Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Loire 2018

- del 1. hvidvin

Selv om Loire er et af de største franske vindistrikter, ser man forbavsende få af disse vine på supermarkedernes hylder. Vinenes pris og kvalitet taget i betragtning, kan det godt undre. Noget af forklaringen skal sikkert søges i, at Loire langt overvejende eksporterer hvidvine, og det er jo rødvine, der for alvor udløser købelysten hos de danske forbrugere. Men Loire har netop været velsignet med en af de bedste årgange i mands minde, nemlig det solrige 2018, der for alvor har skabt kvalitetsvine. I to artikler ser vi nærmere på et udvalg af Loire-vine – alle fra årgang 2018.

Høsten i gang hos  Domaines Minchin på deres Menetou-Salon mark, se smagning af vinen her forneden

En overflod af vin

Som navnet siger, er Loire dalens livsnerve floden af samme navn. Herlighederne starter helt ude ved Atlanterhavet og slutter først små 400 kilometer længere inde i landet i Nievre. Går vi opstrøms fra flodens udmunding i havet, ligger de berømte vinområder som perler på en snor fra vest til øst: Muscadet, Anjou, Savennières, Saumur, Coteaux du Layon, Bourgueil, Vouvray, Sancerre og Menetou-Salon.

Dette er langt fra alle appellationerne, så denne let forvirrende overdådighed er måske medvirkende til Loires alt for ringe berømmelse. Hertil kommer, at området er begavet eller rettere belastet med en ufattelig mængde små-appellationer, som det reelt er umuligt at overskue – endsige kende de tilhørende vine. Når der yderligere ikke er ét virkeligt verdensberømt distrikt i al denne mangfoldighed, kan det være svært at påkalde sig opmærksomhed på den overbefolkede internationale vinscene. Hvor ville eksempelvis det sydlige Rhône være rent afsætningsmæssigt uden den gloriøse sællert Châteauneuf-du-Pape?

Forskellighed gør svag

Distriktets usædvanligt langstrakte geografi medfører automatisk betydelige forskelle i geologi og klima, så antallet af forskellige druesorter er naturnødvendigt stort. Loire har ikke så meget baseret sit omdømme på de velkendte globaliserede druer, men mere på de lidt mindre kendte. Til gengæld er druesortimentet så godt tilpasset hvert enkelt områdes dyrkningsforhold, at vinene præsterer noget ganske særligt.

Dette århundredgamle perfekte fit mellem druer og klima og jordbund er netop Loires særlige eksistensberettigelse. At man så måske burde tage konsekvensen af områdets enorme forskellighed og bryde det op i fire forskellige områder med hver deres navn, er en anden sag. Det ville i hvert fald gøre det lang nemmere at give områderne en klar og velbegrundet identitet, i stedet for at tvangsgifte en hærskare af vidt forskellige personligheder under samlebetegnelsen Loire.

Muscadet

De ”små” druers paradis

Starter vi igen ude ved Atlanten – altså i Muscadet – fremstilles denne markante vin på druen Melon de Bourgogne, som er en ægte sjældenhed uden for Loire. Sorten udmærker sig især ved at være kuldetolerant og højtydende, mens den rent aromamæssigt er mere end tilbageholdende. Nogle ville kalde dens aromaprofil for ikke-eksisterende.

Til gengæld leverer Melon de Bourgogne en rundhåndet og livlig syre, der går eminent til de fisk og skaldyr, som det nærliggende hav så rundhåndet byder på. I forsøget på at tilføre druen lidt mere substans, cremethed og give den mere rygrad er det populært at lade vinen lagre på bundfaldet og aftappe den uden omstikning. Så ganske mange flasker Muscadet reklamerer derfor med, at vinen er lagret ”Sur Lie” – altså på bundfaldet fra gæringsprocessen.

Chenin Blanc

Chenin Blanc i topklasse

Allerede i næste distrikt – Anjou – finder vi en ny grøn drue, der på mange måder er områdets signaturdrue – nemlig Chenin Blanc, selvom den reelle storebror målt i volumen er Sauvignon Blanc i Loire som helhed. Chenin Blanc har efter alt at dømme sine rødder i Loire, men den har rejst verden rundt med stor succes. Eksempelvis er Chenin Blanc arealet i Sydafrika i dag tre gange så stort som i Loire.

