Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Cornas

– en reformeret vildmand

Cornas har altid gået sine egne veje, og hvis man blot har besøgt distriktet én gang, kan man ikke være i tvivl om hvorfor: Her består kulturlandskabet af utøjlet vildmark, hvor vinmarkerne på noget nær naturstridig vis er placeret på stejle granitskråninger, der gør det til lidt af et vovestykke for uindviede at gå på markvandring. Soleksponeringen er maksimal ubarmhjertig, og den stenede jordbund ligner mest noget, der kun kan brødføde kaktus. Ikke desto mindre leverer distriktet i dag nogle af Frankrigs mest spændende Syrah-vine, og den igangværende kvalitetsudvikling er mere end lovende for yndere af powervine med balance og maksimal personlighed.

En marginaliseret særling under revision

Hvor St. Joseph og Crozes-Hermitage klart halter bagefter Hermitage og Côte Rôtie i prestigekapløbet, så har Cornas gode kort på hånden til at blive lige så berømmet og efterspurgt som de to topscorere. Cornas skiller ud sig på mange måder, men især ved at have en geologi og et lokalklima, som er afgørende forskelligt fra alle andre i Nordrhône – på godt ondt. Området er ikke blot ekstra varmt, men vinmarkerne er for flertallets vedkommende placeret på stejle solbagte klippeskråninger opbygget af granit og derfor med ekstrem fattig jordbund.

Cornas 2018 fra Johann Michel forhandles af The Wine Company

Jeg kan ikke lade være med at citere Oz Clarke – ingen har bedre og med mere hjerte og akkuratesse end ham beskrevet, hvad Cornasvin er, og hvordan den smager og påvirker én: ”Duften er overdådig; brombær og hindbær, berusende og eksotisk. Smagen er næsten sød med en frugtighed, der sprænger tanninlænkerne; og så kommer brølet – ren sensuel frugt, der lægger sig i munden: også tannin og urter samt en dyb, chokoladeagtig varme, der brænder smagen ind i hukommelsen!”

Ingen tvivl om, at Oz Clarke elsker Cornas’ ofte udskældte vine. Han lader ikke fortidens synder med solforbrændte mærkværdigheder ligge de ny generationer af vine til last. Hans modpol er amerikaneren Jay McInerney, der har brugt ord som gamle sokker, ny bildæk og hønsebure om præcis de samme vine. Oz Clarke har indset det lille områdes potentiale, og han forstår at værdsætte det på trods af enkelte smuttere. De stejle og optimalt soleksponerede granitterrasser kan give Rhônes mest massive og måske også mest ekspressive vine – blot avleren har det fornødne talent og finfølelse til at lade druen tale og ikke lade det hele gå under i tvivlsom markpraksis og primitiv kælderteknologi.

På grænsen af det mulige

Og netop arbejdet i marken er overordentligt kritisk i Cornas. Man kan næsten ikke en gang tale om marker. Det drejer sig i stedet mere om uvejsomme skråninger, hvor man skal være en lykkelig blanding af bjergged og entusiast for at ville dyrke vin her. Alligevel har man gjort det gennem mere end tusinde år, for når det lykkes, giver den ufrugtbare klippejord vine med en helt enestående styrke, personlighed og koncentration. Ekstremt mandige vine, der har endnu mere rygrad end selv Hermitage og rummer indbegrebet af mineralitet.

Det er indiskutabelt vine med en særegen personlighed, der ikke blot udtrykkes ved bemærkelsesværdig intensitet og tanninrigdom, men også ofte ved et unikt krydderi, både hvad angår aromastyrke og sammensætning. Man kan med nogen ret kalde Cornas for Rhônes svar på det spanske klippefyldte Priorat- distrikt – eller måske det snarere er det stik modsatte, der er tilfældet.

Cornas Terres Brûlées 2015 fra Jean Luc Colombo forhandles af Vinens Verden

Modernisternes indtog

Det er derfor et krævende og kostbart job at dyrke vin her og kombineret med det minimale areal – omkring sølle 125 hektar – gør automatisk vinen til en eksklusiv vare. Ikke mindst før i tiden var vinene voldsomme bulderbasser, der var svært tilgængelige, hvorfor den beskedne produktion var forbeholdt en begrænset flok af kendere, der værdsatte vinenes vildskab. Yderligere skulle man være indstillet på at vente ti eller endog tyve år, før der for alvor blev lukket op for godteposen, men denne utilgængelighed er ved at ændre sig radikalt.

