Mange drømmer om egen vingård under sydligere himmelstrøg, men kun få realiserer ambitionen og endnu færre evner at udvikle drømmen til en sund forretning. Dette kunststykke har Knud Kjellerup udført, da han i dag driver to succesfulde vingårde i et af verdens mest efterstræbte vinområder: Bourgogne. Mere end 25 år efter starten af sit franske vinprojekt gør Knud Kjellerup status over den forløbne tid, og alt tyder på, at vinenes bemærkelsesværdige kvalitetsudvikling vil fortsætte i de kommende år.
En verden uden for Côte d’Or
Selv om Côte Chalonnaise befinder sig i hjertet af Bourgogne – lige syd for og i direkte forlængelse af Côte d’Or – så har området stort set levet under radaren. Ikke mindst hvis man måler dets prestige i forhold til naboernes Côte de Beaune og Côte de Nuits. Côte Chalonnaises vigtigste kommuner som eksempelvis Mercurey, Rully og Givry er ikke celebrities som Volnay, Puligny-Montrachet eller Chambolle-Musigny. Er vinene fra Côte Chalonnaise så af lavere kvalitet end vinene fra Côte d’Or?
For blot 20 år siden var svaret et utvetydigt ja, men i dag kan det ikke formuleres som et skarpt ja eller et nej. Côte Chalonnaise kan uimodsigeligt præstere både hvid og rød Bourgogne på højt niveau, men det er et område, der stiller høje krav til vindyrkeren, før vinene spiller lige op med de bedre Bourgogner fra de nordligere distrikter.
Det er dog muligt at nå et sammenligneligt kvalitetsniveau, men det kræver viden, ildhu, flid og kapital. Disse gode egenskaber bliver dog hyppigere og hyppigere praktiseret i området, hvorfor Côte Chalonnaise har været inde i en bemærkelsesværdig fremgang i de senere år – ikke mindst drevet af himmelflugten af prisen på de klassiske Bourgogner. Det er blevet langt mere økonomisk attraktivt at investere i kvalitetsudvikling i dette lidt sekundære område. Samtidig er vinpriserne for selv god Côte Chalonnaise fortsat ofte ganske fornuftige, så det er værd for os Bourgogne-entusiaster at ofre mere opmærksomhed på det oversete distrikt.
Allerede i 1993 var der en dansker, der indså de spændende muligheder i underdoggen Côte Chalonnaise – nemlig Knud Kjellerup, der solgte sin blomstrende vinimport for at blive vinbonde i Bourgogne. I dag driver Knud sammen med andre danske investorer to succesrige Bourgognehuse i Côte Chalonnaise – nemlig Maison Albert Sounit og Domaine Bernollin. Her giver vi ordet til Knud Kjellerup:
Vejen mod egne marker
”Da vi i 1993 overtog Maison Albert Sounit, var det netop tanken for det uudnyttede kvalitetspotentiale i Côte Chalonnaise, som motiverede mig og mine to partnere til at gå i gang. Hvis vi arbejdede med samme metoder, som kvalitetsproducenterne i Côte de Beaune, burde vi kunne lave vine, der tålte sammenligning med Côte de Beaune. De første år var vanskelige, da vi dengang ikke havde egne vinmarker og måtte arbejde med druemateriale fra vinbønder, som var vant til at producere billigt og mindre kritisk. Først i 2005 lykkedes det os efter flere års forsøg at købe Domaine Bernollin med seks hektar tilhørende vinmarker. Omsider kunne vi selv tilrettelægge vinproduktionen efter vore egne standarder.
I dag ser vi Sounit og Domaine Bernollin som to dele af én samlet helhed. Vi har samme filosofi og strategi for de to enheder. Maison Albert Sounit er “moderen”, som produktmæssigt omfatter hele vores Crémant de Bourgogne serie, samt den del af vore hvide- og røde Bourgogner vi køber druerne til. Altså vores Négociant del. Omkring 80 procent af de indkøbte stille vine, høster vi med vores eget team. Alle vine – såvel Crémant de Bourgogne som hvide- og røde Bourgogner – vinificeres på Domaine Bernollin efter den samme filosofi og ånd, som druerne dyrkes efter i vore egne vinmarker. Eneste reelle forskel mellem vinene fra Albert Sounit og Domaine Bernollin er derfor druernes oprindelse: Om det er druer fra egne vinmarker eller druer, vi køber.
