Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

DM semifinaler i blindsmagning 2022

- reportage fra Kunst Museum Brandts i Odense

Blindsmagning er den ultimative test for vinentusiaster og opbakningen til danmarksmesterskabet for tremandshold har aldrig været større. Søndag den 3. april 2022 var 30 spændte tremandshold mødt op for at dyste på Kunstmuseum Brandt, i Odense, i håbet om at kvalificere sig til den eftertragtede finale senere på foråret.

DM i blindsmagning for tremandshold har tidligere år bestået af blot én finalerunde med åben tilmelding. Deltagerne har været dem, der forhåndskvalificerede sig ved at opnå en top-15-placering året før samt de vinnørder med de bedste bredbåndsforbindelser, som har siddet klar ved tasterne, når billetterne blev givet fri online. For at give flere smagere mulighed for at deltage, har bagmændene René Langdahl Jørgensen og Thomas Ilkjær i årevis ønsket at brede den sensoriske ekstrem-sport ud til større dele af landet og det er lykkes i år. Via fire kvalificerende semi-finaler i Aalborg, Århus, København og Odense, er konkurrencen gået fra 54 deltagene hold i det tidligere format til ca. det dobbelte antal tremandshold i år. De bedst rangerede fra semifinalerne mødes så med de 15 bedst placerede hold fra sidste års konkurrence på Axelborg til den store finaledyst den 22. maj, hvor det bliver spændende at se, om kvalifikationsrunderne ude i landet kommer til at betyde et højnet finaleniveau med endnu mere tæthed i toppen af konkurrence.

Øverste etage på et af landets smukkeste kunstmuseer – Brandts i Odense, udgjorde en velegnet ramme. Vin og kunst har alle dage fulgtes fint ad. Banen var kridtet op med nystrøgne hvide duge, kun dækket spartansk med de akkurat fornødne hjælpemidler i form af skilte med holdenes selvvalgte navne, svarark til hver af de seks vine, kuglepenne, danskvand og de uundværlige grissini-stænger.

Reglerne er simple…Vinene skænkes med ti minutters mellemrum og uden ophold. Holdenes svar vedrørende drue(r), land, region, årgang, typebetegnelse m.m. giver en samlet score, der fastsættes ved hjælp af en pointnøgle. Svararkene skal være udfyldt når skænkeren serverer den næste vin og uret igen starter ved ti minutter. Det vindende hold er det, som skraber flest point sammen på de seks vine og de 11 bedste hold kan betragte sig som kvalificeret til finalerunde.

Efter en kort velkomst og gennemgang af reglerne fra Thomas Ilkjær blev den første vin skænket og samtlige 90 deltager kunne løfte glasset til næsen. En stille summen fyldte lokalet, da holdene begyndte deres interne drøftelser af første vin – Gud forbyde det om nabobordet skulle høre nogle af guldkornene. Jeg har i mange år selv deltaget i DM, som første gang løb af stablen tilbage i 2014, men min rolle er siden blevet at arrangere smagningen sammen med mine kollegaer på Lalou Vinbar. Nu stående/gående rundt i salen, kan jeg nyde deltagernes ansigtsudtryk, der spænder fra genkendelsens glæde til panikangst.

Ud over en masse forberedende arbejde, var det på konkurrencedagen min opgave at tilsikre kvaliteten af de 60 flasker (10 af hver), som udgjorde dagens forhindringsbane. Jeg betragter det, som et ærefuldt job og gør mig alle tænkelige anstrengelser, når jeg fra morgenstunden gennemgår vinene en for en. Jeg skal bruge rolige forhold og fuld koncentration, da konsekvenserne er ret alvorlige for deltagerne, afviklingen af konkurrencen samt ikke mindst min egen stolthed, hvis jeg fejler og f.eks. misser en vin med prop eller anden defekt. Jeg fandt kun en enkelt mildt TCA-præget Rioja, som heldigvis gjorde tilstrækkeligt opmærksom på sig selv til at ende i afløbet. Desuden var den valgte Fino Bota 91 fra Navazos overraskende mørk, men da det gjaldt alle flasker og både næse og pallet var forenelige med genren, valgte jeg at lade den passere med tanke på, at udfordringen ville blive ens for alle.

En blindsmagningssession kan have indbyggede skjulte forhindringer og underliggende tematikker, som udfordrer smagerne. Hvis rækkefølgen på vinene f.eks. ændres, kan det ændre sværhedsgraden betragteligt. I nærværende sæt var der dog heldigvis ikke gjort forsøg på at manipulere med deltagernes sensorik ved hjælp af serveringsrækkefølgen, som efter mine begreber var sat snor lige op. Det vil sige, at vinene blev serveret med en naturlig progression, så sanseapparatet havde bedst mulige vilkår for at absorbere indtrykkene. I princippet lige som på bedre restaurationer, hvor den gastronomiske oplevelse er i fokus.

Det sværeste element var denne søndags smagning var for mig at se rødvinstrioen. De var selvfølgelig alle arketypiske og dermed gode konkurrence vine, men de var også alle fra den kraftigste tredjedel af rødvinsuniverset. Min påstand er, at disse tre vine, som nok er meget forskellige vine, kommer til at ligne hinanden mere, når de serveres lige efter hinanden. Og det er særligt udfordrende i en tid, hvor der drikkes mere og mere frisk, transparent og elegant vin.

Efter de seks gange ti minutter, kunne vi endelig løfte sløret for dagens vine nyde høje råb og sejrminer enkelte steder, mens flere stirrede tomt på lærredet, hvor følgende vine var nævnt:

2020, Chablis, 1. Cru, Montée de Tonnerre, Jean Collet et Fils
Fino Sherry, Equipo Navazos, Bota 91
2014, Rioja Gran Reserva, Viña Arana, La Rioja Alta
2019, Barossa Valley, Moppa, Shiraz, Kalleske
2016, Amarone della Valpolicella Classico, Speri
2017, Sauternes, Les Remparts, Bastor-Lamontagne

Læs mere om konkurrencen på www.vinakademiet.dk/dm-i-blindsmagning/ og deltag som publikum den 22. maj, når finalen afvikles på Axelborg i København.