Tyve minutters kørsel fra Sydafrikas berømte hval- og badeby Hermanus ligger Hemel-en-Aarde, der på boernes sprog Afrikaan betyder ”paradis på jorden”. Mange turister tager turen fra Atlanterhavskysten op gennem dalen, for at besøge to af Sydafrikas ikoniske vingårde Hamilton Russell og Bouchard Finlayson – og nu også Creation Wines længst oppe i det storslåede bjerglandskab.
Carolyn Martin er det sydafrikanske omdrejningspunkt bag Creation Wines. Hun er en Finlayson og for kendere af sydafrikansk vin medfører det et anerkendende nik – et godt udgangspunkt med andre ord. Finlayson-familiens vinhistorie begynder i 1947, hvor Maurice Finlayson, en velhavende læge i Cape Town køber vingården Hartenberg. Hans søn Walter, Carolyns far bosatte sig på Hartenberg og blev ansvarlig for vinproduktionen. I 1975 flyttede familien til Blaauwklippen Wine Estate hvor hendes far var bestyrer og ansvarlig for vinproduktionen. Syv år senere køber han Glen Carlou i Paarl hvor Carolyns bror, David i 1994 kommer med som co-vinmager. Faderen sælger Glen Carlou til Hess Family Wine Estates i 2004 og David etablerer Edgebaston Winery i Stellenbosch.
Carolyn involverede sig ikke som sin bror i vinbranchen, og moderen var af den mening, at hun heller ikke behøvede læse på universitetet – “du gifter dig jo nok alligevel til noget med vin”. Det vakte hendes vilde protester. Selvfølgelig skulle hun på universitetet. Det blev i Cape Town hvor hun studerede markedsføring og skrev speciale om markedsføring af Champagne. Efter nogle år som ansat i et par større virksomheder laver hun sit eget firma i London med kunder som Lauren Perrier og Glen Carlou. Mens hun er der, møder hun i Schweiz, Jean-Claude Martin.
De bliver gift i 1999 og serverer til deres bryllup familiernes egne vine. Grillette fra Schweiz og Glen Carlou fra Sydafrika. Schweiz bliver det nygifte pars første hjem, for her er Jean-Claude Martin vinmager og medejer af Grillette i Neuchâtel.
Jean-Claude Martins farfar, Jules Martin, havde i 1935 etableret en vingård på de stejle skråninger ved Bienne-søen. Oplevelserne herfra tiltalte den unge Jean-Claude så meget, at han allerede som 14-årig vidste, at han ville lave vin. Han studerede vitikultur og vinifikation og blev i 1999 vinmager på Grilette.
Men tilbage til begyndelsen, der involverer Carolyns onkel, Peter Finlayson. Han startede sin vinkarriere på Boschendal Estate og tog herfra til Hemel-en-Arde, hvor han etablerede områdets første vingård i 1980, det nu så berømte Bouchard Finlayson. Det var under et besøg hos onkel Peter i 2002, at Carolyn og Jean-Claude kører op af den snoede, støvede vej til Hemel-en-Aarde. Der var ikke en vinstok i miles omkreds, men hvorfor ikke? Den tanke slog dem og ideen tog form. Først skulle et passende areal købes og da det både var muligt og ikke dyrt, køber de 35 hektar. I dag er der 22 hektar beplantet med Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Viognier, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Shiraz, Grenache og Pinot Noir.
I 2007 stod vineriet færdigt og siden har Creation Wines vundet mange priser og stor anerkendelse, både for sine blends og enkeltdruevine. Deres basisserie hedder WhalePod, opkaldt efter områdets største attraktion, at se hvaler springe, dykke og ligge dovent i vandoverfladen ganske tæt på de badende turister. Derefter følger en serie Creation Estate vine, Creation Reserve og de to topvine Art of Creation i en Pinot Noir og Chardonnay-udgave. Løgismose er Creations danske importør og de forhandler 12 af deres vine.
Prestigevinen Art of Creation er det foreløbige Chardonnay-højdepunkt for Jean-Claude Martin. I den første årgang 2013 blev der blot produceret 2 fade. Nu er produtionen oppe på 4 fade, men det er stadig ikke mange nummererede flasker og slet ikke efter at vinen er kommet med på listen over Sydafrikas 100 bedste vine, en liste der hvert år offentliggøres i forbindelse med The National Wine Challenge, som Master of Wine Richard Kershaw arrangerer.
Walker Bay Chardonnay Art of Creation 2016
Kompleks duft, nøddeagtig, smøret med fersken, honning, citrus holdt sammen i et mineralsk, røget greb. Rig smag med meget stor fylde forenet med elegance, cremet med lang eftersmag, med markeret syre og mineralsk, røget tone. 96 | 775,00 Løgismose Vin