Crémant de Bourgogne
Mit mål var at profilere Maison Albert Sounit som specialist i Crémant de Bourgogne med en serie af forskellige mousserende vine. Yderligere ville jeg fokusere på de stille vines oprindelse, så vi prioriterede, at de kom fra selve Côte Chalonnaise. I dag producerer vi syv forskellige Crémant de Bourgogne samt en lang række hvide- og røde Bourgogner fra Côte Chalonnaise, hvor stort set alle vinene er parcel-vine – altså lavet uden sammenblanding af druer fra forskellige parceller. Vi er til stadighed på udkig efter nye parceller og dermed nye vine. Det er utroligt vanskeligt at købe marker, men helt umuligt har det trods alt ikke været.
Vi er over årene gået fra nul til godt 16 hektar, og lur mig, om vi ikke indenfor en årrække skulle være så heldige at få tilbudt en parcel eller to? Vi er derfor konstant i markedet for køb af nye vinmarker i Côte Chalonnaise, og med vedholdenhed og tålmodighed skal der nok vise sig nye muligheder. Vi leder ikke efter 10 hektar, men efter en halv eller en hel fra tid til anden. Sidste gang, hvor vi var heldige at få tilbudt vinmarker, var i 2016, hvor vi købte 2½ hektar i Rully.
En flirt med Hospice de Beaune
Siden 2015 har vi øget vores sortiment med vine fra Hospices de Beaune. I første omgang skyldtes det ikke alene ønsket om at udvide vores portefølje, men nok snarere kærlighed til vinmageren Ludivine Griveau, der har arbejdet hos os, og i 2015 fik det øverste ansvar for Hospices de Beaune. Vi har hvert år købt fade på Hospices de Beaune auktionen den tredje søndag i november, og i 2019 købte vi: Beaune Rouge 1. Cru “Nicolas Rolin”, Cru, Meursault 1. Cru “Charmes” og Corton Rouge Grand Cru. Den første Grand Cru i Sounit siden overtagelsen i 1993. Det er meget udfordrende og spændende at arbejde med Hospices de Beaune, og det har været med til at bibringe os en ny dimension rent kvalitetsmæssigt. Og måske også en tanke om, at der trods alt er en verden udenfor Côte Chalonnaise.
Priserne himmelflugt skaber nye muligheder
Côte Chalonnaise har kæmpet mod fortidens blakkede ry, hvor man leverede store mængder vin til billig pris. Det har fastholdt de lokale producenter i et produktionsmønster, der ikke har frembragt den optimale vinkvalitet, og det har holdt priserne nede på appellationerne i Côte Chalonnaise. Men når man ser på de geologiske og klimatiske forhold, er der intet til hinder for, at man skulle kunne lave vine på niveau med langt de fleste Côte de Beaune appellationer.
Priserne i Côte de Beaune – og ikke mindst i Côte de Nuits – har sat niveauet for markedspriserne. Efterspørgslen er især båret af, at Bourgogne historisk har haft et verdensomspændende kendt renommé, og samtidig er Bourgogne arealmæssigt og mængdemæssigt en pygmæ i forhold til mange andre appellationer – altså med et stærkt begrænset udbud.
Det har derfor ikke været entydigt negativt for producenterne i Côte Chalonnaise, at priserne i Côte de Beaune og Côte de Nuits er steget så markant de seneste år. Det har fået både journalister, restauratører og vinhandlere og ikke mindst forbrugere til at få øjnene op for de kvaliteter, man kan få fra Côte Chalonnaise til langt lavere priser. Nutidens prisniveau har gjort det muligt at arbejde efter samme kvalitetsnormer som i Côte d’Or, og det giver i dag forbrugerne langt mere ”value for money”, når de vælger vin fra Côte Chalonnaise. Yderligere er forbrugertrenden i de seneste 10 år gået i retningen af mere stringente og lettere vine. Det har i høj grad givet medvind til Bourgogne, for områdets vinstil passer godt til de nye gastronomiske tendenser med mindre tung og mere elegant mad.
