Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Continuum

- en begyndelse, en fortsættelse, en ny kultvin

Der er ingen skilte til Continuum, kun en nøje anvist vejbeskrivelse gør, at man finder vej til en af Napa Valleys helt unikke vingårde. Den ligger oppe i højden på Pritchard Hill, langt fra det, man forbinder med Napa Valley. Det sidste stykke tilbagelægges på egen vej, en snoet, nærmest bjergvej med vinmarker på begge sidder.

Jeg har glædet mig, dels til at smage vinen, men mest af alt til mødet med Tim Mondavi, som jeg ikke har set i over tyve år. Den sidste gang var til hans far, Robert Mondavis 90 års fødselsdag, men det jeg husker bedst, var den første vertikalsmagning af tyve årgange af Opus One, i Napa Valley. ”Stones will last forever” – hed artiklen jeg skrev, og bygningen Opus One ligger der endnu, men uden Mondavi-familien som den ene af ejerne.

Tim Mondavi – et fantastisk menneske, stadig fyldt med energi og visioner.

Der står han så, Tim Mondavi, slank, sportstrænet, i korte bukser og tager imod i dét, der mere ligner et arkitekttegnet hus end en vingård. Udsigten heroppe er helt fantastisk. På den ene side ser man ud over San Francisco, på den anden side ud over Hennesy Lake og Napa Valley. Rundt om huset skråner vinmarkerne ned mod dalen. Hældningen og anlæggelsen af kunstvandingen efterlader ingen tvivl, det har været meget dyrt og besværligt.

“Yes Peter”, skriver Philippine de Rothschild, “Dear Peter”, skriver Robert Mondavi og hans hustru Margrit Biever Mondavi den 10. maj 1999, hvor en lille gruppe inviterede smagte de første tyve årgange af Opus One.

”Hele salget i 2004, hvor vi måtte afhænde alt hvad min fader havde skabt, var meget hård”, fortæller Tim Mondavi. Det var jo ikke blot Robert Mondavi Winery, men også Opus One, Zeña i Chile, Luce i Italien og mange andre projekter, nogle, der også rakte ud over vinen, men hvor vin, måltid, kunst, kultur altid var i centrum. Alting skete meget hurtigt, dels på grund af en ny forretningskonstellation, insiders blev outsiders, phylloxera var også med til at skubbe til konkursen.

Efter salget af familiens vingård og med Robert Mondavis ofte gentagne mantra i tankerne – “This is just the beginning” – grundlagde Tim og hans søster Marcia Mondavi Borger Continuum i 2005 med en vision om at skabe en ny stor vin. Inspireret af de to ikonvine Tim tidligere har været ansvarlig for, Opus One og Robert Mondavi Reserve, skulle det være et Bordeaux-blend med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Petit Verdot.

“Hvordan kommer man ud af en situation, hvor man pludselig mister hele sit livsværk, hele sin kærlighed? Ved at finde en ny kærlighed og det blev Continuum. Men det var ikke let. Jeg vidste, kunne se med det samme, at vinmarkerne på skråningerne, højt oppe over Napa Valley havde et stort potentiale, men ejeren, en havbiolog, der havde bygget huset, ville ikke sælge. Han havde anlagt de første vinmarker og brugte huset som et sommerhus”, fortæller Tim Mondavi.

Efter tre år sagde han ja, ingen af børnene var interesseret i at drive det videre og han indså også, at arbejdet med at drive en vingård var meget større end han troede. Jeg købte gården i 2008 sammen med min søster Marcia og i 2009 købte vi den øverste del af en arkitekt, der havde vinmarkerne som hobby, men indså, at det at passe og pleje en vinmark er hårdt arbejde.

Far & søn anno 2022.

Mondavi-dynastiet

Tims far Robert Mondavi var og er selve sjælen af Napa Valleys vinhistorie. Den smukke, hvor vinen ikke handler om ratings, men noget endnu større: musik, mad, vin, arkitektur og mest af alt mennesker. Ordene harmoni, balance, nysgerrighed, storhed og ydmyghed, den arv har Tim Mondavi taget med sig. Han er 3. generation af Mondavifamilien, der udvandrede fra Italien. Cesare Mondavi bragte familien til Amerika og begyndte at lave vin i Minnesota og senere i Napa-dalen. Tims bedstemor var fantastisk til at lave mad, her blev tanken om vin og mad født.

Vindyrkningen i Californien eksploderede med guldfeberen, det samme med befolkningen. I 1919 var der 122 vinerier og efter forbudstiden (1920-1933) var der kun 9 vinerier tilbage. Kun messevinen overlevede, læger kunne også udskrive recept på vin. Hver familie måtte producere 4 fade om året – til familien. Cesare Mondavi lavede 4 fire tønder under forbudstiden, og indkøbte druer til andre, det var starten. Da Robert Mondavi kom hjem fra collega, spurgte faderen: ”hvorfor ikke gå ind i vinbranchen”? Robert sagde ja og i 1943 købte Cesare og Rosa Mondavi Charles Krug Winery, der var helt nede efter forbudstiden.