Moderne vinteknologi og nye stilpræferencer gør, at Cornas-stilen er under omlægning til at blive mere lettilgængelig uden dog på nogen måde, at give køb på områdets enestående særpræg. En af hovedeksponenterne for denne mere modernistiske tilgang til Cornas har været vinkonsulenten Jean-Luc Colombo, der selv har en vingård i området.

Jean-Luc Colombo er i den grad modpolen til det gamle og måske lidt støvede, men hyggelige Cornas-miljø. Colombo er en verdensmand, der satser på at lave ”Big Business” – ikke blot er han konsulent for et utal af vingårde over hele Frankrig – nej, han har sin egen negociant-virksomhed. Det er et toptunet moderne foretagende med marketingmanager og læssevis af flotte og professionelt opsatte glittede informationsbrochurer.

Jean-Luc Colombo indså som én af de første potentialet i at give de krasbørstige vine en grundig modernisering, og han vidste, hvad der skulle til for gøre vinene umiddelbart charmerende uden at fratage dem deres identitet. Opskriften var mere ny eg, afstilkning, mindre heftig og køligere ekstraktion og et kraftigt løft i hygiejnen i vinkælderen. Tilsammen gav det vinene større friskhed, en mere omgængelig tannintype og en betydeligt køligere frugt uden dog at sætte tæthed, unikt krydderi, styrke eller de fornemme udviklingsmuligheder over styr.

Cornas Saint Pierre 2018 fra Julien Cecillon forhansles af H.J. Hansen

Lidt det samme, som vi kender fra stilskiftet i Barolo, hvor der en overgang herskede noget nær krigslignende tilstande mellem reformivrige modernister og de benhårde traditionalister, der afskyede nyt egetræ og fuldmoden tannin. Fundamentalisterne mente, at hvis man slækkede på brugen af de gamle hæderkronede Barolo-principper, ville de nymodens promiskuøse tiltag betyde en stilistisk undergang af et nationalklenodie. I dag har bølgerne dog lagt sig så meget, at flere og flere avlere bekender sig til den gyldne middelvej i form af et fornuftsægteskab mellem fortid og nutid.

Kultiveret powervin

Meget af den samme midtpunktsøgning med brug af principper fra begge lejre ses i dag i Cornas, hvor de benhårde traditionalister udgør en stadigt mindre del af producenterne. De smagte vine udmærkede sig ikke blot ved deres umiddelbare tilgængelighed, men også ved et enestående højt og homogent kvalitetsniveau. Priserne er da også i den dyrere ende, med mindre man anlægger samme målestok, som der bruges for de bedre vine fra Bordeaux eller Bourgogne. Ja, så er prisen for en højklasse-Cornas nærmest det rene kup.

Men hvad får man så i dag for sine penge? Man skal ikke være alt for let at skræmme, for Oz Clarke brølet er fortsat intakt, blot er det blevet mere melodisk og langt nemmere at gå til. Selv om det indiskutabelt er powervin, så er det powervin med harmoni og endda delikatesse. Det er vine, der udtrykker dyrkningsstedets og Syrah-druens egenart i en stil man ikke finder mage til.

De unge vine var allerede overraskende givende og venlige. Alkoholen er efter forholdene afdæmpet, og vinens kultiverede frugtintensitet integrerer med held læssevis af tannin og egetræ, uden at sætte balancen over styr. Leder man efter en vin, der rent madmæssigt kan hamle op med selv den heftigste oksesteg og selv den mest hæmningsløse sauce, bør man forsøge sig med at trække en flaske Cornas op. Dette vinvalg er et godt bud på at være den hidtil bedste løsning på det evigt tilbagevendende årstidsproblem: Hvordan finder man en vin, der kan håndtere de bøllebank, som den traditionelle danske Julemenu udsætter vinen for? Jeg har i hvert fald selv tænkt mig at gøre forsøget Juleaften.

Cornas Granit 30 i årgang 2018 fra Domaine Vincent Paris blev smagningens Best Buy. Den forhandles af Domaine Brandis

SMAGNING

Cornas 2018 A. & E. Verset

Bred, åben og velkrydret hyldebærfrugt med eksotisk kagekrydderi, pæn modenhed og nydelig floralitet. Spicy, intens duft med markant personlighed og velintegreret egetræ. I munden varm fuldmoden druefrugt med ristede toner. Frisk og ekstraktrig vin med imponerende intens tannin, kultiveret styrke og betydelig detaljerigdom. Delikat smag med fornem balance midt i alle kraftudfoldelserne. 14,5 pct.
94 | 350,00 Bichel

