”Født til ledelse eller lidelse ” – en bog skrevet af Peter Heering. Det er her vi ér, i lokaler, der emmer af historie, dansk historie, købmandshistorie, rederihistorie, vinhistorie, tragiske historier, romantiske historier, ballader, svigt, men også lykke, der kunne blive det 3. L i en ny bog: ”Født til ledelse, lykke eller lidelse ”.
Vi er i C, indsnuser hele historien om en familie, der gennem 5 generationer har betydet utroligt meget for dansk vinhistorie. Mærker suset, det fine selskab, salonerne, hvor der blev budt op til middag for de fineste familier i Danmark, også de royale. Gården var oprindeligt anlagt som bryghus, der producerede øl, overgæret øl, lav i alkoholprocent og høj i næring.
Det er den bornholmske søkaptain, Hans Peder Kofoed, der i 1785 overtager gården og bygger det klassicistiske hus i tre etager med kvist. I 1838 køber Peter Frederik Heering huset og giver stedet sit navn. Huset bliver hjem for fem generationer i Heering-slægten og internationalt hovedsæde for firmaet Peter F. Heering, der med kirsebærlikøren Cherry Heering bliver verdensberømt og kommer ud, også med rederiet Heering Line, til alverdens halse. Øl bliver erstattet med likør, ingen gæring, men masser af alkohol, også cognac og de bedste vine fra Frankrig, der bliver lagret og aftappet i kældrene på Heerings Gård.
Det er ikke likør, der er aftenens téma, men derimod portvin, der et eller andet sted minder om likør, blot gærende rødvinsmost forstærket med alkohol. Og selvfølgelig, når der nu er budt op til fest, sparkling og de flotteste røde og hvide vine.
Værten i dag er Søren Merrild fra Johs. M. Klein Distribution og på en eller anden måde er vi i ”ånden af Heering”. Johs. M. Klein blev grundlagt i 1886 af Johannes Marcus Klein. Det er en af de eneste vinagenter der er tilbage, der ikke leverer vine direkte til forbrugeren, men via dagligvarehandel, hotel- & restaurationssektoren og den traditionelle vinhandel. Og så producerer de, i stedet for Cherry Heering, Original Dr. Nielsen’s Bitter, oprindeligt lavet af en praktiserende læge fra Hobro.
Aftenes hovedgæst er Christian Seely, verdensberømt engelsk gentleman med vid, humor og en naturlig tørst, der gør aftenen meget behagelig. Temaet er Christian Seely’s sparkling vine fra England og portvinen Quinta do Noval, en juvel for alle vinelskere.
Vi starter selvfølgelig med de sprudende bobler fra Coates & Seely, ét af Christian Seelys mange vinøse eventyr. Et eventyr der så sin begyndelse i 2009, et partnerskab mellem to gamle venner, Christian Seely, direktør for AXA Millésimes og den pensionerede finansmand Nicholas Coates. Målet var at lave en sparklingvin baseret på Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay dyrket på det samme kalkholdige terroir som i Champagne, blot i Sydengland omkring Coates hjem i Hampshire. ”I starten sagde vi til os selv, i princippet har vi den samme type jordbund og de samme koldklima betingelser her i Hampshire som i Champagne, så hvorfor kan vi ikke skabe en succes som deres her.”
Coates & Seely vinene blev fra begyndelsen godt modtaget på restauranter, ikke kun i hjemlandet, men i 8 andre lande rundt om i verden, heriblandt også i Frankrig hvor sommelierne gerne vil drille gæsten og servere en sparklingvin, der kan tage kampen op med champagne. Og det gør den, blindt eller ikke blindt. Vinene er non-vintage, uden årgang, lavet på et blend af 3-4 årgange med 2018 som base vin.
Coates & Seely Brut Réserve Blanc
Frisk duft, fersken, vis alder med frisk frugt, citrus og rugbrød. Elegant smag, fine bobler, fyldig, let cremet, lang, frisk, cremet eftersmag.
93 | 300,00 Johs. M. Klein henviser til nærmeste forhandler
Coates & Seely Brut Rosé
Fin duft med blomst og hindbær, meget elegant. Cremet smag, fine bobler, fyldig, cremet eftersmag med friske hindbær.
92 | 300,00 Johs. M. Klein henviser til nærmeste forhandler
Quinta do Noval
Quinta do Noval ligger i hjertet af Dourodalen. Fra de omkring 145 hektar vinmarker, anlagt som et stort amfiteater, skuer man mod byen Pinhão og dourofloden, der, opdæmmet og kontrolleret, flyder langsomt og dovent ned mod havnebyen Porto. Quinta do Noval er et lille herresæde, smukt renoveret med store værelser, en smuk spisestue, en klassisk salon og en terrasse hvor man i skyggen af det fantastiske cedertræ har en af de flotteste udsigter i Dourodalen.
I biblioteket kan man, hvis man er gæst, og i den lykkelige situation at have tid, sidde hele natten og filosofere over hvad det er der gør portvinen Nacional, i smag og duft, til et så stort ikon. Det kræver en hel flaske, afgørelsen skal igennem byretten, så landsretten og til sidst højesteret.
Quinta do Noval er nærmest selvforsynende, så gæsten kan blot vågne og få frokost eller middagsmad serveret direkte fra gården. De gamle oliventræer leverer olien, to køkkenhaver grønsager, hønsene leverer både æg og kød. Så er der også gæs, grise, mandler og selvfølgelig vinen. ”Hele denne polykultur giver arbejderne og det tekniske personale en hel anden kontakt med vinmarkerne, vingården og i den sidste ende også med vinen”, fortæller Christian Seely.
