Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Mest for Pengene – rødvin fra Burgenland

Østrig er i mange vinentusiasters øjne identisk med hvidvin og ikke mindst med Riesling og Grüner Veltliner, som landet leverer i verdensklasse. Men Østrig producerer rigtig mange rødvine, der ikke blot udmærker sig ved høj klasse, men også ved at være markante personligheder. Så hvorfor skulle sprøde rødvine på St. Laurent, Zweigelt og Blaufränkisch ikke kunne blive lige så populære? Tiden arbejder for mere kølige og elegante vine, og rødvinene fra Østrig er netop skåret over denne koldklimalæst. Så her præsenteres et udvalg af østrigske rødvine, som viser, hvad Østrig i dag formår på rødvinsfronten.

The Legends 2019 Scheiblhofer forhandles af Vinothek-Marquart.dk

Fra nederlag til sejr

I Østrig er vinturismen udbredt, og langt de fleste steder modtages man med åbne arme og spændende flasker. Personligt blev jeg dybt imponeret over vineriernes høje tekniske standard, som jeg ikke før eller siden har set mage til udenfor Californien. Rustfrit stål i rå mængder og temperaturstyring og computerkontrol af stort set alle processer.  Årsagen til dette høje teknikniveau skal søges i Østrigs berømmelige vinskandale i midten af 1980’erne, hvor flere producenter blev grebet i at forsøde deres dessertvine med di-ethylenglycol, altså kølervæske. Men et nederlag kan vendes til sejr, og den østrigske regering greb ind med rundhåndet støtte, der var målrettet mod at opgradere vinindustriens tekniske niveau for at rette op på landets ramponerede vinimage.

Det lykkedes, og det lykkedes endda i spektakulær grad: I dag producerer stort set intet andet europæisk vinland vine med en tilsvarende præcision og med samme høje og konstante kvalitetsniveau. Så Østrig er i dag ganske berettiget anset for at være en af verdens fremmeste vinproducenter – ikke mindst når det gælder hvidvinene. Rødvinene kræver lidt mere tilløb, da de tør gå deres helt egne veje, men de vinder betydeligt ved nærmere bekendtskab. Østrigsk rødvin fortjener langt større opmærksom i en verden, hvor vin kun alt for tit er en standard metervare, der er kedsommelig og forudsigelig.

Blaufränkisch 2019 Salzl Seewinkelhof forhandles af Vinothek-Marquart.dk

Rødvinenes hotspot

Hvidvine produceres i stort set alle dele af Østrig, hvorimod højkvalitetsrødvinene holder til i landets sydøstligste hjørne lige op mod Ungarn og nær Wien. Samlebetegnelsen for lokationen er Burgenland, men reelt er området sammensat af fire regioner: Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland og Südburgenland. Et område, der også er hjemsted for nogle af verdens bedste søde hvide Botrytis-vine.

Klimaet er et fastlandsklima med kolde vintre, men varme somre, så man skal ikke blive overrasket over at se druesorter som Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon, hvad man ellers forbinder med mere sydligt beliggende områder. Østrigs claim-to-fame på rødvinsområdet er dog dets unikke druesorter, som eksempelvis Zweigelt, St. Laurent og Blaufränkisch, der er detaljeret beskrevet længere fremme

En mangelvare

Desværre er østrigske rødvine svagt repræsenteret i de danske vinbutikker, og de er en særdeles sjælden gæst i supermarkederne. Billedet ser lidt bedre ud i restaurantverdenen, hvor sommeliererne – især på de bedre restauranter – har fået øjnene op for disse unikke vine, der med deres kølige og stringente karakter kan noget, som kun er få andre rødvine beskåret.

Helhedsindtrykket af smagningens vine var et gennemført højt og homogent kvalitetsniveau. Over én kam var det vine med intens frugtighed, der ofte var meget mørk i sin karakter og hyppigt havde let ristede toner på trods af deres kølige udtryk. Tanninen var aldrig en mangelvare, og det samme gjaldt mineraliteten, der kom pænt til udtryk, selv i vine med meget tæt frugt.  Det er populært at tilføre ganske meget eg til landets rødvine, men frugten er heldigvis oftest så rig, at det kraftige træpræg integreres på udmærket vis og kun sjældent overdøver vinenes øvrige komponenter.

