Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Lago

Lago, Vinexpo 2009

”Vi elsker Bordeaux, det fylder meget hos os” – kommer det spontant og med glæde fra Lars Gregersen, der her ses sammen med sin kompagnon Ole Andreasen (th. i det grønne skrud) en sommerdag i juni 2009, hvor de bliver medlemmer af Bordeaux-vinbroderskabet La Commanderie du Bontemps de Médoc, des Graves, de Sauternes et de Barsac. Jeg møder de to på deres domicil i Nakskov. En by, der helt modsat Bordeaux, bærer præg af tilbagegang og stagnation, men det har ikke forhindret de to barndomsvenner i at opbygge deres lille landsdækkende vinimperium med salg af vin og spiritus til omkring 100 specialbutikker.

De er begge 64’ere, født og opvokset i Nakskov, spillede sammen på det lokale elite-håndboldhold, gik på samme handelsskole, hvor de begyndte at smage på vin – blindt, og helst fra Bordeaux. Lars Gregersen blev elev i den lokale Lollands Bank, læste på aftensbasis HD i afsætning på Handelshøjskolen i København og blev som 22-årig marketingchef i banken.

Ole Andreasen bosatte sig i København hvor han blev revisor med eksamen fra Handelshøjskolen, mens der i fritiden flittigt blev afholdt blindsmagninger. Deres fælles vininteresse lurede stadig i baggrunden og tanken om, at det en dag skulle være deres levevej, blev indimellem vendt af revisoren i København og bankmanden i Nakskov.

Atomprøvesprængning gav koldstart

Først blev det til et momsnummer med udgangspunkt i Lars Gregersens’ forældres garage i Nakskov. Det første parti vin var 200 flasker Passe- tout -grains fra La Chablisienne. “Det var bare hygge i starten”, mindes Lars – “og det var armen om på ryggen af familie og venner, så var de væk”.

Han var glad for sit job som marketingchef i banken, men syntes efterhånden han havde fået opfyldt sine ambitioner og ringede til Ole og sagde, at nu skulle det være. De skulle være vinhandlere på fuld tid. Lars’ professionelle vinliv startede i september 1995, udelukkende med fransk vin i porteføljen. Desværre blev den satsning tre dage efter deres officielle åbning udfordret af de franske atomprøvesprængninger i Stillehavet.

”Det var noget af en koldstart” fortæller han, ”kunderne fravalgte de franske vine og vi fik et nyt sortiment med toscanske og rumænske vine.”

250 m2 butik

Det lokale islæt melder sig igen med Kurt Teilmann, der havde været vinhandler i Nakskov, men var holdt op og kørte som sælger for den kæde af vinbutikker, der dengang hed Vinstokken (nu Vinoble). Han foreslog Lars og Ole, at de åbnede en Vinstok-butik i hjembyen. Det blev til 250 m2 butik midt i Nakskov, med en storslået åbning den 17. april 1997 – “Det var fantastisk, skide skægt, vi fik en kanon opbakning lokalt” griner Lars. Og så forlod Ole sit revisorjob i København og gik med på fuld tid.

Via Vinstokken-kæden lærte Lars og Ole mange kollegaer at kende, relationer der udviklede sig forretningsmæssigt og førte til en ny udvikling af Lago: ”vores en gros-salg til kollegaer i branchen voksede eksplosivt, det vi selv importerede kunne vi konkurrere med i forhold til mange andre leverandører”.

I 2007 sælger de derfor butikken for udelukkende at koncentrere sig om import med henblik på videresalg til specialhandlen. En fast kundekreds med 100 detaillister, som de servicerer, nu ikke kun med vin, men også whisky.

1855 Cru A/S

Whiskyen kom med fra 2002, men Bordeaux blev ikke glemt: ”Alle fravalgte klassificeret bordeaux og det syntes vi var synd. Hvordan løser vi det, spurgte vi vinhandlere og så nedsatte vi i 2011 en arbejdsgruppe med nogle butiksejere”, fortæller Lars Gregersen. Det blev til forretningskonceptet: ” Aktieselskabet 1855 Cru A/S”, med 17 vinhandlere: Brdr. Schmidt Vinhandel i Viby, Dahl’s Vinhandel i Viborg, Den Franske Vinhandel i Roskilde, Den Gamle Købmandsgård i Kerteminde, Donslund Vine i Christiansfeld, Gunnar Madsens Vinhandel i København på Holmbladsgade og Østerbrogade, Havnens Vin og Tobak i Vejle, Kalundborg Vinhus, Kokkens Vinhus i Glostrup og på Frederiksberg, Prebens Vinhandel i Nykøbing M, Næstved Vinhandel, Skaaning Vin i Rødovre, Thorkilds Vinhandel i Vejen, Vingrotten i Vojens og Wohlenberg Vinhandel i Sønderborg.

Du oser ikke i en Matas når du kommer til en ny by, men det gør du i en vinhandel.

Formålet med samarbejdet er, at kunne give gode tilbud på en-primeur vine og Grand Cru Classé vine fra Bordeaux. Man ser udbuddet og køber via hjemmesiden www.1855cru.com og kan få sit køb leveret direkte til døren, eller hos en af de 18 vinhandlere man vælger på listen. Lago er desuden koblet op på Liv-ex, vinbørsen i London, hvor der for kunderne kan købes og sælges til dagsaktuelle priser.

Lagos egen Bordeaux

Med et hjerte der banker for Bordeaux er det selvfølgelig oplagt, at lave sin helt egen. For Lars og Ole blev det til en Odin, i årgang 2005. De overtalte Monique Bonnet fra Château Suau og fik lov til at høste druer fra tre af hendes parceller i 1. ères Côtes de Bordeaux. I september og oktober 2005 fik de høsten i hus og sorterede kritisk alt hvad der ikke var optimalt, inklusiv stilke. I stedet for de traditionelle 225 liters fade som Bordeaux er kendt for fik Lars og Ole specialbygget 400 liters fade hos bødkeren Sylvain i Libourne og i dem foregik både den alkoholiske og malolaktiske gæring med en efterfølgende hvilepause på de samme fade i 18 måneder.

Lørdag den 18. maj 2007 var tiden så inde til at lave det endelige blend – ”assemblage”. Lars fortæller: ”Fadprøverne overgik vores vildeste forventninger. Merlot var fed, blommeagtig med et kraftigt præg af de nye fade. Cabernet Franc var rig på frugt og meget frisk med hindbær aromaer. Cabernet Sauvignon var struktureret med solbær og masser af tanniner. Det endelig blend blev 60% Merlot, 20% Cabernet Franc og 20% Cabernet Sauvignon.

I maj blev fadene klaret med æggehvide og den endelige sammenstikning blev foretaget og vinen blev tappet. Herefter lod vi vinen ligge endnu nogle måneder på slottet før vi tog den hjem i august 2007.”

Odin blev en stor succes og mange har spurgt om der ikke skulle laves en ny årgang Odin fra Bordeaux, men ren gentagelse er ikke lige frem de to nakskovitters særkende. En ny Odin er på vej, men nu er det en portvin, høstet, trådt og trampet af en ”assemblage” af danske vinhandlere, ført an af Lars og Ole. En årgang 2012 fra Dourodalens Quinta Vista Alegre. Alle venter nu spændt på hvordan den udvikler sig.