Et af Spaniens store vinhuse er dansk ejet og ledet! Men få kender Hammeken i Danmark, selvom Danmark (endnu) er firmaets største marked. Vinmageren er også dansk og valgt som “årets vinmager” i Bacchus, Spaniens ældste vinkonkurrence*. David Tofterup, hedder han. I midten herforoven er det hans bror, Jonas Tofterup, der som stedfortræder modtager prisen.
Hammeken Cellars ligger i en smuk villa op ad Montgò bjerget i Jàvea nær Middelhavet mellem Alicante og Valencia. Alicante er vinområdet, men Hammeken laver vin over hele Spanien – godt 23 millioner flasker/år, der sælges til Nordamerika, Europa, Asien og Australien – og ikke mindst Danmark. I selve Spanien ses vinene til gengæld næsten ikke.
Firmaet blev grundlagt som VinNico i 1996 af Nicholas Hammeken, der har en lang karriere i vinindustrien. Han er uddannet vinkyper fra Taster Wine og arbejdede senere 5 år hos bl.a. Oddbins i England. I Frankrig hos Villamont/Schenk i Savigny i Bourgogne, hos Moselland i Tyskland og Mont Marca i Penedés i Spanien. I Danmark var han i 2006 en af de tre stiftere af Globus Wine, som i dag er et af Danmarks to største tapperier.
David Tofterup er medejer og bor i Spanien, mens Nicholas Hammeken kommer der jævnligt, men har fast bopæl i Danmark. Tofterup er født i 1975 og har været vild med vin siden barndommen i Grimstrup nær Esbjerg – ”Mens andre børn legede med Lego, stod jeg i supermarkedets vinafdeling og så betaget på de fine flasker og etiketter”.
David Tofterup fulgte med, da forældrene flyttede til Spanien, men vendte hjem til Danmark igen for (som en af de sidste!) at få en vinkyper-uddannelse hos Taster Wine. I 1998 rejste han ud i verden. Kom (som Nicholas Hammeken) til Mont Marçal i Penedés, videre til Lestage-Simon, Haut-Médoc (sammen med den daværende danske vinmager Merete Løwig).
Herfra 8 måneder hos Viña Tarapaca i Chile og endelig nordpå til Californien, hvor han ved et tilfælde havnene i ”danske” Solvang, hvor han var med til at lave vin for Foley Vineyards, et af regionens største vinhuse.
I to år arbejdede David Tofterup i Californien, men nåede at lave tre årgange! Hans genbo var Jennifer, som han overtalte til at tage med ”hjem” til Spanien, hvor han nu har boet siden 2002 og fået 2 børn, drengene Adam og Parker.
Laver vin i hele Spanien
David laver vin over hele Spanien som leder af en lille gruppe unge spanske vinmagere. Han køber druer (og måske vin) i alle områderne, lejer sig ind i udvalgte kældre, hvor vinen laves og som regel også tappes, hvis den ikke sælges på tank til eksempelvis Danmark. F.eks. arbejder han i Yecla med to kældre, det lokale kooperativ og Castaño, den førende private kælder.
”I princippet kunne jeg godt lade kælderen lave vinen selv”, siger David. ”Men det er desværre langtfra alle kældre, der kan levere de druer, vi ønsker. Og mange har stadig problemer med både hygiejne og kontrol af gæringen. Druerne skal også være i orden og fysiologisk fuldt modne. Og vi ønsker en nænsom lang gæring for at bevare druernes frugt og undgå de hårde tanniner, man stadig oplever i mange vine. Og ved at tappe på vingården kan vi også undgå de gentagne filtreringer, som man oplever ved vine tappet uden for vingården”.
”Vores mål er meget banalt at lave vine, som kunderne kan lide”, siger David Tofterup. ”Men det betyder ikke kun kommerciel vin. Kvaliteten skal være så høj som muligt. Og det gælder også i de små detaljer”.
Spanien versus Californien
”Kan Spanien lave lige så gode vine som Californien?”, spørger jeg. ”Egentlig bør Spanien kunne levere bedre vin end Californien eller i det mindste lige så god vin”, svarer han. ”Potentialet er der. Klimaet er der, vi har perfekt mager jord og lave udbytter. Og så har vi herlige originale druer som Albariño, Monastréll, Mencía, der kan levere original og spændende vin. Men endnu mangler vi et marked, der vil betale den rigtige pris. Og vi har måske endnu ikke de bedste vinmagere til at få det bedste ud af druerne”.