Fra kvantitet til kvalitet
Kvalitet starter med at have en strategi for kvalitet. Man må vide, hvor man skal hen. Derefter må man så finde ud af, hvordan og med hvilke midler. Jeg har løbende ladet mig inspirere af nogle store personligheder, ikke mindst i Bourgogne. Jeg har aldrig lagt skjul på, at Bernard Morey igennem de første år hos Sounit var ét af mine store forbilleder. Også personligheder som Jean-Nicolas Méo og Mounir har været og er en stadig kilde til inspiration.
Jeg har i flere år været stolt over vores kvalitet, og jeg er ikke bange for at lade vore vine blindsmage op imod gode producenter fra Côte de Beaune fra områder som eksempelvis Meursault, Puligny, Chassagne, Santenay og Volnay. Jeg kunne aldrig drømme om at hævde, at vi laver bedre vine end vore kollegaer mod nord. Men vi laver vine, som på ingen måde falder igennem i forhold til de store og langt dyrere appellationer. Og det er jeg rigtigt godt tilfreds med. Jeg kan faktisk godt lide den konservatisme, der ligger i, at det er jorden, altså den enkelte mark, der bærer appellationen. Så er det op til den gode producent at udnytte jordbundens potentiale og få anerkendelse for det. Eller for den dovne producent: Ikke at udnytte potentialet og få skam af det.
Terroirvine på fremmarch – Lieu-Dit og 1. Cru
Netop i Côte Chalonnaise er udviklingen gået i retningen af ikke at sammenblande parceller indenfor den samme appellation. Til eksempel kan jeg nævne, at vi fra vores Montagny 1. Cru ”Les Chaniots” laver ikke mindre end 4 forskellige cuvéer, og vi har seks parceller på marken, og de har hver især deres særkende.
Vi har samme type geologi som i Côte de Beaune, hvor de enkelte parceller helt ned til mikroniveau er kendetegnet ved forskelle i jordbundsopbygning, eksponering, dræn og lokalklima. Disse forskelle giver sig til kende i den færdige vin, og de er dermed med til at udtrykke den mosaik af forskelligheder, vi er i stand til at lave i Côte Chalonnaise – på lige fod med Côte de Beaune. Jeg har meget svært ved at finde argumenter for ikke at producere økologisk. Vi har jorden til låns og skal aflevere den til efterfølgende generationer, og vi har et stort ansvar for, hvordan vi behandler vores jord.
Økologi og biodynamik
Jeg har meget svært ved at finde argumenter for ikke at producere økologisk. Vi har jorden til låns og skal aflevere den til efterfølgende generationer, og vi har et stort ansvar for, hvordan vi behandler vores jord. Der har været en periode – jeg tør ikke præcist sige hvor længe – men formodentligt især fra 1950’erne og op i 1980’erne, hvor vinmarker og landbrugsjord har måttet lægge overflade til mange kemikalier, som vi ikke har kendt de skadevirkende effekter af. Det har heldigvis ændret sig over de seneste 20 – 30 år. En ting er, at vi i mere end en menneskealder har forurenet vores jord. En anden ting er, at vi producerer en fødevare, som gerne skulle være både en fornøjelse at drikke og samtidig være god for helbredet. Siden vi overtog Domaine Bernollin og dermed vore første egne vinmarker, omlagde vi produktionen fra konventionelt til Agriculture Raisonée. Et langt skridt i retningen af økologisk drift. Biodynamisk produktion anses ofte som en forlængelse af økologisk drift, og rent faktisk har vi igennem mange år anvendt Rudolf Steiners principper i vores vinproduktion.
