Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Pinot noir trumfer alt

For snart 20 år siden dukkede filmen ”Sideways” op og blev straks talk of the town blandt dem, der interesserede sig for vin. Historien om den neurotiske Miles og den flamboyante Jack gik rent ind, mens den vidunderlige Maya i skikkelse af Virginia Madsen satte hjerter i brand. Det vigtigste budskab i filmen var dog, at pinot noir trumfer alt og især merlot.

Den vingård, hvor Jack får sin første lektion af vinkenderen Miles, er Sanford i Santa Rita Hills, Santa Barbara County. Og netop fire vine herfra spillede en hovedrolle på et møde om californiske vine arrangeret af K.B. Vine og Strandgaarden Wine & Spirits. Til stede var Chuck Cramer, som fra London repræsenterer Terlato Wines og dets omfattende portefølje, herunder Sanford.

Der blev lagt ud med Sanford Chardonnay Santa Rita Hills 2019, en rentsmagende, tør og sprød sag uden den smørfedme, som man ellers ofte døjer med i oversøisk chardonnay. En dejlig let drikkelig vin, hvor den følgende La Rinconada Chardonnay 2018 med lagring på franske fade bag sig var i den mere seriøse liga og en klar madvin. En tredje chardonnay fra Federalist i Mendocino County og blandet af vine fra forskellige dele af Californien havde lagret på amerikansk eg. Den havde det lidt svært i Sanfords selskab.

Chuck Cramer ledte smagningen af de californiske vine.

Så kom turen til mødets højdepunkt: to udgaver af pinot noir fra Sanford. Santa Rita Hills 2020 havde fået 10 måneder i franske fade og var lige til at skylle ned uden dikkedarer. S&B Pinot Noir 2017 – S&B står for Sanford & Benedict Vineyard – havde mere kant og dermed en mere burgundisk profil. Ifølge Chuck Cramer ville vinen sagtens klare at blive 30 år gammel. Det er dog nok tilrådeligt at nyde den her og nu for at være på den sikre side. Begge vine lå på 13,5% og undgik dermed at komme tæt på den marmelade-stil, som ofte skæmmer pinot noir fra varme regioner.

Resten af smagningen handlede om zinfandel, cabernet sauvignon og syrah samt endnu en hvidvin: 2021 Viognier Estate fra Eberle, en ganske frisk vin uden tendenser til det sødladne, man ellers ofte finder i viognier. Federalist Zinfandel Lodi 2018 var på hele 14,5% og dermed tæt på amarone-niveauet. Zinfandel er Californiens signatur-vin og fungerer som ”døråbner” på markederne, sagde Chuck Cramer, og det var da også en venlig, flæsket sag, som vil falde i de flestes smag. Paso Robles Zinfandel 2020 fra Eberle fulgte trop tæt fulgt af Eberles Syrah Steinbeck Vineyard 2020 fremstillet i Rhône-stil med lidt viognier tilsat. Cabernet sauvignon fra Chimney Rock og Eberle med alkoholprocenter op til 14,5 dementerede lidt Chuck Cramers opfattelse af, at de tider er forbi, da man for at behage Robert Parker jagtede stærkt koncentrerede vine i stedet for at satse på elegance.

Indledningsbilledet viser de 12 vine på det californiske program, 4 hvide og 8 røde.