Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Rundtur i Toscana

I løbet af 40-50 år ændrer meget sig i vinverdenen. Nye generationer tager over, vingårde skifter ejere, vinmarker købes til, gamle bygninger erstattes af nye, renoveres eller udvides, kældre moderniseres. En nylig rundtur i Toscana, som inkluderede et par besøg for første gang efter mere end fire årtier bekræftede til fulde tidens gang. Den ene vingård hedder Riecine, den anden Tenuta di Capezzana, og fortidens besøg går tilbage til henholdsvis 1975 og først i firserne.

Det var i kælderen under dette hus, John og Palmina Dunkley indledte eventyret om Riecine. I dag foregår produktionen i nye faciliteter

Riecine var i 1971 erhvervet af en brite, John Dunkley, og hans kone Palmina. De boede i et hus med en kælder, hvor vinen fra de tilhørende 1,5 hektar marker lå i store træfade, og hvor John videregav sit mantra om betingelserne for at fremstille god vin: hygiejne, hygiejne, hygiejne. John solgte Riecine i 1988, da hans søn Anthony ikke ønskede at overtage. Han døde i 1999, Palmina i 2001. Riecine har siden dengang haft flere ejere og bestyres i dag af 38-årige Alessandro Campatelli, som er både direktør og ønolog. Han har Carlo Ferrini som assisterende konsulent, og der hører i dag 12 hektar egne vinmarker til ejendommen plus 3 lejede hektar.

I dag er det Alessandro Campatelli, som står for styret på Riecine

John og Palminas gamle hus med kælder er ikke længere ramme om vinfremstillingen. Der er siden 2011 bygget nyt og flot, og de store træfade er suppleret med cementtanke og amforaer. Begge dele vinder frem overalt efter en lang periode, da ståltanke var det eneste saliggørende. Man godter sig på de vingårde, hvor cementtankene aldrig blev smidt på porten, og græmmer sig dér, hvor man skal til lommerne for at genetablere dem. Amforaer er jo også et klassisk redskab til vinfremstilling og bruges på Riecine til den friske hvidvin Bianco di Riecine (Trebbiano). Palmina er navnet på en lys og mild rosé på ren Sangiovese. Det er én af den slags vine, som bare glider ned på en varm sommerdag.

Det nye Riecine er high tech og nærmest modsætningen til John Dunkleys beskedne kælder

Derudover er Riecine mest kendt for sin Chianti Classico på 100% Sangiovese. John Dunkley var generelt imod den brug af både hvide og ikke-italienske druesorter, som dengang skæmmede chianti-produktionen. Han plantede ikke desto mindre i 1980’erne lidt Merlot, som i dag bruges til den tanninrige La Gioia (Sangiovese/Merlot) og til 3000 flasker Tre Sette, ren Merlot og Riecines ”Petrus”. Halvdelen af Riecines produktion er Chianti Classico i basisudgaven. Dertil kommer Riserva og Gran Selezione Vigna Gittori. Gittori er en vinmark på 3 ha, som blev erhvervet i 2019, mens druerne fra den blev købt i Johns tid. En helt speciel vin hedder Riecine Di Riecine. Den blev lanceret i 2010 og afvist som Chianti Classico af Consorzio på grund af farven. Riecine måtte klassificere vinen som IGT og tappede den på bourgogneflasker. I dag kunne vinen sagtens opnå Classico-status, men er stadig IGT og ligger i den dyre ende af produktionen.

Uanset alle ændringerne på Riecine siden John Dunkleys tid er kvaliteten af vinene stadig tårnhøj. Der arbejdes ekstremt seriøst hele vejen fra mark til flaske, og undervejs holdes Johns mantra i hævd: hygiejne, hygiejne, hygiejne.

