Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Årets Top 20 Champagne

For 25. gang arrangerede Danmarks Mr. Champagne, Jørgen Christian Krüff fra L’Esprit du Vin, sin årlige Top 20 Champagne-smagning. Det foregik den 22. oktober med ekstra stjernedrys fra den franske ambassade og tilrejsende champagneproducenter i anledning af L’Esprit du Vins 40-års jubilæum. Smagningen omfattede udelukkende årgang 2008, der beskrives som en stor årgang, men bliver nok overgået af 2012 og 2013.

En hel unik smagning eller rettere unikke smagninger, der igennem årerne har sat champagnesmagningerne i Danmark på verdenskortet – og altid modne champagne.

L’Esprit du Vin har et stort udvalg af champagner, mange biodynamiske, til prisen fremragende, og de klarede sig også godt i smagningen. Men ellers er det hård kost for tegnedrengen, den dyreste Krug Clos du Mesnil 2008 koster omkring 30.000 på det åbne marked. Den kom nummer 5 i smagningen (gennemsnit fra alle deltagerne). Det er interessant hvordan de store, kendte huse klarer sig godt, så snart de får alder. At Henriot 2008 skulle komme på førstepladsen var en overraskelse for alle.

Med til den store Champage-smagning omkring det ovale bord på den franske ambassade i København var Morgane Fleury fra Champagne Fleury, Guillaume Selosse  fra Champagne Jacques Selosse, Benoit Margue fra Champagne Marguet, Thor Yukio Møller fra Moët Hennessy/LVMH, Lars Seier Christensen fra Alchemist, Geranium og Dan Turèll, Andrea Roug Sala fra Geranium, Mikkel Ustrup fra Nimb, Søren Frank  fra Berlingske Tidende, Peter Winding fra Vinbladet, Morten Bundgaard fra Jyllands-Posten, Rasmus Palsgård fra Feinschmeckeren, Christophe Parisot, den franske ambassadør og arrangøren Jørgen Christian Krüff  fra L’Esprit du Vin.

Vinene blev smagt blindt og de 20 champagner, der opnåede de højeste gennemsnits point blev placeret i point-rækkefølge på Top 20 listen, der ses her forneden med angivelse af point og dansk importør. Efterfølgende vises Peter Windings smagsnotater af de i alt 24 champagner der blev smagt.

Top 20 Champagne 2023 – årgang 2008

  1. Henriot – 93,92 – Erik Sørensens Vinhandel
  2. Fleury Robert Fleury – 93,81 – L’Esprit du Vin
  3. Jacques Selosse – 93,62 – L’Esprit du Vin
  4. Marguet Sapience Oenothèque – 93,46 – L’Esprit du Vin
  5. Krug Clos du Mesnil – 93,15 – L’Esprit du Vin
  6. De Sousa Cuvée des Caudalies – 93,08 – L’Esprit du Vin
  7. Jacques Lassaigne – 92,69 – Pétillant
  8. Launois Special Club – 92,69 – L’Esprit du Vin
  9. Diebolt-Vallois Fleur de Passion – 92,08 – Løgismose Vin
  10. Guy Charlemagne Mesnillésime – 92,00 – Bianco Luno
  11. Louis Roederer Cristal – 92,55 – Østjysk Vinforsyning
  12. Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill – 92,00 – Sigurd Müller Vinhandel
  13. Fleury Boléro – 91,69 – L’Esprit du Vin
  14. Deutz – 91,54 – H. J. Hansen Vinhandel
  15. André Clouet Le Clos de Bouzy – 91,38 – SMV/L’Esprit du Vin
  16. Perrier-Jouët Belle Epoque – 91,38 – Pernod Ricard
  17. Marguet Les Crayéres – 91,31 – L’Esprit du Vin
  18. Dom Pérignon – 91,31 – LVMH/L’Esprit du Vin
  19. Krug – 91,15 – LVMH/L’Esprit du Vin
  20. Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame – 91,15 – LVMH/L’Esprit du Vin

SMAGNING ved Peter Winding
– hans point markeret med fed, mens blindsmagernes gennemsnitlige vurdering ses i parantesen, i kursiv.
1. Krug

Fin duft, karamel, hvide blomster. Fyldig smag, nærmest tanninagtig, fin mousse og lang eftersmag med smuk frugt. 96 (91,15)

2. Fleury–Boléro

Udviklet duft, nedfaldne æbler, karamel, fin oxidation. Går igen i smagen, let oxidation, nedfaldne æbler, der går igen i eftersmagen. 90 (91,69)

3. Marguet–Les Crayères

Udviklet duft, karamel, lakrids, lys frugt. Fin mousse, tør smag, middel fylde og tør eftersmag med lys frugt. 92 (91,39)

