Brunello di Montalcino rangerer blandt Italiens mest prestigiøse vine, og området bliver stadigt mere populært på trods af de gængse forbrugerkrav om mere frugt, mere sødme og mindre tannin. Brunello vinene udmærker sig i stedet ved deres kultiverede kraftfuldhed og ved deres markante tanninstruktur og ved deres betydelige evner til at udvikle sig storslået ved lang tids lagring. Brunello-området har desværre også oplevet de heftige prisstigninger, som præger stort set alle topdistrikter i dag, men artiklen ser nærmere på, om det ikke stadigt skulle være muligt at finde attråværdige flasker, der giver rigtigt meget for pengene, når man tager vinenes kvalitet i betragtning.
Fokus på et langt liv
Brunello er et godt bud på at være det distrikt, der topper den italienske vinhitliste, hvis succesen skal måles i salgsprisen pr. flaske. Sådan har det ikke altid været – ja, så sent som i 1960’erne og 1970’erne var området hensygnende, og vinene var upopulære og svære at sælge. Deres utilgængelige stil med hård tannin, masser af frugtsyre og rigeligt med ældre træ var ikke tidens trend. Den lokale joke var, at den eneste forskel på at drikke træ og så Brunello var, at træet var blødere.
Nutidens krav om mere lettilgængelige vine er dog ikke gået Montalcino-området forbi, men har efterladt et kraftigt skisma mellem benhårde egetræstraditionalister og så modernister, der sværger til sød frugt og blødt barrique-egetræ. Den ultimative traditionalist er ”opfinderen” af Brunello, nemlig Biondi-Santi, der siden 1860 bevidst er gået efter vine, der kræver årtiers lagring. Tid skal der til, før der fås styr på den stramme tannin, men så præsenterer vinene sig til gengæld med exceptionel personlighed og delikatesse. Riservaen fra Biondi-Santi er berømmet, og Riserva-begrebet tages særligt alvorligt her. Ikke mindst i de første år, hvor firmaet kun udgav Riservaen i 1888, 1891, 1925 og 1945.
Brunello gæres typisk længe og langsomt og udsættes for masser af fadlagring på ældre fade, hvad der stjæler frugtrigdommen og bidrager til utilgængeligheden. Men flere nye producenter prioriterer frugten frem for tanninen og har ændret vinifikationen, så det sjældent er en fordel at lagre moderne Brunelloer mere end 10 år. Der foregår dog en stadig kamp for at bevare Brunellos egenart, da mange kræfter prøver at trække i en anden retning med mulighed for iblanding af andre druesorter end den klassiske Sangiovese. Hidtil har Brunello dog holdt stand, selv om der er potentielle problemer i den markante udvidelse af dyrkningsarealet. I 1960 var zonen kun på 60 hektar i dag er den oppe på godt 2.000. Det påvirker selvfølgelig også antallet af vingårde, hvad der ikke har gjort det nemmere at blive enige om ændringer i vinreglerne.
Forskellen på Chianti og Brunello di Montalcino
Da Chianti og Brunello begge frembringes i det centrale Toscana, og da de i store træk begge laves på den samme druesort – Sangiovese – er det oplagt, at der er adskillige lighedspunkter mellem de to vintyper, på trods af at der et tilladt at blande op til 20 procent af visse andre druesorter i Chianti. Men lighedspunkterne kan dog værre så talrige, at det for flere Brunello-producenter er en prioriteret opgave at arbejde på, at ejendommens vine ikke minder alt for meget om selv en af de bedre Chianti-typer. En klar identitet er forudsætningen for opbygningen og vedligeholdelsen af et luksusbrand, som navnet Brunello reelt er.
Her bliver Brunello-producenterne bistået af klimaet og geologien, da der er pæne forskelle mellem de to områder. Det gælder især klimaet, hvor Chianti-områderne generelt er køligere, hvad der ofte givet lettere og mere syrefriske vine – ikke mindst når vi taler om særligt højtbeliggende vingårde, som der er ganske mange af i Chianti Classico. Hertil kommer, at klimaet i Chianti-distrikterne varierer rigtig meget, da området er langt større (cirka 15.000 hektar) og derfor også har langt mere variabel geologi. Brunello har den klare fordel, at alle vinene kommer fra ét begrænset område (cirka 2.100 hektar),
Yderligere rummer Chianti langt flere vinavlere (omkring de 3.000) og på vanlig italienske facon prioriterer mange af vinavlerne at gå deres egne og ofte forskelligartede veje indenfor appellationens forholdsvis brede grænser. Så er det lidt nemmere at holde orden i geledderne i det mindre og mere snævert regulerede Brunello-område. Men måske den vigtigste forskel mellem de to distrikter skal søges i de ældre vines udtryk og sikkert mest blandt de allerældste vine. Brunellos claim to fame er vinenes enestående lagringsegnethed, så selv vine på 20 år eller mere kan være i topkondition, blot producent og årgang er på højt niveau. Brunello-vinene er netop kendt for med tiden at kunne opnå så bemærkelsesværdig en aromarigdom, at selv de bedste Chianti vine skal strenge sig gevaldigt an for at præstere noget nogenlunde tilsvarende.
