Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Myter & facts om “Hvid Januar”

Hvid januar er hverken en vejrudsigt eller en måned dedikeret til hvide vine, men en kampagne for en måned uden alkohol, der for alvor slog an da organisationen Alcohol Chance lancerede ”Dry January” i 2013. Hvid januar har rødder tilbage til 2. Verdenskrig, hvor den finske regering lancerede “Raitis Januar” (ædru januar) for at spare på nationens ressourcer i kampen mod Sovjetunionen og styrke troppernes moral og kampevne. Siden har ”Dry January” som et populært nytårsforsæt (Google-søgning på ”Dry January” giver 10,5 mio. hits) bredt sig til mange lande, herunder Danmark, hvor Sundhedsstyrelsen bakker op om kampagnen.

                             Hvid Januar (Kilde: Sundhedsstyrelsen)

Bryd vanen. Prøv en måned uden alkohol og se, hvad det gør ved dig. Det er budskabet i kampagnen “Hvid Januar”, som Sundhedsstyrelsen står bag. Hvid Januar har følgende delmål, at:

  • Motivere til at holde alkoholfri måned eller alkoholfri uger.
  • Gøre det socialt acceptabelt at sige nej tak til alkohol.
  • Give deltagerne en anledning til at bryde med usunde vaner.
  • Give erfaring med alkoholfri perioder og situationer (fester, socialt samvær etc.)
  • Udbrede kendskabet og idéen.

”Hvid Januar” er en anledning til at holde en måneds pause fra alkohol. ”I forvejen skruer mange ned for de usunde vaner og op for sundheden oven på julen. Her er en længere pause fra alkohol en god anledning til at bryde sine vaner og tage dem op til overvejelse,” sagde chefkonsulent Stine Flod Storgaard i 2019. ”Der er mange, der gerne vil have alkoholfri alternativer. Selvom man ikke er en af dem, der selv holder Hvid Januar, kan man jo godt sørge for, at der er drikkevarer uden alkohol på bordet. På den måde er man med til at støtte hinanden og den generelt positive udvikling med at drikke mindre”.

Potentielle målgrupper for ”Hvid Januar” kampagnen

  • Folk med et mådeholdent og uproblematisk forbrug af øl og vin, der har interesse for kampagnen og sympati for dens formål og budskaber.
  • Folk der godt ved at de drikker lidt for meget og gerne vil bruge en måneds pause med alkohol som en løftestang til at skære ned på forbruget.
  • Folk med et skadeligt, højt alkoholforbrug er ikke i målgruppen for ”Hvid Januar” men skal have professionel hjælp til afrusning. Denne gruppe har høj risiko for at udvikle abstinens-symptomer som sveden, rysten, hjertebanken og søvnløshed 6-72 timer efter alkoholophør, og abstinens-symptomerne kan ubehandlet udvikle sig til livstruende delir og kramper. (Ugeskr Læger 2017;179:V07160465)

”Hvid Januar” som detox redskab

For nogen er ”Hvid Januar” blevet et led i en detox-sundhedsbølge, hvor det ikke alene handler om afholdenhed i forhold til alkohol men også ”forbudte” næringsmidler som sukker, hvidt brød, fed mad etc. Lise Christiansen Poulsen fortalte i ’Go’ morgen Danmark’ om sin afhængighed af kaffe ─ men det var ikke kun kaffe, hun droppede den januar. ”Jeg gik hjem og tænkte, at min januar både skulle være uden alkohol, uden sex og uden sukker, så jeg gik ‘all in’ på, hvad det kunne gøre for kroppen.” 49-årig holder “hvid januar” – så meget taber hun sig – TV 2. Lise Christiansen Poulsen drikker normalt omkring fem genstande om ugen, men hun tænker ikke på at droppe alkoholen permanent. ”Det er også lidt hyggeligt at komme til en fest, give slip og have det lidt sjovt”, lyder det.

