Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Bichels oversete vinperler

Vi mennesker er ofte vanedyr, og det gælder ikke mindst for vinentusiaster. Mange har tendens til at vælge deres personlige favoritter gang efter gang og blot supplere op med impulskøb fra supermarkedets vinhylder. Slutresultatet bliver let, at man smager forholdsvis få og velkendte vine, hvorfor man går glip af en pæn bid af vinverdenens næsten ufattelige mangfoldighed. Men der er ikke tvivl om, at der gemmer sig mange oversete vinperler hos de danske vinimportører. Det er denne artikelseries erklærede mål at trække flest muligt af disse uretfærdigt oversete vine frem i rampelyset.

Et nyt koncept

Vinbladet starter nu en ny artikelserie, hvor fokus er på de mere ukendte og oversete vine, der rummer så væsentlige kvaliteter, at det burde berettige en langt større udbredelse end hidtil. Vi har kaldt artikelserien for ”Oversete Vinperler”.

I hver artikel indgår der vine fra kun én importør. Det er vinhandleren selv, der udvælger vine fra forretningens aktuelle sortiment, og det afspejler derfor importørens egen mening om, hvilke vine der ufortjent sælges alt for lidt af. Årsagerne til de lave salgstal kan være mange, så der er ingen begrænsninger i prøveflaskernes pris – hverken opadtil eller nedadtil. Alle stilarter og vintyper er i spil, så importøren kan frit vælge de relevante prøveflasker. Vinene smages efterfølgende af Vinbladet, der bedømmer vinperlerne efter 100 point skalaen.

Men hvordan får man begrundet vinens oversete kvaliteter, så der opstår den fornødne nysgerrighed? Målet er jo at få flere kunder til give sig selv muligheden for at smage nye spændende vine. En mulig vej frem må være bedre og mere omfattende information om vinen, og hvor der er tale om objektiv baggrundsinformation. Den ellers uundgåelige salgsfremmende anprisning udelades her, så man har et mere seriøst beslutningsgrundlag.

Hver vin præsenteres grundigt, og beskrivelsen er opdelt i flere separate afsnit. For det første får læserne præsenteret det fornødne faktuelle baggrundsstof: Det kan være distrikt, producentoplysninger eller den aktuelle vins stamdata, såsom druetype, fremstillingsmetode og tilsvarende. Dernæst kommer der en vanlig smagenote og en rating, hvor begge dele stammer fra Vinbladets smagepanel. Dette uddybes med nogle mere generelle kommentarer til vinen og dens udtryk i glasset, og endelig kommer vi også med et bud på, hvem der kunne tænkes at være i den aktuelle vins målgruppe. Afslutningsvis gives der også plads til, at importøren selv kan give sine vine et par ord med på vejen.

Endelig kan jeg også godt afsløre, at vinene præsenteres i en form for prioriteret rækkefølge, der ikke er skabt ud fra de givne point. I stedet er der tale om et personligt og subjektivt skøn, da rækkefølgen skabes ud fra, hvor fristet undertegnede selv er til at købe de beskrevne vine.Her kan jeg lige tilføje, at udvalget fra Bichel var særdeles spændende og varieret. Der var tale om ganske usædvanlige vine, jeg ikke tidligere har smagt, men som jeg sagtens kunne fristes til at købe. De fortjener alle at træde ud af baggrundsrollen som ”skyggetanter”, og i stedet udfolde al deres mangfoldighed i langt flere vinglas hos nysgerrige og opsøgende vinentusiaster.

