Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Hans Just

Diskret vin og spiritusgigant fylder 150 år

Næppe mange vinelskere vil kende navnet Hans Just. Men til gengæld kender de fleste mærkerne fra Hans Just: Campari, Aperol, Rémy Martin Cognac, Cointreau, Tullamore D.e.w. whiskey, Grant og Glenfiddich såvel som rom Matusalen plus vine fra Torres, Gallo fra Californien, Ruffino – og ikke mindst Jägermeister og den alkoholfrie Rose’s Lime Juice.

Hans Just er en af Nordens største privatejede importører og distributører af vine og spiritus og har tilhørt samme familie siden 1867 – i 150 år. I dag ledes firmaet af 5. generation, brødrene Thomas og Peter Just Karberg, mens lillebror Andreas bestyrer familiens mange ejendomme. Og arvefølgen er sikret, da 6. generation af familien er på vej ind i firmaet.

Omkring 1960 var omsætningen nogle få millioner, i 1967 – da man fyldte 100 år – 50 millioner. I 2004 nåede man 400 millioner, mens man i 2016 nåede 1,3 milliarder kr i gruppen, som også omfatter datterselskaber i de øvrige nordiske lande samt Polen. Ialt 150 personer arbejder for Hans Just Group, og familien menes at have mere end 1,2 milliarder på kistebunden.

Peter og Thomas Just Karberg

”Aldrig et valg at være med”

Efter endt skolegang lå det allerede i kortene, at Peter og Thomas Just Karberg skulle ind i firmaet. Men hvorfor egentlig? Det havde de egentlig aldrig spurgt sig selv om – men heller aldrig været i tvivl om. Akkurat som deres far, bedstefar, oldefar og tipoldefar før dem…

Det hele startede med, at Hans Jacob Hvalsøe Just i 1867 efter en tid hos en købmand på Gammel Torv i København begyndte for sig selv. Gennem en ven fik han agentur for vinhuse i Sydeuropa. Og han tog selv rundt for at besøge kunderne. I deres egen butik, mens andre modtog kunden på det lokale hotel. Det gav respekt og lange venskaber.

”Man maa jo reise, mens man er ung”, sagde Hans. Og han tog i 1896 sønnen Poul med på en 6 år lang dannelsesrejse gennem Europa til Tyskland, Frankrig, Spanien og Portugal for at besøge firmaets leverandører. I Bourgogne bød Bouchard Père & Fils bl.a. på Richebourg og Chevalier Montrachet, mens Armand Schÿler fra Schröder & Schÿler bød på en 1848 Haut-Brion. I Portugal smagte man på Krohn Port – men måtte også op i bjergene på æselryg. Og efter 6 år var Poul en ægte vinmand!

Nordens største pakhus

Hans Just var en af initiativtagerne til Frihavnen i 1890erne og boede selv overfor i Århusgade 88, på den anden af side af Strandboulevarden. Da firmaet i 1917 fyldte 50 år, lod sønnen Poul Just opføre et 10 etager højt pakhus, som dengang var Nordens højeste hus… Der var ikke mindre end 4 elevatorer, hvoraf en var stor og stærk nok til at kunne rumme en lastvogn med last, ikke mindre end 6 tons! 100 år efter er Århusgade 88 stadig domicil for Hans Just.

I 1936 bliver Pouls datter gift med Peter Karberg, som kommer fra en familie, der i sine velmagtsdage boede på det smukke Maglegaard, midt i 5 hektar park. I dag kender man kun Maglegaard som en skole (bl.a. skribenten har gået her!). Det meste af arealet kendes i dag som Blidah Park, hvis 20 boligblokke blev opført 1933-35.

Flemming Karberg 2017. Foto Niels Busch

Flemming Karberg, søn af Peter og oldebarn af Hans Just, træder ind i ledelsen i 1959, på et tidspunkt hvor firmaet i flere år har stået i stampe omkring i 3 millioner fordelt på 8 ansatte. Også Flemming får en solid uddannelse med ophold i flere vinlande.