Best-Buy-trofæet gik til Zweigelt Selection 2018 fra Salzl Seewinkelhof. Forhandles af Vinothek-Marquart.dk

Smagningens vine

Det endte med at være Zweigelt-druen, der stak af med Best-Buy-trofæet i form af Zweigelt Selection 2018 fra Salzl Seewinkelhof – en af smagningens få DAC-vine. Der er tale om en umiddelbart charmerende og lettilgængelig vin, der udtrykker landet og druens særlige kvaliteter på bedste vis: Betydelig aromarigdom, intens frugtighed og fint doseret tannin og alt sammen afpasset så kompetent, at det ganske rige indtryk er helt igennem harmonisk. Det er rigtig meget kvalitet, man her får for sine 95 kroner.

Ønsker man et eksempel på en østrigsk rødvin med større ambitioner, så kan smagningens point-topscorer – Sacris 2016, Ries Lüss, Salzl Seewinkelhof – absolut anbefales. Dybest set er vinen alt for ung i dag, men den er så lovende, at dens uudviklede kvaliteter skinner klart igennem. Der er igen tale om en ren Zweigelt-vin, men her er vi oppe i et langt højere gear, både når det gælder intensitet og ambitionsniveau. I dag er vinen en voldsom, nærmest oversøisk bulderbasse med et egeudtryk, der ikke lader ung Rioja noget efter i styrke og vanilje-overdådighed. Men det hele er nydeligt afpasset hinanden og doseret, så det er mit bedste bud, at vinen om tre til fem år vil fremstå velafbalanceret og nå et endnu højere kvalitetsniveau. Men har man først betalt flaskeprisen på 310 kroner, er man også berettiget til at forvente en vinoplevelse i særklasse.

Sådan læses vinbedømmelserne

Hver vin tildeles fra én til seks stjerner, ud fra forholdet mellem pris og kvalitet. Vinene smages blindt af et smagepanel, der giver deres bud på, hvor meget de selv ville betale for den aktuelle flaske. Disse prisoverslag sammenholdes så med vinens tilbudspris, når der tildeles stjerner.
Fire stjerner gives til en vin, hvis pris harmonerer helt og fuldt med dens kvaliteter. Fem stjerner fortæller, at prisen er attraktiv. Seks stjerner gives til så godt et vintilbud, at det er værd at gøre en ekstra anstrengelse for at sikre sig en flaske eller seks. Betydningen af et lavere antal stjerner burde give sig selv.
Yderlige får hver vin en score på 100-pointskalaen, og denne score indikerer vinens kvalitet uden hensyntagen til prisen.

Zweigelt Reserve 2017 Salzl Seewinkelhof forhandles af Vinothek-Marquart.dk

De vigtigste røde druer i Burgenland

Blaufränkisch

Blaufränkisch (også kendt som Limberger) er en af Østrigs mest plantede blå druesorter med op mod 3.300 hektar. I nabolandet Ungarn er den også populær, og her bærer den navnet Kekfrankos. Druens oprindelse er uklar, men den stammer sandsynligvis fra Dalmatien, selv om DNA-analyser peger på, at Gamay er en vigtig forfader.

Druesorten har et tidligt løvspring, hvorfor den overvejende dyrkes sydligst muligt for at undgå frostskader. Det er en sentmodnende drue med meget kontante tanniner, så vinene kræver normalt et par års lagring for at blive tilgængelige. Blaufränkisch håndterer egetræ på bedste vis og er ofte brugt i blandingsvine sammen med eksempelvis Cabernet Sauvignon.

St. Laurent Selection 2019 Scheiblhofer forhandles af Vinothek-Marquart.dk

St. Laurent

St. Laurent giver typisk venlige, frugtige og aromatiske vine, hvorfor den ofte sammenlignes med Pinot Noir, som den stilistisk ligger tæt på. Den adskiller sig dog fra Pinot ved at have en tykkere drueskind, hvorfor St. Laurent vinene kan have mere kontant tannin og et mere robust præg.  DNA-analyser afviser dog, at den er nært beslægtet med Pinot. Alt tyder derimod på, at der er tale om et nationalklenodie, da druen sandsynligvis er opstået indenfor Østrigs grænser.