Bichel Vine blev grundlagt i 1990 af Gunnar Steen Jacobsen og har siden da udviklet sig til at være en af landets vigtigste og mest kvalitetsfokuserede vinimportører. Forretningens erklærede målsætning er at være anerkendt og respekteret for at levere den højest mulige kvalitet til den lavest mulige pris. Bichel Vine ledes i dag af direktør Lars Bo Guldhammer Henriksen

Bichel har fokus på at koble mad og vin, hvorfor forretningens varesortiment også omfatter en række specialimporterede fødevarer, delikatesser og vinglas. Bichel afholder løbende vin- og madarrangementer på en række af landes bedste restauranter, hvor til kommer, at firmaet tilbyder kunderne et bredt udvalg af kurser og vinsmagninger. Medarbejderne er alle vin- og madentusiaster, og de samarbejder blandt andet med restauranter og vinbarer om at arrangere vinarrangementer. Bichel satser på, at medarbejderne skal være højt uddannede indenfor vin, hvorfor de ansatte ofte følger den engelske WSET-uddannelse.

Bichel Vine har et af Danmarks bredeste og mest kvalitetsbevidste vinsortimenter med vægt på vine fra små topproducenter, der selv har fingrene i mosten. Mange af producenterne arbejder økologisk, biodynamisk eller bæredygtigt. Ved valg af vine til sortimentet foretrækkes der usminkede vine, der fortæller om deres oprindelsessted og lader vinbondens personlighed skinne igennem. Sortimentslisten viser flest vine fra Frankrig, Italien, Tyskland og Spanien plus et pænt udvalg af de danske. Derudover importeres vine fra stort set alle betydende vinlande, såsom Australien, Portugal, Chile, USA, Georgien, Grækenland, New Zealand og Østrig. Vinene sælges gennem webshoppen Bichel.dk , samt i butikkerne i Hjortshøj, Malling, Odense, Klampenborg og på Frederiksberg.

RIED NEUSATZ 2021, HVIDVIN, KOLLWENTZ


Kollwentz er en af Østrigs mest berømte producenter og formår som en af de få at lave både hvid, rød og sød vin i verdensklasse. Vinene har et stærkt hjemmemarked og ses næsten aldrig uden for Østrig. Derfor er de kostbare. Det stærke hjemmemarked betyder også, at Kollwentz næsten ikke er omtalt i den internationale vinpresse.

Ried Neusatz 2021, Hvidvin, Kollwentz, Burgenland, Østrig – 13.5 pct

Topelegant sprød Chardonnay-næse med flot mineralitet og fornemt delikat frugt og en aromasammensætning, der let leder tanken hen på Bourgogne af højeste klasse. Meget rig og sammensat aromaprofil med imponerende finesse. Subtil og givende på samme tid. Smag med samme harmoni, styrke, præcision, mineralitet og rankhed som i næsen. Enestående flot syrebalance med let sødmefuld ekstraktrigdom, der på trods af den betydelige koncentration alligevel giver plads til en fornem detaljerigdom. Betagende saftighed, fornem smagsintensitet og masser af personlighed.
94 | 550,00 – 450,00 v/2 fl Bichel

Vinbladets kommentarer: Her skal Bourgogne stramme sig an for at følge med. I Puligny kommer man let til at betale det dobbelte for en tilsvarende vinoplevelse. Målgruppe: En vin for dem, der elsker Puligny, men ikke har gearet kassekreditten i tilstrækkelig grad til den slags indkøb.
Noter fra Bichel: Vingården i Neusatz har en optimal soleksponering, så druerne modner helt og fuldt hvert år. Jorden er rig på den rette type kalk, så der sikres betydelige aromarigdom og optimal mineralitet. Yderligere får markerne tilpas vind, så druerne modner under kølige forhold, samtidig med at vindeksponeringen beskytter mod svampeangreb.

MARSANNAY 2022, LES CHAMPS DES PERDRIX, DOMAINE DEREY

Familien Derey har dyrket vin ved Dijon siden 1650, men det er først omkring 1950, at firmaet Derey Frères grundlægges af brødrene Albert og Maurice Derey.  Albert Derey var borgmester i hjembyen Couychey lige syd for Dijon og formand for den lokale forening af vinbønder gennem 25 år. Som tak for sit store arbejde for lokalsamfundet fik han i 1982 af Dijon by overdraget ansvaret for at genplante marken Clos des Marc d’Or – en berømt mark i Dijon, og den var kendt tilbage til middelalderen. I 2000 overtog Alberts søn Pierre vingården, og han og hans tyske kone forbedrede vinene yderligere. Marsannay 2022 er lavet på 100 % Pinot Noir fra marken Champs Perdrix, der ligger i Couchey, som også er hjemsted for Derey Frères. Det er en af de bedst kendte marker i kommunen, og der er søgt om 1. Cru status fra appellationsmyndighederne. Druerne høstes i hånden, gæres naturligt med brug af cirka 80 procent hele klaser. De modnes på fad i et års tid, hvor der bruges 30 procentnye fade.

