Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Pichon Baron i årgang 2024

Årgang 20024 blev bortdømt af mange vinanmeldere og importører. ”En Primeur” markedet svigter, samtidig med at der sælges ud af ældre årgang til lavere priser for at få det cash flow, der er nødvendigt for ikke at gå konkurs. Men er situationen så dårlig i Bordeaux som vi alle har hørt om og er årgang 2024 så ringe som mange antydede efter den store ”en primeur” smagning i foråret?

Christian Seely er søn af en stor, engelsk vinbogsforfatter. Han har med sine britiske humor og professionalisme bragt hele AXA´s portefølge op i verdensklassevine.

Vinbladet har mødt direktør Christian Seely på Château Pichon Baron, et 2. Grand Cru Classé slot fra Pauillac, der ligger helt oppe i toppen af hierarkiet i Bordeaux. Christian Seely: ”Markedet er meget svært lige nu, det er en kombination af flere faktorer: “Kina er stadig vigtigt for Grands Crus Classes-vinene, de aftager stadig 25 procent af markedet, men for 10 år var det det 50 procent. USA er stadig på markedet, men her spiller usikkerheden ind, vi ved ikke hvad der sker i morgen? Så snart situationen bliver stabiliseret, kommer efterspørgslen igen.
Og så er der den økonomiske situation, der er så usikker. Japan er stadig ok, men yen’en er faldet i kurs, det samme med dollaren. De negocianter, der spekulerede i at prisen ville stige, må lige nu sælge ældre årgange med tab. De bliver nødt til det, hvis de ikke er velpolstrede, at sælge, så det sætter indirekte pres på ”en primeur”-kampagnen. Jeg tror de bedste vine vil klare sig, der er så mange, der stadig vil købe. Så jeg er stadig meget optimistisk omkring markedssituationen. Jeg har været i Bordeaux i 25 år, så jeg har set kriser før. Selv med de vanskeligheder vi har nu, har vi aldrig oplevet en periode hvor Bordeaux producerer så mange store og flotte vine. Så diskuterer vi pris/kvalitet står Bordeaux stadig meget stærkt. Folk ser for meget på prisen, i stedet for på kvaliteten. Jeg køber selv vine ”en primeur” hver eneste år, vil gerne kunne følge samme vin, årgang efter årgang. En primeur vil stadig bestå, men der vil være færre der køber og slottene vil også udbyde mindre vin i første tranche (frigivelse). Gennem tiden har flere slotte forsøgt at gå ud af en primeur systemet, men det er ikke gået dem godt.”

Château Pichon Baron fra en skæv, lidt mørk vinkel. Et billede, der udtrykker den bekymring der lige nu er i Bordeaux. Men bemærk, selv i mørke er der lys, om end lige her kunstigt lys, men, men, Bordeaux kommer tilbage!

En primeursmagning i efteråret

Bordeaux’ store en primeursmagning ligger altid i foråret. Man smager på den sidste årgang, der endnu ligger på fad. Mange er fortalere for at flytte smagningen til efteråret, hvor vinen fremstår mere harmonisk. Vinbladet har lige smagt Château Pibran, Château Pichon Baron og Château Suideraut sammen med Christian Seely og konklusionen er: Ikke en stor, koncentreret årgang, men en slank, rank, delikat årgang, hvor letheden og præcisionen vil være årgangens styrke. Man har, på Pichon Baron, solgt alt hvad der blev frigivet af årgang 2024. En del af forklaringen er en rimelig pris, men vinelskeren vil også have vinene, så de kan følges de kommende år. Priserne blev sænket med 20 procent i forhold til 2023, der igen var sænket i forhold til 2022. Eneste vin, der ikke blev solgt ”en primeur” med det samme var Griffon, slottets ”andenvin”. Næste årgang vil først blive solgt når den er på flaske. Sådan gør de fleste slotte med andenvinen.

Bordeaux’ torneroseslot der med forsikringsselskabet AXA’s overtagelse vågnede for årtier siden. Château Pichon Baron er blevet mere og mere elegant, Pauillac´s jordagtige væsen er nu borte. Stor, ren frugt, dybde, præcision har hævet vinene til en  ”super second wine”.

