Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Solskin i glasset

- smagning af VDP Riesling GROSSE GEWÄCHSE 2018/2019

På trods af de lidt svære betingelser ved at lave vinsmagninger med mange mennesker samlet på et sted, lykkedes det VDP at gennemføre den årlige smagning af Große Gewächse, som finder sted hvert år i slutningen af August måned få dage før vinene bliver frigivet til salg den 1. september. I stedet for borde med tre deltagere var der et bord til hver med god afstand imellem dem. Det stillede krav til mere plads, så der blev inddraget et par naborum til den store sal for at sikre, at de ca. 150 deltagere kunne være der. Vinsmagningen var som sædvanlig perfekt organiseret med udskænkning ved bordet. Der blev præsenteret mere end 450 vine ialt, så jeg nåede ikke helt igennem, men jeg nåede da de flasker, hvor der stod Riesling på – plus lidt mere.

Vejret i 2019 lignede meget 2018. Altså igen et meget varmt år. Det startede allerede i februar med en meget varm måned og det fortsatte sådan ind til maj, hvor en kort kuldeperiode sørgede for frostskader her og der. Det blev en meget varm sommer og vinstokkene voksede meget hurtigere en et normalt år. Juni måned blev den varmeste i Rheingau. Rekorden fra 1892 blev endda slået. I store dele af Vesttyskland nåede temperaturen over 40 grader. Det førte til ”sonnenbrand” eller solskoldede drueklaser, der imidlertid ikke skader kvaliteten, da de ganske enkelt senere tørrer helt ind. Selvom der kom en del nedbør i vinteren 2018/2019 var det ikke nok til at fylde ”lagrene” op så fra slutningen af juni så de nytilplantede vinmarker noget gule ud nederst. Der kom en smule regn ligefør høsten, det rakte lige til at få drueklaserne til at svulme op. Høsttidspunktet lå hele 14 dage før et gennemsnitsår. Der blev høstet perfekte druer med mere syre end 2018 og med en fin frugtig smag, der kunne udfolde sig helt under gæringen. Der kunne fra midten af oktober høstes relative store mængder af Auslese, Beerenauslese og Trockenbeerenauslese, så lagrene af disse specialiteter blev fyldt op. Til sidst skal det lige nævnes, at bedømmelserne af vinene nedenfor er et øjebliksbillede, og at jeg som bekendt nok er lidt mere nærig med at tildele points end mange andre.

I slutningen af august inviterer foreningen af tyske topproducenter, VDP, hvert år til smagning af deres Große Gewächse vine, der frigives til salg den 1. september

MOSEL

Mosel er en af de store vindere i forbindelse med den klimaændring, der finder sted i disse år. For 20-30 år siden var det ca. hver tredie årgang, der ikke bragte modne druer med sig. I dag skal man kigge langt efter dårlige årgange ved Moselflodens bredder. Årgang 2019 er her bedre end 2018, generelt set har vinene masser af frugt og fylde og et flot syrespil.

