Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

En biodynamisk rejse med Durfort-Vivens fra 2009

Château Durfort-Vivens er et 2. Grand Cru Classé slot, beliggende i appellation Margaux med Château Margaux og Château Palmer som nærmeste naboer. Årgange af Durfort-Vivens fra 1980erne er stadig i dag, en oplevelse. Elegante, ranke og stringente med alderens kompleksitet og sødme og med den mineralske tone, som kun et rigtigt godt terroir kan frembringe. Gonzague’s far, Lucien Lurton, kunne andet, end blot samle på vinslotte, som andre samler på frimærker. Han forstod, forstår terroir.

Lucien Lurton er stadig, med sine snart 100 år aktiv, følger sine børn og deres forvaltning af de slotte, som han overdrog til dem i 1992. Gonzague blev ejer af Château Durfort-Vivens. Vinmarkerne ligger i kommunerne Margaux, Cantenac, Soussans og Arcins. Gruset og stenene sikrer en tidlig modning og en perfekt dræning og en lav ydelse giver vinen den elegance, der er typisk for de store vine fra appellation Margaux.

I 1937 blev Château Durfort-Vivens købt af Château Margaux. Lurton-familien var på dette tidspunkt hovedaktionær i Château Margaux. I en lang årrække frem til 1961 blev vinen derfor lavet på Château Margaux, og “anden cru vinen Château Durfort Vivens” i Margaux blev ofte forvekslet med “andenvinen til Château Margaux”. I 1961 købte Lucien Lurton Château Durfort-Vivens, man byttede aktier og vinmarker. Slottet er i dag på 65 hektar hvoraf 55 hektar er under produktion. Hoveddruen er Cabernet Sauvignon.

Den store forandring

For en del år siden kom en kendt engelsk vinjournalist ind på Château Durfort-Vivens. Han sagde ikke noget, smagte blot på den nye årgang, fortrak en smertefuld grimasse og forsvandt uden en lyd. Slotsejeren Gonzague Lurton betragtede måbende det lille skuespil. Næste år kom han igen, der var blevet hvisket i krogene – Durfort-Vivens’ nye årgang var god, og pludselig smagte de foregående årgange også meget bedre.

Det har været Château Durfort-Vivens’ lod at blive nedgjort gennem mange år af de internationale journalister. Slottet var ikke hoppet med på den nye bølge af fuldmodne, sødmefulde vine, der, med amerikansk fingeraftryk, klarede sig så godt i årets første smagning. Men langsomt indså slotsejerne i Bordeaux at overmodne druer, for stor procent nye egetræsfade og for voldsom ekstraktion ødelagde det terroir, den friskhed, der er selve indbegrebet af en stor Bordeauxvin. På den måde blev Gonzague Lurton, med sin konservative indstilling, moderne igen.

I 2008 var han pludselig forud for sin tid. Med sin søgen efter en større præcision, elegance og lethed i vinen, oplevede han, i vinen Château Fonroque fra Saint-Emilion, det, han søgte og her mødte han manden bag vinen, Alain Mouiex. Den biodynamiske rejse var nu begyndt, uden at vide hvor den endte. Vinbladet har gennem årerne været med på denne rejse, fra de første 10 hektar til nu, hvor et stort vinslot i Bordeaux fremstiller 100 procent biodynamiske vine.

Buchet Vaslin Verticale hedder vinpressen,  som er det bedste af det bedste. For 25 år siden var det horisontal “ballonpresseren” der var det store hit.

En forunderlig rejse

Gonzague Lurton fortæller: ”Jeg var på vej mentalt, vidste, at der skulle ske noget. I 2008 smagte jeg, sammen med ejeren Alain Mouiex, en flaske Château Fonroque. Det blev en øjenåbner for mig, vinen havde en helt anden energi, specielt midt i munden og vinen slap ikke sit greb. Alain Moueix blev en fantastisk inspirationskilde og han hjalp mig de tre første år som konsulent uden at ville have noget for det. Efter tre år følte han nok, at jeg kunne stå på egne ben. ”Du kender dit terroir meget bedre end jeg”, sagde han.

Gonzague Lurton fortsætter: ”Jeg startede, modsat mange andre, med at dyrke druerne biodynamisk, blok for blok. På den måde kunne jeg sammenligne biodynamikken kontra traditionelt brug, i vinmarken, i kælderen og senere i glasset. Ét var at få vinmarkerne omdannet, et andet var alle de ansatte, der skulle være med på ideen. Min højre hånd Léopold Valentin er vokset op i Cognac og her gælder det kun kvantitet i vinmarken, så det tog lidt tid, men nu er han helt tændt. Kender du det Peter, at have mistet sine briller? Du søger og søger og finder dem måske til sidst. Men i din søgen finder du en masse andet, glemte bilnøgler, penge osv. Sådan har min rejse mod biodynamikken været, den har givet så meget andet end blot selve målet”.

