Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Bordeaux 2016

- stor årgang

Det gode, meget stabile vejr i høstperioden ændrede endnu engang årgangens kvalitet fra at være meget god til at være excellent. Helt modsat Bourgogne, og andre områder, hvor vejret i Frankrig var ekstremt. Det var det også i Bordeaux, med en meget mild og våd vinter, på papiret ikke det bedste vejr i blomstringsperioden og en helt ekstrem tør sommer, hvor vinstokkene endnu engang overlevede, takket være deres dybe rødder.

Varmt i juni, juli og august, men kølige nætter, helt anderledes end i 2003. Lidt regn i september gav nervøsitet, men det hjalp, og så kom det gode vejr, tørt, masser af lys, varme dage og kolde nætter. Langsomt og sikkert steg sukkeret i druerne, farven blev koncentreret og tanninerne modne med et tanninindeks, der endte med at blive meget højt.

Store årgange i kvalitet hænger ofte sammen med store årgange i kvantitet. Sådan var det i 1982 og sådan har det været mange gange siden. Årgang 2016 er virkelig skelsættende med koncentration, modenhed, en sødmefuld tone, en markeret syre og en alkoholprocent der generelt er lavere end i 2015 og lav i kvantitet. Bordeaux er atter tilbage på sporet hvor friskhed, fylde, luftighed og længde er kvalitetstegn, som i de gode gamle dage, blot i en helt anden, trimmet udgave.

At smage en-primeur, er at smage sidste årgang, der endnu ligger på fad. Vinene er med andre ord ikke tappet på flaske og i sidste ende heller ikke, endelig færdigblandede. Vinen ændrer sig i karakter. Det gør den som bekendt også på flaske, men her sker det hurtigere, fra uge til uge viser vinen nye karaktertræk, men stadig med den samme grundlæggende kvalitet.

Men Château Beychevelles nye kælder er det nu muligt, at plukke druerne parcel for parcel, og vælge det helt rigtige tidspunkt. Årgang 2016 bliver dermed skelsættende for slottet. Masser andre har foretaget lignede store investeringer. Det – sammen med det fantastiske vejr gjorde, at slottene lavede deres første og vigtigste sammenstik i vinmarken, en assemblage, parcel for parcel.

At smage vine en-primeur er derfor et øjebliksbillede, en ufærdig vin, en flaskeprøve endnu ikke endelig klaret, en vin, der måske først topper om 10 år? Som at kigge ind gennem en materet glasrude. At se på en nøgen krop, fornemme, uden at kunne beskrive de endelige detaljer, denne dugfriske oplevelse, der er så pirrende og som giver en fornemmelse af noget stort eller mindre stort. At se igennem en materet glasrude, at fornemme hvordan en vin vil udvikle sig om 5, 10 20 år kræver erfaring. Vinbladets Peter Winding har erfaring, har smagt på Bordeauxvine en-primeur gennem mere end 30 år. Har haft ret, og også uret, og lærer stadig af sine fejl.

Gennem mange år har Vinbladet ikke givet point under smagsnotaterne under den årlige smagning af den nye årgang, netop fordi vinen endnu ikke er tappet på flaske. Vi valgte at gøre det i år, i erkendelse af, at alle internationale medier gør det. Pointene er øjeblikbilleder, de vil ændre sig med tiden og skal mere ses som en indikation af, hvor det enkelte slot ligger. Beskrivelsen bruges af vinhandleren og den forbruger der vil sikre sig en kasse vin mens den stadig er tilgængelig til en billigere pris.

Alle smagsnotater, der er publiceret her, er fra slotte, der alle er medlemmer af Union des Grands Crus de Bordeaux. Vinene er for første gang i mange år ikke smagt blindt da organisationen har bestemt sig for at præsentere vinene med navn. Vinbladet vil senere publicere smagning af andre topvine, der ikke er medlem af Union des Grands Crus de Bordeaux.

SE SMAGSNOTATER HER:

Smagning af Sauternes og Barsac – 2016, 2015, 2014

Smagning af  Pessac-Léognan – 2016, 2015, 2014

Smagning af Medoc (1) – 2016, 2015, 2014

Smagning af Medoc (2) – 2016, 2015, 2014

Smagning af Saint-Emilion og Pomerol – 2016, 2015, 2014