Heymann-Löwenstein medbragte fire topvine. UHLEN „BLAUFÜSSERLAY“ (93+) præget af lang tid på gæren, det er en rigtig gemmevin. UHLEN ”LAUBACH”  (94) bærer præg af en spontangæring og har en fin dybde og meget lang eftersmag. UHLEN (94+) er stadig noget urolig i bouqeten, klar, elegant ligeledes med fin dybde og en lang eftersmag. Fra årgang 2018 præsenterede HL UHLEN ”ROTH LAY” (95+), ”højere” i tonen end vinene fra 2019 med en mere cremet restsødme, en vin med et meget stort potentiale.
Clemens Busch laver vine i samme stil som Heymann-Löwenstein og er kun kvalitetsmæssigt et mulehår bagud. MARIENBURG ”ROTHENPFAD”  er kompleks i næsen, elegant, meget lang i eftersmagen. MARIENBURG (94) er en smule kraftigere, saft, kraft og dybde her. 2018 MARIENBURG ”FAHRLAY” (94) har en dyb gul farve, er lidt tobakspræget og blød i smagen. MARIENBURG ”FALKENLAY” (93+) og MARIENBURG „FAHRLAY“-TERASSEN“ (93+) også fra 2018 er ligeledes gode.
Dr. Loosen sendte ikke mindre end ni GGs til vinsmagningen. Alle meget fine i den vante slebne, eksotiske stil. De bedste i mine øjne er ”DOMPROBST” (94) en kompleks sag, eksotisk i smagen, her er der tryk på. Meget lang eftersmag. ”WÜRZGARTEN“ (93+), dyb i smagen med et snert af abrikos, meget elegant. LAY (93) og JOHANNISBRÜNNCHEN“ (93) er ligeledes elegante vine med mange facetter.
Schloss Lieser medbragte bl.a. en NIEDERBERG HELDEN (93). Allerede nu en fornøjelse, tilgængelig, kompleks i bouqueten, elegant og med en lang eftersmag. Geheimrat J. Wegeler viste en ”DOCTOR” (93) en mineralsk vin med bid i eftersmagen, skal gemmes.
De bedste von Grans-Fassian synes jeg er HOFBERG (93), en intenst smagende vin med et godt syrebid. ”APOTHEKE” (93) er koncentreret solskin på flaske, ”LAURENTIUSLAY” (93) er mere mineralsk og ”stenet” i smagen. Nik Weis havde en ”LAURENTIUSLAY” (93) med. Strågul farve, dyb og fyldig. I et orkester ville denne vin spille kontrabas. KUPP (93+) fra von Othegraven er en vin der der skal ligge nogen år. Røget næse, strejf af appelsinskaller, endnu noget præget af en lang lagring på gæren. ALTENBERG (92), GOTTESFUSS (93), er vine med god substans og længde. VOLZ (93+) er en saftig sag med mere volumen og et godt bid i eftersmagen.
Peter Lauer producerer år efter år enestående vine og 2019 er ingen undtagelse. FEILS (92) meget klar og harmonisk, SCHONFELS (93) lidt mere stringent. De bliver begge toppet af KUPP (94 +) en imponerende vin. Fyldig, kompleks og i perfekt balance. Sidst men ikke mindst skal også Forstmeister Geltz-Zilliken RAUSCH (93) nævnes. Krystalklar, fin substans og længde.

Alt i alt en meget vellykket årgang ”an der Mosel und Saar”, som anbefales på det varmeste.

RHEINGAU

Weingut Künstler producerer år for år fremragende vine, også i år, der ellers kun regnes for at være gennemsnitsår. KIRCHENSTÜCK (92) er en blød fyldig vin med fin længde i smagen, WEISS ERD (93+) er normalt min favorit, fordi den meget præcist afspejler den jord den vokser i, en vin med ryggrad, struktur og en smule mere bid en HÖLLE (94), der dog i år løber med førsteprisen, fordi den er så voluminiøs og dyb i smagen uden at miste elegance. Fra den anden ende af Rheingau, nærmere betegnet Rüdesheim producerede Künstler en BERG SCHLOSSBERG (93), der på perfekt vis afspejler vinmarkens typicitet. Mineralsk ”stenet” karakter med rygrad og en fin længde i eftersmagen. BERG ROTTLAND (93) er ligeledes i top.
SCHLENZENBERG (92) fra Diefenhardt er intens og med en fin struktur. GRÄFENBERG (93) fra Weingut Weil har et strejf af mynte og urter, dyb og fyldig med et godt syrebid i eftersmagen. HOHENRAIN (92) fra Jakob Jung er blødere i stilen, men også fin. Von Oetinger er generelt lidt slankere og mere mineralske i smagen. MARCOBRUNN (91+’) er den med mest spil og karakter.Den bedste vin fra vinmarken WISSELBRUNNEN (91+) kommer fra Weingut Kaufmann. Saftig vin med et strejf af tobak.
JUNGFER (92) fra Weingut Prinz er lidt i samme retning som vinen fra Kaufmann dog lidt mere intens. Peter Jakob Kühn, der arbejder efter biodynamiske regler præsenterede GG fra 2018. Jeg kunne bedst lide ST. NIKOLAUS (92) rund og behagelig, men ikke så meget tryk på, som sædvanligt. DOOSBERG (92+) har mere dybde og kraft samt et snert af tobak. ST. NIKOLAUS (92+) fra Josef Spreitzer har mere spil og en frisk syre. ROSENGARTEN (92) fra samme producent er lidt mere blomstret i smagen og med en smule mere restsukker. JOHANNISBERGER (93+) fra Schloss Johannisberg har en dyb og kompleks bouquet, i smagen er den meget elegant og harmonisk.
August Kesseler medbragte en BERG ROSENECK (92) og en endnu bedre SELIGMACHER med”røget” bouquet, snert af citrus i smagen og en typisk smag for området hvor den vokser (skifer).

De her nævnte vine er i mine øjne alle klare køb, men som sædvanlig er Rheingau noget heterogen, hvad angår kvaliteten. Mere end en håndfuld vine fandt jeg ikke værdig til betegnelsen GG. Enten fordi de var for lette eller simpelthen fordi, der var duft og/eller smag, som ramte ved siden skiven.