St. Laurent er kraftigt ydende, så den kræver solid beskæring for at undgå tyndbenede vine på grund af for stort udbytte. St. Laurent håndterer egetræ ganske glimrende, og druen udmærker sig ved at vinde betydeligt ved længere flaskelagring.

Zweigelt

Zweigelt er en krydsning mellem Blaufränkisch og St. Laurent, og den blev udviklet i 1922 af Professor Zweigelt – deraf sortsnavnet. Rent aromatisk er druen kendetegnet ved markante kirsebæraromaer, men det er en drue med mange forskellige udtryk – lige fra helt lette frugtbaserede vine til potente krydrede powervine. I Østrig bruges den også helt ung i stil med Beaujolais Nouveau.

Druen er nem at dyrke og modner tidligt, og den er ikke særlig frost- eller sygdomsmodtagelig.  Den er da også landets mest plantede blå drue og dyrkes på et areal på op mod 6.500 hektar. Zweigelt markedsføres overvejende som éndruevin, men er samtidig meget velegnet til at indgå i blandinger.

DAC – Districtus Austriae Controllatus

Det østrigske klassificeringssystem er nært beslægtet med det franske AOC, men rummer også elementer fra tysk vinlovgivning, såsom opdeling i Landwein og Qualitätswein. For at opnå DAC skal vinen på umiskendelig vis udtrykke den aktuelle vinregions karakteristika. Det er regionens egen vinkomité, der afgør, hvilke egenskaber det drejer sig om. For tiden har 17 af landets 18 vinområder indført deres egen DAC.

Der er ganske snævre regler for både dyrkning, vinifikation og valg af druesort, og der er specifikke grænser for alkoholindhold. Hertil kommer regler for markedsføring og retningslinjer for, hvad man må anføre på etiketten. En meget præcis og snæver angivelse af vinens geografiske oprindelse prioriteres, og man arbejder hen mod øget brug af, hvad der svares til det franske Villages begreb, og produktionen af enkeltmarksvine er også i vækst.

Det er altså lidt af et nåleøje, vinene skal igennem, før de kan tildeles DAC. Der produceres følgelig meget østrigsk vin på højt kvalitetsniveau, uden at denne vin har opnået DAC. Mange glimrende vine bærer en mere ydmyg betegnelse, som angiver, at de kommer fra et mindre præcist defineret område eller sågar blot er klassificeret som ”Østrigsk Vin”. Det røber ikke nødvendigvis, at der derfor er tale om mindre spændende vin. Prisen er derimod ofte en ganske troværdig rettesnor for vinens kvalitet.

Big John Cuvée Reserve 2018 Scheiblhofer forhandles af Vinothek-Marquart.dk

SMAGNING

Zweigelt Selection 2018 Salzl Seewinkelhof DAC Neusiedlersee
***** Best buy

Tæt, detaljerig næse med mørk delikat frugt tilsat lidt likørtoner. God mineralitet og nydeligt egetræ. Betydelig fylde, dejlig aromarigdom og fornem renhed. Saftig, sødmefuld og delikat smag med elegance og charme. Vellavet, indtagende og med nydelig sødme, fornem tannin og velpoleret helhedsindtryk. Givende og rig vin. 92 | 95,00 Vinothek-Marquart.dk

Zweigelt Reserve 2017 Salzl Seewinkelhof, Burgenland
*****

Delikat, detaljerig duft med dejlig aromaintensitet. Nobelt helhedspræg, vellykket mineralitet og fin dybde. Flot sammensat og med udsøgt balance, stor rigdom og pæn delikatesse. Frisk, ren og ungdommelig og med nydelig tanninstruktur. Tæt, aromatisk, mørk mundfrugt med saftigt helhedspræg tilsat et let ristet krydderi.
91 | 135,00 Vinothek-Marquart.dk

