Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Penfolds nye 21 kollektion

Ikon-vinen Grange er spydspidsen i Penfolds “Australien Collection 21”, som netop nu lanceres på det danske marked. Vinbladets udsendte var til stede ved lanceringeren på Restaurant Formel B og mødte en locked down Peter Gago på videolink fra Melbourne.

Først en varedeklaration, så I på forhånd kender mine fordomme om mega brands, storproduktion og endnu en ikke-burgundisk chardonnay. Til dagligt er jeg sommelier og arbejder udelukkende med europæiske vine. Jeg bekender mig til den del af den aktuelt fremherskende vinmode, som dikterer, at små økologiske – eller endnu bedre, biodynamiske vingårde, er the way to go. Helst små håndholdte produktioner, hvor vinene kan formes efter vinmagerens ønsker og udtrykke en klar vision. Jeg elsker den idylliske forestilling om small scale production og fortæller mig selv, at producenten med det overskuelige markareal bedre kan styres sin kvalitet og forholder mig i reglen skeptisk til storproduktion, som oftest har givet mig middelmådighed og kedelige prisfokuserede supermarkedsvine.

Jeg bliver oftest mistroisk, når den samlede vin-verden marcherer taktfast i én retning og gladeligt betaler tusindevis af kroner for en flaske, der produceres i enorme antal. Har Pendfolds-kultens medlemmer tabt orienteringen? Køber de ind på ideen om et statussymbol i stedet for vin? – eller har Penfolds verdensomspændende popularitet en mere oplagt grund, som kan relateres til produktets kvalitet? Med disse fordomme og spørgsmål rumsterende i baghovedet parkerer jeg bilen på Vesterbrogade og finder mine med-smagere på restauranten.

Penfolds karismatiske chief-winemaker Peter Gago er allerede tonet frem på skærmen. En stort anlagt stillingsbetegnelse pryder visitkortet, da han er daglig chef for 7 dygtige vinmagere, som varetager Penfolds produktion af mousserende, hvide, røde og forstærkede vine i et vinhus ud over det sædvanlige. I tillæg til den omfattende australske produktion er man klar med vin fra Californien og snart Bordeaux og Champagne. Et world wide mega brand i vinens verden.

Peter Gago befinder sig uvirkelige 19.312 km fra København i sit hjem i Melbourne, hvor han ligesom alle andre australier oplever strenge restriktioner og formentlig skal være i lock down mindst en måned endnu. På trods af dagens luksuriøse lineup har Peter Gago selvfølgelig ikke haft problemer med at skaffe sig et sæt dubletter fra privat-kælderen svarende til den stribe, som venter os fremmødte.

Han har ild i øjnene og har tydeligvis dedikeret de kommende to timer til os. Gago er den kun tredje vinmager til at stå i spidsen for Penfolds siden den legendariske Max Schubert, som for 70 år siden skabte førsteudgaven af prestigevinen Grange, der skulle vise sig at blive Penfolds rambuk til det globale finewine-marked. Han har vundet stort set alle hædersbeviser, som kan tildeles en vinmager og en regn af betydningsfulde priser vælter fortsat ned over ham. Selvom de vigtigste af hans vine handles som blue-chip-aktier har han dog langt fra mistet jordforbindelsen og fremstår efter 20 år i chefstolen som en personificering af brandet – en altvidende firmaets mand med talegaver, iderigdom og business-coolness a la Bill Gates. Han skruer låget af programmets første vin og begynder sin gennemgang. Jeg skal spare Jer for detaljer om samtlige 14 vine, men bringer her et uddrag.

Bin 51, Riesling, 2021

Bin 51, Riesling, 2021 fra Eden Valley punkterer fra start mine fordomme. Om det var mig eller vinen, som troede at vi var i Nahe, ved jeg ikke, men ståltanken havde givet en krystalklar rankhed og en klassisk kølig-ferskenfrugt steg op fra glasset. Kombineret med de kun 11% alkohol var vinen en regulær antitese til mine fordomme om overgjort oversøisk muskelvin. Jeg fornemmede på et par af mine erfarne med-smagere at de også nød vinen, men at de nok også helst var den foruden, hvis der havde stået blindsmagning på programmet. Til 259,95 kr. i vejledende udsalg hos MENY er det bestemt en vin, som kunne være sjov at smage mod en tysk GG’er.

Bin 311, 2020

Bin 311, 2020 på ren Chardonnay med druer fra både Tasmanien, Piccadilly og Henty er en cool-climate-vin med overskriften: don’t over do it. Den fremstår velskabt og spiller på genrens klassiske dualitet mellem frugtfriskhed og en præcis og vel-dosseret fadbehandling. I dette tilfælde 8 måneder på fransk træ, heraf 41% nye tønder. Som alle andre vellykkede vine er den harmonisk… det vil sige at smagskomponenterne står i et balanceret forhold til hinanden, således at intet stikker ud, intet er for meget eller påkalder sig unødig opmærksomhed. Klassisk citrus-lime-friskhed på næse og palet med knitrende mineralsk syre i eftersmagen. Mit altid vel kalibrerede Bourgogne-barometer slår ud på “fremragende Bourgogne blanc” eller ”acceptabelt 1. cru-niveau”. 259,95 kr. i vejledende udsalg hos MENY flugter fint med oplevelsen.