Succesen bunder ikke mindst i druens brede anvendelighed, da den kan give karakterfulde tørre vine og samtidig være en af de bedste druer til dessertvine med maksimal sødme.  Yderlige er den også velegnet til mousserende vin – Cremant de Loire – da Chenin rummer tilstrækkeligt med syre til at give boblevinene friskhed og rankhed.

Problemet kan dog være, at frugten i de tørre Chenin-udgaver ofte fremstår mager og ligefrem benet. Men med udbyttebegrænsning kombineret med moderne vinifikationsteknikker kommer der mere saftighed i vinen, hvad der kan føre til en ligefrem eksotisk aromarigdom. De tørre typer kræver dog ekstra ambitioner hos producenten, før vinene bliver rigtig karakterfulde med sortstypiske blomster- og honningtoner. Men druen leverer konsekvent en frisk og frelsende syre og i de bedste tilfælde endda en solid mineralitet.

Fælles for alle typer Chenin blanc er deres gode evne til at lagre, og ikke mindst kan de søde typer opnå en betragtelig alder og fortsat udvikle sig. Om muligt, så smag en Coteaux du Layon eller en Quarts de Chaume med over ti år eller gerne 20 på bagen. Så bliver man hurtigt en overbevist Chenin Blanc tilhænger. Desværre er disse sublime vine blevet en sjældenhed i de senere år.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Videre på vores rejse op ad floden møder vi nu en af verdens mest udbredte grønne druesorter – nemlig Sauvignon Blanc – som Loire evner at sætte sig personlige fingeraftryk på. Sancerre og Pouilly-Fumé er de mest berømte Sauvignon Blanc appellationer i Loire, men adskillige småområder leverer glimrende vine på denne drue.

Sauvignon Blanc er en drue, der først og fremmest lever på sin aromarigdom. De typiske duftord er hyldeblomst, stikkelsbær, hø, grønt græs, og hvis man er i det mindre ærbødige hjørne, kan termen kattepis da også dukke op. Dette aromatiske særpræg kan blive overvældende, hvis druen dyrkes for varmt, da Sauvignon er en ægte koldklimadrue, der først viser sine bedste takter under tempererede vilkår.

Under tilpas kølige dyrkningsbetingelser undgår den det overgearede bolsje- og tropefrugtpræg, der ellers kan skæmme vinudtrykket, men givet de rette vilkår optræder den i stedet som en subtil elegantier: En mineralsk vin med sprød syre og kølig, harmonisk aromaprofil, hvor det mere er friske blomster end overmodne frugter, der præger totalbilledet. Udsvinget i drueudtrykket er enormt, og det afspejler ikke blot oprindelsesstedet, men også i høj grad vinmageren, hvad mange Loireproducenter demonstrerer til fulde.

Saumur Brézé Clos David Monopole 2018 forhandles af Laudrup Vin

2018 – et overdådigt år

En rig og livlig syre er netop adelsmærket for mange hvide Loire-vine, så man kunne godt frygte, at det solrige 2018 var en syresvag og ligefrem opulent årgang. Men prøvesmagningen afslørede, at det på ingen måde var tilfældet: Langt de fleste vine havde en udmærket syrebalance, hvad der dog også kan være et resultat af syrejustering af mosten eller udeladelse af malolaktisk gæring. Vinene var generelt velafbalancerede og med bemærkelsesværdig ekstraktrigdom, hvad der gav masser af fylde, stor frugttæthed og god aromakoncentration. Mineraliteten førte derimod en lidt tilbagetrukket tilværelse, men det er den pris, man må være indstillet på at betale, når man er velsignet med så saftig og rig en frugt, som det er tilfældet i 2018.

Cru og kvalitet

I et forsøg på at opnå en skarpere profil satte man i Loire i 2011 gang i arbejdet med at indføre et Cru-system, der er lettere inspireret af Bourgognes med henholdsvis en 1. Cru og en Grand Cru. Der er tale om udvalgte marker eller snævert definerede områder i visse kommuner, og eksempelvis har Muscadet indtil videre sikret sig tre Cru’er.