Økologisk drift er dog ikke uden omkostninger. Vi har måttet ansætte yderligere en medarbejder i vinmarkerne og har måttet anskaffe endnu en traktor til den øgede jordbearbejdning. Jeg håber, at vi kan få dækket vore øgede produktionsomkostninger; men det er faktisk ikke det vigtigste. Det giver en stadig ”feel-good” fornemmelse at arbejde efter økologiske principper. Dertil kommer, at jeg ganske enkelt tror, at markedet på sigt vil fravælge produkter, der ikke er dyrket med respekt for omgivelserne.
Et nyt klima
Der er en klar tendens til, at vi høster tidligere end før i tiden. Der er stadig betydelig forskel fra år til år; men høsten er fremskudt i forhold til for 30 – 50 år siden. Det betyder, at druerne har en kortere, men til gengæld mere intens modningsperiode. Den øgede alkoholprocent understøttes af, at vi høster lavere udbytte pr. hektar, hvilket medfører færre klaser pr. vinstok og større modenhed i druerne. Ønsket om lavere alkoholprocent gør også, at vi høster tidligere.
Vi har naturligvis 100 procent indflydelse på dyrkningen af vore egne marker. Men vi har faktisk i stigende grad også en vis indflydelse på dyrkningen af de vinmarker, hvor vi køber druer, da vi arbejder på meget lang sigt med vore drueleverandører. I flere situationer drejer det sig om anden generation, hvor vi i 90’erne startede med at arbejde med faderen, mens det nu er børnene, vi har aftaler med.
Vi høster konsekvent manuelt, og det giver først og fremmest mulighed for grundig sortering. Dertil kommer, at druerne presses i hele klaser (for Crémant og hvide Bourgogner), og Pinot Noir ankommer til sorteringsbordet i hele klaser, når det gælder Pinot-Noir. Vi sorterer vore røde druer i tre omgange: Første gang ved plukning. Næste sortering foregår, når vi tømmer høstkurvene for enden af vinrækkerne, og sidste sortering sker ved et sorteringsbord i cuveriet lige inden afstilkning og vinificering.
Ny strategi for egefade
Kælderarbejdet har stort set foregået økologisk siden 2005, da vi udelukkende anvender produkter, der er tilladte efter den økologiske protokol. Udover bedre tanke med temperaturstyring er vores vigtigste kældertiltag køb af en ny og langt mere skånsom afstilker, hvad der har forbedret tanninkvaliteten mærkbart, så man helt undgår de grønne, skarpe tanniner.
Vi bekender os generelt til fadgæring af vore hvide Bourgogner. Med undtagelse af få hvidvine, gennemgår alle vore hvide Bourgogner 100 procent fadgæring. Både gæring og lagring foregår på forskellige fadstørrelser. Vi anvender 228 liter, 300 liter og 500 liters fade og bruger udelukkende fransk egetræ. Vi arbejder i stigende grad med 300 og 500 liter fade for vore hvide Bourgogner, og vi har over de seneste år reduceret anvendelse af nye fade en smule. Samtlige vore rødvine lagrer på egetræsfade. Vi bruger også her forskellige fadstørrelser og forskelligt forhold af nye fade afhængig af appellation. Til Pinot Noir bruger vi overvejende barriques på 228 liter, men til vores mere feminine og frugtrige røde Rully bruger vi primært 300 – 500 liter fade.
Et kig i krystalkuglen
Efterspørgslen på Crémant de Bourgogne har været stigende de seneste mange år, og den udvikling, tror jeg, vil fortsætte. Da Crémant de Bourgogne er baseret på hoveddruerne Pinot Noir og Chardonnay giver det stor renhed i frugten, og fravær af den parfumerede og krydrede frugtighed, som ofte kendetegner Crémant fra Alsace og Loire.