4. Dom Pérignon

Spændende duft, citrus, grapefrugt, hvide blomster, nødder. Frisk smag, spændstig, elegant, fin mousse og frisk, luftig eftersmag. 94 (91,31)

5. De Sousa – Cuvée des Caudalies

Mørk farve, let nedfalden frugt, citrus, æbler. Fin mousse, frisk smag, god fylde og længde med lys frugt, lakrids og karamel. 94 (93,08)

Benoit Margue fra Champagne Marguet havde taget turen til København for at markere sin danske importør, Jørgen Christian Krüff s 40 års jubilæum, fordelt på tre dages smagninger og middage. Her udskænker han sin Champagne på Nimb Axelborg i København lørdag den 21. oktober forud for smagningen på den franske ambassade.
6. Marquet–Sapience Oenothéque

Udviklet duft, østers, let karamel, lakrids. Fyldig smag, cremet, fin mousse og cremet eftersmag. 93 (93,46)

7. Philippe Lancelot–Bas de Saran

Lille duft, meget ren, hvide blomster. Meget elegant smag, luftig, blide blomster og frisk luftig eftersmag med fin syre. 94 

8. Louis Roederer–Cristal

Elegant duft, citrus, hvide blomster. Meget elegant smag, luftig og med tyngde samtidigt, fyldig og lang, rig, elegant eftersmag, mineralsk. 95 (92,00)

9. Deutz–Millésime

Lille duft, meget ren, lys frugt, hvide blomster. Fyldig smag, cremet med cremet eftersmag med ren frugt. 95 (91,54)

10. Launois–Special Club

Udviklet farve, moden, udviklet duft, lakrids, let nedfalden frugt. Fyldig smag, cremet, ligger mest midt i munden, middellang eftersmag. 90 (92,69)

11. Henriot–Millésime

Spændende duft, østers, hvide blomster, meget ren. Elegant smag, fyldig, rig med lang, elegant eftersmag med fin mousse. 97 (93,92)

Den franske ambassadør i Danmark, Christophe Parisot, smager med i Det Thottske Palæ.
12. Pol Roger–Cuvée Sir Winston Churchill

Udviklet duft, let nødder, lys frugt. Meget fin mousse, fin cremet, fyldig med cremet eftersmag med blid frugt. 95 (92,00)

13. Guy Charlemagne-Millésime

Udviklet duft, dyb, rig. Fyldig smag, stor frugt, kødfuld, god længde. 94 (92,08)

14. David Léclapart–L’Artiste

Virker ikke helt ren, lettere oxideret, ret tung duft. Går igen i smagen, fyldig, men lidt tung, middellang eftersmag med lidt bitter finish. 91     

15. Jacques Lassaigne-Millésime

Elegant duft, meget ren, præcis. Rig smag, fyldig, lang, rig eftersmag med frisk frugt. 97 (92,69)

16. Krug–Clos du Mesnil

Udviklet duft, karamel, nødder, lakrids. Fyldig smag, rig, herlig syre forenet med dybde og kompleksitet, god længde. 96 (91,15)

17. Fleury–Robert Fleury

Udviklet duft, let nedfalden frugt, æbler, citrus. Fyldig smag, rig, cremet, lang, rig eftersmag. 94 (93,81)

18. Veuve Cliquot–Ponsardin

Elegant duft, diskret, hvide blomster. Fin mousse, meget præcis, lang, elegant eftersmag med fin syre. 95 (91,15)

19. Moët & Chandon–Grand Vintage

Udviklet, kompleks duft, rugbrød, citrus, kvæde. Rig smag, meget elegant, fin mousse og lang, rig eftersmag. 97 

20. André Clouet–Le Clos de Bouzy

Lille, elegant duft, citrus, kvæde, lakrids. Fyldig smag, fin mousse, let cremet med lang, cremet eftersmag med ren frugt. 94 (91,38)

21. Perrier-Jouët–Belle Epoque

Lille duft med citrus og kvæde. Cremet smag, god fylde med cremet eftersmag. 95 (91,38)

Guillaume Selosse fra Champagne Jacques Selosse havde også i anledning af L’Esprit du Vins 40-år jubilæum taget turen til København.
22. Selosse-Millésime

Sjov duft, parfumeret, stilket. Går igen i smagen, rank, nærmest tanninagtig, god længde. 93 (93,62)

23. Veuve Cliquot-Ponsardin La Grande Dame

Krydret duft, citrus, grapefrugt og kvæde. Meget frisk smag, elegant, rank med meget frisk elegant eftersmag. 94

24. Diebolt-Vallois – Fleur de Passion

Lille duft, hvide blomster, citrus ikke ældet det mindste. Ren smag, elegant, ren, præcis med god længde. 93 (92,08)