Marsannay 2022 Les Champs des Perdrix, Domaine Derey,AOC Marsannay – 13 pct.

Kølig, røget, mørk og klassisk Pinot-næse med et let blommepræg og med markant mineralsk præg. Delikat frugt med pæn rankhed og nydeligt krydderi. Autentisk og vellykket områdekarakter. Venlig og solidt frugtig Pinot-smag med fornem tæthed og tiltalende sødme. Klassisk, saftig og givende.
92 | 395,00 – 335,00 v/2 fl Bichel

Vinbladets kommentarer: Marsannay 2022, er et glimrende eksempel på de nordlige Bourgogneområders bemærkelsesværdige fremgang grundet det lunere klima i de senere år. Der findes flere og flere eksempler på kvalitetsudviklingen længere og længere mod nord – endda helt i omegnskommunerne til Chablis. Alligevel står Marsannay 2022 ved sin oprindelse, og den er på samme tid lettilgængelig og med glimrende styrke og struktur. Midt på Pinot-motorvejen på den gode måde. Målgruppe:  De ekstreme priser på Bourgogne motiverer mange til at søge de mindre berømte appellationer i Bourgogne. Ofte skuffes man dog, men her er Les Champs des Perdrix en lykkelig undtagelse.
Noter fra Bichel: Vinentusiaster river Bourgogne ned af hylderne for tiden – både rød og hvid. Og selv om folk klager over, at områdets  vine er blevet alt for dyre, kan det være svært at få kunderne til at rette blikket mod lidt mere perifere appellationer, hvor der ellers er gode køb at gøre.

EDELZWICKER 2023, HVIDVIN, ALBERT BOXLER

Albert Boxler laver nogle af verdens bedste rieslingvine, og markerne er rige på granit, der er mineralsk optimal for denne drue. Boxler er ikke mindst kendt for Riesling Sommerberg Eckberg, der er en vin med en levetid på 30 år eller mere, og domænets vine opnår da også konsekvent høj rating hos verdens mest kritiske vinskribenter. Efterhånden nærmer topvinene sig de 1.000 kroner pr. flaske, men Boxler producerer også mere ydmyge og ukendte vine, som eksempelvis blandingsvinen Edelzwicker. Boxlers Edelzwicker er et blend, der skifter fra årgang til årgang. Blandingen kan bestå af varierende dele af Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Auxerrois, Chasselas og Muscat. Biodynamisk dyrket, gæret naturlig og modnet på store, gamle foudres.

Edelzwicker 2023, Hvidvin, Albert Boxler, Alsace – 13 pct – 1 liter

Let røget og aromatisk sammensat duft med et ekko af mange forskellige druesorter. God styrke og ret bred frugt med diskret røgpræg. Rustik stil med umiddelbar charme, god intensitet og upåklagelig renhed. Intens frugttæthed med en gedigen syrebalance og nydelig, kontant og veldimensioneret sødme, der rækker langt ud i eftersmagen. Balancen frelses her af den udmærkede frugtsyre, der ligger under den solide sødme. Indbydende, læskende og letdrikkelig vin med masser af charme.
88 | 225,00 – 180,00 v/6 fl Bichel

Vinbladets kommentarer: Masser af råstyrke til en frokost med mange forskellige serveringer. Man kunne let fristes til at kalde den for en skovtursvin, selv om vinen formår ganske meget andet. En umiddelbar pleaser på ganske højt kvalitetsniveau. Oplagt til en familiefest, hvor man gerne vil servere en kvalitetsvin, som alle vil sætte pris på.
Målgruppe: Vinen er umiddelbar og uhøjtidelig pleaser på ganske højt kvalitetsniveau og den appellerer bredt. En topcharmerende aperitif.
Noter fra Bichel: Super-charmerende vin med helt klassisk Alsace-frugtighed. Blomstrende, men ikke overdrevent aromatisk i duften. Flot balance mellem fylde og friskhed. Saftig, læskende og sommerlig.