Vi er nabo til Champagne, og vi har masser af kalk i jordbunden, som også er tilfældet der. Men vores beliggenhed syd for Champagne gør også, at klimaet er en smule mildere, hvorved vi opnår lidt større modenhed og blødhed i frugten, end det er tilfældet i Champagne. Vi blander ikke årgangene, som ellers er det normale i Champagne, og netop det forhold, at vi ikke anvender reserve-vine i vores Crémant de Bourgogne medfører, at vi får en større renhed i frugten, men til gengæld mindre kompleksitet.
Vi skal efter min mening ikke forsøge at efterligne Champagne, men netop udnytte den geografiske og klimatiske fordel, der giver os den bløde og indtagende frugt. Det giver Crémant de Bourgogne den særegne karakter, som jeg selv holder så meget af, og som et stigende antal forbrugere har fået øje på. I dag oplever jeg langt større renhed og stringens i Crémant de Bourgogne end for bare 10 år siden.
En anden måde at udvikle nye produkter på er, at skabe nye cuvéer indenfor de parceller og vine, vi råder over i dag. Det gælder især de stille vine, hvor vi intenst arbejder på at lade den enkelte parcel komme til udtryk. De enkelte markafsnit høstes og vinificeres derfor separat, så vi senere kan udvælge og sammenstikke nye spændende vine med en klar personlighed fra ét konkret markområde. Heldigvis rummer vore marker mange ældre vinstokke, og de gamle vinstokke giver en kolossal kompleksitet. Denne udvikling af parceldrevne vine bliver stadigt vigtigere for os, og vi synes, det er sjovt at se, hvor langt vi kan nå ad den vej.”
Vinene i dag
Det er mere end fem år siden, jeg sidst smagte sortimentet fra Albert Sounit og Domaine Bernollin, og der er sket meget i den forløbne tid. Ikke blot er der sket en mærkbar forbedring af kvaliteten – både hvad angår frugt og tannin – men vinene fremstår i dag langt mere stringente og personlige. Knud Kjellerups arbejde med at lade de enkelte parceller komme klarere til udtryk har båret frugt, og alle vine bærer et mark- eller et parcelnavn.
Startniveauet for både rød- og hvidvinen er ganske ambitiøst – både hvad angår kvalitet og pris. Kun få andre Côte Chalonnaise huse satser på, at deres basale Bourgogner koster tæt på 200 kroner. Jeg har efterfølgende haft lejlighed til at smage 2018 årgangen for den røde og den hvide basis-Bourgogne, og i denne flotte årgang nås der er endnu højere niveau, så hold øje med 2018. Prisen for basis-Bourgognerne er bestemt ikke urimelig kvaliteten taget i betragtning, og den hjælper med til at lindre Côte Chalonnaises lavpris-image. Generelt fremstår vinene med så stor personlighed, at Côte Chalonnaises særlige identitet begynder at stå langt klarere. Klogeligt laver Knud Kjellerup ikke blot look-alike vine, hvor man efterligner stilen fra de berømte kommuner længere nordpå, men han tør gå helt og fuldt ind i at lave distriktsvine på stedets præmisser.
Så tiden er kommet til at stå stilistisk på egne ben for Côte Chalonnaise, og det beviser ikke mindst de to prestige-cuvéer: Mercurey Rouge ”Noblesse” og den hvide Montagny 1. Cru “Vignes de 1928”. Noblesse fremstilles kun i særligt gode årgange og kommer fra de ældste stokke fra ”En Boussoy”-marken. Herfra vælges de to bedste fade, og vinen lagres efterfølgende i 18 måneder på ny eg. Slutresultatet er en bemærkelsesværdig ekstraktrig vin med velpoleret og kontant tannin og masser af udviklingspotentiale i den fornemt sammensatte frugt.
Som navnet siger, er den hvide Montagny 1. Cru “Vignes de 1928” fremstillet på Chardonnay-stokke, der er tæt på at være 100 år gamle. Vinen stammer fra én parcel, og her har man igen udvalgt de to mest lovende fade. Den betydelige plantealder giver bemærkelsesværdig tyngde og karakterfuldhed i vinen, der allerede efter fire års forløb er meget givende, delikat, detaljerig og dybt personlig. En helt igennem stor og langtidsholdbar vin, der for alvor viser Côte Chalonnaises potentiale til at frembringe vin, der ikke blot er kraftfuld, men frisk, velbygget og harmonisk. For begge prestigecuvéers vedkommende gælder det, at udbuddet er minimalt, da der kun er fremstillet to 228 liter fade af hver.
