Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Godt nyt for vindrikkende kvinder

- et epokegørende fund sætter spørgsmålstegn ved Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsens advarsler til kvinder

”Risikoen for at få brystkræft stiger allerede ved et lavt forbrug af alkohol (ca. 1 genstand om dagen) og for hver yderligere daglig genstand øges risikoen med ca. 5-9 procent,” skriver Kræftens Bekæmpelse på sin hjemmeside. ”Et studie viser, at 12 procent af brystkræft tilfældene i Danmark kan tilskrives alkohol svarende til, at 640 kvinder hvert år får brystkræft som følge af alkohol, mens 140 dør af det.” Nu ser det ud til at kvinder, der gerne nyder et glas vin eller to, kan ånde lettet op. Hvor advarslerne fra Kræftens Bekæmpelse bygger på resultater fra observationsundersøgelser, hvis resultater kan være behæftet med forskellige fejlkilder, er resultaterne af et nyt, stort studie, der ikke finder nogen sammenhæng mellem alkoholindtagelse og risikoen for brystkræft (og kræft i æggestokkene), baseret på en avanceret studiemetode – Mendelian randomization, der ikke er sårbar for disse fejlkilder:  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210776220302465.

Kort fortalt går metoden ud på at koble en database over arveanlæg hos personer af europæisk afstamning (1,5 mio. individer), der har betydning for hvor meget folk drikker, sammen en database over patienter ramt af brystkræft (122.977 kvinder) eller kræft i æggestokkene (25.509 kvinder). Forskerne fandt frem til 99 arveanlæg (SNPs) med indflydelse på antallet af genstande per uge, ni arveanlæg med relation til alkoholmisbrug og 13 arveanlæg med relation til risikoen for et overforbrug af alkohol (AUDIT-C). Det er første gang denne studietype er anvendt til at belyse sammenhængen mellem alkoholforbrug og brystkræft. Tidligere har Mendelian randomization studier kunnet bekræfte en øget risiko for kræft i mundhulen, struben, svælget og spiserøret ved indtagelse af 4-5 genstande om dagen samt risikoen for at få kræft i tyktarm eller endetarm, der øges med ca. 50%, hvis man drikker 4 genstande eller derover om dagen.

Som nævnt finder det nye studie ingen øget risiko for brystkræft (eller kræft i æggestokkene) − hverken ved et mådeholdent forbrug eller et stort forbrug, der nærmer sig et egentligt misbrug. Det er et epokegørende fund, som vil vække debat i  Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen, der har gjort sig store anstrengelser for at advare danske kvinder om risikoen for brystkræft ved selv et lavt alkoholforbrug.