Cru-vinene skal leve op til en række skærpede kvalitetskrav – blandt andet lavere udbytte, højere sukkerindhold i druerne ved høst og forbud mod chaptalisering – altså sukkertilsætning til mosten. Quarts de Chaume er også kommet med på Grand Cru vognen med intet mindre end 43 hektar, hvad der godt kunne lede til en frygt for, at Cru-begrebet er mere eller mindre udvandet fra starten. Sporene fra Alsace burde skræmme, men ikke desto mindre er der adskillige nye Loire Cru’er under opsejling. Men i dag er Loires mest spændende vine måske de røde, der er inde i en markant kvalitetsudvikling. Det ser vi nærmere på i den næste Loire-artikel.

LOIRE – de vigtigste Appellationer i få ord

MuscadetTør syrerig hvidvin. Vigtigste drue: Melon de Bourgogne
Anjou Både tørre og søde hvidvine. Vigtigste drue: Chenin Blanc
Savennières – Både tørre og søde hvidvine. Vigtigste drue: Chenin Blanc
SaumurOvervejende mousserende vin plus rødvin. Vigtigste drue: Chenin Blanc
Coulée de SerrantBåde tørre og søde hvidvine. Vigtigste drue: Chenin Blanc
Coteaux du LayonBåde tørre og søde hvidvine. Vigtigste drue: Chenin Blanc
Quarts-de-ChaumeBåde tørre og søde hvidvine. Vigtigste drue: Chenin Blanc
Chinon – Overvejende rødvin. Vigtigste drue: Cabernet Franc
Bourgueil – Overvejende rødvin. Vigtigste drue: Cabernet Franc
VouvrayBåde tørre og søde hvidvine. Vigtigste drue: Chenin Blanc
Pouilly-Fumé Tør hvidvin. Vigtigste drue: Sauvignon Blanc
SancerreTør hvidvin. Vigtigste drue: Sauvignon Blanc
Menetou-SalonTør hvidvin. Vigtigste drue: Sauvignon Blanc
QuincyTør hvidvin. Vigtigste drue: Sauvignon Blanc

Muscadet Sevre & Maine 2018 Sur Lie forhandles af Skjold Burne

SMAGNING – Muscadet

Muscadet Sevre & Maine 2018 Sur Lie Château du Poyet, AOC Muscadet Sevre & Maine – 12,5 pct

Pæn aromarigdom med grønne stikkelsbær, solid frugttæthed og eksotisk parfumeret krydderi og masser af intensitet. Uventet sødmefuld og en smule bred i udtrykket. Trods alt frisk vin med saftig frugt, god styrke og moderat syre. Lettilgængelig.
88 | 85,00 – 70,00 på tilbud Skjold Burne Vinhandel

Original 2018 Domaine Brégeon, AOC Muscadet Sevres & Maine Sur Lie – 12 pct. – økologisk

Parfumeret næse med lettere eksotisk frugt med diskret sødme og markant krydderi. Tiltalende renhed og pæn lille mineralitet. Let vin med moderat og kølig melonfrugt og potent syre og afdæmpet styrke. 88 | 149,00 Domaine Brandis

Saumur 2018 Reserve des Vignerons forhandles af Skjold Burne
Muscadet Hors-Série 2018 Domaine Brégeon, AOC Muscadet – 12 pct.

Grøn og frisk lettere urtet frugtnæse med delikat kølighed, god renhed og pæn mineralitet. Klassisk Muscadet-stil med diskret aromaintensitet. Vin med enkel og forholdsvis spinkel frugt, men med pæn syre, afdæmpet sødme og kultiveret krydderi.
 87 | 99,00 Domaine Brandis

SMAGNING – Chenin Blanc

Saumur 2018 Reserve des Vignerons, AOC Saumur – 12,5 pct. – skruelåg

Velkrydret bred brugt med appelsin, Earl Grey og et diskret røget krydderi tilsat eksotiske frugter. Venligt helhedsindtryk og med behersket styrke og lille sødmefuldhed. Glat og velkrydret og forholdsvis enkel vin med tilpas frugttæthed, moderat syre og pæne druearomaer.
87 | 85,00 – 70,00 på tilbud Skjold Burne Vinhandel

