Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Californisk pinot i DK

I 1861 var Agoston Haraszthy, ungareren der ofte omtales som “Father of California Wine” og grundlægger af Buena Vista Winery i Sonoma, den første, der bragte Pinot Noir-stiklinger til Californien. Ingen havde dog de følgende 100 år succes med at lave Pinot Noir. Først i 1970’erne begyndte Californien at producere prisvindende Pinot Noir på grund af bedre klonvalg,  mindre udbytte og mere skånsom håndtering.

Agoston Haraszthy, der var den første, der bragte Pinot Noir-stiklinger til Californien. Foto fra bogen “Sonoma Wine and the story of Buena Vista. ©: 2013 Boisset Family Estate.

Een af pionererne var Martin Ray, der plantede Pinot Noir på Mount Eden og lancerede Californiens første 100 % Pinot Noir. Fra da af nød sorten voksende popularitet blandt vinelskere i Californien og efter ​kultfilmen “Sideways” i 2004, hvor hovedrolleindehaver roste Pinot Noir i høje toner, steg interessen hurtigt og tiltrak også international opmærksomhed. I dag, med 19.000 hektar, er Pinot Noir den tredjevigtigste druesort i The Golden State efter Cabernet Sauvignon og Chardonnay og tegner sig for 10 procent af Californiens samlede vinareal.

Mangfoldighedens mester

Pinot Noir er tilbøjelig til genetisk variation og har flere kloner end nogen anden sort. University of California, Davis, har omkring 100 registrerede Pinot Noir-kloner. Ud over klonmangfoldigheden skaber forskelle i parcellernes  højde, jordtype, eksponering i forhold til Stillehavet, påvirkning af tåge, solstråling i dagtimerne, kølighed om natten og forskellige vinmagerfilosofier en forbløffende bred vifte af Pinot Noir-stilarter. Det har resulteret i, at fem AVA’er (American Viticultural Areas) i de særligt kølige regioner i Californien, er blevet anerkendt for deres Pinot Noir-vine: Sonoma Coast, Russian River Valley, Carneros, Monterey og Santa Barbara.

5 AVA’er (American Viticultural Area) for Pinot Noir

Sonoma Coast. Foto: ©George Rose, Sonoma County Vintners og Wine Institute of California.

Sonoma Coast

Vindyrkning begyndte først i Sonoma Coast i begyndelsen af ​​1990’erne. Historisk set havde jorden været brugt til kvæggræsning, tømmer og begrænset landbrug. Ikke langt fra Stillehavet strækker Sonoma Coast (inklusive den nyeste AVA West Sonoma Coast) sig fra San Pablo Bay, lige nord for San Francisco, til grænsen ved Mendocino County. Appellationen, med 2000 hektar druer, er kendt for sit kølige klima og høje nedbør i forhold til andre dele af Sonoma County, men alligevel er det varmt nok til at druerne kan modne, fordi de fleste vinmarker ligger over tågegrænsen.

Russian River. Foto: California Wine Institute.

Russian River Valley

En af de mere kendte AVA’er i Sonoma County er Russian River Valley, øst for Sonoma Coast. Her plantes næsten udelukkende Pinot Noir. Klimaet domineres af den regelmæssige indtrængen af ​​kølende tåge fra Stillehavet, der lægger sig om aftenen, og ofte sænker temperaturen med 20C i forhold til dagtemperaturen, før den trækker sig tilbage den følgende morgen. Et naturligt klimaanlæg, der gør det muligt for druerne at udvikle fuld smagsmodenhed over en længere vækstsæson. Regionen har for det meste “Goldridge”-jordbund, en gul, sandet jord, der er særligt velegnet til Pinot Noir.

Carneros. Foto:©George Rose. Sonoma County Vintners.

Carneros

Los Carneros er en unik AVA, da den dels er beliggende i Napa Valley (40%) og dels i tilstødende Sonoma County (60%). Tæt på San Pablo Bay og med det kølige klima i kombination med jord, der er særligt rig på calcium, er appellationen kendt for sine Chardonnay, Pinot Noir og mousserende vine. Generelt er Los Carneros Pinot Noir lidt mere krydrede og lettere end vine fra andre Californien-regioner, og har noter af muld, røde bær og urter.