LE POTAZZINE 2021, TENUTA LE POTAZZINE, DOC ROSSO DI MONTALCINO

Le Potazzine er et lille familiefirma, der begyndte at producere vin i slutningen af halvfemserne. Navnet hentyder til livlige småfugle, og det er også kælenavnet for de to døtre, der blev født omkring grundlæggelsen af ejendommen. Gigliola Giannetti er indfødt i Montalcino. Hun startede sin karriere i vinverdenen hos Biondi Santi – den mest ikoniske og den originale producent af Brunello di Montalcino. Hun driver også en restaurant i byen og har arbejdet for Brunello-konsortiet, inden hun købte de højtbeliggende marker, der i dag leverer druer til le Potazzines vin. Der dyrkes økologisk, dog uden certificering, og vinifikationen foregår naturligt med brug af druernes egen gær. Vinifikation og lagring foregår på stål og store fade af slovensk eg. Vinifikations-rummet ligger på ejendommen, og lagringskælderen ligger lige under vinifikations-rummet, så al vinen kan flyttes med tyngdekraften uden brug af pumper. Der dyrkes vin på fem hektar, fordelt på to enkeltmarker. Le Prata er sydøst-vendt og på tre hektar i cirka 500 meters højde, og den ligger lige uden for døren ved vingården. La Torre er en sydvestvendt mark beliggende i den sydlige del af Montalcino i en højde af cirka 320 meter.

Potazzine 2021, Tenuta le Potazzine, DOC Rosso di Montalcino, Italien – 15 pct.

Mørk, tobakket og helt ung blommefrugt med autentisk druekarakter. Elegant fadpræg med fornem mineralitet, et områdetypisk helhedspræg og med kultiveret aromaprofil. Rig, velsammensat, delikat og fornem mundfrugt med betydelig styrke og aromarigdom. Givende og lettilgængelig allerede i dag og med pæn, lille kultiveret bærsødme. Pottazine er en velstruktureret vin med godt doseret og fuldmoden tannin med betydelig styrke.
93 | 395,00 – 325,00 v/6 fl Bichel

Vinbladets kommentarer: Her er en Rosso, der rent smags- og kvalitetsmæssigt sagtens kunne være en fuldblods Brunello. Heldigvis er prisen ”a la Rosso”, hvad der gør denne elegante vin til et glimrende køb. Det er en helt igennem områdetypisk  vin, hvor alt fungerer optimalt i dag og sikkert også med glimrende fremtidsmuligheder.
Målgruppe: Alle Brunello-entusiaster burde være interesseret i denne Rosso, der er en Brunello Look-Alike på flot kvalitetsniveau, og den levererr den ægte Brunello-vare til en pris, der ville være i den lavere end af Brunello-spektret.
Noter fra Bichel: Den eneste drue i denne vin er Sangiovese Grosso og alle marker ligger inden for Brunello-appellationen. Arbejdet i mark og kælder sker så naturnært som muligt, og der satses på at give vinen et gennemført friskt udtryk. Dette er Sangiovese i sin reneste og mest elegante version. Der er egentlig tale om deklasseret Brunello, da det først afgøres efter nogle måneders lagring, hvilke fade der skal blive til Rosso og hvilke til Brunello. Gæringen har strukket sig over 28-30 dage, og efterfølgende er vinen lagret 8-10 måneder i store, brugte fade af slovensk eg. Til sidst får den 4-6 måneder på flaske, inden vine sendes på markedet.