Det er småt med viden om virkningen af fire ugers lever-ferie hos raske mennesker. New Scientist satte sig for at undersøge virkningen af en måneds afholdenhed i stil med ”Dry January” med redaktionens medlemmer som forsøgsdyr og Dr. Rajiv Jalan, leverspecialist fra University College London, som leder af forsøget. Fjorten af bladets journalister deltog i studiet: fire af dem fortsatte med deres vanlige indtagelse af drinks, mens 10 kolleger gik på vandvognen fra 5. oktober til 9. november. Grænsen for deltagernes alkoholforbrug, som New Scientist-journalisterne selv anså for ”normale drikkevaner”, gik fra 10 til 80 genstande om ugen. En engelsk genstand er på otte gram alkohol, så det nævnte antal genstande svarer til et alkoholforbrug på fra otte op til 64 flasker øl om ugen. Mens kontrollen hos Dr. Jalan ikke viste nogen forskel i resultaterne hos de fire fortsat drikkende journalister, var der en klar forskel på ”før og efter” resultaterne hos gruppen af afholdende journalister:

  • Leverens fedtindhold faldt i gennemsnit med 15 pct.
  • Fasteblodsukker niveauet faldt 16 pct. fra 5,1 til 4,3 mmol/l.
  • Et vægttab på 1,5 kg i gennemsnit.
  • Søvnkvaliteten steg fra 3,9 til 4,3 på en skala fra 1-5.
  • Koncentrationsevnen steg fra 3,8 til 4,5 på en skala fra 1-5.

Det eneste negative fund var et fald i antallet af sociale kontakter. Ellers kunne de tørlagte deltagere notere positive ændringer på flere felter til trods for, at de altså efter eget skøn havde haft normale drikkevaner. Nu har alkoholforbruget blandt journalister generelt ry for at ligge til den fugtige side, og 64 øl om ugen ligger betydeligt over ”normale drikkevaners” grænse for et mådeholdent forbrug af alkohol. New Scientist studiet var ikke en kontrolleret undersøgelse; der var f.eks. ingen oplysninger om mulige ændringer i den afholdende gruppes kost. Man kunne sagtens forestille sig, at fire uger på vandvognen – med mindre selskabelighed og ingen adgang til øl eller vin – kan have fået nogen af de afholdende til at skifte bøffen ud med salatskålen.

Gør som Marius ─ drop alkohol og undgå dødelig fedtlever

For 17-årige Marius Grønning Sangild plejer weekendens fester at indeholde alkohol. Og rigeligt af det. Men i denne måned har han besluttet sig for at følge Sundhedsstyrelsens kampagne “Hvid januar”. https://www.tv2fyn.dk/fyn/hvid-januar-en-maned-uden-alkohol-kan-redde-din-lever

Selv om en måned ikke lyder af lang tid, så er det faktisk nok til at give leveren en chance for at skille sig af med overflødige fedtstoffer. ”Hvis man giver sin lever en måneds pause, kan man reducere sit fedtindhold i leveren markant. På den måde mindsker man også risikoen for at udvikle fedtleverbetændelse og skrumpelever”, siger Kathrine Prier Lindvig, læge og ph.d.-studerende på Odense universitetshospital. Halvvejs gennem sin måned uden alkohol fik Marius Grønning Sangild lavet et levertjek. Og her kunne man se, at hans lever allerede efter 12 dage uden alkohol havde et pænt, lavt fedtindhold på 178. Fedtlever karakteriseres ved et leverfedttal på over 250.

Op mod hver fjerde voksne på verdensplan har fedt i leveren ─ og de fleste helt uden at vide det. ”Har du diabetes, er du overvægtig, eller drikker du for meget, er der større sandsynlighed for, at du har for meget fedt i leveren”, forklarer Katrine Prier Lindvig. ”For de fleste er det ikke noget problem, de kan leve hele livet med fedtlever og dø af noget andet, når de bliver gamle. Men nogen udvikler en betændelsestilstand med dannelse af arvæv i leveren og til sidst skrumpelever.

Man må sige at tv2fyn giver den fuld gas med ”dødelig fedtlever” som overskrift, men Kathrine Prier Lindvigs forskning går ud på at finde de rigtige patienter som er i farezonen på det rigtige tidspunkt. ”Det er vigtigt, at de praktiserende læger får mulighed for at lave bedre tests, så vi kan behandle de syge, før det er for sent.” Marius blev tre erfaringer rigere fra sin hvide januar uden alkohol.