Efter at have arbejdet på sin fars vingård hver sommer i årevis, blev Tim Mondavi ansat på Robert Mondavi Winery og blev senere chefvinmager. Her var han også med til at planlægge og udvikle det nye Opus One projekt, et joint venture med baron Philippe de Rothschild fra Château Mouton Rothschild. Efterfulgt at to nye joint ventures med vinen Luce, i samarbejde med Marchesi Frescobaldi i Italien og Seña, i Chile, med Eduardo Chadwick. På fotoet ses fra venstre Tim Mondavi, Robert Mondavi og baron Philippe de Rothschild.

Som 53 årig, efter uenighed med sin bror Peter Mondavi, som han arbejdede sammen med på Krug, blev Robert Mondavi smidt ud og startede sin egen karriere under mantraet: “This is just the beginning”. Med investorer byggede han i 1966 Robert Mondavi Winery og det blev begyndelsen på et vinimperie, der rakte langt ud over selve vinen.

Tim Mondavi startede som 15-årig med at arbejde i kældrene om sommeren sammen med sin far og vinmageren. I 1974 blev han ansvarlig for hele vinproduktionen og var med til at planlægge Opus One – et joint venture med baron Philippe de Rothschild fra Château Mouton Rothschild. Derefter fulgte joint ventures med Marchesi Frescobaldi hvor man  sammen skabte Luce i Italien og Seña i Chile med Eduardo Chadwick.

Efter Robert Mondavi Winery’s økonomiske kollaps og salg i 2004 var familien fortvivlet. Tim Mondavi fortæller: “We were heartbroken, but we had a pack of money. When you are heartbroken you have to fall in love again and that is what this place is about”. Som 53-årig begyndte han derfor med sin søster Marcia at investere i det nye familieprojekt Continuum. Her ses de to søskende i den allé med gamle oliventræer som de har hentet til Pritchard Hill. Alleen løber parallelt med det nye vineri og for enden står busten af deres far, som de tog med fra Robert Mondavi Winery.

This is just the beginning

“This is just the beginning” har også været mantraet for Tim Mondavi, da han var psykisk helt nede og forsøgte at finde kræfter til at bygge noget nyt op i 2005. Han kendte hele dalen i Napa Valley, men søgte efter vinmarker i højden. Det fandt han på Pritchard Hill hvor han i 2008-2009 skabte sin nye vingård Continuum – et navn fra hans familie. Hans søster Marcia Mondavi Borger og hendes mand, der bor i New York, havde pengene og sammen har de nu et helt nyt familiedynasti, hvor deres børn indgår som den 4. generation.

I selve stedet finder man vinens sjæl. Det er stedet der er afgørende for vinens kvalitet og karakter. Det er personen, der forstærker stedets energi, optimerer alle led i processen og i bedste fald opnår det, der kommer tæt på poesien. For Tim Mondavi ligger energien i familien, der nu igennem fire generationer har arbejdet med vin. Det giver en tro, en fornemmelse for et steds karakter, en tolkning og en ro forenet med nysgerrighed og mod til at turde, at skabe noget stort.

I 1906 emigrerede Cesare og Rosa Mondavi fra Sassoferrato, i Marche-regionen i Italien, til jernminebyen Hibbing i Minnesota, på jagt efter arbejde og et bedre liv for deres familie.
Cesare og Rosa Mondavis immigrantsamfund i Hibbing bragte kulturen med at drikke vin til deres måltider med sig fra Italien. De fik derfor et problem da det amerikanske alkoholforbud blev vedtaget i 1919. Det var dog fortsat tilladt at lave sin egen private vin, og det fik gruppen af minearbejdere med italiensk baggrund til at samle deres penge sammen, og sende Cesare Mondavi til Californien for at købe druer, der kunne sendes Minnesota og blive omsat til vin i familiernes husholdninger.

Bedstefaderen Cesare Mondavi fandt det i trediverne, da han så potentialet i Napa Valley. Faderen Robert Mondavi forstod det, da han købte en vinmark i Oakville, og Tim Mondavi så det med det samme, da han købte vinmarken på Pritchard Hill. Netop familiens historie, og Tims egen lange erfaring og rejse rundt i hele verden gjorde, at han så, fandt, og købte dette lille “bjerg”, der nu har fået navnet Sage Mountain Vineyard.

Med overlæggeren sat højt har Tim Mondavi produceret nogle af verdens bedste vine og han har drukket alle de bedste vine, for hele tiden at kunne sammenligne sine egne med andres og hele tiden optimere de mindste detaljer. Tim og hans søster Marcias mål er, at Continuum skal kunne stå skulder ved skulder med verdens bedste vine. Efter årtiers erfaring med de flade vinmarker nede i dalen, søgte Tim Mondavi op i højden. Han havde set, i Frankrig og i Italien, at nogle af verdens bedste vinmarker ligger på skråninger, nogle blide, andre stejle.