Saumur Brézé Clos David Monopole 2018 Arnaud Lambert, AOC Saumur – 13 pct. – økologisk

God dufttæthed med klassiske Chenin Blanc aromaer med afdæmpet honningparfume og nydeligt, floralt krydderi. Flot renhed, tiltalende detaljerigdom, umiddelbar charme og udmærket styrke. God detaljerigdom og vellykket syrebalance. Nydeligt sammensat rent aromatisk og med glimrende intensitet. Læskende, lang og vellykket.
90 | 224,00 – 199,00 v/ 6 fl Laudrup Vin 

SMAGNING – Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc Quincy Marie 2018 forhandles af VinFraLoire
Sauvignon 2018 La P’tite Vauvise Domaine de la Vauvise, Benoit et Matthieu Fleuriet, AOC Tourraine – 13 pct.

Frisk, intens Sauvignon Blanc næse med grønne urter, citrus og tropefrugt. Velafbalanceret og med pæn lille mineralitet. Tæt, saftig mundfrugt med eksotisk, detaljerig aromaprofil. Ligetil og charmerende vin med god tyngde og solid druekarakter.
89 | 99,95 – 89,95 v/6 fl Jysk Vin 

Sauvignon Blanc Quincy Marie 2018 Emmanuelle Mellot, AOC Quincy – 13 pct.

Afdæmpet, delikat og meget ren frugt med stikkelsbærpræg. Tiltalende vin i kølig stil med udmærket personlighed. Saftig mundfrugt med både mineralitet, fylde og velvalgt syre. God delikatesse, flot frugtstruktur, udmærket balance og nydelig ekstraktrigdom. 91 | 190,00 v/6 fl VinFraLoire.dk

Sauvignon Blanc Menetou-Salon Morogues 2018 La Tour St. Martin, Domaine Minchin, AOC Menetou-Salon – 12,5 pct.

Frisk og kølig frugtduft med grønne urter. God rankhed og udmærket mineralitet. Velafbalanceret og aromatisk rig med pænt sammensat krydderi og fin fylde. Glimrende syrebalance og solid ekstraktrigdom. Tiltalende og kultiveret.
90 | 160,00 v/6 fl VinFraLoire.dk

Sancerre Silex 2018 forhandles af Vinens Verden
Menetou-Salon La Prieuré des Aublats 2018 Sauvignon Blanc, Henri Bourgeois, AOC Menetou-Salon – 13 pct.

Klassisk, kølig Sauvignon Blanc aroma med hyld, grønne urter og et touch tropefrugt. Pænt krydret med et lettere oversøisk præg. Frisk og ganske bred frugt med udmærket fylde, diskret lille sødme og et krydderi i samme stil som næsens. Pæn intensitet, udmærket syrebalance og dejlig friskhed.
89 | 185,00 – 149,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt

Sancerre Romble 2018 Vignoble Dauny, AOC Sancerre – 13,5 pct. – økologisk

Delikat hyldeblomst tilsat moderat tropefrugt og med pæn lille mineralitet og god intensitet. Åben, druetypisk og med udmærket aromarigdom. Nydeligt sammensat vin med tilpas mineralitet og autentisk aromaprofil. Tiltalende, givende og med diskret sødmefuldhed og umiddelbar appel. Vellykket.
91 | 175,00 Emilievin.dk 

Sancerre Silex 2018 Domaine Delaporte, AOC Sancerre – 13 pct.