RASCUNHO 2021, 100 PCT. ALBARINHO, HVIDVIN, QUINTA DE SANTIAGO

Quinta de Santiago har været i Santiago-familiens eje i mere end 100 år, og gården har det meste af tiden været drevet som blandet landbrug, hvor den del af druehøsten, man ikke selv skulle bruge, blev solgt fra. Bedstemor Mariazinha havde dog et særligt ømt punkt for vindyrkning og vinfremstilling, og hun kunne se, at der var gode muligheder på gården. 86 år gammel overtalte hun familien til mere eller mindre at opgive deres karrierejobs og komme hjem på gården for at lave vin af høj kvalitet. Første årgang var i 2012, og i dag er det barnebarnet Joana – der ellers er uddannet jurist – der har grebet faklen og arbejder med druer og vin. Vinen er lavet på 100 procent Alvarinho. Druerne er høstet i hånden relativt tidligt i modningsforløbet for at bevare en frisk syre. Hele klaser macererer i 24 timer, presses let og gæres efterfølgende. Modnet sur lie i 6-12 måneder på brugte egetræsfade. Ingen klaring, filtrering eller svovltilsætning af mosten.

Rascunho 2021, 100 pct. Albarinho, hvidvin, Quinta de Santiago, Moncao, Portugal – 12.5 pct.  – indpakket i papir

Ung, frisk og kølig frugtnæse med nydelig renhed og pæn mineralitet. Kultiveret parfumeret og med glimrende frugtstruktur. Flot og autentisk Albarinho-udtryk med masser af umiddelbar charme. Medium styrke og udtalt finesse. Solid og dygtigt sammensat mundfrugt med samme friskhed og aromabillede som i næsen og med masser af kultiveret mundfylde. Charmerende lille sødme, der underbygges på bedste vis af den friske syre. Aromatisk rig, vellykket, charmerende og lettilgængelig.
91 | 225,00 – 180,00 v/2 fl Bichel

Vinbladets kommentarer: En bredt anvendelig madvin, der passer fornemt til de klassiske hvidvinsretter af medium styrke. Sympatisk og lettilgængelig og med betragtelig længde i eftersmagen. Målgruppe: Vinen giver associationer til Loire af høj klasse. Her får man dog en helt igennem kultiveret oplevelse af Albarinho, der i denne inkarnation sagtens kan følge med selv de mere kostbare Sauvignon Blanc vine fra Loire.
Noter fra Bichel: Her en vin i en lidt eksperimenterende stil med fenolisk bid og personlighed.

GRILLOS CANTORES 2020, ALTA CHARCAPOAL, CABERNET SAUVIGNON, CLOS DES FOUS

For ikke mange år siden udgjorde chilensk vin en meget stor del af omsætningen, men i dag sælger specialbutikkerne meget begrænsede mængder Chilevin, der dog fortsat er hyppige gæster i supermarkedet. Chile har konsekvent leveret sikker kvalitet til lave priser, og landet blev en magtfaktor i den internationale vinhandel. Problemet var dog, at de fleste vinhuse med tiden lavede en lidt for ensartet og genkendelig kvalitet. Chilevin blev ofte rigeligt kedelig og alt for forudsigelig at drikke. Betalte man lidt mere, fik man dog større intensitet og bedre kompleksitet, men det var oftest blot mere af det samme. I dag eksperimenteres der dog på livet løs i Chile, men i supermarkedernes udvalg finder man stadig de samme metervarevine. Vælger man i stedet at lede i specialhandlen, kan man derimod gøre interessante fund. Clos des Fous er et resultat af fire venners vision om noget helt nyt fra Chile. Med Pedro Parra i spidsen – han er i dag en af Chilensk vins mest indflydelsesrige personer – udforskes der nye og mere ekstreme terroirs, der gør op med landets vin-image som forudsigelige og upersonlige. Denne nye vinmarksguru i form af Pedro Parra kaldes ofte for “Dr. Terroir” – et navn, han dog selv frabeder sig. Med en Ph.d. i terroir fra Institute Agronomique Nationale i Paris er han den eneste terroir-specialist, der arbejder uden for Frankrig, og han har haft en enorm indflydelse på kvalitetsudviklingen i Chile…

Grillos Cantores 2020, Alta Charcapoal, Cabernet Sauvignon, Clos des Fous, Chile – 13.5 pct.

