Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Côte de Beaune kan også

I takt med de heftige prisstigninger på klassiske bourgogner fra Côte D’Or kommer flere og flere af områdets mere ukendte kommuner i spil. Denne øgede interesse skyldes ikke blot attraktive priser, men også at bedre teknik i både mark og kælder har givet de tidligere så rustikke vine et klart kvalitetsløft. Især i Côte de Beaune sker der spændende ting, hvor ikke mindst vinene fra Saint-Romain, Auxey-Duresses og Saint-Aubin er inde i en positiv udvikling. Kommunen Maranges har hidtil levet lidt en skyggetilværelse selv blandt Bourgogne-entusiaster, men den er bestemt værd at holde bedre øje med. Det er Domaine Bachelet-Monnot et overbevisende eksempel på.

Udkantsområdet Maranges

Tilbage i 1980’erne blev vinene fra Maranges i den sydligste del af Côte de Beaune markedsført under de enkelte landsbyers navne, men de var mildt sagt ikke særlige mundrette eller nemme at huske for ikke-franskmænd: Cheilly-lès-Maranges, Dezize-lès-Maranges and Sampigny-lès-Maranges. Derfor blev de ofte blot solgt som Côte de Beaune Villages, hvad vinpublikummet bedre kunne forholde sig til, når pungen skulle op af lommen. Men skal man gøre sig håb om at komme frem på det globale vinmarked, er det nødvendigt at navnet er nemt at huske og udtale. Det kan Chablis og Pommard tale med om, så kommunens AOC’er blev omdøbt til blot ”Maranges”. Men navnet alene baner ikke vejen ind i vinverdenens velbetalte rampelys. Der skal også være indiskutable kvaliteter i flasken.

Det kneb det før i tiden ganske meget med for Maranges, der for omkring 95 procent af arealets vedkommende er et rødvinområde, på trods af at naboer som Chassagne- og Puligny-Montrachet havde overvældende succes med de hvide vine. Det er selvfølgelig jordbunden, der for alvor sætter dagsordenen på vinens farve, så ligesom i Santenay er der god grund til, at det er Pinot Noir, der fylder op på Maranges’ vinmarker. At de røde vine desværre den gang tit var en mindre charmerende oplevelse, er en anden sag. Mine personlige fordomme om rødvinene fra Maranges og det nærliggende Santenay var, at de havde en ganske ubehagelig stram tannin og en fattig og benet frugt, så de dumpede meget langt ned på min private Bourgogne-hitliste.

I dag er billedet vendt til det bedre, og det skyldes uden tvivl en lykkelig kombination af bedre teknik og et lunere klima. Det er især frugtkvaliteten, der er blevet opgraderet betydelig med større frugttæthed og med et langt mere intenst udtryk af Pinot Noir. Når så man samtidigt har fået tæmmet tanninen og gjort den mere velafbalanceret og menneskevenlig, begynder vi at tale om Pinot Noir, som er charmerende og lettilgængelige – endda i de ganske unge vine. Maranges-appellationen dækker omkring 140 hektar, hvoraf mere end 90 er tildelt 1. Cru, hvad der er en ganske betragtelig del af arealet. Men her skal man ikke sammenligne en lokal 1. Cru med tilsvarende fra Bourgognes absolutte topkommuner. Nej, i Maranges og omegn er Cru-statussen tildelt områdets bedste marker, så kvalitetsskalaen er relativ, og set ud fra den vinkel, er den fine Cru-titel uden tvivl pålidelig. Lidt det samme princip som praktiseres i det sydligere Côte Chalonnaise. Alt i alt har Maranges og omegn udviklet sig til et område, der i dag er værd af ofre øget opmærksomhed.

Domaine Bachelet-Monnot

Denne positive udvikling må de to brødre Marc og Alexandre Bachelet have været opmærksom på, da de i 2005 vendte hjem til Bourgogne efter endt uddannelse plus studieophold i Rhône og Australien. Med hjælp fra far og onkel gav brødrene sig til at opbygge deres eget domæne baseret på familiens egne besiddelser plus langtidskontrakter med andre vinmarker. I dag er man oppe på at dyrke over 20 hektar, hvad der er rigtig meget jord i Bourgogne. Fokus var i første omgang på hvidvinene og især på dem fra Puligny, og ganske bemærkelsesværdigt opnåede det nye Domaine omgående international opmærksomhed. Den positive omtale gav så meget fremdrift, at man nu for alvor har taget hul på de røde vine, hvor man ganske naturligt tager udgangspunkt i det nære område, og også her frembringer høj kvalitet.