Cornas Saint Pierre 2018 Julien Cecillon

Delikat og charmerende duft. Veludviklet næse med betydelig kompleksitet, styrke og elegance. Lettere parfumeret og med delikat egetræ og fint blomsterpræg. Saftig, rig, tæt og frisk bærfrugt. Betydelig koncentration, flot ekstraktrigdom og veldimensioneret styrke.  Veludviklet og umiddelbart indtagende vin med sødmefuldt helhedspræg og eminent læskende eftersmag.
93 | 559,00 H.J. Hansen/Vinspecialisten

Cornas Terres Brûlées 2015 Jean Luc Colombo

Rigt, intenst og komplekst duftbillede med tørre maki-krydderier, brænderøg, medicin, engelsk lakrids og nydeligt egetræ. Supermørk frugt og med udtalt mineralitet. Velafbalanceret, parfumeret og elegant vin med veltøjlet overdådighed og læssevis af charme. Imponerende fylde og bemærkelsesværdig tæthed i den fornemme frugt, der er herligt ungdommelig i dag. Blød, moden og indtagende og alligevel solidt struktureret. 13,5 pct. 95 | 469,00 Vinens Verden

Cornas 2017 fra Mark Haisma forhandles af Laudrup Vin
Cornas Granit 30 2018 Domaine Vincent Paris

Ung, tæt, superintens frugtnæse med udsøgt balance. Urter, blomster, medicin og mineraler i lykkeligt samliv. Varm, men frisk frugt med delikatesse og imponerende velafbalanceret intensitet. Sødmefuld smag med veludviklet bærfrugt tilsat betragtelige mængder blød og indsmigrende tannin. Charmerende, lettilgængelig og givende. Vellykket, letdrikkelig og modernistisk Cornas med frugten i fokus. Best Buy for Cornas-vinene. 13,5 pct.
94 | 249,00 Domaine Brandis

Cornas 2017 Mark Haisma

Afrundet blomme- og tobaksfrugt med nydeligt varmt drue- og rosinpræg. Betydelig intensitet, flot brug af egetræet, fornem mineralitet og subtilt eksotisk krydderi. Harmonisk vin med glimrende garvesyrestruktur. Veludviklet mundfrugt med god dybde, dejlig saftighed, delikatesse og fin aromarigdom. Diskret sødme og fornem balance. Flot teknisk niveau. 13,5 pct. 94 | 379,00 på tilbud Laudrup Vin

Cornas 2018 Mark Haisma

Spicy, kølig, ungdommelig, rød bærfrugtnæse med stor styrke og friskhed. Masser af egetræ og spændende krydderi. Charmende, frisk, forførende og ligetil. Intens, tæt og sødmefuld mundfrugt med overraskende lettilgængelighed. Silkebløde, intense tanniner og flot integreret egetræ. Meget sammensat, veldisponeret, lovende og velpoleret vin, der smager herligt i dag, men uden tvivl har en mere end lovende fremtid foran sig. 14 pct. 95 | 379,00 på tilbud Laudrup Vin

Cornas 2018 fra Domaine du Tunnel forhandles af The Wine Company
Cornas 2018 Domaine du Tunnel Stéphane Robert

Frisk, sprød og drueklassisk næse med intens og meget vellykket mineralitet. Stor elegance midt i al styrken. Nydeligt detaljerigt og diskret medicinsk krydderi tilsat lidt chokolade og let ristet egetræ, der er doseret med finfølelse. Tydeligvis en vin, der er skabt med fremtiden for øje. Så ekstraktrig vin, at den som helt ung fremstår med betydelig sødmefuldhed i den supertætte, harmoniske frugt, der har et delikat køligt præg midt i al overdådigheden. Ultimativt og forfinet Syrah-udtryk med en kraftfuld rygrad af massiv, fuldmoden tannin. Potent krydderi med lakrids og friske krydderurter og et touch tjære og læssevis af mineralitet. Glimrende balance, bemærkelsesværdig præcision og velpoleret delikatesse. 13,5 pct.
95 | 330,00 v/3 fl The Wine Company

Cornas 2018 Johann Michel

Intens blodrig mørk Syrah-næse med stor intensitet og udmærke dybde i den solvarme og ranke druefrugt. Fornem mineralitet og kontant og klassisk krydderi med tørre krydderurter og flot integreret egetræ. Allerede fristende tilgængelig og med udmærket harmoni. Bemærkelsesværdig tæt og ekstraktrig mundfrugt med en kølig saftighed. Vellykket rank og intens tannin og fornemt integreret egetræ. En frugtkoncentration, der er en Vieilles Vignes værdig. Betragtelig styrke og med flot harmoni. Forførende i dag, men klarer uden problemer 10 år lagring. Herlig stoflighed og meget lang og sammensat eftersmag. 14 pct.
93 | 259,00 v/3 fl The Wine Company