Mørk, lettere blækket frugt i bedste Bordeauxstil tilsat et touch grafit og krydret med lidt grønne urter og med et lettere animalskpræg. God mineralitet og et let røgpræg, der sikkert er affødt af ristede egefade. Saftig vin med tæt og velbygget mundfrugt, fuldmodne tanniner og et velkrydret helhedsindtryk. Frugtrig og let sødmefuld vin, der er blød og lettilgængelig og umiddelbart charmerende.
90 | 160,00 -120,00 v/2 fl Bichel

Vinbladets kommentarer: En tiltalende vin med et klart oversøisk præg og en autentisk omend chilensk tolkning af Cabernet Sauvignon. Det er en helt igennem sympatisk vin, der fortæller meget om, hvor langt Chile i dag er nået i jagten på landets egen unikke vinidentitet. Målgruppe: Dette er en vin, der appellerer bredt, så skal der være fest, så er denne vin et glimrende og prisfornuftigt valg. Grillos Cantores vil glæde selv de mere uerfarne vindrikkere og samtidig sørge for at de erfarne vinentusiaster også får en god oplevelse. Hertil kommer, at vinen er prissat attraktivt, og at den rent gastronomisk fungerer i mange sammenhænge, hvor man ellers ville vælge en billig Bordeaux. Man er dog langt bedre tjent med Grillos Cantores fra Clos de Fous.
Noter fra Bichel: Vinen er lavet på 100 procent Cabernet Sauvignon fra Alto Cachapoal. Jordbunden er en gruset og kalkholdig gammel flodbund fra gletsjerfloden Cachapoal. Der er brugt 100 procent afstilkning, koldmaceration og gæring på cement uden tilsætning af gær. Vinen er lagret på cement og med brug af en beskeden mængde gamle egefade.

LAS TINAJAS DE GREGORY PEREZ 2020, ORANGEVIN

Vinen kommer fra Bierzo, der ligger i den nordvestlige del af Spanien. Interessen for Bierzo er stigende, og som vinregion ser det lovende ud. Områdets lokale druesorter er af høj kvalitet, og de bedste vinmarker er perfekte til a kunne levere mineralske vine med solid karakter. Bierzo er en forholdsvis ny appellation, der blev klassificeret i 1989 i det nordvestlige Spanien vest for Toro og Ribera del Duero. Klimaet er en blanding af det kølige og atlantiske og så det mere kontinentale klima. Orangevinen Las Tinajas de Gregory Perez kommer fra en af Bierzos dygtigste producenter, der har fået imponerende anmeldelser fra både The Wine Advocate og Tim Atkins. Den er lavet på 100 procent Godello fra gamle vinstokke og fra marker beliggende i 600 meters højde. Rent teknisk er orangevin lavet på most fra grønne druer, der er vinificeret som rødvin, da skallerne ligger med mosten under gæring, så der også her ekstraheres tannin og farvestof. Ofte er denne type vin lavet i en let oxideret stil, og oxidering af fenolerne øger den orange farve. Druerne kommer fra to marker: Espanillo, der har skifer i jordbunden, mens den anden mark los Quilos har grus.

Las Tinajas har fået navn efter de lerkrukker, vinen er vinificeret og lagret i. Tinajas adskiller sig fra de velkendte amforaer ved at have en mere rund og pæreformet krop, bred munding og ingen spids bund, så de kan stå oprejst. Tinajas er ofte langt større end amforaer. En del af klaserne kommes hele i lerkrukkerne, mens en anden del afstilkes og knuses. Vinen gærer og lagrer herefter 70 dage med skaller og stilke, hvorefter den presses og lagrer yderligere seks måneder på Tinajas.

