen Seña

Da Robert Mondavi kom til Chile i 1991 var det med den unge knap 30-årige Eduardo Chadwick som chauffør, selv var han tæt på de firs, men de kom godt ud af det sammen på de støvede veje og det første møde blev til mange og senere ideen om at skabe Chiles første verdensklassevin, en ikonvin, der for alvor skulle sætte Chile på verdenskortet. Det blev til et formelt partnerskab i 1995. Vinen fik navnet Seña, der på spansk betyder rig på nuancer og de første flasker blev sendt på markedet i januar 1997. Seña er en blend af seks klassiske røde druesorter: Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Cabernet Franc, Petit Verdot og Malbec. I dag kommer druerne fra parceller på Seña Hillside i Valle de Aconcagua, der blev købt i 1999 efter mere end tre års søgen. Og der måtte forhandles med 19 forskellige ejere før en samlet ejendom på i alt 350 ha med 42 ha vinmarker var en realitet. Derefter begyndte de første nyplantninger i år 2000. 

Alene og stærk

I 2004 måtte Robert Mondavi tvunget af økonomiske problemer give op og Robert Mondavi Winery blev solgt til den amerikanske gigant Constellation. Det blev anledningen til at Chadwick købte Mondavis andel i Seña, det samme blev tilfældet med Caliterra og Arboleda, som han nu også er eneejer af. Siden 2005, har målsætningen været at alle Señas nye og gamle parceller skal dyrkes 100% økologisk for i så høj grad som muligt at udtrykke et “terroir” i den færdige prestigevin.

”Vi lavede vores joint-venture med Robert Mondavi”, fortæller Chadwick”, for at lave en vin som Opus One, der havde fået europæerne til at åbne øjnene for californisk vin. Med Seña fik vi på grund af succes’en med Opus One med det samme opmærksomhed og det blev den første Chilevin der blev solgt for mere end 50$ på det internationale marked. Seña var et stort skridt frem på den måde at man sagde: OK, Chile har ikke kun potentialet, Chile kan producere terroir-vine. Og efter Seña kom andre til – Château Lafite, Michel Rolland, Montes osv., i dag er der en god håndfuld topproducenter og det er vigtigt for Chile med dette topsegment. Det er en stor fordel for os i dag, når vi lancerer en ny prestigevin, at vi har denne anerkendelse.”

Viñedo Chadwick

Eduardo Chadwick boede som barn på Vina San José de Tocornal i Maipo Alto (nu Chadwick-ejendommen). Maipo Alto betyder det høje Maipo – 700 meter over havet, med Chadwick-ejendommen på 1.000 ha som den højest beliggende. I dag er 65 ha tilplantet og der er planer om at plante yderligere 60 ha. Under landreformen i 1967 solgte Eduardo Chadwicks far store arealer fra til naboerne, to af Chiles andre gamle vinproducenter: Concha Y Toro og Cousino Macul. I 1992 sløjfede Eduardo Chadwick sammen med sin far den polobane han på grund af alderen ikke længere brugte og de plantede den til med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot, der senere i 1994 viste sig at være 100% Carmenere.

”Vi havde i tankerne at lave en vin, der kunne vise stedets potentiale, men i 1992 var det svært at forudse hvor langt Chile kunne nå kvalitetsmæssigt og i hvor høj grad den chilenske vinindustri ville blive anerkendt rundt om i verden”, fortæller Chadwick. I 2002 blev den første årgang 1999 Viñedo Chadwick, opkaldt efter faderen, sendt på markedet. Endnu en ikon vin, der kom til at imponere under de såkaldte Berlin-smagninger, som Eduardo Chadwick i det efterfølgende årti arrangerede. ”Ideeen med de internationale blindsmagninger var”, fortæller han ” at promovere Chile-vin, som ingen rigtig ville respektere. Det var svært, selv var vi stolte af det, men det var svært at trænge igennem – ikke mindst til journalister. I USA for eksempel ratede Parker slet ikke vin fra Chile, det var frustrerende når man skulle sælge Chile i USA og Asien”

