Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Udbrydere med succes

Francisco Baettig og Carlos de Carlos V er gamle bekendte. Baettig, til venstre på billedet, i kraft af sit mangeårige arbejde som vinmager for chilenske Viña Errazuriz og Carlos de Carlos som eksportchef. For en halv snes år siden besluttede de at slå sig sammen om et projekt 600 km syd for Santiago de Chile og fandt på lokaliteten Traiguén jordforhold som i Schweiz og det sydlige Tyskland. Hvor de i øvrigt begge har familiemæssige rødder.

Traiguén er de oprindelige Mapudungun-indianeres navn for vandfald

Traiguén har middelhavsklima og er velsignet med vulkaner, søer og skove. Rigelig nedbør betyder, at der ikke som længere nordpå i Chile er behov for at kunstvande. I 2012-2013 plantede parret de første vinstokke på Viñedos Los Suizos, som befinder sig på et 22 hektar stort plateau. Her gror nu Pinot Noir på 9 ha og 6,4 ha Chardonnay, alle med fransk fødselsattest.

Digital smagning

Francisco Baettig og Carlos de Carlos sad for nylig over for en håndfuld danske vinskribenter, men med afstand, som man jo skal i disse tider. De to chilenere sad i Chile, vinskribenterne på Søllerød Kro, formålet var at gennemføre en digital smagning af parrets vine. Baettig forklarede, at Viñedos Los Suizos ligger på den 38. breddegrad, og at der årligt falder gennemsnitligt 1084 mm regn. Somrene er kun tørre i 2-3 måneder, vintrene er kolde og regnfulde. De klimatiske forhold betyder, at vinene herfra har et flot syreniveau, og alkoholprocenterne holder sig på et moderat niveau. Desuden er Baettig-vinene vildgærede, og det udmønter sig normalt i en halv procent lavere alkohol end ved traditionelt brug af industriel gær.

Det er derfor ikke så sært, at man under smagningen af de aktuelle fire vine ikke kan undgå at føle sig hensat til gamle Europa. Borte har taget alt det, som ofte karakteriserer oversøiske vine: massiv, sødlig frugt, høje procenter og godt maskeret syre. Der er intet kluntet og overkoncentreret ved vinene fra Viños Baettig. Som Francisco Baettig siger:

Chile gik engang efter høje alkoholprocenter, og så smagte alle vine ens. Vi går efter at udtrykke årgangenes forskellighed.

Smagningen omfattede to udgaver af Chardonnay og to gange Pinot Noir. De anførte priser er ved køb af 6 flasker.

2019 Chardonnay ”Los Parientes” (170,00) er en knastør vin, som sagtens med sin vibrerende syre kunne forveksles med en god bourgogne. Hektarudbyttet er 50 hl, der afstilkes ikke, og alkolprocenten er på 13,5. En klar favorit i smagningen frem for den langt dyrere 2018 Chardonnay Parcelas ”Los Primos” (450,00). Prisen gør simpelt hen ”Los Parientes” til et bedre køb, men ”Los Primos” er selvfølgelig med sin syre pakket ind i frugt en stor vin, som sagtens kan måle sig med f.eks. god chablis. Vinen får da også af ophavsmanden prædikatet ”Premier cru”. Alkohol: 13%.

2019 Pinot Noir ”Los Parientes” (170,00) er også med sin silkeagtige frugt og subtile tanniner meget elegant og meget burgundisk. 2018 Pinot Noir Parcelos ”Los Primos” (450,00) har mere fylde, men er egentlig ikke dramatisk forskellig fra ”Los Parientes”.

Det chilenske vinlandskab har traditionelt været domineret af store producenter, men det er ved at ændre sig. Ikke mindst sydpå, hvor Viños Baettig holder til. Dernede er der slet ikke basis for vinproduktion i stor skala. Så man kan sige, at Baettig og Co. sender et løfterigt signal om, at vi nu skal inkludere Chile blandt de vinlande, som har potentialet til at præstere store vine. Det er Bichel Vine, som har æren af at introducere Viños Baettig.