Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Forførende hvidvine

Luganas vine er ikke særligt kendte, men burde være det

Gardasøen har i et par menneskealdre været blandt danskernes foretrukne destination i Norditalien. Måske især de modne danskere, men da de normalt også interesserer sig for at spise og drikke godt, burde ikke blot Soave, Valpolicella, Amarone og – måske Bardolino – være blandt favoritterne, men også hvidvinene fra Lugana. Sådan er det bare ikke – endnu.

Lugana DOC ligger smukt syd for Gardasøen, hvor turisterne sejler til og fra Sirmione. Vindistriktet breder sig fra Veneto-regionen ind i Lombardiet, og det er istiden, som har formet det overvejende lavtliggende landskabs kompakte lerjord. Højeste punkt er i klasse med Himmelbjerget: 135 m.

Men selv om det er børnelærdom, at de bedste vine kommer fra sydvendte skråninger, formår Luganas bedste vinproducenter at frembringe stærkt tiltalende hvidvine. Den dominerende druesort hedder Turbiana eller Trebbiano di Lugana/Trebbiano di Soave og er i familie med Garganega og Verdicchio. Man kan altså glemme alt om den Trebbiano, som i andre italienske egne står bag kønsløse, ligegyldige hvidvine og i Frankrig under navnet Ugni Blanc destilleres til cognac.

Luca Formentini, Podere Selva Capuzza, er præsident for Consorzio Tutela Lugana DOC.

50 år med DOC

Lugana fik tilkendt DOC-appellationen for 50 år siden og er omsider inde i en periode med voksende anerkendelse. Tendensen understøttes af et fremstød, ”Lugana European Tour”, på vigtige europæiske markeder. I april var turen kommet til Danmark. Præsidenten og direktøren for Consorzio Tutela Lugana, Luca Formentini og Carlo Veronese, afviklede på L’Enoteca di Mr. Brunello i København en masterclass med Jennifer Delaloca som moderator.

Carlo Veronese oplyste, at Lugana DOC omfatter 1.873 ha vinmarker, som dyrkes af 196 vinbønder, og at den årlige vinproduktion er på 16 mio. flasker. Store vinfirmaer fra især Valpolicella har i de senere år købt sig ind i Lugana, fordi hvidvinene herfra supplerer Valpolicella fint på markederne.

Nabodistriktet Custoza er nok mere kendt end Lugana, og der er ofte billige tilbud herfra. Forskellen på de to er foruden prisen, at Lugana-producenterne generelt koncentrerer sig om én druesort, selv om op til 10% andre ikke-aromatiske sorter er tilladt, mens Custoza må anvende 4-6 druesorter. Det betyder, at der er en klarere identitet og genkendelighed i Luganas vine end i Custozas.

Fra 1997 blev der indført regler for produktion af Lugana Superiore og dermed taget det første skridt på vejen væk fra italienernes forkærlighed for hvidvine, der er så unge som muligt. De skal helst være fra den seneste årgang, men en Lugana Superiore er nu et år gammel, før den sendes på markedet. Næste trin i den udvikling kom i 2011 med Lugana Riserva, som er to år gamle vine.

Mineralitet og krydderier

Luganas hvidvine har generelt en forfriskende, vibrerende stil og dækker bredt behovet for aperitifvine og vine til mad. Aromaerne er komplekse, og sprød mineralitet suppleres af fornemmelsen af både grønne æbler, tropiske frugter og krydderier. Til tider kan man endog spore ”petroleum” ligesom i en ældre Riesling.

Carlo Veronese fortalte om vindistriktet og kommenterede vinene.

Ved sammenkomsten i København var der en kommenteret smagning og bagefter frokost med flere vine. Én af vinene var fremstillet af Az.Agr. Brunello og var altså en hvidvin smagt på Mr. Brunello og absolut ikke havde noget at gøre med Brunello. Ret forvirrende, men vinen var god: Frisk duft, let frugtig, rentsmagende.

Andre gode vine var den syrerige 2017 Pasetto med kun 11,5% alkohol (BD Food & Wine), 2013 Menasasso fra Podere Selva Capuzza – en del af den havde lagret i barrique – (Lautrupsminde Vin), 2016 Torre, en klar madvin (Højgaard Vinimport), den seriøse ”1953” i årgang 2015 med 14,5% alkohol og nogen sødme, den friske og sprøde kooperativ-vin 2017 ”Cà Vegar” (Tuscan Wine) samt den saftige 2017 ”I Frati” (Adriat Vinimport). Til slut to ældre topvine med fremtids-potentiale: 2015 ”La Ghidina” og 2014 ”Vigne di Catullo” Riserva (Distinto Vinimport).