Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Vinens vidunderlige lethed findes ved Gardasøen

- en tur til Bardolino, Custoza og Lugana

Italienske vine hører med til danske vindrikkeres favoritter, og med i topppen af storsælgende vine ligger Primitivo fra Puglia og Valpolicella Ripasso fra Veneto. Det er glimrende vine på rette tid og sted, men i længden kan man føle trang til afveksling fra denne vintypes fokus på kraftfuld frugtsødme og ildfuld alkoholstyrke. Valpolicella opnåede DOC status i 1968, og på det tidspunkt var distriktet også leveringsdygtig i lyse, lette (og billige) udgaver af Valpolicella i en enkel, rustik stil, hvilket nogle af os husker med glæde fra vores tid som studerende. Denne vintype skal man i dag lede længe efter på hylderne, der nu er tæt pakket med Ripasso og Primitivo. Så hører du til blandt dem, der søger den vinens vidunderlige lethed, der giver lyst til et glas mere og ikke gør dig tung i hovedet, så følg med på en tur til distrikterne ved Gardasøens bredder: Bardolino, Custoza og Lugana.

Portræt af Gardasøens region

  • Gardasøen er med sine 370 km2 Italiens største sø. Vandtemperaturen er køligere end luften om sommeren og varmere om vinteren, hvilket giver et mildt, tempereret klima i området.
  • Søen har to dominerende vindsystemer: Pelér, en kølig vind der blæser fra nord til syd tidligt om morgenen, og Òra, en lun vind der blæser fra syd mod nord om eftermiddagen.
  • Det bakkede moræne-landskab langs søens bredder mod sydøst og syd har en jordbund af gletsjeraflejrede sedimenter, der består af en blanding af ler, sand, grus, sten og mineralske salte med en nærmest ekstrem forskelligartethed ─ en zone-undersøgelse har identificeret mere end 66 forskellige jordbundstyper.
  • Såvel regnmængden som landskabets højde (fra 65 til 350 m.o.h.) stiger dels fra syd mod nord, dels fra søbredden til bakkerne inde i landet.
  • Gardasøens østlige bred får årligt besøg af 13,4 mio. turister (inklusiv ½ mio. danskere), der bl.a. kommer for at nyde den lokale mad og vin. Det udgør en stor del af regionens økonomi, men betød at den lokale vinproduktion i en periode blev ramt af ”turist-syndromet”: produktion af billige vine af jævn kvalitet, skabt til at blive skyllet ned i store slurke af turisterne.
  • ”Strada del Vino Bardolino” slynger sig på sin 70 km rute gennem 18 byer; start fra Bardolino.
AVIVE kort over Bardolino

Bardolino

Bardolino DOC (62%)

  • Druesorter: Corvina Veronese (35-95%), Rondinella (5-40%); andre sorter (max. 20%).
  • 1600 ha vinmarker på det bakkede morænelandskab øst for Gardasøen (26 mio. flasker/år) med tre Cru (sub-zoner):
  • Montebaldo (nordligste, højeste zone med svingende temperatur; Montebaldo 2200 m).
  • La Rocca (søbredden & Garda, Bardolino og Peschiera del Garda; mildt klima).
  • Sommacampagna (sydligste fladere, varmeste og tørreste zone).
  • Lette, rene vine lavet på moden frugt uden manipulation i kælderen; et års lagring på ståltank eller flaske eller eventuelt store, brugte fade; ingen historisk tradition for fadlagring. Det er vine med ung, rød bærfrugt (kirsebær, hindbær, jordbær) med et let urtet præg, en pæn fylde og tyngde; moderat alkoholstyrke og en let krydret afslutning med fin syre.