Fra første færd har strategien været at tage selv de basale vine lige så højtideligt, som vinene fra de berømte marker, og det kan smages i både i Domainets røde og hvide Bourgogne AOC-vine. Bourgogne Blanc 2016 kommer udelukkende fra marker i selve Puligny, så meget bedre grønne kan man ikke ønske sig. Niveauet i denne basale Bourgogne er da også højere end i mange hvide kommunevine uden for den gyldne trekant med Chassagne, Puligny og Meursault. Prisen på de 200 kroner er ganske høj, hvis man blot læser etiketten, men ud fra vinen i glasset, er prissætningen ligefrem attraktiv. Ikke mindst, hvis man holder af de klassiske Bourgogne-dyder, som elegant ferskenfrugt, kultiveret mineralitet og masser af substans i både duft og smag. Det samme gælder Bourgogne Rouge 2016, der også performer langt over sin klassifikation og også bekender sig til den klassiske og charmerende Burgundisk tolkning af Pinot Noir-druen.

Prisspringet op til flere af Domaine Bachelet-Monnots kommunevine er beskedne 50 kroner, og alligevel får kvalitet og ambitioner et pænt hak op ad. Det gælder ikke mindst Maranges 1. Cru La Fussiére Blanc 2016 hvor der er skruet pænt op for intensitet og frugttæthed, uden at det går ud over balancen og præcisionen. Endelig er det også værd at nævne Santenay Les Prarons Dessus 2016, hvor det er lykkedes for Domainet at tæmme kommunens ofte ganske stramme tannin på forbilledlig vis og tilføre frugten et bemærkelsesværdigt lettilgængeligt Pinot Noir-udtryk. Konklusionen på første møde med Domaine Bachelet-Monnot er derfor, at producenten giver solid valuta for pengene, har et højt teknisk niveau, og man får en autentisk Bourgogneoplevelse på alle kvalitetsniveauer.

SMAGNING

Bourgogne Blanc 2016 Domaine Bachelet-Monnot AOC Bourgogne Blanc

Klassisk burgundisk Chardonnaynæse med ren og pæn ferskenfrugt og diskret egetræ. Dejlig mineralitet, nydeligt krydderi og medium styrke. Frisk, rank, sprød mundfrugt med samme sympatiske Chardonnaykarakter som i næsen. Flot syrebalance, afdæmpet egetræ og saftig længde. Meget vellykket. 90 | 199,95 v/12 fl Philipson Wine

Maranges 1. Cru La Fussiére Blanc 2016 Domaine Bachelet-Monnot  AOC Maranges

Sammensat, detaljerig og personlig frugt med mineralsk aromarigdom og masser af ungdommelighed. Velkrydret med let røget egetræ og nydelige grønne urter. Saftig og rig mundfrugt, der er aromatisk veludviklet, charmerede, harmonisk og givende. Intens smag, hvor egetræet slår mere igennem end i næsen. Velafbalanceret med solid struktur og dejlig ekstraktrigdom. Stilistisk tæt på en let og elegant Puligny. 93 | 249,95 v/12 fl Philipson Wine

Bourgogne Rouge 2016 Domaine Bachelet-Monnot AOC Bourgogne Rouge

Intens, kølig og autentisk Pinotfrugt med god styrke og udtalt mineralitet og med velvalgt let ristet egepræg og flot aromarigdom. Charmerende og klassisk. Åben, givende og præcis. Velstruktureret, saftig og med betydelig detaljerigdom, nydelig harmoni og vellykket tanninstruktur. Glimrende mineralitet og højt teknisk niveau, der er en god kommunevin værdig. Bourgogne AOC i særklasse.
91 | 199,95 v/12 fl Philipson Wine

Santenay Les Prarons Dessus 2016 Domaine Bachelet-Monnot AOC Santenay

Kølig, mørk, rank bærfrugt med intens mineralitet, udtalt ungdommelighed og et let lakridset krydderi og medium egepræg. Saftig og venlig mundfrugt med udmærket tæthed, pæn fylde, fin lille sødme og nydelig balance. Ambitiøs vin med solid og god tanninrygrad og udmærket ekstraktrigdom. 92 | 249,95 v/12 fl Philipson Wine