Bobler med personlighed
Udvalget af Crémanter er righoldigt – alt efter smag og pengepung. Det har ikke været Knud Kjellerups ambition at lave en Champagneklon, men derimod at arbejde hen mod et Crémant-udtryk, der for alvor afspejler Côte Chalonnaises særlige særpræg. Der er derfor tale om meget personlige vine, hvor man fuldt ud udnytter AOC-reglernes ganske vide rammer for druevalget.
Udover de klassiske sorter Chardonnay og Pinot Noir indgår også Aligoté, Pinot Gris og Gamay i flere af sammenstikkene, selv om der også er en Blanc de Noir og en cuvée Chardonnay, der begge er 100 procent sortsrene. Endelig er der prestigevinen, der er en fadgæret årgangsvin fremstillet udelukkende på Chardonnay med brug af 30 procent fadgæring og lagret på bundfaldet i hele 36 måneder. En spændende og dybt personlig vin.
Generelt er Albert Sounit Crémanterne meget rene og mere med fokus på mineralitet end på frugt. De er gode madvine og vinder ganske meget ved at blive iltet. Testvinene blev proppet til og tilbragte natten i køleskabet, hvorefter de præsenterede sig rigere og mere givende, end da de var nyåbnede. Det kan uden tvivl anbefales, selv at lagre sine Sounit-Crémanter et halvt til et helt år, før de meget holdbare vine drikkes. Endelig skal vinene roses for, at Degorgerings-datoen konsekvent er anført, så man har en klar idé om, hvornår vinene er endeligt aftappede.
Røde Bourgogner
Bourgogne Rouge 2017 “Les Corbaisons” Domaine Bernollin
Delikat mineralsk Pinot-næse med pæn floralitet. Saftig, druetro og med mørkt, lettere tobakket krydderi og nydelig lille egetræspræg. Tilpas sødme, umiddelbar charme og flot renhed. Velstruktureret og elegant smag med rank frugt med velvalgt krydderi. Elegant vin med pæn mineralitet, nydelig tannin og kultiveret kølighed. 13 pct.
88 | 185,00 Kjær & Sommerfeldt
Rully Rouge 2017 “Les Chênes” Domaine Bernollin
Ganske tung, mørk frugtnæse med lidt karamel og et lakridset, let røget krydderi. Et pænt touch vanilje-egetræ og kultiveret sødmefuldhed. Nydelig tæthed og delikat mundfrugt med flot mineralitet. Rank vin med solid tannin og køligt helhedspræg. Ungt klassisk burgundisk Pinotudtryk. 13 pct.
89 | 279,00 Kjær & Sommerfeldt
Mercurey Rouge 2017 “Vieilles Vignes” Maison Albert Sounit
Parfumeret, tæt og elegant duft med stor detaljerigdom. Floral, velkrydret, spicy med grønne urter og markant egetræ. Givende og med god intensitet, fin harmoni og nydeligt Pinot-udtryk. Rank vin med solid tanninstruktur, tiltalende saftighed og køligt helhedsindtryk. Fin balance og umiddelbar delikatesse. 13 pct.
90 | 339,00 Kjær & Sommerfeldt
Mercurey Rouge 1. Cru 2017 “Clos de Montaigus” Maison Albert Sounit
Mørk og ganske tung frugtnæse med nydelig Pinot-karakter. Saftig brombærfrugt med diskret røget egetræ og intens mineralitet. Elegant og med udsøgt renhed og stor detaljerigdom. Flot ekstraktrigdom og kultiveret, velvalgt sødmefuldhed. Givende, rig og delikat vin med intens pinotkarakter. Velstruktureret, tæt og charmerende. Stilistisk tæt på Volnay. 13,5 pct.