Et foto af Ugo Contini Bonacossi møder besøgende i slottets butik

Tenuta di Capezzana

Det andet gensyn er som nævnt Tenuta di Capezzana i Carmignano vest for Firenze. Capezzana er en statelig ejendom, som med omgivende bygninger nærmest udgør en lille landsby. I firserne regerede grev Ugo Contini Bonacossi, og det er hans efterkommere – han fik syv børn – som i dag står for styret. Tilfældet ville, at på dagen for besøget anno damals havde legendariske Mario Schiopetto fra Friuli også indfundet sig. Vi havde mødt hinanden tidligere på hans ejendom. Han og Ugo Bonacossi havde et eksperiment kørende om den rette træsort til fadlagring af deres vine, så i slotskøkkenet blev der foranstaltet en smagning af diverse vine lagret på forskellige slags træ. Der hører 73 hektar vinmarker til Capezzana plus 26.000 oliventræer, som leverer 4000 flasker olie om året. Vinmarkerne er tilplantet med bl.a. Sangiovese, Syrah, Cabernet Franc og Trebbiano samt 45 år gamle Cabernet Sauvignon stokke, som i sin tid blev hentet på Château Lafite Rothschild. Trebbiano bruges både til vin santo og til en syrefrisk hvidvin, og de øvrige druesorter blandes i forskellige forhold til en stribe rødvine. Kun den markante, tanninrige Ugo Contini Bonacossi er 100 % Sangiovese. Som en tribut til Vinbladets udsendte blev årgang 1981 Villa Riserva hentet frem fra gemmerne til lidt frokost, Villa blandes af Sangiovese og Cabernet Sauvignon i forholdet 80/20. Den gamle vin – med kun 12,5% alkohol – havde fået udskiftet proppen for en snes år siden og var i perfekt stand. Ren næsten bourgogneagtig fornøjelse. Capezzana har et ”vinbibliotek” med flasker tilbage til 1925, da Villa di Capezzana kom til verden som den første toscanske vin uden brug af hvide druer. Som Filippo Bonacossi, yngste søn af Ugo Bonacossi, siger: ”Villa er supertoscaneren Tignanellos bedstefar.”

Filippo Bonacossi med Capezzanas friske Trebbiano

Querceto Di Castellina

En lang bumpet grusvej fører op til den smukt restaurerede 1400-tals ejendom ikke langt fra Panzano. Guido Masini overtog stedet i 1945, og i 1989 tog datteren Laura over sammen med sin mand Giorgio Battista. Parret lagde mange kræfter og midler i en modernisering og udbygning for at tiltrække det voksende antal turister, som hvert år valfarter fra hele verden til Toscana. I 1998 trådte sønnen, den i dag 51-årige Jacobo Di Battista, hans kone Mary og broderen Filippo til, og samtidig begyndte man at tappe egne vine fra de godt 11 hektar marker. De ligger rundt om ejendommen og er tilplantet med Sangiovese plus lidt Merlot, Cabernet Franc, Viognier og Roussanne. I kældrene er der investeret i betontanke, og man kan roligt kigge efter i krogene. Ingen nullermænd her.

Jacobo Di Battista overtog i 1998 sammen med sin kone og bror styret på Querceto Di Castellina

Querceto ligger højt, ca. 510 meter oppe, og det mærkes på vinene, som er friske og uden overdreven alkohol. Gran Selezione Sei topper med 14,5%, mens L’Aura – også ren Sangiovese – ligger på 13,5%. Furtivo er en læskende rosé på ren Sangiovese, og Livia er noget så u-toscansk som en blanding af Viognier og Roussanne. Podalirio er ren Merlot, som smager ganske godt og tidligere havde et marked i USA. Det sluttede brat, da filmen ”Sideways” dukkede op.

Antica Macelleria Cecchini er et must, hvis man er i nærheden af Panzano

Når man er i nærheden af Panzano er det et must at kigge inden for i Antica Macelleria Cecchini for at fouragere vakuumpakkede lækkerier. Det er den gode slags souvenirs, som lige så stille forsvinder i stedet for at samle støv i skuffer og skabe. Cecchini har desuden en butik i Greve in Chianti, hvor man også finder Antica Macelleria Falorni.