Bardolino Chiaretto DOC (38%)
– rosévin på Corvina Veronese og Rondinella

  • 1000 ha (10 mio. flasker/år inkl. 300.000 flasker spumante).
  • Lys pink, laksefarve, rosa med en orange tone. En meget frisk, rank stil hvor røde skovbær og citrus bærer igennem smagen til en afslutning med let salt smag og en knivskarp syre.
AVIVE kort over Custoza

Custoza DOC 

  • Vinen laves typisk på en blanding af de forskellige druesorter, hvor mindst 70% skal kommer fra tre af de følgende sorter: Garganega, Trebbianello (Tocai Friulano), Trebbiano og Bianca Fernanda (Cortese klon). Andelen af hver enkelt sort må ikke overstige 45%. Det er desuden tilladt at anvende følgende sorter op til højst 30%: Malvasia, Riesling (Riesling italico og/eller Riesling renano), Pinot bianco, Chardonnay og Incrocio Manzoni 6.013. Ingen malo-laktisk fermentation, behersket brug af kold maceration og sur lie og typisk uden fadlagring.
  • Custozavinene dufter af blomster og frugt med toner af krydderier og grønne urter. Smagen af hvid og gul stenfrugt er frisk, let aromatisk med ganske god fylde, en frisk frugtsyre, en moderat alkoholstyrke og en klædelig bitterhed i afslutningen. Den enkelte producents mulighed for at anvende en lang række druesorter i forskellige blandingsforhold betyder at udbuddet af hvidvine rummer en betydelig diversitet.
  • En mindre del af druehøsten anvendes til Custoza Superiore, Custoza Spumante og den sjældne, søde Custoza Passito. En Custoza Riserva er på tegnebrættet.
  • 1400 ha vinmarker på morænebakkerne sydøst for Gardasøen ned mod Verona (12 mio. flasker/år). De aflange bakker i 50-100 meters højde består af aflejringer fra gletsjerne, der skabte Gardasøen, med meget forskelligartede jordbundsforhold. Mellem bakkerne sikrer flade arealer med grus og sten en god afvanding.

Lugana DOC  

  • Selv om DOC reglerne tillader op til 10% af andre ikke-aromatiske druesorter, bliver langt størstedelen af produktionen af Lugana vin lavet 100% på druesorten Turbiana.
  • Turbiano-druens oprindelse har været gådefuld og omdiskuteret. Først blev druen under navnet Trebbiano Di Lugana anset for en variant af Trebbiano Di Soave, men en analyse af druens arvemasse i 2008 viste, at druen var nært beslægtet med Verdiccio og meget udbredt i Lombardiet og Veneto, hvor den formentlig oprindelig stammer fra. Supplerende DNA-analyser i 2021 af 40+-årige vinstokke fra en række vinmarker slog fast, at Verdiccio og Turbiano er nært beslægtede, men ikke identiske, druesorter, og tre kloner af Turbiana er nu blevet godkendt og optaget i Italiens nationale register over druesorter.
  • Fem forskellige varianter af Lugana er tilladt: Lugana, Lugana Superiore, Lugana Riserva, Vendemmia Tardiva og Spumante. Den friske unge basis-Lugana udgør omkring 90% af produktionen.
  • Lugana har en blomstrende duft af fersken, mandariner, vilde urter og citrus med et strejf af mandler. Smagen har toner af æble, abrikos og citrus med en udtalt, næsten salt, mineralitet og en livlig, frisk syre.
  • 2500 ha vinmarker på den flade slette syd for Gardasøen (22 mio. flasker/år). Lugano DOC appellationen strækker sig fra Lombardiet i vest (med 4 af de 5 kommuner og langt den største andel af Luganas vinmarksareal) til Veneto i øst (kun en kommune, Peschiera del Garda, med under 100 ha vinmarker men med Cru-zonen San Benedetto di Lugana og en betydelig andel af eksporterede vine.)
  • Det flade landskabs jordbund består af kalkholdig lerjord, rig på mineraler, som bliver mere sandet med grus i det bakkede område omkring San Martino della Battaglia. En frisk brise fra Gardasøen giver Lugana-distriktet et mildt middelhavsklima.

EU-kampagnen for europæiske kvalitetsvine

En serie på seks karakteristiske vine fra de nævnte appellationer blev smagt ved et webinar den 8. marts under kyndig ledelse af Thomas Ilkjær. Webinaret er et AVIVE (Associazione Vini Veronesi) projekt som en del af EU-kampagnen for europæiske kvalitetsvine. Den 18. april kommer 16 producenter fra 4 conzortios i Veneto til København for at præsentere vinene fra deres område. De fleste af dem søger en importør.

Læs om de smagte vine i artiklen: Turistvinenes tid er forbi