Las Tinajas de Gregory Perez 2020, 10 måneder på lerkar, orangevin, Vinedos Mengoba, Spanien – 13 pct

Elegant ravfarvet. Dybt personlig aromaprofil med diskret sødmefuld floralitet og et minimalt touch Sherry. Krydret med roser og bitterstoffer og med god styrke og nydelig finesse. Subtil, personlig og veldimensioneret. Smag med kølig styrke, læssevis af frugttæthed og med solidt og velvalgt tanninsvirp. Flot syre og med fornem rygrad.
92 | 469,00 -175,00 v/3 fl Bichel

Vinbladets kommentarer: Las Tinajas er en decideret madvin med masser af råstyrke, og den besidder en ganske mørk frugttype med en lykkelig blanding af hvidvins-præg og rødvinspræg. Dette – sammen med det veldimensionerede tanninpræg – gør den til en bredt anvendelig madvin med diskret lille sødme. Vinens sammensatte karakter kombineret med dens betydelig kompleksitet, giver den fine evner til at kunne ledsage et måltid med mange forskellige retter. Målgruppe: Her kan både nybegyndere og de mere erfaren orangevinsdrikkere være med, da vinen er en diskret og ligetil udgave af denne lidt alternative vintype. Hvis man interesserer sig for at kombinere vin med mad, så begge dele nyder godt af sammensætningen, så er denne vin et glimrende valg.
Noter fra Bichel: Orangevin er åbenbart ikke slået helt igennem hos den almindelige vindrikker, selv om det er genialt til mad. Orangevinen kan med sine mange facetter løse de samme opgaver, som normalt er overladt til kraftige hvidvine og de lettere rødvine.

DÃO VINHAS VELHAS 2020, RØDVIN, ANTONIO MADEIRA

Dão er en klassisk vinregion i Portugal med et enormt og ofte uudnyttet kvalitetspotentiale. Under Phylloxera-krisen, hvor der stort set ikke kunne laves vin i nogle af Frankrigs vigtigste vindistrikter, blev Dão i Paris kaldt for sydens Bourgogne. Årsdagen var, at mange mente, at man i Dão ofte kunne finde vine med den elegance, mineralitet og stærke karakter, som Bourgogne er kendt og elsket for. Dão er beliggende lige syd for Douro-regionen og er lukket inde bag bjergkæder af granit. Regionen har varme somre og våde vintre, og jordbunden er generelt granitholdig og veldrænet. I det meste af anden halvdel af det 20. århundrede havde 10 kooperativer i Dão-regionen monopol på al handel med druer i området. Disse kooperativer havde dog dårligt udstyr og lave hygiejniske standarder, så vinkvaliteten var generelt lav. Området er med få undtagelser aldrig rigtig kommet sig over denne periode. Det mangeårige ry for ofte at lave ligegyldig vin, tager det lang tid at ændre. I nyere tid har man koncentreret sig om kvalitetsdruerne Tinta Roriz (tempranillo) og Alfrocheiro Preto, men området rummer et væld af indfødte og ofte sjældne druesorter. Antonio Madeira er en ung franskmand med portugisiske aner, og han har sat sig for at genoplive traditionen med at lave field blends fra de bedste marker. Sin første vin lavede han fra en mark, der ikke havde været bearbejdet i tre år. Antonio brugte to år på at få den reetableret og sendte sin første vin på markedet i 2011.

Dão Vinhas Velhas 2020, rødvin, Antonio Madeira, Dão Serra de Estrela, Portugal – 13.5 pct

Næse med mørk, fuldmoden brombærfrugt, der er krydret med et touch honning og et afdæmpet skud egetræ. Lettilgængelig og umiddelbart charmerende. Solid styrke og pæn detaljerigdom. Afrundet og harmonisk duft, hvor egetræet for alvor kommer til sin ret. Smag med frisk, saftig og supermørk bærfrugt med god friskhed og lidt rigelig med sødme og med en venlig og ligetil tanninstruktur.
89 | 325,00 – 275,00 v/2 fl Bichel

