Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Forførende hvidvine

Vindistriktet Lugana ligger ved Gardasøen, og så er de fleste med. Det naturskønne område har i nærmest samme omfang som Mallorca gennem årtier tiltrukket turister fra Danmark og gør det stadig. Der hang nok tidligere en lille hørm af pensionistghetto over de små byer på søbredden, men med den voksende interesse for både vin, gastronomi og kultur er Gardasøen perfekt som udgangspunkt for ekskursioner til Verona med spektakulære operaforestillinger i den antikke arena og til vindistrikter som Soave og Valpoplicella.

Der er 11 underdistrikter samlet under Garda DOC, og der produceres både hvide, røde og rosé vine. Når det gælder hvidvine, er Soave klart det bedst kendte område fulgt af Bianco di Custoza, hvorimod nabodistriktet Lugana endnu ikke har fået den opmærksomhed, som dets vine fortjener.

Lugana fylder ikke meget på landkortet – godt 2000 hektar – og der fremstilles udelukkende hvidvine. Hoveddruen er turbiana. Det er en trebbiano-udgave i familie med verdicchio og milevidt fra den type trebbiano, som i andre egne af Italien giver kønsløse og uinteressante bællevine. Luganas vinmarker ligger ikke på skråninger, men lavt og ret fladt ned mod søen. Jordbunden er kompakt ler bragt hertil i istiden, og den tvinger vinstokkene til at sætte færre blomsterklaser og dermed druer. Denne begrænsede fertilitet tilfører ifølge de lokale producenter mineralitet til druerne og tillader, at der høstes sent, så vinene får mere struktur og lagringspotentiale. Et særkende for Lugana er også, at man ikke udskifter vinstokke, bare fordi de er blevet gamle og ikke længere yder så mange druer. Det er ellers normen overalt i Italien.

Vibrerende friskhed

Der er tre typer Lugana. Basisvinene er friske, charmerende mad- og terrassevine med varierende sukkerindhold. Lugana Superiore og Riserva er mere seriøse versioner med specielle krav til hektarudbytte og lagring. De bedste udgaver kan tåle lagring i op til 8-10 år og bliver nærmest bedre og bedre år efter år. Ligesom i andre italienske regioner har Lugana været igennem en periode med misforstået brug af barriques. Den synes at være overstået at dømme efter en virtuel smagning organiseret af Consorzio Tutela Lugana DOC omfattende 6 vine. Der var selvfølgelig forskelle, men ingen mislyde. Betegnelser som ”frisk”, ”sprød”, ”saftig” og ”rentsmagende” trængte sig ustandselig på, ligesom citrus var den dominerende aroma. Her er de seks deltagere i smagningen:

2021 Ceresa Lugana DOC. Lys, frisk og sprød, rentsmagende, klar citrusduft. 13%.2021 Pilandro Lugana DOC Tere Crea. Nogen syre og lidt sødme, sprød. Drikkes ung. 13%.

2020 Poggio al Garda Lugana DOC. Tør, saftig, markant frugtsyre. En anelse sødme bag den mineralske facade. Ferskenduft. Skaldyrsvin. 13,5%.

2019 Lugana DOC Riserva Sergio Zenato. Ret afdæmpet, næsten diskret stil. Tør, fed druesmag, lang eftersmag. Storslået vin. 13,5%.

2018 Selva Capuzza Lugana DOC Riserva Menasasso. 18 måneders fadlagring. Duft af anis, marcipan og citrus. Flot struktur, markant syre. Gemmevin. 13,5%.

2017 Corte Sermana Lugana DOC Riserva Sermana. Frisk uden at være knastør, markant frugt og krop, citrusduft. Efterlader munden frisk og parat til næste glas. Kan holde yderligere 6-7 år. 13%.

En anden historie

De seks røde vine, som deltog i smagningen, vakte ikke på samme måde som de hvide Vinbladets entusiasme. Der var tale om henholdsvis 100% merlot og cabernet sauvignon lagret helt eller delvis i træfade. Vinene havde alle appellationen Garda DOC og kom altså fra flere forskellige underdistrikter. Vinstilen kunne minde om den, man finder i de tilsvarende udgaver af internationale druesorter i det nordøstlige Italien. De seks vine var:

2019 Prendina Faial Merlot. Enkeltmarksvin fremstillet af tørrede druer og fadlagret halvandet år. Let røget aroma, stram, voldsom amarone-stil, 16,5%. I visse år tilsættes de tørrede druer friske for at sænke alkoholindholdet.

2016 Perla del Garda Leonatus Merlot. Ret rå stil trods alderen. Et år i barriques og tonneaux. 14%.

2021 Gozzi Merlot. Nogen saftighed og bærsmag, ingen markante tanniner og ingen fadlagring. Velegnet til røde bøffer. 13,5%.

2019 Cantina di Custoza Val dei Molini Cabernet Sauvignon. Kooperativ med 200 medlemmer og 1000 hektar vinmarker. Druerne kommer fra området nær Valpolicella og Verona. Lidt blomsteraroma, let til medium krop, svag syre. Frisk. Til skinke og ost. 13%.

2019 Seiterre Moraro Cabernet Sauvignon. Duft af kirsebær og solbær. Ret enstrenget, ingen markante tanniner. Fin til en gang puttanesca. 13%.

2020 Rocca Sveva Cabernet Sauvignon. Kommer fra område tæt på Soave. Poleret vin med diskrete tanniner. Nogen sødme og saftighed. Populær stil. 14%.