En bemærkelsesværdig konsistent kvalitet
De 11 smagte vine udviste et imponerende højt og stabilt kvalitetsniveau. Den laveste tildelte 100-pointcore var oppe på 91, og der var intet mindre end fire vine, der opnåede 93 point. En tilsvarende andel af højtscorende flasker mindes jeg ikke have oplevet ved tidligere Mest-for-Pengene smagninger.
Det er ingen hemmelighed, at Brunello-vine er ganske dyre, men på trods af dette, var der hele to vine, der opnåede de sjældne seks stjerner, som fortæller om et bemærkelsesværdigt attraktivt forhold mellem pris og kvalitet. Det var endda kun et mulehår, der adskilte de to vine, men det endte med at blive Brunello di Montalcino 2019, Campo alle Noci, der stak af med pokalen som ”BEST BUY” (219,00 på Densidsteflaske.dk). Vinen udmærkede sig ikke blot ved sin område-autencitet, men også ved sin betydelige detaljerigdom og den gennemførte harmoni. Det er en vin, man sagtens kan drikke allerede i dag, men også lægge hen i nogle år og forvente at blive belønnet af en endnu større vinoplevelse.
Den anden seksstjerne-vin var Brunello di Montalcino 2018, Pinzale (199,00 fra Meny), hvis kvalitet reelt var på højde med vinderens, men Best Buy vinen faldt en smule bedre i panelets smag, men kun i form af en marginal forskel. Pinzale 2018 leverer en superaromatisk mørk og solid frugt, der besidder den finesse og harmoni, som har gjort Brunello til en af Italiens mest eftertragtede vine. Også Pinzale 2018 kan man drikke allerede i dag uden at skulle smage frem i tiden, hvorfor det her og nu er nemt at nyde vinens særlige kvaliteter.
Lettilgængelighed gik som en rød tråd blandt stort set alle de smagte vine, og der var kun et par stykker, hvor man for alvor fornemmede, at man burde have ventet med at trække proppen op. Under alle omstændigheder går man sjældent galt i byen ved at dekantere de yngre Brunelloer, da de udvikler sig flot i glasset. Alle flasker var reelt bedre dagen efter, at de var blevet åbnet og sat på bordet til smagningen.
Og mens vi er ved stjernedrysset, så er det også værd at nævne vinen på tredjepladsen Brunello di Montalcino 2019, Palazzo Rivolo (239,00 hos Densidsteflaske.dk). Denne meget personlige og aromarige vin var kun millimeter fra at opnå de eftertragtede seks stjerner, så den bør ikke glemmes, hvis man har brug for at supplere vinkælderen med god og drikkeklar Brunello.
Den bedste vin fik færrest stjerner
Smagningens bedste vin med hele 94 point blev Brunello di Montalcino 2019, Conti Costanti fra Bichel. Alligevel var det den eneste vin, der måtte nøjes med tre stjerner, da stjerneantallet afspejler relationen mellem pris og kvalitet. Årsagen til dette beskedne antal stjerner skal søges i prisen, der var på hele 750 kroner, hvad der samtidig gjorde vinen til smagningens absolut dyreste. Conti Costanti var en af de få vine, der til en start virkede fuldstændig lukket og aldeles for ung her og nu. Reelt var det først den næste dag, at Conti Castini så småt begyndte at lukke op for sine bedste egenskaber, så vinen omsider kunne værdsættes for alt det, den rummede.
Det var klart en ambitiøst anlagt vin med en meget sammensat frugt, og den besad allerede nu en enestående harmoni. Men det er en vin, man uden tvivl skal vente 10 år eller mere med at trække op, før dens fulde udtryk og alle dens kvaliteter viser sig. Det vil dog kræve en engels tålmodighed og karakterstyrke.
Konklusionen på smagningen må blive, at det faktisk er nemt at købe god Brunello di Montalcino, bortset fra detaljen med at finansiere prisen. Kort sagt var alle flasker af høj kvalitet, og de evnede så godt som alle at udtrykke distriktets særpræg, selv om de gjorde det på hver deres måde. Derfor er Brunello også taknemmelig at kombinere med mad, da vinenes udtryk er rimeligt forudsigeligt. De er især velegnede til de mere solide stegeretter, da Brunellos kontante tanninrygrad kan give selv kraftig og fed kost den fornødne modstand.