  1. “Jeg drikker mere, end jeg tror. Det er nærmest hver dag, man lige bliver tilbudt en øl eller en irish coffee, en drink eller et glas vin til maden.”
  2. “Folk presser mere, end jeg troede.”
  3. “Det bliver hurtigt akavet uden alkohol. Hvis man for eksempel vil sige hej til en sød pige, så er det bare nemmere, når man har fået noget indenbords.”

Hvem holder ”Dry January” og hvad får de ud af det?

Engelske forskere har undersøgt hvem der vælger at være afholdende i januar måned og hvad de opnår ved at være en måned på vandvognen.

  • ”Dry January” appellerer fortrinsvis til folk der 1) har et alkoholforbrug der ligger over genstandsgrænserne og 2) er bekymrede for deres alkoholforbrugs eventuelt negative konsekvenser for deres helbredet; 3) ”Dry January” deltagerne er a) oftere kvinder; b) har hyppigt en højere uddannelse; og c) er typisk velbjergede med en højere social status. (Harm Reduction Journal 2022;19:24)
  • Et vellykket forløb af ”Dry January” var forbundet med en øget evne til at sige nej tak til drinks og der var kun få, der øgede deres forbrug når de nåede hen til februar måned. (Health Psychol 2016;35(3):281-89)
  • Et studie fulgte en gruppe, der var afholdende i en måned (n=94), og en kontrolgruppe med uændret indtagelse af 33,4 g alkohol/dag svarende til knap 3 genstande/dag (n= 47). I sammenligning med kontrolgruppen havde de afholdende deltagere efter forsøget et lavere blodtryk, et beskedent vægttab og bedre søvn. (BMJ Open 2018;8:e020673)

Hvor meget fylder øl og vin i vores sociale liv?

Tv2 spurgte i 2022 den kendte alkoholforsker Morten Grønbæk om hvorvidt en tørlagt måned for en person med et nogenlunde normalt alkoholindtag vil gøre en mærkbar forskel for helbredet.  https://livsstil.tv2.dk/sundhed/2022-01-19-danskere-holder-alkoholfri-januar-men-goer-det-overhovedet-en-forskel-for-helbredet. ”Der vil ikke være nogen gavnlig effekt af at holde sig helt fra alkoholen for denne gruppe. Det skal kun være for at prøve det. Man vil mest opnå en forståelse af, hvor meget det fylder i den danske kultur og vores sociale liv”, sagde han til TV 2.

Der er en stor del danskere, som drikker markant mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger om syv genstande for kvinder og 14 for mænd om ugen. For den gruppe mener Morten Grønbæk, at en alkoholfri måned kan være en øjenåbner. ”Hvis man har brug for at drikke tre glas rødvin om aftenen for at slappe af, er man måske på vej ud i en form for afhængighed, og det vil man finde ud af, hvis man prøver ‘hvid januar’”, siger han.

Der over de seneste årtier er sket et skift i alkohol-kulturen. Hvor det før årtusindskiftet ville være normalt at se ansatte drikke i løbet af arbejdsdagen, har det billede vendt sig helt rundt i dag. Samtidig er der kommet et væld af alkoholfri alternativer på markedet, som gør det lettere at holde sig fra alkohol til sociale arrangementer. “Alkoholfri øl er ganske enkelt blevet bedre og mere velsmagende, fordi bryggerierne har investeret i udviklingen. I 2012 fandtes der kun to danske alkoholfri øl på markedet, hvorimod man i dag kan vælge mellem omkring 100 forskellige danskproducerede øl. Det betyder, at der i dag bliver solgt fire gange så mange alkoholfri øl i Danmark end i 2012,” fortæller Carlsbergs koncerndirektør Søren Brinck. “Forskellige sundheds-tendenser som fx hvid januar er med til at drive udviklingen. Samtidig med er det blevet meget mere socialt acceptabelt at vælge en alkoholfri øl end det tidligere var. For små 20 år siden var det måske lidt skamfuldt at drikke en alkoholfri øl. Mange havde lidt fornemmelsen af, at vedkommende nok havde et problem, hvis man sad med en alkoholfri øl, hvorimod det i dag er et positivt tilvalg, der rent faktisk smager godt.”

