Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Fra rock i København

til vin i storformat

Charles Smith med den cool facade og det sorte outfit var i næsten et årti københavner og manager for Psyked Up Jancis og The Ravenonettes. I dag er han vinmager med filosofien “vin til alle, hver dag,” og det er lykkedes i sådan en grad at Charles Smith Wines er den 3. største vinproducent i Washington State.

Charles Smith flyttede, efter en ikke særlig lykkelig barndom på skift hos skilmisseforældre, som 18-årig hjemmefra, og fik sit første restaurant-job. På restauranten Petit Pier, ved Lake Tahoe, hvor vinkortet også omfattede Bordeaux og Bourgogne fik han sine første aha-vinoplevelser. Men han var et rodløst gemyt og måtte videre. Kom til Seattle i Washington State og derfra til København hvor han boede i ni år.

Dansk intermezzo

Med sin danske kæreste tog Charles Smith i 1990 til København og forsøgte at få et job hos en vinhandler. Det lykkedes ikke, men med venskaber i det danske rock ’n’ roll miljø begyndte han at tjente penge på at hjælpe forskellige bands med koncertaftaler. Blandt dem Psyched Up Jancis, som han fik den amerikanske producer Craig Leon til at producere flere plader for. Han og Craig Leon, viste det sig, havde også en passion for vin tilfælles og når de mødtes til pladesindspildninger i London, var vinsmagninger altid en del af seancen.

charles-smith-wines-jet-city
Jet City ligger i forstaden Georgetown lige uden for Seattle. Her, i en gammel Dr Pepper flaskehal har arkitekterne Tom Kundig og Olson Kundig tegnet Charles Smiths vineri Jet City, der åbnede i 2015.

Vinhandler – og så vinmager

I 1999 vender Charles Smith tilbage til  Seattle og møder en engelsk-professor, der i sin fritid driver en vinbutik. Den køber han, og kører de flere hundrede kilometer østpå til vindistriktet Walla Walla, for at købe vin direkte hos producenterne. Her møder han mange af de nye up-coming winemakers. En af dem var Christophe Baron fra Cayuse Vineyard, der opfordrede Charles Smith til selv at lave vin, og han solgte de Syrah-druer, der blev begyndelsen til den første serie vine han begyndte at lave under navnet K Vintners.

I Seattle havde han gode forbindelser til restaurant-miljøet som han selv opsøgte og solgte sine vine til. Det gik godt, alt blev solgt og de ville have mere. Musikmanageren fra København havde fundet sin niche – han var en fremrangende vinmager og en eminent sælger. Flere mærker kom til og volumerne voksede og voksede. I dag laver Smith 44 forskellige vine under mærkerne K Vintners, Charles Smith Wines, ViNO, Secco Italian Bubbles, SIXTO, Wines of Substance, Casa Smith og Charles & Charles.

”Mit forbillede er kokken Daniel Boulud, han havde sin tre-stjernede restaurant, men også en burger-restaurant, fordi han mener, at alle skal kunne købe ordentlig mad”

Charles Smiths bedst kendte vin er Kung Fu Girl Riesling, hvis årgang 2012 fik en 5. plads på det amerikanske vintidskrift Wine Spectators Top 100 i 2013. Den danske designer Rikke Korf, står bag det enkle og iøjenfaldende sort-hvide design. Pris hos Husted Vin: 140,00 og 125,00 v/12 flasker.

5 vine til Constellation

Den 17. oktober 2016 sendte Constellation Brands , der på skift med Gallo rangerer som nr. 1 og 2. på listen over verdens største vinfirmaer, en pressemeddelelse ud. De havde købt salgsrettighederne til 5 af Charles Smiths mest sælgende vine, som han fortsat skal lave for dem: Kung Fu Girl Riesling, Chateau Smith Cabernet Sauvignon, Boom Boom Syrah,Velvel Devil Merlot og Eve Chardonnay. Vine der alle forhandles af den danske importør Husted Vin.

Til den amerikanske presse udtalte Charles Smith i forbindelse med salget: “Det handler om innovation, og det er jeg kendt for. Jeg har altid noget nyt i ærmet”

Endnu en dansk forbindelse

Da Charles Smith begyndte at lave sine første vine var han meget bevidst om “indpakningen” og navngivningens betydning. Det skulle være noget i retning af Bonny Doons utraditionelle og sjove etiketter, der skilte sig ud og skabte opmærksomhed. Men hvem kunne lave det til ham? Såmænd en fra hans gamle netværk i København. En nu verdensberømt danske designer.

Rikke Korff forlod Danmark i 1994 for at  arbejde for Levi Strauss & Co., hvor hun var ansvarlig for udviklingen af deres succesfulde Levi’s Red-kollektion. Som ung studerede hun på Kolding Design Skole, og mens hun var her lavede hun for sin ven, musikeren Sune Rose Wagner, et cover til hans band Psyched Up Jancis, og det var via ham, hun og Charles Smith lærte hinanden at kende. Charles Smith kunne lide hendes enkle, rå og funktionelle design og bad hende udforme hans vinetiketter.

”Jeg kom fra ingenting, men formåede at optage alt det positive. Det har formet mig”

 Charles Smith i Wine Spectator, Oct. 15, 2014