De generelt høje priser på Brunello er ikke urimelige, hvis man sammenligner dem med, hvor meget kvalitet 200 kroner kan købe i Côte d’Or. Hertil kommer, at køb af Bourgogne er behæftet med en betragtelig usikkerhed, da det langt fra er alle vine, der er lige spændende eller lige typiske – også selv om prisen konsekvent er velvoksen. Problemet med det uforudsigelige flaskeindhold har man ikke, når man vælger Brunello di Montalcino, hvorfor der her fortsat er gode muligheder for at gøre rigtig fordelagtige og rigtigt holdbare vinindkøb.
Brunello di Montalcino – et hurtigt overblik
Distriktet er placeret rundt om byen Montalcino, der ligger cirka 40 kilometer syd for Siena.
Vinmarkerne ligger i 120 til 500 meters højde. Det varme og tørre klima medvirker til vinenes ofte kraftfulde karakter. Druerne har her de bedste muligheder for at opnå en fuldstændig modning, og de kølige nætter fremmer elegance og en sund syrebalance.
Markarealet er på omkring 2.100 hektar, og den årlige produktion er på omkring 9 millioner flasker.
Området blev tildelt DOCG Status i 1980 som det første område i Italien samtidig med Barolo.
Druesorten er 100 procent Sangiovese baseret på den lokale version, der kaldes for Sangiovese Grosso.
Standard Brunello skal lagres mindst 4 år før frigivelse. Mindst 2 år på egefad og mindst 4 måneder på flaske. Riserva Brunello skal lagres mindst 5 år før frigivelse. Mindst 2 år på egefad og mindst 6 måneder på flaske.
Sådan læses vinbedømmelserne
Hver vin tildeles fra én til seks stjerner, ud fra forholdet mellem pris og kvalitet. Vinene smages blindt af et smagepanel, der giver deres bud på, hvor meget de selv ville betale for den aktuelle flaske. Disse prisoverslag giver panelets gennemsnitspris, der så sammenholdes med vinens tilbudspris, når der tildeles stjerner.
Fire stjerner gives til en vin, hvis pris harmonerer helt og fuldt med dens kvaliteter. Fem stjerner fortæller, at prisen er attraktiv. Seks stjerner gives til så godt et vintilbud, at det er værd at gøre en ekstra anstrengelse for at sikre sig en flaske eller seks.
Yderligere får hver vin en score på 100-pointskalaen, og denne score indikerer vinens kvalitet uden hensyntagen til prisen. Der uddeles to udmærkelser: Den første – ”BEST BUY” – gives til den vin, der lever bedst op til artiklen tema om at levere mest mulig vinvaluta for pengene. Den anden pris gives til den højeste score, uanset prisen. Ved pointlighed, går titlen trods alt til den billigste vin. Her er udmærkelsen ”BEDSTE VIN”.
SMAGNING
Brunello di Montalcino 2019, Campo alle Noci, DOCG Brunello di Montalcino – 14,5 pct.
****** – ”BEST BUY”
Modent, delikat egetræsbaseret næse med aromatisk, frisk og ungdommelig frugt med fin lille sødmefuldhed og moderat styrke. Rig og veludviklet duft, hvor alt er afpasset på nydeligste vis. Letdrikkelig, moden og kultiveret. Saftig, sammensat og rank mundfrugt med flotte kontante tanniner. Frisk vin med betydelig frugttæthed. Klassisk, præcis, vellykket og givende allerede i dag. 93 | 219,00 Densidsteflaske.dk
Brunello di Montalcino 2019, Conti Costanti, DOCG Brunello di Montalcino – 14 pct. – økologisk
**** – ”BEDSTE VIN”
Mørk, rank og moderat blommefrugtnæse med let likørpræg og nydeligt dimensioneret egetræ. Ambitiøs vin med langsom, men imponerende vækst i glasset, hvad der lover godt for fremtiden. Elegant og delikat og særdeles detaljerig smag. Diskret sødme og pæn mineralitet. Afrundet vin med dejlig saftighed og flot harmoni. Givende og letdrikkelig allerede i dag, men gem den gerne i adskillige år. 94 | 750, 00 Bichel
Brunello di Montalcino 2018, Pinzale, DOCG Brunello di Montalcino – 14 pct.
******
Afrundet, delikat næse med pæn intensitet og mørk aromatisk frugt med betydelig finesse. Veldimensioneret ristet egetræ og nydelig mineralitet. Dejlig detaljerig vin med flot typicitet. Spændstig vin med delikat og tæt frugt. Fint afpasset sødmefuldhed med fornemt doserede tanniner. En meget fuldstændig og vellykket vin, der er umiddelbart tiltalende her og nu.