Blindsmagningens triumf

Den første blindsmagning blev afholdt på Ritz Carlton Hotel i Berlin den 23. januar 2004. Det blev inviteret til en smagning af de bedste italienske og franske vine mod Errázurizs topvine: Viñedo Chadwick, Seña og Don Maximiano Founder’s Reserve. Smagningen blev ledet af den engelske vinskribent Steven Spurrier med et panel af Europas førende vinskribenter, heriblandt Vinbladets redaktør Peter Winding. Som med den store historiske forgænger – Paris-smagningen i 1976 hvor de californiske vine til alles overraskelse vandt over de franske, blev det outsiderne fra Chile, der vandt over de franske og italienske topvine. Viñedo Chadwick 2000 og Seña 2001 blev nr. 1 og nr. 2 foran de store franske 1. Cru’er Château Lafite, Château Margaux og Château Latour og de italienske kultvine Tignanello, Sassicaia, Solaia og Guado al Tasso. Efterfølgende kunne den engelske vinskribent Jancis Robinson konkludere, at der var tale om en milepæl for den chilenske vinindustri.  Chadwick har siden holdt mange tilsvarende ”Berlin-tastings”, også i København på Hotel d’Angleterre den 14. maj 2008. Og hver gang har hans egne vine været i top tre. 

Den historiske forbillede

Berlinsmagningen var en satsning hvor Eduardo Chadwick allierede sig med Steven Spurrier, der i 1976 med udgangspunkt i sin vinforretning Caves de la Maideleine i Paris, og sin amerikanske partner Patricia Gallagher arrangerede én af vinhistoriens mest berømte smagninger. Blindsmagningen omfattede 10 røde og 10 hvide vine fra Californien og Frankrig og i begge kategorier vandt Californien. Det var en triumf så stor, at det kom på forsiden af Time Magazine og ekkoet har sat sine egne spor i form af de to vindende flasker 1973 Stag’s Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon og 1973 Château Montelena Chardonnay, nu findes på den permanente udstilling på The Smithsonian Museum i Washington D.C. Time Magazine’s journalist George M. Taber, der rapporterede fra begivenheden i 1976 udgav i 2005 den særdeles læseværdige bog ”Judgment of Paris – California vs. France and the Historic Paris Tasting That Revolutionized Wine”.

Vinmageren

Francisco Baettig er chefvinmager på Errázuriz’s og den ansvarlige for Eduardo Chadwicks tre prestigevine; Don Maximiano Founders Reserve, Viñedo Chadwick og Seña. Før han kom til Errázuriz arbejdede han fire år under Michel Rolands ledelse som assisterende vinmager på Casa Lapostolle. Han er udannet agronom med vinavl som speciale og har studeret ønologi i Bordeaux, hvor han boede to år og mødte sin franske kone. Arbejdede også i en periode i Languedoc-Roussillon for Michel Laroche, i Pomerol på Le Bon Pasteur, i Sancerres på Château Sancerre (hvidvin) og i USA på Hallcrest Winery, et af de første vinerier i Californien, der fik certifikat på at de dyrkede deres druer økologisk. At arbejde økologisk med vindyrkning er virkelig en udfordring fortæller han: ”men hvis ikke man skulle gøre det i Chile hvor skulle man så”, smiler han på sin stille og afdæmpede facon. Han mener filosofien er god, alt bør være så naturligt som muligt, det vil i sidste ende give bedre vine – der i højere grad er et udtryk for deres terroir – og han fortsætter: ”Jeg lærte alt det basale på Casa Lapostolle. Jeg kan godt lide ”rundhed” i en rødvin – kan ikke lide tørre tanniner. Prøver ikke at ekstrahere for meget, men i stedet at koncentrere frugtintensiteten og bruge lidt mindre fadlagring for at få en balance mellem frugt og fad. Elegancen og finessen kommer når man ikke overekstraherer og bruger for meget fad.”

Nyt jomfrueligt land ved kysten

Chadwicks seneste storstilede projekt er nye planteringer 40 kilometer vest for Errázuriz i Aconcagus kystområde. Her har der aldrig tidligere været dyrket druer, men områdets temperaturer og regnmængder kan sammenlignes med Valle de Leydas og Chadwick mente derfor det var risikoen værd at satse. Han opkøbte to naboejendommene Chilhué (”mågested”) og Manzanar, der ligger ved bredden af floden Aconcagua, 13 kilometer i lige linie fra kysten. Tilsammen udgør de 1.047 ha, hvoraf de 400 kan udnyttes og 150 allerede er tilplantet. Forhandler i Danmark www.vinspecialisten.dk

 

Denne artikel stammer fra Vinbladets arkiv og blev første gang bragt i Vinbladet 24. Årgang, Nr.1 Marts-Maj 2015. Fra december 2015 udgives Vinbladet på nettet.