Yattarna 2019

Yattarna 2019 er den store Chardonnay i sættet og Penfolds hvide flagskib. En væske som tryllebinder og forfører. Den er storebror eller søster til Bin 311 og sætter med det samme sin slægtning eftertrykkelig på plads. Vinen reflekterer lyset og sender smukke strågule og limegrønne farver i alle retninger. Mange dødsyge oplevelser med gule premox-bourgogner har lært mig at sætte pris på de grønlige toner i chardonnay-glasset. Klart en af smagningens helt store oplevelser, som endegyldigt viser Penfolds evner indenfor hvidvinsgenren.

“Less is more” siger Peter Gago smågrinende ovre fra skærmen uden at kunne skjule sin selvtilfredshed. Vinen er, lige som Bin 311, skabt med koldklima-fokus og frugt fra et kryds-regionalt blend af marker i Tasmanien, Tumbarumba og Adelaide Hills. Efter gæring a la rødvin med hele afstilkede bær, presses druerne og saften møder 55% nye franske træfade. Resultatet er en kompleks og meget overbevisende vin med grape- og citrusnæse, flot friskhed og en virtuos fadkontrol. 1.295,95 kr. i vejledende udsalg hos MENY er mange penge, men spørgsmålet er også om ikke Yattarna skal sammenlignes med Bourgognes Grand Cru’er og så er prisen pludselig overskuelig igen.

Nedenstående skabelon med ordlyden fra Penfolds eget interne materiale, viser bullet points for udvælgelses kriterierne af fade til Grange – Druer: Tykskindende, sort, robust, muskuløs og koncentreret. Smagsprofil: Svesker, lakrids og blåbær. Tanniner: Grove, modne og selvhævdende. Struktur: Powerhouse med elegance samt mørk og koncentreret. Fadkarakter: Altid 100% nyt amerikansk eg og fadgæring

Grange 2017

Grange 2017 er den blot syvende udgave af kultvinen siden 1951 lavet på ren Shiraz. Den kan dermed fejre 70 års fødselsdag og havde da også gang i lidt af en fest inde i min mund. Ligesom mange af Penfolds andre røde vine fra årets kollektion, mærker man en dyb intens sødme. Grange er nær sort og skal altid kunne bære 100% nyt amerikansk træ, som er en del af opskriften.

Frugten er fra den syd australske hjemmebane i Barossa Valley (86%) og McLaren Vale (14%) og giver Penfolds godt 100.000 flasker årligt, hvilken må placere vinen helt i verdenseliten sammen med f.eks. de bedste af ventre breds Bordeaux’er, når det kommer til indtjeningsevne for én enkelt etikette.

Det er en super luksuriøs vin i en såkaldt international stil. Det vil sige, at jeg smager en meget lavet/designet vin. En detaljeorienteret vin med altid perfekte eller nær perfekte scorer, men måske også uden overraskelser. Som en dyr racerbil, der ikke længere blot er en bil, men tunet og optimeret i alle ender og kanter og med spoiler og det hele. Den suser derudaf og er meget imponerende, men det havde jeg også forventet.

Til 4.895 kr. i vejledende udsalg hos MENY kommer jeg ikke sprintende hver torsdag efter en kasse, men anbefaler ligesindede at starte længere nede i sortiments-hierakiet, hvor denne smagning gav masser af eksempler på stålende rødvine til mere overkommelige penge.

Penfolds producerer vin efter en template/skabelon. Det vil sige, at vinmagerteamet har nedfældet de væsentligste karaktertræk for de forskellige vine, som de ønsker at skabe inden de smager fadprøver. Derefter spotter de ved fokuseret smagning af ikke-blendede vine fra alle hjørner af den kolossale produktion diverse fade, der skal bruges for bygge hver enkelt vin. De leder efter smage og karaktertræk, som de ligesom byggeklodser, kan stable ovenpå hinanden og på den måde skabe det ønskede udtryk. Det er en strategi, som giver vinene en kontinuerlig stabilitet, som forbrugeren kan læne sig op af år efter år.

Samtlige vine efterlod mig og mine fordomme i støvet. Jeg var super imponeret over kvaliteten og ikke mindst det kæmpe arbejde, som ligger bag mega-produktion med den gennemgående standard. Jeg bør anbefale ALLE uanset præferencer at tage livtag med evt. fordomme – ikke kun når det kommer til Penfolds, men i det hele taget!

Penfolds nye 2021 kollektion, der i Danmark forhandles af Meny

Bin 51 Riesling – 259,00
Bin 311 Chardonnay – 259,00
Yattarna – 1.295,00
Bin 28 – 259,00
Bin 128 –  259,00
Bin 138 –  299,00
Bin 150 – 525,00
Bin 407 – 525,00
Bin 150 – 525,00
Bin 389 – 525,00
St. Henri – 789,00
RWT, Bin 798 – 1.195,00
Bin 707 – 3.295,00
Grange  – 4.895,00
Superblend 802.A – 4.895,00