93 | 260,00 – tilbudspris i november på 199,00 Meny
Brunello di Montalcino 2019, Palazzo Rivolo, DOCG Brunello di Montalcino – 14,5 pct.
*****
Tung og lettere animalsk duft med et mørkt bærpræg og med mærkbar alkohol og tendens til likørpræg. Markant krydret vin med betydelig personlighed og pæn detaljerigdom. Afrundet og venlig mundfrugt med solid tæthed og udmærket aromarigdom. Bløde tanniner, der har betydelig gennemslagskraft i eftersmagen. Velpoleret vin med substans, god ekstraktrigdom og flot balance. 92 | 239,00 Densidsteflaske.dk
Brunello di Montalcino 2019, Cordella, DOCG Brunello di Montalcino – 14.5 pct. – økologisk
*****
Detaljerig næse med velvalgt egetræ, der harmonerer glimrende med frugten. Aromarig og allerede givende. Flot sammensat og klassisk Brunello-næse. Afrundet, saftig sødmefuld mundfrugt, hvor egen er nedtonet. Solid frugttæthed og med betydelig styrke. Vellykket vin, der giver rigtig meget Brunello for pengene. Tæt på de seks stjerner.
93 | 240,00 – 160,00 v/ 6 fl Philipson Wine
Brunello di Montalcino 2015, Casanuova delle Cerbaie, DOCG Brunello di Montalcino – 14 pct.
*****
Frisk og frugtig duft med fuldmodne mørke bær og nydeligt, køligt krydderi. God intensitet og med rankt præg og pæn mineralitet. Umiddelbart charmerende og med velsammensat mundfrugt, pæn styrke og nydeligt dimensioneret tannin. Lettilgængelig og letdrikkelig allerede i dag.
91 | 395,00 – tilbud 295,00 Pelican Wines.dk
Brunello di Montalcino 2019, Poggiotonto, DOCG Brunello di Montalcino – 14 pct.
*****
Moden, mørk frugt med intakt bærpræg og afdæmpet egetræ. Tiltalende saftighed og med veldimensioneret egetræ. Klassisk Sangiovese-udtryk med tæt, ung mundfrugt med pæn aromarigdom, bløde tanniner og charmerende lille eftersødme. Velpoleret og glat vin, der er umiddelbart charmerende og med dejlig saftighed og stor længde.
92 | 259,00 – tilbud i november på 180,00 Meny
Brunello di Montalcino 2019, Lazzeretti, DOCG Brunello di Montalcino – 14.5 pct.
*****
Spændende, frisk og kompleks næse med et let medicinsk krydderi tilsat kakao og grønne urter og med betydelig detaljerigdom. Harmonisk og autentisk Brunello-type med delikatesse og nydelig intensitet. Aromatisk rig vin med moden, velsammensat tæt mundfrugt med betydelig dybde og saftighed og med solid og god tannin.
93 | 479,00 – tilbud 275,00 MasaWine.dk
Brunello di Montalcino 2019, Camigliano, DOCG Brunello di Montalcino – 14.5 pct. – økologisk
*****
Dyb, blommet og frisk frugtduft med et lettere medicinsk krydderi og afdæmpet egetræ. Ungdommeligt præg og med nydelig mineralitet, harmonisk helhedsudtryk og solid elegance. Overraskende sødmefuld mundfrugt med betydelig saftighed og behersket tannin. Lidt enkel i sit helhedsindtryk, men umiddelbart charmerende. God styrke og dejlig tæthed. 91 | 299,00 – 170,00 v/6 fl Philipson Wine
Brunello di Montalcino ”La Mannella” 2018, Cortonesi, DOCG Brunello di Montalcino – 14.5 pct.
*****
Ungdommelig solbærpræget frugtnæse med betydelig friskhed. Diskret krydret med lakrids, kakao og delikat og solidt egetræ. Nydelig sprødhed og flot mineralitet. Udmærket delikatesse, styrke og præcision. Subtilt charmerende og med ungdommelig saftighed, betydelig ekstraktrigdom og dejlig aromarigdom. Bløde, men alligevel kontante tanniner. Meget givende vin allerede i dag. 92 | 469,00 – 419,00 v/3 fl Jysk Vin
Brunello di Montalcino 2018, San Lorenzo, DOCG Brunello di Montalcino
****
Ung mørk bærfrugtnæse med klart likørpræg og tobakstoner. Saftig og frugtdrevet duft med betydelig styrke. Kraftfuld duft med let ristet egetræ. Solid mineralitet og med et rankt, kultiveret og elegant helhedspræg. Saftig smag med tæt frugt og markant tannin. Letdrikkelig og med betydelig længde. 92 | 409,00 – 369,00 v/3 fl Jysk Vin