Stor konkurrence på det internationale marked, især fra Prosecco har i en del år ført til en intens debat blandt spaniens Cava-producenter. Problemet var, at alt blev solgt med betegnelsen Cava og blot Cava, fra de billigste supermarkedsvine til de dyre, omhyggeligt fremstillede prestigeudgaver.
Cava kvalitetsrangerede med andre ord ikke sine vine som eksempelvis franskmændene gør det med deres Grands Crus og Premiers Crus, for at orientere forbrugeren om, at der er tale om et vist kvalitetsniveau.
Som formanden for Consejo Regulador Cava, Pedro Bonet Ferrer, har udtalt i en kommentar: ”Cavas kvalitetspyramide har en top, men den har været indhyllet i tåge”.
Nu kan tågen begynde at lette med den nye klassifikation, for de dyreste topvine, som har fået betegnelsen Cava de Paraje Calificado (CPC), forbrugerens garanti for den absolutte top i Cavas hierarki, den spanske mousserende vins hierarki.
Formelt blev det annonceret den 13. juli 2017 af den spanske landbrugsminister i Vilafranca del Penedès, Isabel García Tejerina, hvor hun også offentliggjorde navnene på de første tolv Parajes Calificados – officielt godkendte steder for produktionen af topvinene.
Nu er de første Cava’er med det nye CPC-stempel på flasken på vej ud til forbrugerne og der er foreløbig tale om 16 forskellige cavas fra 9 producenter og 12 formelt certificerede Paraje Calificado (se listen forneden).
Producenterne omfatter familievirksomheder som den biodynamiske producent Recaredo, der har været blandt de formeste producenter af stor cava. Ikke overraskende har de derfor to vine med på listen: Turó d’en Mota og Serra del Vell. Recaredo forhandles i Danmark af Philipson Wine. De to største Cava-producenter er også med. Freixenet, med sin Casa Sala og Codorníu med ikke mindre end tre vine.
Paraje betyder ”et bestemt sted, et originalt stykke jord”, men det kan også betyde et ”landskab” og her er det, at referencen til en ”enkeltmarksvin” ikke er dækkende da en CPC eksempelvis kan udgøres af to adskilte parceller i det samme godkendte ”landskab”. Mens betegnelsen ”Single Estate Cava” er mere retsvisende.
For at opnå en CPC skal Cava-producentens jordstykke godkendes, udbyttet må max. være på 8.000 kg per ha, vinstokkene skal være minimum 10 år gamle, alt skal vinificeres på egen domicil, udbyttet af most per ha må ikke overstige 48 hl, det skal være vintage-cava og kun i “Brut”-typer, og der skal minimum være 36 måneders flaskegæring.
De første 12 godkendte (Paraje Calificado) “parceller” – fra 9 cavahuse – med ialt 16 cavaer:
- Vinyes de Can Martí – Torelló – Gran Torelló og 225
- Turó d’en Mota – Recaredo – Turó d’en Mota
- Serral del Vell – Recaredo – Serral del Vell
- Vallcirera – Alta Alella – Mirgin Evolotion og Mirgin Exeo
- La Capella – Juvé i Camps – La Capella
- Can Sala – Freixenet – Can Sala
- La Pleta – Codorníu – La Pleta
- El Tros Nou – Codorníu – El Tros Nou
- La Fideuera – Codorníu – La Fideuera
- Can Prats – Vins el Cep – Claror
- Font de Jui – Gramona – Enoteca, Ill Lustrus og Celler Battle
- Terroja – Castellroig – Reserva Familiar
Efter godkendelse af de markarealer der har vist sig særlig bemærkelsesværdige kom bedømmelse af de enkelte vine. Et panel af eksperter: Pedro Ballesteros MW, Lenka Sedlackova MW, Ferran Centelles, Guillermo Cruz, Joan Miquel Canals, Enric Vives og Ramon Francàs blindsmagte i foråret 2017 et antal caver’er og resultatet blev, at 16 vine fik det blå stempel og som de første i verden kan iklæde sig det nye paraje calificado-mærkat på flasken. Mandag den 20. november vil alle vinene blive præsenteret ved en smagning i London, i The Gherkin. Fem af dem kan dog allerede købes i Danmark. Listens to vine fra Recaredo og de tre fra Gramona er hos Philipson Wine til mellem ca. 1.000 og 1.200 ved køb af 12 fl – de er på listen herforneden markedet med et link. De øvrige vine er, så vidt det er redaktionen bekendt, p.t. ikke til salg i Danmark.