Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Fynsk vin fra H.J. Hansen

Skovgaarde, hvis historie går tilbage til  1466, var en frugt- og bærplantage på 90 hektar da familien Hempel-Hansen købte den i 1998. Hempel-Hansen ejer også vinfirmaet H.J. Hansen Vin, så da priserne for dansk bær og frugt var markant nedadgående samtidig med, at en dansk vinproduktion blev blåstemplet af EU, var det oplagt at investere i vinstokke. H.J. Hansens direktør, Jens Hempel-Hansen, besluttede derfor i 2006 at plante 1.200 vinplanter på 0,7 hektar.

Jens Hempel-Hansen på inspektion i sin vinmark lige før årgang 2019 skal høstes

Af røde druer blev der plantet Rondo, Regent, Léon Millot og Pinot Noir, af grønne Orion, Solaris og Zalas Perle. Første høst blev årgang 2009, “hvor der blev lavet rødvin og hvidvin af hæderlig kvalitet”, som Jens Hempel-Hansen fortæller i et tilbageblik, mens vi skridter rækkerne af inden høsten af årgang 2019 går i gang.

Årgang 2010 blev markant bedre, fortsætter han, og her blev der også for første gang lavet en mousserende vin, hvor duerne blev kørt til Dons ved Kolding, og vinificeret af Sven Moesgaard på Skærsøgaard. Et samarbejde der fortsatte til og med årgang 2017. Nu foregår vinificeringen på en anden af de vestfynske vingårde, Agger Vin, kun en kvarters kørsel fra Skovgaarde. Agger Vin har eget vineri og er med 4.000 vinstokke den største vingård på Fyn. Ejeren Nicolai Agger ansætter som konsulent i høstperioden den New Zealandske  vinmager, Nick Entwistle, som derfor også er med til at vinificere Skovgaardes vine.

Hobby og erhverv

Efter en periode hvor hobbyvinavlere i 1980’erne og 1990’erne havde bevist, at vinavl var muligt i Danmark godkendte EU, at Danmark blev indlemmet i EUs nordlige druezone A. Tilladelsen blev givet i sensommeren 2000, og blev startskuddet til den første kommercielle årgang 2001, hvor Skærsøgaard som den første fik autorisation som erhvervsavler. I dag er der ifølge Foreningen Dansk Vin (FDV) 96 erhvervs-avlere hvoraf  de 15 er på Fyn, heriblandt Skovgaarde og Agger Vin. Mens foreningens hobbyavlere tæller mere end 1.000 på landsplan. Alt i alt udgør det danske vinareal ifølge statistikken i dag 88 hektar.

Der skal to til en tango. Til venstre Jens Hempel-Hansen, ejer af Skovgaarde og til højre Torkil Sørensen, der til dagligt står for alt det praktiske, også med vinen.
Den 23. september blev der høstet Solaris på Skovgaarde. Torkil Sørensen, der står for den daglige drift af Skovgaarde har samlet et hold af plukkere, der møder op når der skal høstes. Plukkerne, hvoraf vi ser nogen af dem her, har organiseret sig i  “Skovkrogens Vinlaug”
Jens Hempel-Hansen og Torkil Sørensen med dagens høst af Solaris hvoraf en lille del vinificeres her i Torkil Sørensens hobby-vineri. Vinene herfra hedder “Skovkrogens Vinlaug”

Se H.J. Hansen Vins udvalg af vine fra Skovgaarde her