Quinta do Noval har to gæringskældre, de bedste druer til Vintage, LBV, Colheita og Tawny gæres i kampestenslagares. Druerne trædes med fødderne af lokale, de to første timer disciplineret, i kæde, i rytme og sang, den sidste time spredt fægtning hvor man går efter de små øer af druerne, der endnu ikke har været under føddernes kærtegn.
Og det er netop kærtegn der er hemmeligheden bag denne besværlige vinfremstilling. Fødderne knuser druerne mod kampestenens grove overflade, men de knuser ikke druekernerne, der ellers ville give en bitterhed i vinen. Klokken 23.00 er ”druemarchen” overstået og den næste morgen starter gæringen så langsomt, helt af sig selv med naturlige gærceller. Nu tager robotterne over i en gæringskælder fyldt med CO2. Deres mission er at trykke hatten af drueskind ned i den gærende most. På 3. dagen tilsættes brandyen, den bedste fra Bordeaux på 77 procent alkohol, gæringen stoppes og en portvin er skabt. Lagringen afgør nu hvilken portvin der bliver produceret.
Quinta do Noval laver også fremragende bordvin, noget der satses mere og mere på i Dourodalen fordi alt vin forstærket af alkohol er en ”modevin”, hvor salget går op og ned fra årti til årti. Det er sikkert overraskende for mange, men Dourodalen producerer i dag meget delikate hvidvine fra vinmarker over 400 meters højde. Selv her er markerne blevet dyre, men intet imod priserne længere nede mod floden. På Quinta do Noval plantede man hvidvinsstokkene for 17 år siden. I begyndelsen solgtes al vinen til restauranter, men nu er hvidvinene kommet ud på verdensmarkedet, også til Danmark.
Rødvinen har i mange år været eftertragtede fra Dourodalen. Touriga Nacional er den bedst kendte rødvinsdrue fra Douro – Kongen. Det er en besværlig vinsort, den er lav i ydelse, ofte omkring 25 hl/ha. Den har det svært med blomstringen, men resultatet, når druerne bliver plukket, er fantastisk. Procentdelen i Douro er relativ lille, på Quinta do Noval er 50% af vinstokkene dog Touriga Nacional. Som hovedregel høstes de grønne druer i august, de blå til rødvin i september og de blå til portvin i oktober.
Bordvine
Cedro do Noval Tinto 2017
Elegant duft, mineralsk med kvæde, citrus, let nedfaldne æbler. Fyldig smag, smøragtig fedme midt i munden, god længde, cremet, mineralsk med fin syre.
91 | 200,00 Johs. M. Klein henviser til nærmeste forhandler
Quinta do Noval Reserve Branco 2020
Flot mineralsk duft, stødt peber, viol, blårbær, fine nuancer fra fad. Rig smag, markeret tannin, fyldig, elegant, lang eftersmag mineralsk med elegant, mørk frugt.
95 | 425,00 Johs. M. Klein henviser til nærmeste forhandler
Quinta do Noval Syrah 2016
Flæsket duft, let krydret, blåbær, mineralsk med nuancer fra fad. Rank struktur, fyldig smag, moden, markeret tannin dækket af moden frugt, fin længde med mørk duft og fine nuancer fra fad. 93 | 350,00 Johs. M. Klein henviser til nærmeste forhandler
Portvine
Quinta do Noval Black Reserve Port (En “superruby” port, 4 år gammel)
Tæt, sveskeagtig duft, frisk. Fyldig smag, cremet, mørk, modne bær i eftersmagen, både sødmefuld og frisk.
92 | 200,00 Johs. M. Klein henviser til nærmeste forhandler
Quinta do Noval Colheita Port 2007 (Stor årgang, Colheita er normalt helt drikkemoden, portvinshusene lagrer vinen for dig)
Elegant duft, meget frisk, mineralsk, orangeskal, mandel, svedsker og lakrids. Kan have den åben i et par måneder på grund af oxidering som vinen har fået i de mange år den har ligget på fad. 93 | 600,00 Johs. M. Klein henviser til nærmeste forhandler
Quinta do Passadouro Vintage Port, 2021 (Naboejendom til Quinta do Noval der købte den i 2019)
Meget frisk duft, viol, solbær, blåbær, mineralsk, pirrende. Frisk smag, fyldig, rank, lang, elegant, frisk eftersmag.
93 | 550,00 Johs. M. Klein henviser til nærmeste forhandler
Quinta do Noval Vintage Port 2003
Tæt, rig duft, pirrende, orangeskal, blåbær, meget mineralsk, koncentreret. Meget pirrende. Fyldig smag, rig, koncentreret smag og lang, rig eftersmag.
96 | 800,00 Johs. M. Klein henviser til nærmeste forhandler
Quinta do Noval Nacional 1994 (2.280 flasker, første årgang Christian lavede, doneret af Søren Merrild)
Meget ren, mineralsk duft, vibrerende, fyldt med energi, meget præcis. Svesker, orangeskal, lakrids, tobak. Meget elegant smag, luftig, mineralsk, tanninagtig med lang, lang, rig luftig eftersmag. Utrolig ungdommelig og vinøs, præcision og energi. 100 | Samlers pris