Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Genfødt Alto Piemonte

Lagde man i 70’erne og firserne undervejs mod Barolo og Barbaresco vejen forbi Alto Piemonte med vine som Gattinara og Ghemme, var oplevelsen blandet. Sammenlignet med fætrene og kusinerne i syd var det rustikke sager. Ikke sådan lige at holde af. Her, 40-50 år senere, er billedet vendt. I dag er Alto Piemonte midt i en renæssance. Fremtiden ser lys og lovende ud. Årsagen er ikke blot, at fremsynede vinfolk har slået sig ned og løftet det generelle niveau. Forandringerne af klimaet spiller også en rolle. I syd betyder de stigende temperaturer ikke blot, at nærmest hver årgang betegnes som god. Alkoholprocenterne stiger også i en grad, så 14,5-15 procent eller værre er ved at være det normale. Oppe i Alto Piemonte ligger niveauet generelt på 13,5%.

Vinbladet deltog i 2017-2019 i ”Taste Alto Piemonte” og beskrev, hvordan et vindistrikt på grund af flugten fra land til by bevirkede, at vinmarker blev opgivet og groede til med skov. Fra at brede sig over 45.000 hektar skrumpede det tilplantede areal med vinstokke til ca. 700 hektar.

En snes år efter Anden Verdenskrig blev Alto Piemonte opdelt i en række appellationer, som afspejlede deres forskellighed. Jordbundsforholdene varierer meget, så selv om nebbiolo, lokalt kaldet spanna, er den vigtigste druesort, har den visse steder brug for at blive suppleret af andre sorter såsom vespolina, croatina og uva rara, også kendt som bonarda .

Det er dog ret kontroversielt, at reglerne for DOC-og DOCG appellationerne dikterer blanding af druesorter i stedet for at lade det være op til den enkelte producent at gøre det, han/hun finder bedst. Resultatet er derfor, at nogle rene nebbiolo-vine sendes på markedet som generiske i stedet for at skilte med sin appellation. En fremtrædende producent som Paolo de Marchi, der i 1999 flyttede fra toscanske Isole e Olena til Proprietà Sperino i Lessona, fremstiller eksempelvis en ren enkeltmarks-nebbiolo. På etiketten står der bare Proprietà Sperino in Lessona.

Barolo & Friends

I forbindelse med 2025-udgaven af Barolo & Friends, som efter Børsens brand var henlagt til Operaen, stod Thomas Ilkjær for en velbesøgt masterclass med fokus på Alto Piemonte. Seancen omfattede smagning af otte vine fra seks af appellationerne: Colline Novaresi, Fara, Sizzano, Valli Ossolane, Ghemme og Gattinara. Boca og ikke mindst den lille, men interessante appellation, Lessona, var ikke med. Heller ikke Carema, hvor der dyrkes nebbiolo oppe mod nordvest ved Aostadalen. Der var som sædvanlig ved den slags lejligheder vine, som umiddelbart skilte sig positivt ud:

2021 Gilberto Boniperti Fara ”Barton”, 70% nebbiolo, 30% vespolino. Vinen havde lagret i 22 måneder, heraf 12 på fad og havde både charme og koncentration. Utvivlsomt en vin med et langt liv foran sig.

2021 Cantine Garrone Valli Ossolane Prünent. Val d’Ossola ligger helt oppe ved Schweiz, og prünent er en lokal klone af nebbiolo. Distriktet fik DOC så sent som i 2009. Vinen var med sin saftige, fede frugt og 13,5% alkohol stærkt indtagende.

2020 Guido Platinetti Ghemme. Platinetti råder over 55 hektar og er dermed lokalt en ret stor producent Hans Ghemme indeholder minimum 85% nebbiolo, resten er vespolino og/eller bonarda. Vespolino er i familie med nebbiolo, så denne vin havde meget til fælles med klassisk nebbiolo.

2019 Travaglini Gattinara Riserva. Travaglini er én af de store i Alto Piemonte, og vinene er meget genkendelige på grund af flaskernes udformning, som ikke er særlig praktisk. Vinen skal indeholde minimum 90 %, og resultatet er meget drikkeligt med et passende bid. Hvis ellers man kan få flasken til rette på en vinhylde, har det ingen hast at åbne den.

2019 Antoniolo Gattinara ”Vigna San Francesco”. Denne vin var slutnummeret og abslolut vinder af smagningen. I en blindsmagning ville der blive sagt barolo. Her var fed frugt og en passende sødme, som signalerede hvor langt Alto Piemonte er kommet fra tidligere tiders rustikke, stringente vine. Nu har charmen indfundet sig.

Consorzio Tutela Nebbiolo Alto Piemonte afvikler præsentationen af vinene fra regionen på hovedbyen Novaras imponerende Castello Visconteo Sforzesco, der ses på indledningsbilledet.