Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Turistvinenes tid er forbi

Mallorca og Gardasøen var for et halvt hundrede år siden magneter for danske solglade turister. Mallorca blev kendt for sine grisefester, mens Gardasøen tiltrak et mere roligt segment. Begge destinationer fylder stadig pænt i rejsebureauernes programmer, for i dag kan man godt være bekendt at tage af sted til dem. Grisefesterne er for længst blevet udkonkurreret af mere lødige interesser såsom kultur, gastronomi – og vin.

Ikke mindst vinscenen er anderledes end dengang, busser med gråhårede danskere rullede sydpå. Anonyme ”turistvine” er afløst af seriøs vinproduktion, hvilket man kunne få bekræftet ved en virtuel smagning for nylig af i alt 12 vine fra Custoza og Bardolino. Den blev ledet af Thomas Ilkjær og omfattede seks udgaver af hvidvine fra Custoza, tre udgaver af Bardolinos rosé, chiaretto, og tre røde Bardolino-vine.

Custoza, som dækker et 1400 hektar stort område i den sydlige ende af Gardasøen, opnåede DOC-appellationen i 1971 og er tilplantet med især garganega (kendt fra Soave), trebbiano toscana, cortese (kendt fra Gavi og her ofte under navnet bianca fernanda) samt tocai friulano. En enkelt af disse druesorter må højst udgøre 45% af blandingen i en flaske custoza og til gengæld højst 70% tilsammen. De resterende 30% kan være sorter som riesling, malvasia, pinot blanc og chardonnay. Variationerne er altså talrige, så det er vanskeligt at vide helt præcist, hvad man får. Der er dog nogenlunde enighed blandt producenterne om vinstilen. Generelt gennemgår vinene ikke den malolaktiske gæring og fadlagres ikke.

Friske udgaver af custoza

Custozas hvidvine er generelt let aromatiske, friske og tørre med et behageligt lavt alkoholniveau. Der er undtagelser som f.eks. Cantina di Custozas Val Dei Molini 2022. Med dens lette sødme og markante aroma har vinen en profil på grænsen til det banale. Cantina di Custoza blev grundlagt i 1968 og fusionerede i 2021 med Cantine di Verona, som også omfatter Cantina Valpentena fra 2003 og Cantina Colli Morenici fra 2019. Der er med andre ord tale om en kooperativ-vin, og det samme gælder for Ca’ Vegar 2021. Den produceres af Cantina Castelnuovo del Garda, som modtager druer fra 200 bønder med tilsammen 1000 hektar. Ca’ Vegar 2021 er let (12,5%), frisk og sprød med en let bitter finish.

San Michelin 2022 (13%) er sammensat af garganega, cortese og riesling, er tør og frisk med en let bitter eftersmag og en ret hurtig afslutning. Det er en klar pleaser til sommerdage på terrassen, produceret på Az.Agr. Gorgo af familien Bricolo, som i dag har Roberta Bricolo i spidsen.

Roberta Bricolo

Corte Gardoni di Piccoli bruger også riesling til sin Mael 2020 og derudover garganega, trebbiano toscano og trebbianello. Resultatet er en let gylden vin med højt syreniveau kombineret med moden frugt.

Az.Agr. Cavalchina ejes af Piona-familien og regnes blandt pionererne inden for produktionen af custoza. Husets historie går tilbage til 1948, men det er først i 1962, Luciano Piona skabte opskriften på custoza med druerne garganega, fernanda (alias cortese) og trebbiano. Amadeo holder 13,5% og har dermed nogen tyngde uden at miste friskhed. Flot eksempel på custozas formåen. Det samme gælder Bonomo-familiens Monte del Frà, oprindelig et kloster, men i de seneste årtier vingård med produktion af både lugana og valpolicella samt Cà del Magro Custoza Superiore, en tør og sprød vin med moden frugt og lang eftersmag.

Den virtuelle smagning omfattede i alt 12 vine – 6 hvide, 3 røde og 3 lyserøde. De øvrige 6 ses på indledningsbilledet.

Rød og rosé

Bardolino DOC fra 1968 dækker både de røde og lyserøde – chiaretto – vine fra tre subzoner med hver deres klima- og jordbundsforhold: La Rocca og Montebaldo ved Gardasøen og det varmere og mere regnfulde Sommacampagna inde i landet. Appellationen breder sig over 2600 hektar, som producerer 24 mio. flasker, hvoraf de 10 mio. er chiaretto fra 1000 hektar. Blandt producenterne af rødvin er Guerri Rizzardi i Bardolino, som har en historie, der rækker tilbage til 1600-tallet. Husets rødvin, Delara 2021 (13,5%) Montebaldo, er en kraftig sag med markant krop og både syre og sødme i fin harmoni. Druesorterne er hovedsagelig corvina tilsat lidt rondinella.

Villabellas Morlongo 2020 (13%) Montebaldo har nogenlunde samme druemiks og er også en fyldig, saftig og harmonisk vin med et let præg af kirsebær. Kirsebærrene fornemmes ligeledes i Bigagnoli 2020 Montebaldo fra Eocene, her kombineret med det let støvede præg, som 10% sangiovese blandt corvina og rondinella efterlader.

Cantina Ronca Di Ronca Massimo ligger indenlands i Sommacampagna og fremstiller en let (12%) laksefarvet 2021 chiaretto. Den tørre, tiltalende vin er spontangæret og ligger omkring 4 måneder på gærresterne inden aftapning. Det samme gælder for Poggio delle Grazies lyse og lette chiaretto 2021 (12%). Den tidligere nævnte Az.Agr. Gorgo deltog også i smagningen med en næsten orange chiaretto 2022 (12,5%). Det er en tør vin med nogen krop og oveni en let sødme, som gør den oplagt til udendørs solskinsdage.

Læs også artiklen: Vinens vidunderlige lethed findes ved Gardasøen – en tur til Bardolino, Custoza og Lugana