Smagning

Château Pibran 2024, Pauillac (54% Merlot, 46% Cabernet Sauvignon)

Frisk, aromatisk duft, friske solbær, blyantstift. Rank struktur, frisk frugt, markeret tannin, røget eftersmag med frisk frugt. | 89-91

Les Tourelles de Pichon Baron 2024, Pauillac (65% Merlot, 22% Cabernet Sauvignon, 13% Cabernet Franc)

Duft med friske solbær, kirsebær og fyrnåle. Slank, rank, kølig, god fylde og længde, røget med friske bær. | 90-92

Les Griffons de Pichon Baron 2024, Pauillac (56% Merlot, 42% Cabernet Sauvignon, 2% Cabernet Franc)

Røget, fyrig duft, pirrende med friske solbær og eukalyptus. Frisk smag, fyldig og rank, lang eftersmag, røget med friske solbær. | 91-93

Der er noget fascinerende over store flasker. Det repræsenterer om noget håb for fremtiden. Mange køber store flasker i årgangen, hvor ens barn eller barnebarn blev født og vupti – så gik der 20 år, et voksent menneske foran og en stor vin, der har alderens kompleksitet. Og vupti, så gik der 40 år, en ny fejring og et nyt liv, der fødes. Et godt råd, lad det være dit første arveforskud til dit barnebarn og du er sikker på aldrig at blive glemt.
 Château Pichon Baron 2. Grand Cru Classé 2024, Pauillac (54% Merlot, 46% Cabernet Sauvignon)

Moden, frisk røget duft, solbær, eukalyptus, blyantstift, fine nuancer fra fad. Elegant, rank, moden tannin, luftig, kommer rundt i hele mundhulen. Elegant eftersmag med friske solbær, røget med blyantstift. | 92-94

De hvide vine fra årgang 2024

I de mindre koncentrerede årgange klarer hvidvinene sig ofte bedre end de røde. Her spiller syren en større rolle end modenheden. Store hvidvine fra Bordeaux forbinder man altid med appellation Pessac- Léognan og Graves, men de tørre hvidvine fra Sauternesområdet og Médoc kommer mere og mere med.

Griffon Blanc kommer fra en 2 hektar stor, tidligere rødvinsmark i den norlige del af Pauillac. Man podede halvdelen af vinstokkene med gamle hvidvinstokke fra Château Suduiraut. Den anden halvdel rev man op og plantede helt nye stokke. Som noget nyt må hvidvinene fra Médochalvøen benytte betegnelsen appellation Médoc.

Les Griffons de Pichon Baron Blanc Sec 2024, Médoc (100 % Sémillon)

Smuk duft, lemon, fersken, let honning. Elegant, let cremet midt i munden, frisk eftersmag, lang med smuk syre. 91-93

Sauternesvin har haft det hårdt igennem årtier, her er krisen ikke ny. Folk har mistet smagen for ”den søde tand”. Netop derfor, for ikke at tabe penge år efter år, producerer man i dag meget mere tør hvidvin. 65 procent af produktionen på Château Suduiraut er i dag tør hvidvin.

Lions de Suduiraut Blanc Sec 2024 (56% Sémillon, 29% Sauvignon Blanc, 15% Sauvignon Gris)

Krydret duft, hyldeblomst, elegant, vibrerende. Meget frisk smag, krydret, rank med frisk krydret eftersmag. | 89-91

Châeau Suduiraut Vieilles Vignes Blanc Sec 2024 (56% Sémillon, 44% Sauvignon Blanc, 15%, omkring 55 år gamle vinstokke, gæret på fad, 12% ny eg, fornemmes ikke i vinen)

Lukket duft, fersken, citrus, kvæde. Frisk smag, let cremet midt i munden, god fylde og herlig syre i den frugtagtige eftersmag. | 93-95

Châeau Suduiraut Vieilles Vignes Blanc Sec i årgang 2020 viser noget om lagringspotentialet i vinen. Stadig frisk med æble, kvæde, citrus, men nu også honning og skovens væsen af løvfald og svampe. Herlig tør smag med Sémillons dejlige fedme midt i munden forenet med frisk, frugtagtig eftersmag med citrus. ”Lillebror” Lion sælges til omkring 7,5 euro ex cellar, den er helt på niveau med Pessac-Léognans hvide vine.

Suduiraut Pur Sémillon Grand Vin Blanc Sec 2024 (3.000 flasker fra 75 år gamle vinstokke)

Afdæmpet duft, æbler, fersken, honning, citrus. Elegant smag, cremet midt i munden, frisk cremet eftersmag med herlig syre. | 93-95

Château Suduiraut Premier Grand Cru Classé 2024, Sauternes

Meget smuk duft, honning, kvæde, fersken, ædelt råd. Elegant smag, fin sødme uden at være overvældende, meget meget lang eftersmag med fin, afmålt sødme og meget frisk syre. (Jeg elsker de lette årgange fra Sauternes med ædelt råd). | 94-96