92 | 399,00 Kjær & Sommerfeldt
Mercurey Rouge “Noblesse” 2017 Maison Albert Sounit
Ung, tilknappet floral frugt med intens mineralitet og lidt engelsk lakrids. Bemærkelsesværdig tæthed, stor delikatesse og med et veldimensioneret røget egetræ. Høj klasse og med en duft, der vokser flot i glasset. Kultiveret, lovende og ambitiøs. Glat vin med velpoleret tannin og imponerende ekstraktrigdom og udsøgt balance. Fornem tæt saftighed og masser af længde. En vin, der først for alvor vil vise sin talenter om tre til fire år. 13 pct.
94 | 599,00 Kjær & Sommerfeldt
Hvide Bourgogner
Bourgogne Blanc 2017 ”Sous La Roche” Domaine Bernollin
Rank, blomstrende og klassisk Chardonnay-næse med sammensat citruskrydderi og pæn mineralitet. Delikat, velkrydret og lettilgængelig med gode detaljer. Let, frisk og velafbalanceret smag med køligt helhedsudtryk, flot renhed og pæn mineralitet. Diskret krydret og med medium styrke. 13 pct.
88 | 179,00 Kjær & Sommerfeldt
Montagny 1. Cru 2017 “Les Coères” Domaine Bernollin
Tæt frugt med et sødmefuldt og ganske eksotisk krydderi i stil med Sauvignon Blancs grønne stikkelsbær. God styrke og pæn delikatesse. Tæt og velbygget mundfrugt med udmærket sprødhed og flot renhed i en kølig stil. Vellykket og ligetil og med et touch grønne urter og med moderat styrke. Glat, klassisk og karakterfuld. 13 pct.
89 | 199,00 Kjær & Sommerfeldt
Montagny 1. Cru 2017 “Les Chaniots” Domaine Bernollin
Pæn tyngde og god aromarigdom. Seriøs vin med sats på mineralitet og stilistisk tæt på god Côte de Beaune. Køligt, elegant krydderi med diskrete røgtoner, grønne urter og pæn elegance. Kraftfuld, velbygget og sammensat smag med flot længde og fin balance. Givende vin med solid frugttæthed og god fylde. Klassisk, velbygget og ambitiøs. Charmerende og med flot, aromatisk rig eftersmag. 13 pct.
91 | 329,00 Kjær & Sommerfeldt
Rully Blanc 2017 “La Bergerie” Maison Albert Sounit
Diskret honningsødme kombineret med udtalt mineralitet. Detaljerig frugt og god floralitet. Mærkbart egetræ og intenst delikat krydderi med lidt lakridstoner. Nydelig aromaprofil. Frisk vin med køligt og ekstraktrigt udtryk og udmærket mineralitet. Vellykket syrebalance og fornem renhed. Givende og ligetil med både elegance og styrke. 13 pct.
90 | 289,00 Kjær & Sommerfeldt
Rully Blanc 2017 “Les Saint-Jacques” Maison Albert Sounit
Duft med betydelig intensitet og et ganske kraftfuldt, eksotisk krydderi med klare smørtoner tilsat grannåle og diskret ristet træpræg. Styrke og balance på samme tid. Umiddelbart tiltalende vin med velbygget, kølig og tæt frugt med god tyngde og fin rankhed. Elegant fylde og udmærket længde. Harmonisk, charmerende og letdrikkelig. 13 pct.
92 | 289,00 Kjær & Sommerfeldt
Rully Blanc 1. Cru 2017 “La Pucelle” Maison Albert Sounit
Kølig, elegant duft med fokus på mineralitet. Diskrete egetoner og solid, substansrig citrusfrugt tilsat grønne urter. Rankt helhedspræg og et diskret lakridskrydderi. God, tæt, frisk mundfrugt med saftigt citruspræg og udmærket syrebalance. Glimrende elegance og masser af længde. Meget ung endnu og måske lidt tilbageholdende, men lovende. Udvikler sig flot i glasset. 13,5 pct.