Vertikal smagning
2009 til 2019

Årgang 2009

Château Durfort-Vivens 2. Grand Cru Classé 2009

Elegant duft, ren, kirsebær, solbær, lakrids, læder og appelsinskal. Elegant struktur, rank, frisk, fyldig, rig med moden tannin og lang eftersmag med moden og samtidig frisk frugt. 94

Årgang 2009 var en meget let årgang uden biodynamikkens største fjende: meldug. Man høstede sent under de bedste betingelser – varme, tørre dage og kølige nætter. Kvantiteten var god, 42 hektoliter per hektar. Den bedste start, der gav håb. I årgangen indgår der 10 procent druer, der er blevet dyrket biodynamisk.
75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 5% Cabernet Franc.
18 måneder på fad, omkring 50% nye fade.

Årgang 2010

Château Durfort-Vivens 2. Grand Cru Classé 2010

Elegant duft med friske solbær, lakrids, læder og solbærblade. Elegant struktur, frisk og fyldig med moden tannin og lang eftersmag med modne, friske solbær. Markeret tannin fremme i munden. En vin med stor race. 95

Igen en årgang med en sen høst med perfekt vejr. Det stabile vejr gjorde, at man kunne vente og plukke på det perfekte tidspunkt over en periode på 21 dage. Igen en årgang hvor kvantiteten var god, 42 hektoliter per hektar. I årgangen indgår der 20 procent druer, der er blevet dyrket biodynamisk. Man er på vej, fyldt med håb og tro.
74% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 4% Cabernet Franc.
18 måneder på fad, omkring 50% nye fade.

Årgang 2011

Château Durfort-Vivens, 2. Grand Cru Classé 2011

Udviklet duft, modne kirsebær, solbær, lakrids. Moden smag, markeret tannin, god fylde og en lidt tør, frugtagtig eftersmag hvor der kommer bærsødme til sidst. 91

En vanskelig årgang efter de to fantastiske årgange 2009 og 2010. I foråret coulure – dårlig frugtsætning og senere haglbyger. Høstede relativt tidligt over en periode på 15 dage. I årgangen indgår der 50 procent druer, der er blevet dyrket biodynamisk. En årgang hvor coulure og haglbyer gjorde sit indhug i kvantiteten, 24 hektoliter per hektar.
75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 5% Cabernet Franc.
18 måneder på fad, omkring 50% nye fade.

Årgang 2012

Château Durfort-Vivens 2. Grand Cru Classé 2012

Moden, udviklet duft, kirsebær, solbær, let blomme, lakrids, orangeskal. Moden smag, velouragtig tannin, fyldig med en eftersmag med modne, friske bær. 92

En årgang med udfordringer. Ustabilt vejr under blomstringen gav druer af forskellig modenhed. Juni måned var våd og juli meget tør, hvilket gik ud over de unge vinstokke. Kvantiteten bedre end i 2011, 32 hektoliter per hektar. Produktionen er nu lagt om til 100% biodynamisk.
79% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 2% Cabernet Franc.
18 måneder på fad, omkring 50% nye fade.

Årgang 2013

Château Durfort-Vivens 2. Grand Cru Classé 2013

Frisk duft fyldt med liv, friske solbær, solbærblade og viol. Rank struktur, luftig med moden, markeret tannin, middel fylde og luftig eftersmag med frisk frugt. Hvad den ikke har i fylde, har den i liv og elegance. 90

Igen en årgang med udfordringer. Sen blomstring med en masse regn og råd under høsten, der tvang vinbønderne til at plukke her og nu. En gennemgående dårlig, grøn årgang i Bordeaux, hvor man savner koncentration og modenhed. Durfort-Vivens er en af de bedre, takket være biodynamikken, mener Gonzague Lurton. Kvantiteten var dårlig, 23,5 hektoliter per hektar, den laveste siden den frostramte årgang 1991. Produktionen er 100% biodynamisk og for første gang mærkes det virkeligt i vinen.
82% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot, 1% Cabernet Franc.
18 måneder på fad, omkring 50% nye fade.

Årgang 2014

Château Durfort-Vivens 2. Grand Cru Classé 2014

Frisk, floral duft, kirsebær, solbær og viol. Elegant, rig, fyldig og samtidig luftig smag, meget fin tannin. Lang, luftig eftersmag med moden, frisk frugt. 94

En varm, april måned gjorde, at man forventede en tidlig høst. Blomstringen forløb perfekt. Sommeren var kold, ikke mindst i august, hvorfor høsten alligevel blev sen. En Indian Summer gjorde, at man plukkede modne druer i slutningen af september. Kvantiteten var 37,5 hektoliter per hektar.
90% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot.
18 måneder på fad, omkring 50% nye fade.