FRANKEN

JULIUS-ECHTERBERG (91) fra Johann Ruck er en vin med god fylde og struktur, endnu mere dybde og tryk finder man hos Hans Wirsching, ligeledes fra JULIUS ECHTERBERG (92+). ROTHLAUF (91+) fra Bickel-Stumpf har en dyb varm smag med et tydeligt syrebid i eftersmagen. CENTGRAFENBERG (90) fra Rudolf Fürst har ligeledes et frisk syrekick at byde på. Som sædvanlig en meget præcis vin, men kunne godt bruge lidt mere volumen. MAUSTAL (91) fra Zehnthof Luckert er røget i bouqueten, med et behageligt touch, en vin med krop og fylde.
De tre bedste er en 2018 AM LUMPEN (92) fra Horst Sauer, en kompleks vin med dybde og fylde og fra den samme vinmark AM LUMPEN (92), men her i årgang 2019. De to vine minder overraskede meget om hinanden. Sidst men ikke mindst skal STEIN (92) fra Ludwig Knoll, der faktisk smager af ”sten”, en meget mineralsk vin med en flot kompleks struktur.

2019 var en meget god årgang i Franken, meget homogen kvalitetsmæssigt set, der mangler dog vine der rigtig stikker ud fra mængden, men omvendt er der så heller ikke nogen, der falder igennem.

MITTELRHEIN

Weingut Matthias Müller medbragte tre vine fra Bopparder Hamm, ENGELSTEIN (91), saftig, varm i smagen, kompleks, elegant, men ikke med så meget tyngde. FEUERLAY (92+) og AN DER RABELEI (92) minder meget om førstnævnte, men er lidt mere syrebetonte med en lidt længere eftersmag. Ratzenberger havde kun en vin med, en WOLFSHÖHLE (90+), mørk, mineralisk i smagen med et snert af tobak.
LANIUS-KNAB præsenterede to vine, OELSBERG (91), masser af saft og fylde, men den savner måske en anelse fokus. AM LAUERBAUM (92+) har citrus med et snert af tobak, en elegant vin præget af den skifer, der er er meget udbredt i området Mittelrhein. Absolut top er IM HAHN (93+) fra Toni Jost, eksotisk, fyldig og blød i smagen, men har en fin syre i eftersmagen.

Endnu en god årgang ”am Mittelrhein”. Vinene er her generel mere elegante end i 2018 uden at miste karakter og fylde. I mine øjne en klassisk årgang, der hører til de bedste i de senere år.

NAHE

DAUTENPFLÄNZER (91) fra Kruger-Rumpf er en fyldig vin med saft og kraft. PITTERSBERG (91) er en smule rundere i smagen men ligeledes meget god. Den bedste fra Kruger-Rumpf er BURGBERG (93), der er kraftig uden at miste elegance. BURGBERG (91) fra Diel er en anelse lettere i stilen med et snert af tobak. GOLDLOCH (92+) fra samme producent, meget klar og elegant i stilen, en varm kerne og lang eftersmag. HÖLLENPFAD IM MÜHLENBERG (92) er mere mineralsk i smagen, lidt slankere og med et godt syrebid. KRÖTENPFUHL (93) har mere smag og tyngde. Fra Dönhoff skal også HERMANNSHÖHLE (92) nævnes, der har substans og dybde. Gut Hermannsberg er i disse år inde i en god udvikling. FELSENBERG (90), BASTEI (91), HERMANNSBERG (91) og i særlig grad  STEINBERG (92+) er kraftig smagende vine. Dr. Crusius er også en stabil og god producent. BASTEI (92), er meget kompleks og udstyret med en forfriskede sprød syre, KUPFERGRUBE (92), STEINBERG (91) og FELSENBERG (91) kan ligeledes anbefales. Schäfer-Fröhlich er kendt for deres spontangærede vine,i år ikke helt så udpræget som ellers, her fandt jeg HALENBERG (92+) den mest spændende.

NAHE er et område, der år efter år producerer vin på et meget højt niveau, og 2019 er da ingen undtagelse, her kan man med sindsro ligge et par flasker i kælderen.