Big John Cuvée Reserve 2018 Scheiblhofer Österreicher Qualitätswein
*****

Floral, elegant og delikat næse med afrundet, aromatisk solbær- og blommepræg. Velafbalanceret, detaljerig og med diskret egetræ. Medium styrke og med pæn mineralitet. Sprød, sødmefuld, frisk vin med fornem og rank tannin. Topcharmerende og letdrikkelig og med elegance og power på samme tid. En fornøjelse. 93 | 170,00  Vinothek-Marquart.dk

Blaufränkisch 2019, Rosi Schuster, Burgenland
*****

Koncentreret vin i stil med let Ripasso. Fornem balance, velvalgt sødme, delikat rosinkrydderi og modent egetræ. Lettilgængelig, givende og med let floralt præg og stor styrke. Sødmefuld, delikat og rig og med dejlig aromatisk frugttæthed. Bløde, men tilstrækkelige tanniner. Vellykket, velafbalanceret og med masser af saftig længde.
91 | 160 – 140 ved 6/fl  Vinova.dk 

The Legends 2019 Scheiblhofer Österreicher Qualitätswein
*****

Dyb, mørk, ren bærfrugt med nydelig saftighed og delikatesse i topklasse. Elegance, balance og præcision. Fornemt egetræ og med dejlig modenhed og fin mineralitet. Venlig vin med mørk, ren frugt og fokus på charme og letdrikkelighed. Velstruktureret, kølig, rank og med udmærket aromarigdom og fin længde. 91 | 175,00  Vinothek-Marquart.dk

Blaufränkisch 2019 Salzl Seewinkelhof, Burgenland
****

Pæn dybde i den mørke frugt og med markant egepræg med ristet præg. Betydelig styrke, kultiveret saftighed og et animalsk og lettere lakridset krydderi. Frisk bærfrugt med kølig tannin, rank struktur og aromatisk frugt. God længde, pæn fylde og smag med samme kultiverede animalske udtryk som i næsen. 89 | 82,00 Vinothek-Marquart.dk

St. Laurent Selection 2019 Scheiblhofer Österreicher Qualitätswein
****

Krydret, veludviklet aromaprofil, der er stilistisk tæt på Pinot. Delikat og med pæn modenhed, en del træpræg og intenst mørkt krydderi. Meget tæt vin med mørk velstruktureret mundfrugt, velvalgt rank tannin og diskret træpræg. Saftig, velafbalanceret og med god tyngde og fylde. 14 pct. – skruelåg. 91 | 115,00 Vinothek-Marquart.dk

Jois Blaufränkisch 2017 Scheiblhofer forhandles af Vinothek-Marquart.dk
Sacris 2016 Ries Lüss Salzl Seewinkelhof, DAC Neusiedlersee
****

Egedomineret næse i Rioja-stil med klare vaniljetoner. Intens, flot og helt ung, mørk solbærfrugt. Røget, mineralsk og intens powervin med et let likørpræg. Overraskende frisk mundfrugt, der udbalancerer egetræet, der her er nydeligt integreret. Kultiveret sødmefuld, aromatisk rig og med betydelig rigdom og høj klasse. Solid tæthed og flot tanninbalance. Kom igen om fire-fem år. 94 | 310,00 Vinothek-Marquart.dk

UmaThum Sankt Laurent 2019, Burgenland
***

Mørk, frisk frugt med bitterstoffer og et lettere blækket krydderi med associationer til Bordeaux. Utalt mineralitet og mørk aromaprofil. Frisk velstruktureret og slank vin med fin dybde og saftig, personlig frugt med velvalgt lille sødme. Delikat og med dejlig sprødhed og medium fylde. 12 pct.
89 | 200,00 Laudrup Vin

Jois Blaufränkisch 2017 Scheiblhofer Österreicher Qualitätswein
***

Mørk, saftig, sødmefuld solbærfrugt tilsat markant nyt egetræ og med masser af ungdommelighed. Heftigt krydret med engelsk lakrids og tjærepræg. Uden tvivl al for ung i dag og med et næsten oversøisk helhedspræg og betydelig intensitet. Ekstraktrig frugt med intense, velmodnede tanniner. Styrke, fylde og med veludviklet aromaprofil. Blød og lettilgængelig vin med saft, kraft og længde.
91 | 250,00 Vinothek-Marquart.dk