Årgang 2015

Château Durfort-Vivens 2. Grand Cru Classé 2015

Elegant, ren, floral med masser med viol, solbær og blyantstift. Friske bær, fyldt med liv. Stor fylde, cremet, rig og samtidig luftig med meget elegant, velouragtig tannin. Lang rig eftersmag fyldt med energi, friske solbær og viol. 96

Det tegnede allerede godt under blomstringen, der forløb helt perfekt og en relativ regnfuld vinter gjorde, at der var vand nok til at modstå en tør sommer. Lidt regn i slutningen af juli blev afløst af et stabilt vejr med solrige dage og kolde nætter helt frem til høsten. Kvantiteten var god, 48 hektoliter per hektar.
90% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot.
18 måneder på fad, omkring 60% nye fade.

Årgang 2016

Château Durfort-Vivens 2. Grand Cru Classé 2016

Pirrende duft, friske modne bær, kirsebær, solbær og viol. Rig smag, cremet, moden tannin, cremet fylde med lang rig eftersmag med frisk frugt og viol der bliver hængende i munden. Yndefuld og feminin, virker meget udviklet. 96

Første årgang hvor Durfort-Vivens bliver certificeret som biodynamisk. Blomstringen var homogen, en del meldug ramte vinstokkene i slutningen af juni. Meget flot vejr helt frem til høsten gjorde, at man fik helt modne, sunde druer ind i kælderen. Kvantiteten var på 35 hektoliter per hektar.
94% Cabernet Sauvignon, 6% Merlot.
18 måneder på fad, omkring 60% nye fade.

Årgang 2017

Château Durfort-Vivens 2. Grand Cru Classé 2017

Stadig lidt lukket duft, solbær, viol, friskhed og dybde, ulmer med energi. Stor fylde, rig, cremet med moden tannin dækket af moden, frisk frugt og lang, cremet eftersmag med frisk frugt, røget med solbær og solbærblade. 96

Et år der bliver husket for forårsfrosten, der ramte Bordeaux hårdt, som i 1991. Druerne i førstevinen kommer næsten alle fra vinmarkerne der ligger ud mod floden og som ikke blev ramt af frost. Kvantiteten var på 27 hektoliter per hektar.
91% Cabernet Sauvignon, 9% Merlot.
18 måneder på fad, omkring 60% nye fade.

Årgang 2018

Château Durfort-Vivens 2. Grand Cru Classé 2018

Ren duft med modne kirsebær og solbær, meget tæt, ulmende, endnu lukket. Meget rig smag, stor, stor fylde, pakket med modne bær, utrolig tannin, silkeblød, fløjlsagtig der kærtegner slimhinderne, lang rig eftersmag med moden frugt. 98

Meldug – meldug – meldug – et mareridt for de biodynamiske vinbønder. Man sprøjtede og sprøjtede med kobber og troede i juni, at man kun ville miste 50%, men efter en stor storm med en masse regn i slutningen af juni, måtte man erkende, at man havde mistet næsten alt. Meldug er en svamp der angriber bladene og derefter klaserne og når den er i klaserne er det meget svært at behandle, ikke mindst Merlot, hvor meldug sidder i stilken også. Gonzague Lurton var længe i tvivl om han skulle plukke, men et besøg på Château Palmer, der var i samme situation, overbeviste ham. Han havde et ansvar, ikke kun over for vinmarkerne, men også over for de ansatte. Kvantiteten blev kun på 5 hektoliter per hektar og pludselig meldte der sig et andet problem, gæringstankene var alt for store. Enden blev at gære vinen på de nyindkøbte amforaer, hvilket også gav en helt anden blid ekstraktion. En årgang, der kan sammenlignes med 1945 og 1961.
70% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot, 3% Cabernet Franc.
18 måneder på fad, omkring 70% nye fade og 30% på amforaer.

Årgang 2019

Château Durfort-Vivens 2. Grand Cru Classé 2019

Elegant duft, ren, modne, friske bær, solbær, kirsebær, viol. Rig smag, moden frugt dækket af moden tannin, cremet med lang cremet eftersmag med moden, frisk frugt. 96

Efter de store tab i 2018 var man virkelig nervøse i 2019. Blomstringen forløb helt perfekt, men regn i juni gjorde, at frygten for meldug igen prægede dagene og nætterne. Men det blev ved frygten, solrigt tørt vejr gjorde at druerne blev høstet på det optimale tidspunkt og med en kvantitet på 50 hektoliter per hektar.
90% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot.
18 måneder på fad, omkring 2/3 nye fade og 1/3 terracotta amforaer.