Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Måske simpelt at fjerne propsmag i vin

Hvor mange gange har vi ikke siddet en aften med familie eller venner og med stor omhu åbnet en flaske vin, vi har lagret flere år i kælderen. Vinen hældes op i glasset og…. Ouff. En muggen, tør, stikkende aroma. Det magiske øjeblik er brudt. Vinen har propsmag.

Nogle mener, det er hver 10. flaske, der får propsmag, andre (ofte sælgere af korkpropper!) mener, det kun er én flaske af hundrede. Antallet er dog langsomt på vej ned, takket være flere vine med skruelåg og renere kældre.

Oprindelig mente man, at den grimme smag kom fra proppen, der var inficeret med skimmelsvamp sammen med klorfenol. Den kombination giver TCA (2,4,6-trichloroanisole) og TBA (2,4,6-tribromoanisole) – propsmag. Og det i ganske små mængder: 1 gram = 1.000.000.000 nanogram. Selv 1 ng TCA kan give den ubehagelig duft og smag, ved 10 ng er vinen udrikkelig, om ikke direkte usund at drikke.

Indeklima er den store synder

I de senere år har man opdaget, at indeklimaet er den store synder. Klimaet i kælderen og på propfabrikken. TCA/TBA kommer fra skimmelsvampespore og Bjarne Jensen uddyber: “Det forholder sig således, at når en skimmelsvampesporer ”lander” – sætter sig et sted for at begynde at gro, så sprayer den dette sted med TCA/TBA for at slå andre svampevækster ihjel, så den selv kan gro uforstyrret. Vi må indrømme at naturen er smart og os mennesker meget overlegne i sine handlinger”. Målet er at fjerne alle eller de fleste sporer, som kan give TCA, TBA og andre (bl.a. guaiacol, geosmin, 2-methylisoborneol (MIB) og octen-3-ol).

”Løsningen er måske simpel”, siger indeklimaforsker lektor Lei Fang fra DTU Byg. Han er i et stort EU-projekt gået sammen med direktør Bjarne Jensen fra AirManager Technologies i Kalundborg, som har opfundet en luftrensningsenhed, der tilsyneladende effektivt og billigt kan reducere antallet af sporer.

Bjarne Jensen – hvis filtre kan fjerne de partikler, der giver propsmag.

Filter fjerner svampesporer

”Vores teknologi ’knækker’ molekylerne i den luft, der blæses gennem enheden, ned til de oprindelige dele”, siger Bjarne Jensen. “Den består af en transformer og en kerne. Kernen udsender hvert millisekund millioner af elektroner, der bryder bindingerne i molekylerne. Den fjerner levende organismer som svampesporer og husstøvmider, der elimineres helt på samme måde som en molekylekæde.

Luftrensningen består af kold plasma uden det høje tryk og temperatur, som frigiver store mængder elektroner, der bryder dobbeltbindinger i molekyler. Man kan altså fjerne såvel svampesporer som alle allergene partikler. Vi ved også, at vores teknologi bruges på brandstationer, hvor der f.eks. er mange sodpartikler.”

Testet på vingård i Slovenien

Teknologien er meget billig og bruger meget lidt energi. Lei Fang testede først enheden på DTU (Danmarks Tekniske Universitet), siden pakkede han sammen med Bjarne Jensen fra AirManager bilen og kørte ned til en vingård i Slovenien.

Vingården var den 60 år gamle Vinakoper syd for Trieste, en af landets største, hvor der laves vin fra mere end 500 hektar vinmarker. Vingården gærer og lagrer vinene – inklusiv vine med botrytis – i store gamle egefade. Kælderen er på knap 600 kvadratmeter og skal have god fugtighed for at undgå, at de gamle egefade tørrer ud. Egefadene vandes dagligt og giver derfor mug og andre perfekte betingelser.

Kælderen Vinakoper i Slovenien – de mange egefade kræver fugtig luft, perfekt til små partikler af svamp.

“Testen var en succes”, siger Bjarne Jensen. Selv ved vores lille test blev 40% af samtlige mugpartikler fjernet uden at skade fugtigheden i kælderen. Næste projekt er at levere nye luftfiltre til kælderen, som skal bruges, mens vinen tappes – hvor der også er stor risiko for forurening fra luften. En dag vil luften måske også blive effektivt renset på de fabrikker, hvor vinpropperne bliver lavet. Og så vil propsmag for alvor blive fortid!