Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Château de Cruzeau

Drømmer jeg eller er jeg vågen? I 1973 kom André Lurton kørende forbi Château de Cruzeau. En storm havde væltet en masse fyrretræer, og i de oprevne rødder åbenbarede der sig et drømmebillede af sten og grus. André Lurton købte den væltede skov og fandt senere ud af, at ejendommen tidligere havde frembragt vine af meget høj kvalitet.

Château de Cruzeau bliver første gang nævnt i 1661 da Jacques de Cruzeau, advokat ved Bordeauxs parlament, køber et hus og et par hektar vinstokke. Lidt efter lidt udvidede han godset og forvandlede det til et stort hus med vinstokke plantet på det fineste grusplateau. Vinmarken er nøjagtigt angivet på Belleymes berømte kort dateret 1770. I 1841 udpegede bladet “Le Producteur” Château de Cruzeau til den bedste vin i kommunen, både i den røde og den hvide kategori. Slottet blev bygget i 1912.

Château de Cruzeau

I 1987 havde André Lurton plantet 46 hektar, nu er der omkring 100 hektar. Med slottene Château de Cruzeau, La Louvière, Couhins-Lurton og Rochemorin var han langt den største vinbonde i Pessac-Léognan. Men han var meget mere end det. Han har gennem en generation arbejdet for at videreudvikle og beskytte jorden mod den faretruende ekspropriering, og det var også ham, der var den utrættelige arbejdskraft bag dannelsen af appellation Pessac-Léognan den 9. september 1987.

Vinstokkende vokser på et grusplateau i den sydlige del af appellationen. Druesammensætningen for rødvinen er 60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot. Hvidvinene er lavet på 100% Sauvignon Blanc, ret usædvanligt for et slot i den sydlige ende af appellation Pessac-Léognan. De første mange år blev Château de Cruzeau lavet på Château La Louvière. En helt ny kælder blev færdig i 1988, ligesom den smukke hovedbygning fra 1912 blev renoveret. Som på Château de Rochemorin har man år efter år kunnet fornemme en kvalitetsforbedring.

Fra 2019 er det Jacques Lurton, Andrés ældste søn, der er ansvarlig for produktionen. Druerne plukkes med maskine og vinifikation og lagring er helt traditionel. Jacques Lurton gærer vinen under en lidt lavere temperatur og har forkortet skindkontakten, det giver mere drikkemodne vine, spændende at smage de nye årgange rødvine. Château de Cruzeau er, som det er kendetegnende for vinene fra Pessac-Léognan og Graves, altid, med deres meget modne garvesyre, behagelige at drikke som unge, samtidig med at de har et godt lagringspotentiale. Her en smagning af de røde vine:

Château de Cruzeau 2018  Pessac-Léognan, Frankrig

Moden, let blommeagtig duft med modne kirsebær, chokolade og fine nuancer fra fad. Cremet smag, god fylde, velouragtig tannin og cremet eftersmag med mørke bær og chokolade. 89 | Ikke i Danmark p.t

Château de Cruzeau 2017  Pessac-Léognan, Frankrig

Elegant duft, floral med kirsebær og solbær, fin røget tone. Fyldig smag med modent tanninbid og lang, let røget eftersmag med modne bær.
90 | 165,00 – 150,00 v/12 fl Holger Frederiksens Eftf. A/S

Château de Cruzeau 2016  Pessac-Léognan, Frankrig

Moden duft, frisk, modne solbær og kirsebær, let røget, fin mintet tone. Saftig smag, rank med moden tannin og saftig eftersmag med modne bær. 90 | Ikke i Danmark p.t

Château de Cruzeau 2015  Pessac-Léognan, Frankrig

Årgang 1990, drukket 25. januar 2021 er som en gammel, spændstig herre, afmagret, som en hud spændt ud over et skelet, rank med denne grønne mintede tone, der er så karakteristisk for gammel Bordeaux. Luftig og med en alkoholprocent på kun 12,5 og med en masse liv, får mere og mere sødme i eftersmagen med denne grønne tone. Good Old Days. 90 |

Læs også artikel om:
Les Vignobles André Lurton
Château La Louvière
Couhins-Lurton