RHEINHESSEN

Kruger-Rumpf har en enkelt vinmark i Rheinhessen ”SCHARLACHBERG” (92+) ved Bingen am Rhein. Her produceres vine med det som tyskerne kalder ”Strahlkraft”, meget mineralske vine, her i perfektion. Wagner-Stempels SCHARLACHBERG (91+) er fyldigere og mere rund i smagen. Gunderloch producerer de fleste år særdeles gode vine. ROTHENBERG (91+), med en forførende bouquet, god fylde og en lang eftersmag. PETTENTHAL (91) har lidt mere struktur og syre, HIPPING (91) er åben i stilen og kan drikkes allerede nu.
LIEBFRAUENSTIFT KIRCHENSTÜCK (91) fra Gutzler er en elegant vin med karakter og dybde. Battenfeld-Spaniers ÖLBERG (91) er meget klar i stilen, harmonisk og med en fin længde. PETTENTHAL (90) fra samme producent er blødere med et snert af tobak i duft og smag. PETTENTHAL (91) fra  St. Antony er noget tilbageholden i næsen, kraftig i smagen og med en lang eftersmag. ORBEL (91) fra samme producent er præget af lang tid på gæren, men ikke en tung vin, igen anes en snert af tobak.
Battenfeld Spanier er en af topproducenterne i regionen. FRAUENBERG (92) er forfinet og elegant, nærmest cremet i smagen, lang eftersmag. KIRCHENSTÜCK (91) er en smule lettere I stilen. ZELLERWEG AM SCHWARZEN HERRGOTT (92) er en sleben, klar vin med masser af substans og fin længde. Wittmann er også i år helt i top. De bedste er her MORSTEIN (92+), dyb smag med et strejf af citron, meget frisk i stilen.  BRUNNENHÄUSCHEN (93+), er en dyb og meget kompleks sammensatvin med volumen og længe i eftersmagen. Weingut Keller bragte et brag af en vin med MORSTEIN (94) med et intensivt, strålende udtryk og et fint syrebid, der får smagsnerverne til at vibrere af begejstring.

PFALZ

Pfalz producerer traditionelt nogen af Tysklands kraftigste Rieslinge og der blev præsenteret næsten 70 af slagsen ved denne vinsmagning. Her følger de efter min mening 16 bedste.

Ökonomierat Rebholzs KASTANIENBUSCH (93) og GANZ HORN ”IM SONNENSCHEIN“ (93) er fyldige vine med en fin kompleksitet. Weingut Christmann imponerede med en næsten perfekt IDIG (94-95), dyb, ekstrem kompleks med mange facetter. Snert af tobak, usædvanlig lang eftersmag. REITERPFAD-HOFSTÜCK (93) og MEERSPINNE IM MANDELGARTEN (93) følger lige efter. Reichsrat von Buhl havde en del vine fra 2018 med. REITERPFAD-HOFSTÜCK (93+) er tryk på. Masser af substans der. KIESELBERG (93) er endnu noget gærbetonet, men det er kun et tidspørgsmål, hvornår det fortoner sig. Bürklin-Wolfs vine er lidt slankere i det, men meget elegante. Her smagte jeg PECHSTEIN (92), REITERPFAD IN DER HOHL (92), lidt mere syre der. Den bedste og mest voluminøse er nok LANGENMORGEN (93+).
Mosbacher leverer år efter år fremragende vine. LANGENMORGEN (93+), KIESELBERG (93), den med mest volumen er UNGEHEUER (92), de to førstnævnte har lidt mere syre og et snert af citronskal. Bassermann-Jordan medbragte ikke mindre end otte Große Gewächse. De to bedste er efter min mening KIESELBERG (93) og GRAINHÜBEL (93), men resten ligger nu også på et højt niveau. Sidst men ikke mindst skal også Weingut Rings nævnes. De giver kvalitetsskruen hver år et lille nyk mere og hører nu til i toppen af regionen. Her fandt jeg WEILBERG (93) en vin med dybde og frugt, lang eftersmag.

RIESLING OG ÅRGANGEN 2019

Årgang 2019 er som helhed elegantere end 2018. Vinene er generelt en smule slankere i udtrykket uden at det dog går udover kvaliteten. Den typiske friske syre er tilbage i 2019, hvor årgangen før snarere havde en mere ”saltet” eftersmag. Generelt er 2019 bedre end 2018 og har helt klart potentiale til at ligge i mange år. Hvis jeg udregner et gennemsnit af alle point givet i 2019 og 2018 er 2019 endda væsentlig bedre.
De store vindere af den klimaforandring, der finder sted i disse år, er helt givet Mosel, Nahe og Mittelrhein, så det var nok der jeg ville lægge mine penge i år, specielt, hvis man nu allerede har rigeligt med Riesling fra de andre vindistrikter i kælderen.
2019 er i øvrigt også et år, hvor det kan betale sig at kigge efter de knap så kendte producenter, fordi kvaliteten også på de mindre vine er rigtig, rigtig god i 2019.