Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Sisseck på Falsled

Peter Sisseck er ikke i tvivl – årgang 2016 er en fantastisk årgang, ikke kun i kvalitet, men også i kvantitet. Netop det sidste, et lidt større udbytte, er med til at give vinene en større luftighed og elegance.

Vi er samlet på Falsled Kro – Peters første arrangement efter han, eller rettere hans datter, blev medejer af kroen. Han er i hopla – brænder for sine vine som han sætter ind i et historisk og også et socialt perspektiv. ”Vinen, vindyrkningen holder på ungdommen i et fattigt landområde”, fortæller han, ”nu skal vi have de unge mennesker ud i marken for at beskære vinstokken, forsøge at få indgroet en stolthed i at arbejde i vinmarken”.

Peter Sisseck

Der er sket meget siden Peter Sisseck lavede sin første Dominio de Pingus i 1995. Et såkaldt lykketræf, ikke kun vinen, men også de små parceller der kunne frembringe en vin med en så stor race. Årgang 1995 holder sig utroligt godt, ja bliver nærmest større og større hver gang man smager den. ”Med PSI – projektet har vi høstet druer fra 800 forskellige parceller, og vi har ikke fundet en parcel der kan måle sig med parcellerne fra Dominio de Pingus”, fortæller han.
Gennem de senere år har Peter Sisseck stræbt mod større og større elegance og balance i sine vine. De er blevet mere rene i deres stil, mere forfinede og på mange måder mere klassiske og for mange måske også sværere at forstå. De tidlige årgange Pingus med meget ny eg havde deres mission, alle smagte af noget stort og sammenlignet med andre vine fra Ribera del Duero af noget meget, meget stort.

Jeg tror de tidlige årgange havde større gennemslagskraft for et nyt publikum end de vine der bliver præsenteret i dag. Jeg husker stadig en smagning under Vinexpo i Bordeaux med mange forskellige vine fra Ribera del Duero. Dominio de Pingus i årgang 2000 slog alt, og alle rejste sig op og klappede Peter ud. En ny vinkælder, næsten ingen fadlagring på ny eg, for Pingus ingen ny eg overhovedet. Biodynamisk dyrkning, et sofistikeret laboratorium – ny teknologi parret med ældgamle traditioner og historie, der betyder meget for Peter Sisseck, og så den fornemmelse, den intuition, den kundskab, der er skabt af tid, af søgen efter det perfekte. Det er i det perspektiv at vi, ”sammen med vind og vejr”, smager på årgang 2016.

PSI Ribera del Duero 2016

Spændende duft, meget ren, frisk med en herlig syrlighed sammen med moden frugt. Luftig karakter, fyldig med silkeblød tannin og lang, luftig eftersmag med moden frugt. 91295,00 L’Esprit du Vin Scandinavia

Flor de Pingus Ribera del Duero 2016

Smuk duft, viol, mørke kirsebær, meget ren frugt, mange lag, fine nuancer fra fad. Tæt frugt i smagen, fyldig og elegant, moden tannin dækket af mørk frugt og lang, lang eftersmag, vedholdende. 94850,00 L’Esprit du Vin Scandinavia

Dominio de Pingus Ribera del Duero 2016

Meget flot duft, stor race, stor renhed, viol, mørke kirsebær, mineralsk, mange lag, stadig lukket. Rank struktur, meget præcis i sit udtryk, stor fylde forenet med elegance, friskhed, moden frugt, markeret tannin og lang, lang rig eftersmag med ren, moden frugt. 98-1006.500,00 L’Esprit du Vin Scandinavia

Château Rocheyron Saint-Emilion Grand Cru 2016

Elegant, kompleks duft, modne kirsebær, lakrids, blomst. Rank struktur, elegant med markeret, moden tannin og lang eftersmag med moden, frisk frugt med tannin fremme i munden. 94995,00 L’Esprit du Vin Scandinavia

Smagningen fandt sted den 13. december 2018 efterfulgt af en fantastisk middag. Chef de Cuisine, Kasper Hasse, har virkelig fundet kroens tidligere storhed frem. Vine og mad harmonerede og det var frækt med Fino Sherry fra Xerez til pighvar, Peter Sissecks nye, spændende projekt. Årgang 2007 PSI, 11 år gammel holdt sig utroligt godt og det var sjovt at smage Pingus årgang 2011, den ”gamle skole” med mere eg og sammenligne den, i hukommelsen, med årgang 2016. Prisen for smagning og middag var 2.995 kroner, mere end rimeligt for en så stor aften. Med de nye 12 ejere af Falsled kro er der ikke alene kommet kapital til kroen, men også energi. Michael Pram Rasmussen, tidligere bestyrelsesformand for A.P. Møller-Mærsk er en ildsjæl, der blander levemand med forretningsmand – det kan det kun blive godt. Vinkortet er helt nyt, mere spændende og langt større end tidligere, og vinene er rimelige i pris. Pludselig harmonerer velsmag fra køkken med velsmag fra vinkælderen uden man bliver ruineret.

Menu

Råmarinerede knivmuslinger med salatløg, grønne hyldebær og citron verbena

2011 Sancerre « A mi-chemin » · Domaine Vincent Gaudry Biodynamique

Pighvar fra Faaborg med snegle, persille og ramsløg

Fino · Peter Sisseck · Xerez

Efterårets svampe med lardo, karamelliserede stikkelsbær & sauce på hummer

2007 Ѱ PSI · Ribera del Duero · Peter Sisseck

Kalvehaler og sorte hvidløg som vinaigrette med gule beder & trøffel

2011 La Fleur de Rocheyron · Saint-Emilion Grand Cru
2011 Château Rocheyron · Saint-Emilion Grand Cru  {Impériale}

Duebryst fyldt med kråser & hjerter, sauce med kirsebær fra sommeren

2012 Flor de Pingus · Ribera del Duero · Dominio de Pingus  {Magnum}
2011 Pingus · Ribera del Duero · Dominio de Pingus  {Dobbeltmagnum} Biodynamique

Illustration af efterårsæbler med rosmarin & karamelliseret chokolade

Champagne Jacques Selosse « Exquise » · Sèc · Avize