Castello La Leccia har en omtumlet historie, men er nu en smukt restaureret agroturismo i luksusklassen

Castello La Leccia

Som det så ofte er tilfældet med italienske vingårde, kan Castello La Leccias historie dateres langt tilbage i tid. I 1077 slog adelsmanden Rodolfo di Guinzo sig ned på slottet, og nogle århundreder senere overgik det til Ricasoli-familien. I 1500-tallet, da der var vinproduktion på stedet, blev La Leccia kastebold mellem de to rivaliserende byer, Siena og Firenze. Der er bevaret et brev fra 1529, hvori Andrea Ricasoli begræder, at et halvt hundrede soldater fra Siena dukkede op og brændte alt ned, hvorunder 200 fade vin gik til spilde. I 2018 overtog en schweizisk familie det smukt restaurerede La Leccia, som i dag rummer agroturismo i luksusklassen.

La Leccia ligger højt omgivet af 17 hektar vinmarker og med udsigt til bl.a. Roccha delle Macie og i det fjerne San Gimignano. Der arbejdes hovedsagelig med italienske druesorter, dog er der lidt Syrah i den velsmagende Vivaio del Cavaliere. Chianti Classico, herunder riserva-udgaven og Gran Selezione, er ren Sangioves. Det er meget charmerende vine, og selv om druerne til dem kommer fra 3 forskellige marker, er der en klar fælles identitet.

Michela og Vittorio Rossi ejer den store vingård Quercia Al Poggio, som engang husede 60 beboere

Quercia Al Poggio

I 1997 overtog Michela og Vittorio Rossi den store vingård, som tilbage i 1700-tallet var kloster med egen kirke. Siden blev stedet befolket af 60 selvforsynende beboere. De forlod adressen efter krigen, men kirken står tilbage og bruges nu til vielser. De 15 hektar vinmarker er kun tilplantet med italienske druesorter og først og fremmest Sangiovese. Rossi-parret bryder sig hverken om træsmagende vin eller internationale druer. De pinligt rene kældre rummer både cementtanke, tonneaux og 28 hl store træfade. ”Det er en håndarbejdskælder”, som Vittorio Rossi siger. Der bruges naturlig gær og filtreres ikke, hvilket alt sammen giver et perfekt resultat. Der er ingen slinger i valsen fra basisudgaven af Chianti Classico via Classico Riserva til Gran Selezione. De to topvine er 100% Sangiovese, mens Chianti Classico indeholder 20% Ciliegiolo, Canaiolo, Malvasia Nera og Colorino.

Usiglian del Vescovo

Med en historie, som rækker tilbage til 11. århundrede, føjer Usiglian del Vescovo sig til mange af de toscanske vingårde, som har oplevet krig og fred og overlevet trods alle omskiftelserne. De nuværende ejere kom til i 2001 og har fået det bedste ud af den sandede jord, som for 5 mio. år siden var dækket af hav.

De 23 hektar vinmarker på den 160 ha store ejendom er beplantet med en større buket af druesorter: Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Syrah, Chardonnay og Viognier. Resultaterne er lidt svingende, men de positive resultater er i overtal. Herunder hvidvinen Il Ginestraio (Chardonnay, Viognier), som virker let sødmefuld, men faktisk er tør, og Millesettantotto (også Chardonnay/Viognier), som bl.a. har lagret i amforaer og er en rigtig charmetrold. En 2017-udgave af Sangiovese, som kun har ligget i store træfade, er også et rigtig godt glas, og det samme gælder Il Barbiglione årgang 2016, som er ren Syrah og efter et år i tonneaux og barrique har flaskelagret i halvandet år. En bordeauxblanding (Cabernet, Merlot) med navnet Il Grullaio, smager også godt. Den er opfostret i cementtanke. Mange italienske vinproducenter synes, der hører en mousserende vin til at gøre deres produktion komplet. Således også her, hvor en rosé spumante, Il Bruvé, er ren Sangiovese fremstillet efter Metodo Classico. En dejlig tør (4 g restsukker) tørstslukker.

La Regola

Historien om La Regola begynder som så ofte på disse kanter med en familie, som erhverver en bid land for at fremstille olivenolie og vin til eget forbrug. Sådan var det fra begyndelsen af forrige århundrede, indtil Luca Nuti i 1990 besluttede at plante flere vinstokke og optimere vinproduktionen. 10 år senere overtog Lucas bror, advokaten Flavio Nuti, administration og markedsføring, og i dag fremstilles der vin fra 50 hektar marker i supermoderne bygninger fra 2016. Her er både stål- og cementtanke samt en fadkælder med elektronisk musik til at optimere vinkvaliteten. Den slags påhit trives rundt omkring. En producent som Alois Lageder nær Bolzano spiller Mozart for sine vine og er overbevist om den positive effekt.