Skal man holde sig helt fra øl og vin?

Hvis man har et moderat forbrug, vil Morten Grønbæk ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv ikke anbefale at man holder sig helt fra alkohol, sagde han til Berlingske den 5. januar 2013. ”Det er ikke ligesom rygning, hvor hver cigaret er farlig. Man skal huske på, at alkohol faktisk også har nogle gavnlige effekter. Hvis man drikker 1-2 glas om dagen, har man for eksempel lavere risiko for hjerte-karsygdomme.” Hvis målet er at holde sig sund, er det ikke nødvendigt at holde januar helt hvid. ”Fokuser i stedet på at holde dig inden for genstandsgrænserne. Så er du godt kørende,” siger Morten Grønbæk.

Det spiller op til en ny tendens, der har bredt sig på de sociale medier ─ ”Damp January” ─ der handler om at reducere sit alkoholforbrug og holde måde i modsætning til at være totalt tørlagt i en ”Dry January”. Der er flere råd til hvordan man kan gribe en ”Beige Januar” an:

  • Vær afholdende til hverdag og drik med måde ved særlige lejligheder som f.eks. en fødselsdag.
  • Reducer antallet af dage i løbet af januar måned hvor du drikker øl eller vin.
  • Skær ned på antallet af genstande, når du typisk nyder nogle glas. Hvis du f.eks. er vant til at drikke en halv flaske rødvin til maden, så nøjes med 1- 2 glas.

Mindful Drinking – vælg dine genstande med omhu

Den engelske tv-vært Adrian Chiles fortæller i sin bog The Good Drinker: How I Learned To Love Drinking Less (Profile Books, 2023) hvordan det under optagelsen af en tv dokumentarserie, ”Drinkers like me”, gik op for ham, at han i løbet af en ikke specielt fugtig dag nåede op på 36 genstande. En engelsk genstand er på 8 g alkohol, så det svarer til 24 danske genstande á 12 g alkohol. Selv om han på en typisk uge plejede at nå op på godt 100 (engelske) genstande, var han ikke en klassisk alkoholiker; han væltede ikke beruset rundt på gulvet, han fik ikke tømmermænd, rakte ikke ud efter flasken om morgenen og han kunne passe sit arbejde som tv-vært, og journalist. Det er nu lykkedes for ham at nå ned på mellem 20 og 30 genstande om ugen, hvilket stadig er over den engelske grænse på 14 genstande/uge men dog langt mindre end hvad han plejede at drikke.

Adrian Chiles reflekterer i bogen over hvor mange af ugens godt 100 genstande, han egentlig nød til fulde, og han nåede frem til, at det kun var omkring en tredjedel. Kunsten bestod nu i at kæle for de udvalgte drinks og sløjfe de ligegyldige rutine-genstande. Hvis han er et sted, hvor vinen flyder i stride strømme, drikker han et glas vin, men han drikker så ikke mere vin før han har drukket et helt glas vand. Det sætter tempoet ned i indtagelsen af alkohol og sikrer ham mod dehydrering. Han er også blevet klar over at det første glas giver ”en yndig lille fjer”, og at de efterfølgende genstande er et forgæves forsøg på at genskabe den lette rus, som det første glas gav. Det er vigtigt for Adrian Chiles at understrege, hvor meget mere han nyder de færre genstande, som han nu er nået ned på.

Et andet trick i ”Mindful Drinking” består i aldrig at lade sig presse eller overtale til en drink. Dertil kommer kunsten at lade sig beruse af andet end øl og vin. Men afholdsmand bliver Adrian Chiles aldrig, og den egentlige grund til at han drikker mindre, er at han elsker sit skummende krus øl og sit kølige glas vin. Han ønsker at passe på sig selv, så han som gammel gubbe vil være i stand til at traske ned på pubben, drikke en pint og læse avisen, og så sjoske hjem igen. ”I want to be a good drinker”.