Vinbladets kommentarer: Dão Vinhas Velhas 2020 er en absolut personlig vin, der er grænsende til det poppede – om end på den gode måde. Den er letdrikkelig og charmerende og skåret efter et næsten oversøisk paradigme med fine, fuldmodne tanniner, hvad der ellers en sjældenhed i vine fra Dão. Målgruppe: Hvis man gerne vil opleve, hvor langt Dão er nået i dag med at fremstille vin af høj klasse, så er dette en glimrende referencevin, hvad der da også afspejler sig i prisen, der er ganske høj området taget i betragtning.
Noter fra Bichel: Lavet på et blend af Jaen (Mencia), Baga, Tinta Amarela (Trincadeira) og cirka 20 andre sorter fra 50-100 gamle vinstokke fra en granitdomineret mark beliggende 450 meter over havet. Vinen er dyrket økologisk, høstet i hånden og vinificeret med naturlig gæring i åbne kar. Den er modnet på brugte fade af forskellig størrelse og i ståltank i 18 måneder. Der er kun brugt små mængder svovl ved flaskningen.

DÃO VINHAS VELHAS 2021, HVIDVIN, ANTONIO MADEIRA

Antonio Madeira er en ung franskmand med portugisiske aner, og han har sat sig for at genoplive traditionen med at lave field blends fra de bedste marker.  Markerne er beliggende i underregionen Serra de Estrela, der ligger ved foden af Portugals højeste bjergkæde. Serra de Estrela med de højtbeliggende vinmarker er den underregion i Dão, der har det største kvalitetspotentiale, og det er da også her, man finder de mest seriøse producenter.

Dão Vinhas Velhas 2021, Hvidvin, Antonio Madeira, Dão Serra de Estrela, Portugal – 12 pct

Sprød, mineralsk nøddenæse med markant og kultiveret træpræg krydret med vaniljetoner og lidt skovbundspræg. Lettere røget, krydret og med bred, sammensat frugt og afdæmpet syre. Rank smag med flot kølig struktur, og fed, og tæt mundfrugt med betydelig fylde.
88 | 295,00 – 245,00 v/2 fl Bichel

Vinbladets kommentarer: Giv denne vin lang tid i glasset eller dekanter den, hvad der er endnu bedre. Det gør en markant forskel på både duft og smag. Vinen blev faktisk bedre og bedre over de tre dage, hvor den blev gensmagt. Det er en solid madvin, der også fungerer fint til lyse kødretter Målgruppe: En vin for de viderekommende. Den er lidt af en særling, som det tager tid at lære af kende, men det er indsatsen værd.
Noter fra Bichel: Vinen er lavet på en blanding af druerne Siria, Fernão Pires, Bical, Arinto, Cerceal og op mod 20 andre sorter. Alt markarbejde foregår i hånden, og druerne er vinificeret naturligt med spontan gæring, modnet hovedsageligt på stål plus en smule på gamle fade. Vinen er flasket uden filtrering og blot med en anelse svovl. Druerne kommer fra en parcel med 50-120 år gamle vinstokke, der vokser i granitholdig og meget veldrænet jord.

Oversigt over Bichels skjulte vinperler

Ried Neusatz 2021, Hvidvin, Kollwentz, Burgenland, Østrig
Marsannay 2022, Les Champs des Perdix, Domaine Derey, AOC Marsannay
Edelzwicker 2023, Hvidvin, Albert Boxler, Alsace
Le Potazzine 2021, Tenuta le Potazzine, DOC Rosso di Montalcino, Italien
Rascunho 2021, 100 pct. Albarinho, hvidvin, Quinta de Santiago, Moncao, Portugal
Grillos Cantores 2020, Alta Charcapoal, Cabernet Sauvignon, Clos des Fous, Chile
Las Tinajas de Gregory Perez 2020, 10 måneder på lerkrukker, ramfora, Orangevin, Vinedos Mengoba, Spanien
Dão Vinhas Velhas 2020, rødvin, Antonio Madeira, Dão Serra de Estrela, Portugal
Dão Vinhas Velhas 2021, Hvidvin, Antonio Madeira, Dão Serra de Estrela, Portugal