Monterey. Foto: California Wine Institute

Monterey

I hjertet af Californiens Central Coast ligger Monterey County AVA. Hver dag fejer kølig stillehavsvind og tåge ind i dalen, der løber mellem bjergkæderne Santa Lucia og Gabilan. Stærke havvinde kombineret med rigeligt solskin og sparsom nedbør sænker udbyttet og forsinker modningen, hvilket giver små, koncentrerede, friske bær. Derudover giver de stejle skrænter og bølgende bakker god dræning til jorden, der varierer fra muldjord til ler og sand. Den klassiske Monterey Pinot Noir har en profil, der er kendetegnet ved  røde bær som jordbær, hindbær, sorte kirsebær med en krydret, fløjlsagtig tannin i finishen.

Santa Barbara. Foto: California Wine Institute

Santa Barbara

Santa Barbara blev sammen med filmen “Sideways” kendt. Kystbjergkæderne, der løber nord-syd fra Alaska til Kap Horn, tager her en brat drejning og løber 80 kilometer fra øst til vest. En topografi, der giver tågen og den meget kølige brise fra Stillehavet mulighed for at danne forskellige mikroklimaer. Det gør regionen med 6000 hektar til en af ​​Californiens køligste vinregioner og en højborg for kompleks Pinot Noir. Det er her, der skabes sprøde stilarter med finesse og subtilitet.

Her en smagning af et lille udvalg af californisk Pinot Noir, der p.t. kan købes i Danmark.

Martin Ray 2020 Pinot Noir Sonoma Coast

Stor krydret duft, jordbær, kirsebær og hindbær, marcipan med kirsebærsten. Fyldig smag, let cremet med markeret, let bitter tannin som fin kontrast til de let sødmefulde bær, fint, køligt præg. 92 | 249,00 FineWines

Starmont 2018 Pinot Noir Carneros

Fin duft, elegant med jordbær, kirsebær og hindbær. Meget elegant smag, cremet med moden tannin og cremet eftersmag med kølige, modne bær. 93 | 295,00 Otto Suenson

Murphy-Goode 2014 Pinot Noir California

Fin, ren duft, hindbær, kirsebær og kirsebærsten. Moden smag, rank og slank med fin eftersmag med modne lyse bær og pikant kernebitterhed. 90 | 159,00 – 99,95 v/6 fl Jysk Vin

Angels Ink 2020 Pinot Noir Monterey County

Moden duft, varm med modne, sødmefuld bær. Går igen i smagen, fyldig med sødmefuld eftersmag. Pinot Noirs elegance kommer ikke frem i vinen. 86 |215,00 Skjold Burne

Marimar Estate 2020 Pinot Noir Don Miguel Vineyard Russian River Valley

Krydret duft, kirsebær, hindbær, druekerner. Fyldig smag, rig, moden tannin og lang, rig eftersmag med moden frugt med kernebitterhed. 92 | 499,00 Udvalgte Meny

Noble Vines 2020 Pinot Noir Collection 667 Monterey

Let sødmefuld duft med jordbær, kirsebær og hindbær. Saftig smag, fyldig med moden, frugt og en hvis sødme i eftersmagen reddet af kernebitterhed.
90 | 199,00 – 169,00 v/6 fl Kjær&Sommerfeldt

Raeburn 2021 Pinot Noir Russian River Valley

Ung duft med friske, modne bær. Rank struktur, god fylde, fin frugt, frisk der går igen i eftersmagen sammen med fin syre. Endnu meget ung. 91 | 229,95 – 189,95 v/6stk Novin

Decoy 2021 Pinot Noir Sonoma Coast

Fin duft, ren med fin sødme og modne bær. Elegant smag, cremet med vis sødme og middellang eftersmag. 90 | 279,00 (normalpris 379,00) VildMedVin

Lucas & Lewellen 2019 Pinot Noir Santa Barbara, Santa Maria Valley

Moden duft med lys frugt og fin, let bitter druekerner. Rank, stadig med let sødme og samtidig frisk eftersmag med fin syre og forfriskende bitter tone.
91 |
250,00 Erik Sørensen Vin

Lucas & Lewellen 2018 Pinot Noir Goodchild Santa Barbara, Santa Maria Valley

Moden duft med lys frugt, meget ren. Rank og luftig fylde, meget elegant med frisk, luftig eftersmag mætte med lys frugt. Meget elegant pinot fra den nye verden.
93 | 350,00 Erik Sørensen Vin