Der er da heller ikke noget i vejen med de vine, Flavio Nuti præsenterer. L’Eccezione Brut (Gros Manseng/Chardonnay), Steccaia (Vermentino/Sauvignon Blanc) og Lauro (Viognier/Chardonnay) er alle tørre og friske. Rosègola (Merlot/Syrah) har en elegant lys farve og er klart en vin, som skal matches med f.eks. en gang tapas. Halvdelen af La Regolas vinproduktion er hvid og rosé, og det er nok den mest interessante del. Rødvinen Ligustro (Sangiovese/Syrah) er dog meget drikkelig, og det samme gælder den lidt rustikke udgave af Cabernet Franc, La Regola.

Så er der linet op til den store smagning i Livorno. På billedet ses Riccardo Gabriele og de to medarbejdere, som tog sig af Vinbladets udsendte. Til venstre Stefania Tacconi og med ryggen til Lisa Tommasini

62 vine

Vinbladet var inviteret til den toscanske rundtur af Comunicare il Vino, en lille virksomhed ejet af Riccardo Gabriele og specialiseret i at assistere mindre vinproducenter med alt det papirarbejde, som skal lægges oven i deres vigtigste opgave: at fremstille god vin. Da Vinbladet ikke havde mulighed for at besøge alle klienterne, blev der foranstaltet en smagning i Livorno, hvor Comunicare har sit hovedsæde. Det var en veritabel tour de force med 62 vine fra næsten alle hjørner af Italien. Og som sædvanlig ved den slags lejligheder var valget mellem de vældigt gode vine og alle de andre 100% subjektivt. Her er favoritterne i den smagte rækkefølge.

Først de hvide med producenten nævnt først:

Terenzuola 2021 Fosso di Corsano (Toscana). Andrea Felici 2018 og 2019 Il Cantico Verdicchio dei Castelli di Jesi. Bocale 2021 Trebbiano Spoletino og Pardi 2020 Trebbiano Spoletino (Umbrien). Inama 2020 Vulcaia Fumè og 2020 Foscarino Soave Classico.

Smagning i Livorno for Vinbladets udsendte Jørgen Aldrich

Rødvine:

Tenuta Montauto 2020 Silio Toscana Ciliegiolo, Terenzuola 201 FormAlta (Toscana). Terra Costantino 2020 deAetna Etna Rosso. Beconcini Reciso Sangiovese (Pisa), Pagani De Marchi 2019 Montaleo Montescudaio (Toscana). Boscarelli 2021 De Ferrari, 2019 Nobile di Montepulciano og 2018 Nobile Riserva. Pietroso 2020 Rosso di Montalcino og 2017 Brunello di Montalcino. Tenuta Buon Tempo 2019 Rosso di Montalcino, 2017 og 2016 Brunello di Montalcino Riserva (vingård ejet af norske Per Landin). Inama 2018 Carminium Colli Berici. Villa Matilde 2021 Falerno del Masssico Rosso Vigna Camarato (Campanien). Abrigo 2020 Dolcetto d’Alba Superiore Garabei og 2020 Nebbiolo d’Alba. Monchiero 2018 Barolo del Commune La Morra og 2018 Barolo Rocche di Castiglione. Giacomo Fenocchio 2020 Langhe Nebbiolo, 2018 Villero og Bussia 90 di 2016. Bocale 2019 Rosso di Montefalco.  Pardi 2017 Sagrantino di Montefalco.

Indledningsbilledet viser Querceto Di Castellina, som ligger mere end 500 m oppe i det centrale Toscana.

Danske importører:

Riecine: ViniPortugal
Castello La Leccia: DVINO
Quercia Al Poggio: HVIN Import
Capezzana: Fredskilde-Meinert Wine, Andersen Vine
Usiglian Del Vescovo: Vinum
Inama: Løgismose