Jägermeister blev storsællert

I 1967 fyldte Hans Just 100 år og fejrede omsætningen på 50 millioner med en storslået fest. Blandt gæsterne sås Paul Krug (Champagne), Maurice Hennessy (Cognac), Francoise Bouchard (Bourgogne), Jean-Henri Schÿler (Bordeaux) og d’herrer Symington (Dow’s Port) og Dopff (Alsace).

Samme år kom en herre ind på Flemming Karbergs kontor. Han foreslår, at Hans Just skal sælge Jägermeister, en sødlig tysk halvbitter baseret på 56 forskellige urter. Flemming sagde ja – og det har Hans Just aldrig haft grund til at fortryde. I en årrække delte Jægeren sammen med den gamle danske (i dag lavet i Norge) stort set bittermarkedet i Danmark. Og i dag ser man – efter en årrække i skyggen – atter Jägermeister mange steder. Og Jægerens salg kan også siges at have hjulpet Hans Just gennem de nedture, som der også kom…

1969 betød vin i supermarkedet

Torres fra Spanien (eller i dag måske snarere Katalonien!) er et af Hans Just’ kendte vinagenturer med vine som Coronas, Sangre de Toro og den noget dyrere Mas la Plana. Firmaet ejer også Jean León, en økologisk vingård i Penedés.

I 1969 blev det tilladt forbrugeren at købe vin og spiritus i supermarkeder, hvad der hidtil var forbudt ved lov – nok for at begrænse danskernes tørst. Irmas legendariske Børge Olsen var rasende og fik sin gode ven Willy Skjold Burne til at åbne vinbutikker ved siden af hans supermarkeder, så forbrugeren kunne købe kaffe og kød hos Irma og ind ved siden af købe den med tyren til hakkebøffen. Men i 1969 fik Irma (og alle de andre) lov til at sælge vin. Børge Olsen sagde tak med en kampagne med store vine til små priser.

Vinen blev leveret og tappet af Hans Just på firmaets nye tapperi i Abildager i Brøndby. Som også tappede Jägermeister, Rose’s (som Hans Just nu har solgt siden 1945) og store mængder af bl.a. den hvide Rosechatel. Oprindelig en hvidvin fra Graves, i dag mere beskedent med appellation Bordeaux. Den var i 1970-80’erne den mest solgte hvide Bordeaux i Danmark.

I 1980erne hoppede Flemming Karberg med på bølgen med spekulation i Bordeaux – ”Lige så sikkert som investering i fast ejendom”, lød sloganet fra den evige optimist. En påstand, som var gyldig for 1982, men ikke så mange andre årgange. Og sammen med LEGO-familien Kirk og 1150 andre aktionærer købte Flemming Karberg i 1987 slottet Fombrauge i Saint-Émilion. I 1999 blev det solgt igen til Bernard Magrez, der havde tjent en formue på ikke mindst fransktappet whisky.

Karberg lærte ikke så lidt i de år. Og Hans Just ændrede sig. Indtil 1980’erne solgte firmaet mest vin, men efterhånden blev firmaet mere specialiseret i spiritus. Det startede med Jägermeister (1967), som i præcis 50 år har været en seriøs konkurrent til den gamle danske bitterdram.

Nu leder 5. generation firmaet

125 år efter den første Just overtog 5. generation ledelsen af Hans Just. Peter og Thomas Just Karberg er begge administrerende direktører, mens faderen Flemming satte sig for bordenden i bestyrelsen. Peter tager sig af det danske selskab, mens Thomas står for den overordnede ledelse af hele koncernen. Lillebror Andreas leder ejendomsselskabet Karberghus, hvor en stor del af overskuddet havner – de ejer palæer på Kongens Nytorv og huse på Højbro Plads foruden Århusgade 88.

Både Peter og Thomas Just Karberg fulgte forfædrenes tradition med et længere ophold hos nogle af leverandørerne – ”på den måde lærer vi leverandørerne bedre at kende, og de lærer, hvem vi er”, som Thomas siger.