Sødmefuld hyldeblomstduft med nydelig aromastyrke og klassisk druekarakter. Frisk og harmonisk sammensat frugt med dejlig syrebalance, god delikatesse og udtalt saftighed. Autentisk drueudtryk og pæn mineralitet.
90 | 269,00 Vinens Verden

Sancerre Caillottes 2018 Jean-Marie Reverdy & Fils, AOC Sancerre -13 pct.
Sancerre Les Romains 2018 forhandles af Laudrup Vin

Diskret sødme, velvalgt krydderi og god druekarakter i den lettere parfumerede duft. Pæn intensitet og udmærket mineralitet. Saftig, delikat mundfrugt med samme let parfumerede og kultiverede udtryk som i næsen. Pæn ekstraktrigdom og masser af længde.
90 | 215,00 – 190,00 på tilbud Skjold Burne Vinhandel

Sancerre Les Romains 2018 Domaine Vacheron, AOC Sancerre – 13 pct. – økologisk

Sprød, delikat rank frugtduft med solid mineralitet. Præcis og givende duft med et harmonisk opbygget og tiltalende parfumeret krydderi. Umiddelbart charmerende. Saftig og frisk mundfrugt med rig aromaprofil og nydelig syrebalance. Sprød vin, hvor den kølige druekarakter får lov at udfolde sig på bedste vis.
91 | 375,00 – 319,00 på tilbud Laudrup Vin 

Sancerre Le Md de Bourgeois 2018, Henri Bourgeois AOC Sancerre – 13 pct.

Afrundet, klassisk Sauvignon Blanc frugt med let tropefrugt, udmærket aromarigdom og et givende helhedspræg. Læskende mundfrugt med god tæthed og flot syrebalance. Velbygget vin med solid aromaintensitet, god substans og nydelig fylde og styrke. Charmerende.
90 | 289,00 og 239,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt

Pouilly-Fumé 2018 Vigneron Bouchié-Chatellier, AOC Pouilly-Fumé – 13,5 pct.

Ret bred frugt med afdæmpet Sauvignon Blanc krydderi og et let røget præg tilsat diskret tropefrugt og lidt grannåle. Velkrydret, kultiveret og med god personlighed. Saftig og tæt mundfrugt med nydelig lille sødme. Druetypisk vin med god intensitet, stor styrke og udmærket fylde. 90 | 239,00 – 159,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt

Pouilly-Fumé Cuvée Riquette 2018 forhandles af VinFraLoire
Pouilly-Fumé en Travertin 2018 Henri Bourgeois AOC Pouilly-Fumé – 13 pct.

Rig og fuldt udfoldet stikkelsbærnæse med nydeligt hyldeblomstpræg og pæn lille mineralitet. Kølig, velkrydret og intens. Harmonisk og vellykket vin med markant og god syrebalance og veldimensioneret delikat saftighed.
90 | 235,00 – 195,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt

Pouilly-Fumé 2018 Domaine Pabiot, AOC Pouilly-Fumé – 13 pct.

Diskret druepræg i kølig stil med afdæmpet krydderi og pæn mineralitet. Saftig, med udmærket renhed. Pænt sammensat krydderi, god frugttæthed og diskret sødmefuldhed og moderat koncentration.
89 | 120,00 – 99,00 på tilbud Irma & VinCooperativet.dk 

Pouilly-Fumé Cuvée Riquette 2018 Domaine de Belair, Mauroy Gauliez, AOC Pouilly-Fumé – 13 pct.

Intens frugtnæse med nydelig sprødhed, grønne krydderurter og afdæmpet tropefrugt. God aromaintensitet og dejlig renhed. Sprød og delikat vin med flot syrebalance, nydelig præcision, udmærket delikatesse og solid personlighed. Læskende og saftig med flot dimensioneret syre og tiltalende køligt helhedspræg. 91 | 170,00 v/6 fl VinFraLoire.dk

Pouilly-Fumé Petram 2018 Domaine Du Bouchot, AOC Pouilly-Fumé – 14,8 pct.

Afdæmpet druepræg med diskret hyldeblomst og lidt egetræ. Ren og charmerende vin med saftig frugtintensitet, flot syre, dejlig tæthed og udmærket fylde. Vellykket og med velafbalanceret struktur. Ekstraktrig og klassisk Sancerre. Bredt anvendelig madvin. 91 | 140,00 Emilievin.dk 

Indledningsbilledet viser skiltet på broen i Pouilly-sur-Loire, som ligger præcis mellem flodmundingen og kilden til floden – 496 kilometer fra flodmundingen og 496 kilometer fra kilden til Loire. Foto: Aymeric Guespereau                       

Læs også del 2. rødvin