De røde sten og den mineralrige vulkanske jord sætter sit aftryk i vinens karakter.

En ny verden

At køre op til Continuum er som at træde ind i en ny verden, uendeligt langt væk fra Napa Valleys hovedvej, hvor alle de berømte vingårde ligger ud mod vejen. Under os ligger hele landskabet som en hylde, til venstre San Francisco-bugten og havet, frem for os dalen, neden for bakkedraget, der på vej op af den slyngede vej, ændrer retning og gør den øverste del af Sage Mountain uforståelig. Skråningerne giver en bedre dræning, har en fattigere jord og giver en anden eksponering mod solen. De røde sten og den mineralrige vulkanske jord sætter sit aftryk i vinens karakter. Samtidigt ligger vinmarkerne med en højde fra 400-500 meter over tågegrænsen. Mens lavere vinmarker om morgenen ligger i et tæppe af havtåge, ligger vinmarkerne her badet i den skarpe morgensol.

Om natten stiger den varme luft op fra dalbunden, så modningen fortsætter om natten og opmagasinere energi. I dagtimerne tæmmer den kølige havbrise den høje temperatur. Denne kombination af tør luft, sol, varme om natten og kølig brise om dagen giver druerne en større kompleksitet, en moden, tyk skal, der i sidste ende kommer frem i den færdige vin. En tæthed og dybde i vinen, lag på lag, der mærkes i vinens duft, smag og struktur.

Continuum er på 70 hektar, hvoraf 29 er plantet med vinstokke. Vinmarkerne er opdelt i parceller, 45, afbrudt af buske og træer, der er med til at give en anden biodiversitet. Mange af vinstokkene blev plantet i 1991, 1996 og 2010. Der bliver løbende plantet nye parceller. Hele driften er økologisk. Sammensætningen er 55% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc, 10% Petit Verdot  og 5% Merlot.

I 2013 var der meget at fejre på Continuum. Det nye vineri blev indviet på 100-året for Robert Mondavis fødsel og Tim Mondavis 40. års jubilæum i vinens verden.

Hver parcel gæres separat, enten i gæringskar af træ, eller cementtanke. Det giver, år efter år, en større forståelse for vingården. Vinen ligger herefter på fransk eg. Den nye vinkælder stod klar til at modtage høsten i 2013. Årgang 2013 markerede Tim Mondavis 40 år som vinmager og 100-året for hans far, Robert Mondavis fødsel.

For Tim Mondavi betyder familien alt. Og med familien kommer samværet ind og det tætteste er omkring måltidet, hvor vin og mad flyder over i abstraktion, i følelser, i kærlighed til livet og til måltidet. Fordi en god vin og et godt måltid er lavet med kærlighed, med hænder, der rører og bliver berørt. Vinen bliver her ophøjet til noget guddommeligt, det forlænger samtalen, måltidet, der forlænger livet, dét, som var ét af hans fars vigtigste budskaber: at vin nydt med måde forlænger menneskets levetid og vigtigst af alt selve livskvaliteten. Med værket ”The Mission”, som Robert Mondavi skabte, fik USA et bolværk mod en ny forbudstid, der, hvor Cesare Mondavi lagde den første sten til et familiedynasti. Begrebet terroir er for Tim Mondavi sammensat af fem elementer: jorden, vinstokken, solen, regnen og vinbonden. Vinbonden kan her erstattes med familien.

Novicium  2019

Tæt duft, koncentreret, solbær, viol, en del nyt fad, vibrerende. Rig smag, markeret tannin, fyldig, rank med lang eftersmag med modne, mørke bær, hvor egen kommer mindre frem end i duften. En vin med meget energi.
94 | Laudrup Vin

Continuum by Tim Mondavi Sage Mountain 2019

Meget tæt duft, mørke, modne solbær, kirsebær, viol, toner af eg dækket af modne bær. Meget rig smag, rank, rig, moden markeret tannin og lang, lang eftersmag med stor, ren frugt, mineralsk og vibrerende.
97 | 3.750,00 Laudrup Vin

Continuum 2015 by Tim Mondavi  Sage Mountain 2015

Moden, udviklet duft, modne kirsebær, let sødme, vokser i glasset, får en mintet, mineralsk tone, mere og mere chokolade kommer frem, kompleks, lag på lag. Meget elegant, rank, fyldig smag, markeret tannin dækket af moden frugt og lang, rig eftersmag.
95 | Laudrup Vin

På indledningsbilledet Continuums etiket – “Light of the Vine” –  designet af Chiara Mondavi, Tim Mondavis datter. I billede udtrykker hun med vinstokken ​​enkelheden og kompleksiteten.