Thomas lagde ud med at være flaskedreng i den lokale Irma – her kom også ”Mr Irma”, Børge Olsen, der en dag roste Thomas -og han blev siden en af de første gæstetalere ved Hans Justs næsten legendariske julemiddag, som har været holdt i december hvert år siden 1984. Siden kom Thomas til Knud Jørgensen Vinhandel – som hans far før ham- før turen gik til Harrods i London, siden til bl.a. Franz Red ved Mosel i Tyskland og Schröder & Schÿler i Bordeaux. Broderen Peter var også rundt i Frankrig og Tyskland, bl.a. hos Jägermeister, hvor han lærte tysk, og at man sagde DE og ikke DU. Meget anderledes end hjemme i Danmark!

Fra 5 til 60 millioner kunder

Brødrene startede en målrettet ekspansion i Norden. De ville tilbyde deres agenturer til mange flere kunder – 25 millioner i de nordiske lande i stedet for de kun 5 millioner i Danmark. I 1993 gik Norges distributør af Jägermeister på pension, så Hans Just overtog firmaet, der som Prizelius distribuerer en god del af Hans Justs mærker. Seks år efter kom turen til Finland, mens Nigab i Sverige blev overtaget i 2002. I 2016 købes majoriteten i et polsk firma.

På 25 år er Hans Just gået fra 5 millioner kunder til at sælge til mere end 60 millioner kunder. Hans Just Group er blevet et af Danmarks store firmaer og det største inden for vin og spiritus med en omsætning på 1,3 milliarder og en pengetank, som Joakim von And ikke ville være utilfreds med. Hans Just er også fulgt med kunderne ind i supermarkedet –  via dagligvarekæder som Coop og Dansk Supermarked.

Gallo, største (eller næststørste) vinhus i Verden. Mange navne, bl.a. Barefoot Cellars (Netto) og Turning Leaf (grænsehandlen). Gallo er mest dagligvin, men de seneste 25 år er huset under en ny generation begyndt at levere flere gode vine med etiketter som det historiske Louis M. Martini (Napa og Sonoma) og det nyere MacMurray (Russian River) og Gallo Signature Series (Napa og Sonoma).

Spiritus dominerer, men vinen er med igen

Hans Just lægger heller ikke skjul på, at spiritus stadig er den største indtægtskilde på nordisk plan – bl.a. takket være mærker som: Campari og Aperol – de bitre røde mixere fra Italien,Whisky som Grant’s, Glenfiddich, Balvenie, Islay Mist, Lauder’s og ikke mindst Tullamore DEW, Rémy Martin Cognac og Rom som Matusalen og Hansen Rom (agentur siden 1964). Og så må man ikke glemme Jägeren, mens Sierra Tequila har ikke mindre end 80% af markedet for tequila i Danmark. 

Vinen domineres også af store firmaer. Men de fleste er stadig ejet og ledet af en familie: Gonzalez Byass Sherry med Tio Pepe, den nok mest kendte Fino Sherry (som suppleres af de superbe Noé, Matusalem og Apostoles, alle VORS, det vil sige lagret 30 år).

Marqués de Riscal, som i 1980’erne stort set var identisk med Rioja og pioner i Rueda. Ruffino, Italiens 5. største vinhus, ejet af familien Folonari.

Riserva Ducale er en af de mest kendte Chianti vine, men de ejer også Lamberti i Verona såvel som et par fine domæner i Classico, Montepulciano og Montalcino. 

I Frankrig er Hans Just ikke så stærk, bland andet efter farvel til mangeårige agenturer som Bouchard Père & Fils (Bourgogne) og Schröder & Schÿler (Bordeaux) samt Krug (Champagne). Men til gengæld er der bred respekt for Champagne Laurent-Perrier, der – som Hans Just – stadig er ejet og ledet af den familie, der grundlagde huset!

I 2003 udgav Flemming Karberg bogen “Just & Karberg – I medgang og modgang – En familiekrønike” skrevet af Kjeld Simon Villadsen.

Her kan den vinhistorisk interesserede blandt meget andet se, at Château Latour, Château Margaux og Château Lafite i årgang 1917 kostede 6 kroner i Hans Justs’ katalog fra 1924.