Originalt udstyr
Én ting er, at David Tofterup laver et utal af vine hvert år for Hammeken Cellars (et par af dem kommer såmænd fra Chile!). Noget andet er, at etiketter og udstyr er helt i orden – ”toptunet til eksport”, smiler han.
“Etiketterne må næsten have en dansk designer?” spørger jeg. ”Nej, designerne er spanske og har bureau lige syd for Alicante”, svarer han.
”Målet er etiketter, som er stilrene på én gang moderne og klassiske – og samtidig kan ses (og blive købt), når de står på hylderne”.
Det er måske derfor, Hammeken i 2016 solgte godt 3 millioner kasser + en god del bulk til Globus i Brøndby, som Hammeken også er medstifter af.
Hammeken Cellars laver et stort antal vine (60+). Generelt er det vellavede vine med god frugt, som har en kommerciel stil uden den store koncentration.
Montgò – er deres mest kendte vin med navn efter bjerget bag kældrene. Det var også den første vin solgt under navnet Hammeken. Fås i et væld af udgaver, bl.a. Alicante på Monastréll med lidt Garnacha, fyldig, rund, lang (og tør). Fås også som Flor de Montgó af økologiske druer.
Radio Boca, IGP Castilla – fås i rød, hvid, rosé med skruelåg – alle oprindelig skabt sammen med den amerikanske importør. Vinene har, hvad Hammeken kalder “en kommerciel restsødme”, typisk 10 g/l. Tempranillo (med 10% Merlot) med sødme, virker let med lidt aggressiv syre. Den røde Grenache er meget bedre (mindre sødme), udtryksfuld og indbydende. Den hvide Verdejo med lidt Sauvignon, Macabeo og 10 g/l restsødme er som Rosado en behagelig terrassevin, men sødmen generer mig lidt. 49,00 hos Fakta.
Gotas de Mar – er en serie vine fra Galicien. Albariño 2015 Rias Baixas -lagret sur lie 6 måneder før tapning med klaring og en enkelt filtrering. Ren frugt, stilren og mineralsk med toner af salt og citrus. Fås hos GOBI/Meny, Rema1000 til 89,00 – godt køb.
Godello Ribeiro 2015 – mindre åben frugt, lidt mere vægt, mindre charmerende, men god madvin. 89,00 hos Meny/Gobi.
Pasas 2014 “November Harvest”, Jumilla – en speciel stil, som David Tofterup siger laves til Ripasso-klientellet. Fyldig, blød, krydret, men den lette sødme generer mig. Hos Coop til 49,00.
Aventino er vine fra Ribera del Duero og Bierzo. 2014 Ribera del Duero crianza har dyb farve og indbydende frugt med lidt bær, middel fylde. Hos Coop til 99,00. 2011 “200 Barrels” er en ganske anden fætter, med fin koncentration og længde. 149,00 hos Coop.
Tosalet 2014, Priorat – en af Hammekens nyere vine, af 50% Garnacha, 30% Carignan og 20% Cabernet, 50 år gamle vinstokke med lidt eg. Blød, nydelig frugt med let krydderi, stærk (15%), men forbavsende let i smagen, pænt lang. 99,00 hos Coop.
Hammeken eksperimenterer konstant. Jeg smagte to identiske monastréll vine – fra tank H8 – intens frugt, lang og blød og tank H9 – samme dybe farve, men mindre åben i duften, blødere, men mindre intens. Forskellen?
H9 var centrifugeret for at fjerne uklarheder – men en del af frugten forsvandt åbenbart også! Men begge vine var meget flotte og vil formentlig koste 70-80 kr. Et tegn på, at Spanien og Alicante området kan levere superb vin.
*Premios Baco er Spaniens ældste konkurrence for kvalitets-vine, og den eneste, hvor det kun er vine fra året før, som dyster mod hinanden. Premios Baco arrangeres af den spanske forening af vinmagere, UEC (Unión Española de Catadores), og i panelet sidder 50 medlemmmer af UEC og andre kendere. Flere tusinde vine deltager i konkurrencen og alle vine smages blindt. Ud over medaljer i de mange klasser bliver der hvert år udnævnt en ”årets vinmager”. Denne titel tilfaldt i 2015 David Tofterup.
Besøg: Hammeken Cellar, Calle de la Muela 16, ES-03730 Jàvea, Alicante