Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Vinbladet ønsker alle sine læsere et rigtigt godt nytår

Da jeg var ung, var vin, øl og spiritus meget dyrt. Der skulle virkelig hakkes roer eller plukkes mange jordbær for at få råd til lørdagsbranderten, vel og mærke hvis man drak den alkohol, som man kunne købe i butikkerne.

Det gjorde vi selvfølgelig ikke, det var ikke smagen eller duften, men rusen, vi var interesseret i, og promillen blev den samme, hvad enten der stod en flaske Bollinger champagne foran én eller en plastikdunk fyldt med hjemmebrændt sprit blandet med saft eller måske – når det gik højt – kirsebærvin. Flere i klassen havde sit hjemmelavede destillationsapparat, vi var aktive og brugte meget aktivt kul. Et par år senere blev spritten afløst af Larsens 3-ugers vin, nærmest en revolution i smag og dannelse. Jeg gik endnu videre, begyndte at producere min egen øl og opbyggede til sidst en større ølkælder på flere hundrede flasker. I løbet af en uge eksploderede halvdelen af produktionen – det gjorde min mor også, det var hendes viktualiekælder, jeg havde lånt.

Vi drak for at blive fulde, præcis som de unge gør i dag. Prisen på alkoholen var fuldstændig underordnet, var den dyr, producerede vi den bare selv, det var rusen vi gik efter.

Min bror døde for nylig og jeg har brugt julen på at læse en brors liv og dermed også mit eget liv. Jeg fandt ud af at min første beruselse fandt sted da jeg var tretten år gammel. Min mor skrev i et brev til min storebror at Peter Kubik (mit øgenavn dengang) havde været beruset, blot en konstatering, intet fordømmende.

Det er netop i lande med høj afgift, at vi finder den dårligste alkoholkultur blandt de unge, se på Danmark, Norge, Sverige og Finland, det afspejler sig i høj grad også i de voksnes måde at drikke på. I Frankrig, i Italien, i Spanien drikker de unge også, men de drikker ikke for at blive beruset, på trods af at tilgængeligheden af alkohol er større og prisen meget lavere.

Jeg tror ikke på forbud i form af øgede afgifter eller en hævelse af aldersgrænsen for indkøb af alkohol. Men jeg tror på oplysning og også en regulering af den ruskultur, der afspejler sig i rusfester og i den fredagskultur der igennem årtier har eksisteret i gymnasier.

Det positive i at unge ikke kun skal drikke for at blive beruset, men også drikke, fordi det smager godt. På den måde kunne de måske få blot en lille smule alkoholkultur og et drikkemønster, hvor ikke kun effekten, promillen, er målet.

Nu er julen overstået og vi har efter Corona atter kunnet opleve julen, opleve det fællesskab, omkring træet, omkring bordet. De danske kirker blev den 24. december fyldt til bristepunktet, en manifestation, hvor det danske ord »hygge« blander sig med den kristne tro – og en time senere med flæskesteg, and, brun sovs, rødkål, øl, snaps og vin.

I morgen er det nytårsaften. Drik nu ikke for meget og drik sammen med andre og sammen omkring bordet, omkring måltidet. Husk at de gamle danske guder stadig er en del af vores kultur, vær vis på at Thor altid venter med hammeren Mjølner (tømmermænd).

Vinbladet ønsker alle sine læsere et rigtigt godt nytår.