91 | 369,00 Kjær & Sommerfeldt
Rully Blanc 1. Cru 2017 “Les Raclots” Maison Albert Sounit
Intens duft med betydelig tyngde og elegance. Køligt smørkrydderi med citrus, lime og lidt grannåle. Kompleks, substansrig, koncentreret og velsammensat duft. Detaljerig, selv om vinen fremstår meget ung. Intens mineralitet og et diskret ristet træpræg. Kølig smag, der på samme tid er meget givende og detaljerig. Ekstrakttæt mundfrugt med masser af personlighed, kontant mineralitet og stor præcision. Delikat, vellykket og ambitiøs vin af høj klasse. 13 pct.
93 | 359,00 Kjær & Sommerfeldt
Montagny 1. Cru 2016 “Vignes de 1928” Domaine Bernollin
Rig og intens duft med nydelige honningtoner og markant og delikat egetræ. Betydelig tyngde og fylde kombineret med stor elegance og højt ambitionsniveau. Dybt personligt, eksotisk krydderi med kølige likørtoner, tropefrugt og betydelig kompleksitet. I munden med enorm ekstraktrigdom, velbygget tyngde, herlig friskhed, nydelig balance og fornem kompleksitet. En vin, der går sine egne veje og når et usædvanligt højt niveau. Spændende, velafbalanceret og vellavet. Uden tvivl med et langt og lovende liv foran sig. 13,5 pct.
94 | 550,00 Kjær & Sommerfeldt
Crémant de Bourgogne
Crémant Cuvée Prestige Brut Maison Albert Sounit
Mineralsk citrusfrugt med rigt krydderi. Velbygget, ren og delikat med moderat styrke. Sprød vin med flot syre, god elegance, udmærket finesse og ren finish. Generelt med afdæmpet frugt, hvor mineralitet spiller første violin. Fin madvin. Vil sikkert øges i intensitet ved flaskelagring. 12,5 pct.
88 | 159,00 Kjær & Sommerfeldt
Crémant Cuvée Chardonnay Brut Maison Albert Sounit
Supersprød citrus- orangefrugtnæse med veludviklet aromabillede. Udtalt mineralitet, god detaljerigdom med diskret floralitet. Delikatesse og charme. Blomstrende, velkrydret og elegant smag med kontant mineralitet. God præcision og rank fylde. 12,5 pct.
89 | 179,00 Kjær & Sommerfeldt
Crémant Cuvée Châtaignier Rosé Brut Maison Albert Sounit
Solid bærfrugt med jordbær og rabarber-toner. Delikat og med diskret sødme. Intenst krydret, charmerende og med pænt rødt bærpræg. Substansrig mundfrugt med flot struktur, udmærket frugttæthed og tilpas saftighed og moderat syre. Charmerende og letdrikkelig. 12,5 pct.
88 | 179,00 Kjær & Sommerfeldt
Crémant Cuvée Blanc de Noirs “100% Pinot-Noir” Brut Maison Albert Sounit
Intens frugtnæse med et touch røde bær og med et diskret røget og mineralsk krydderi. Venligt helhedspræg med fin lille sødme og god styrke. Rig syre, stor smagssubstans og markant rankhed i den velstrukturerede mundfrugt. Pæn styrke, god syrebalance og udmærket længde. 12,5 pct.
90 | 179,00 Kjær & Sommerfeldt
Crémant Grande Cuvée 2015 Brut Maison Albert Sounit
Elegant og kølig næse med pæn styrke, udmærket tæthed og stor præcision. Krydret med betydelig detaljerigdom og intens mineralitet. Blød og lækker struktur med lettilgængelig og pænt udfoldet smag. Charmerende og cremet med flot fylde, afrundet syre og udmærket tæthed. Flot struktur og moden frugt med masser detaljer i den lange eftersmag. Delikat, veludviklet og ambitiøs. 13 pct.
91 | 279,00 Kjær & Sommerfeldt