Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Danmarksmestre i blindsmagning 2023

Søndag den 21. maj blev Det Åbne Danmarksmesterskab i blindsmagning for 10. gang afgjort! 54 tremands-hold var på Axelborg i København, klar til at kæmpe om titlen, æren og en plads ved VM. 15 hold var direkte kvalificerede fra sidste års finale og resten havde kvalificeret sig via en af semifinalerne i Odense, Aarhus og København.

Hovedrunden bestod af 12 vine (se listen forneden), men i år afleverede holdene deres svar på en tablet eller pc, og hver vin blev til jubel eller dybe suk fra salen afsløret løbende. Herefter opdateredes den store pointtavle, som uden nåde viste holdenes aktuelle placering. Det nye format gav en helt anden dynamik til konkurrencen og de hold, der formåede at holdet hovedet koldt, havde en stor fordel.

Foto: Flemming Gernyx

Efter hovedrunden gik de tre bedste hold direkte til finalen, mens de dårligst placerede 33 hold forlod turneringen. Derefter introduceredes en anden nyhed i årets konkurrencen i form af en playoff-runde. Her dystede 6 hold om to finalepladser, mens 12 hold dystede om de sidste seks pladser med direkte kvalifikation til næste års finale.

Holdet “De Pressede Druer” bestående af Andreas Lund Feilberg, Nicolai Bohr Sørensen og Oliver Axel Funder, som deltog for anden gang, endte på tredjepladsen, mens “Olfactorierne” og “Trio Mas” tog sig af fjerde- og femtepladsen.

Finalens fem hold kæmpede mod hinanden efter last-man-standing princippet, så efter hver finalevin, forlod holdet med den dårligste score scenen. Til sidst var der kun én vin og to hold tilbage. Og det var sidste års vindere “The Three Muscadets” og sidste års nr. 2 “The Spanish Connection” – der er blevet nr. 2 hele fire gange til DM. De to hold lå også nr. 1 og 2
efter hovedrunden med nøjagtigt samme pointtal.

I år blev det så endelig “The Spanish Connetions” tur, for de gættede på nær årgangen helt korrekt på den afsluttende Brunello di Montalcino og hev sejren hjem. Sjældent har jubelscenerne været så voldsomme! De tre glade vindere var Thomas Rydberg som er vinskribent og bl.a. udgiver/redaktør af magasinet Din Vinguide, Hans Werge, der arbejder freelance for Juul’s Vin & Spiritus og Jonas Tofterup, der er Danmarks eneste Master of Wine og bosiddende i Spanien.
”Vi har en ret teknisk tilgang til smagningerne, og bruger altid tre minutter af de ti til at analysere vinen grundigt. Vi laver som det allerførste altid en liste over alskens druesorter, i håbet om ikke at glemme nogen” udtaler holdchef Thomas Rydberg. ”I år følte vi os stort set sikre på Vouvray’en, Tavel-vinen, den søde Muscat de Beaumes de Venice samt i finalen især Brunello’en. Og så ærgrede vi os voldsomt over den hvide Saint-Joseph, som vi kredsede om, men endte med at gætte Rioja på. Og Valpolicella må vi nok lige træne lidt mere. Da Jonas bor i Spanien, bliver det dog som regel kun til én fælles træningsdag op til konkurrencen”.

“The Spanish Connection” kan nu se frem imod at deltage ved VM arrangeret af det franske vinmagasin La Revue du Vin de France. Det er planlagt til afholdelse i Provence 13.-14. oktober. Det Åbne Danmarksmesterskab vender tilbage i 2024 og datoerne for semifinalerne annonceres på www.dmblindsmagning.dk

Vinene til finalen ved DM i Blindsmagning 2023

Indledende del:

Vouvray Demi Sec 2019, Domaine Huet, Loire. Frankrig – chenin blanc
Saint-Joseph Blanc 2021, Domaine Gouye, Rhône. Frankrig – marsanne
Tavel La Dame Rousse 2021, Domaine de la Mordorée, Rhône. Frankrig – grenache /cinsault
Barbaresco Basarin 2019, Sottimano, Piemonte. Italien – nebbiolo
Muscat de Beaumes de Venise 2021, Domaine des Bernardins, Rhône. Frankrig – muscat blanc a petits grains/muscat a petits grains rouges
Viognier 2021, Alban Vineyards, Central Coast, Californien. USA – viognier
Pinot Gris Rothenberg 2018, Zind-Humbrecht, Alsace. Frankrig – pinot gris
Spätburgunder Walporzheimer 2019, Burggarten, Ahr. Tyskland – pinot noir
Valpolicella Classico XVII 2021, Guerrieri-Rizzardi, Veneto. Italien – corvina/corvinone
Shiraz The Eleventh Hour 2017, Massena, Barossa Valley, South Australia. Australien – syrah
Oloroso 1/14, El Maestro Sierra, Jerez-Xeres-Sherry, Andalusien. Spanien – palomino fino

Playoff-del:

Sauvignon Blanc Seaspray 2021, Villa Maria, Marlborough. New Zealand – sauvignon blanc
Château Durfort-Vivens 2019, Margaux, Bordeaux. Frankrig – cabernet sauvignon/merlot
The Bedrock Heritage 2016, Bedrock Wine Co, Sonoma Valley, Californien – zinfandel/Carignan

Finale-del:

Comtes de Champagne 2007, Taittinger, Champagne. Frankrig – chardonnay
Skerpioen 2021, Sadie Family Vineyards, Swartland. Sydafrika – chenin blanc + palomono fino
Gevrey-Chambertin 1er cru Estournelles St. Jacques 2017, Frederic Esmonin, Bourgogne. Frankrig – pinot noir
Brunello di Montalcino 2017, Le Potazzine, Toscana. Italien – sangiovese

Indledningsbilledet af Flemming Gernyx viser vinderholdet – fra venstre Hans Werge, Thomas Rydberg og Jonas Tofterup.