Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Australien i DK

Den danske købmand, Flemming Nielsen, og den australske hjernekirurg, Ray Nadeson, har een ting til fælles: deres passion for vin. Nadeson opgav sin karriere som kirurg for at blive vinbonde. Hans kone Maree Collis, der var forsker gjorde det samme, og de grundlagde i 1996 vineriet Lethbridge Wines. Flemming Nielsen, der er vinchef i SuperBrugsen i Fensmark ved Næstved tog for fire år siden initiativ til Fenswine, som er Fensmark Brugsforenings eget vinimportfirma, hvis vine sælges i butikken og i FensWines webshop.

Via vinvenner kom Nielsen i kontakt med Nadeson, og både manden og hans vine var så tiltalende, at de måtte med på FensWines salgsliste. Det har de nu været i flere år, men da Nadeson i forvejen eksporterer til 12 lande og der ikke er store mængder at få,  mener Flemming Nielsen hans vine er mere oplagte i restaurant-regi og har videregivet forhandlingen til en ny dansk firma-konstellation, der endnu ikke vil give sig til kende officielt. På indledningsbilledet er det Flemming Nielsen til venstre og Nadeson til højre.

Jacob Ruby fra Propperiet ved Wine Australias “Denmark Annual Tasting” den 4. oktober på Nationalmuseet. I hans sortiment kunne man smage vine fra Frankland Estate, Massena og to skønne dessertvine fra Chambers Rosewood Vineyards, en Rutherglen Muscat til 139,00 og en Old Vine Muscat til 249,00 v/3 fl.

Massena & Propperiet

Da Dan Standish & Jaysen Collins startede Massena Vineyards i 2000 var det med en målsætning om at skille sig ud fra den typiske mængde af Cabernet Sauvignon og Chardonnay udbydere. Ydermere ville de tilføre Barossa noget nyt og plantede 5 ha med Durif (Petit Sirah) og Cinsault. De havde også et andet benspænd, de ville leve op til. Det gik ud på, at de kun ville opkøbe druer fra minimum 40 år gamle vinstokke for på den måde at sikre sig et vist kvalitetsniveau i udgangspunktet.

Massena Vineyards var fra starten et fritids-projekt. Men efterhånden som forretningen udviklede sig blev det nødvendigt for Dan Standish & Jaysen Collins, at blive fuldtids-vinbønder. Produktionen foregik i starten i lånte lokaler hos forskellige vinhuse, men i 2007 lejede de sig ind i det der før var hjemsted for vinhuset Torbreck. I 2015 overtog Jaysen Collins Massena selvom han var den, der oprindelig ikke var vinmager. Han havde læst på handelshøjskolen før han gjorde sin entre i vinverdenen som bogholder på St Hallett Wines i Barossa. Herfra tog han i 1998 på en rundrejse til USA og Europa, hvor han arbejdede i  kældrene på forskellige vingårde. Tilbage i Australien fik han job hos Taylors Wines i Clare Valley og blev i 1999 daglig leder af Turkey Flat Vineyards. På ”Wine Australia 2017” kunne man hos den danske importør Jacob Ruby fra Propperiet smage tre af hans meget elegante og velafbalancerede vine: 2016 Surly Muse, Viognier Massena Vineyards (199,00 v/3 fl) – 2014 Moonlight Run Massena Vineyards (279,00 v/3 fl) og 2015 Eleventh Hour, Shiraz Massena Vineyards (399,00 v/3 fl).

Frederik Kreutzer med sit udvalg af 8 vine fra Soumah i Yarra Valley.

Otto Suenson & Soumah

Soumah (en forkortelse af “South of Maroondah Highway”) har sit vinery i Warramate Hills i det sydøstlige Australiens Yarra Valley. Soumah er et familieejet firma ledet af Brett Butcher med Scott McCarthy som chefvinmager. Scott McCarthy startede sin karriere hos Yalumba i 1989, men har også arbejdet for Oakville Ranch i Napa, Jacques Lurton i Loire og Rapaura i Malborough.

Scott McCarthy var ansvarlig for byggeriet af et nyt vineri i 2005, og har siden været med til at udvikle sortimentet, der i dag, blandt andet, tæller de  økologisk certificerede vine Frederik Kreutzer nu sælger hos Otto Suenson . Otte forskellige enkeltdruevine lavet på: Savarro, Pinot Grigio, Nebbiolo, Brachetto (Pink Sparkling) Pinot Noir, Chardonnay, Shiraz og Viognier. Alle til priser mellem 129,00 og 159,00. Rigtig gode australske køb.

Mange andre danske importører var i dagens anledning mødt op for at præsentere deres bud på gode australske køb. Blandt dem Amka, der gav smagsprøver på vine fra: Angove Family Winemakers. Arnakke Vinimport med: Leconfield og Richard Hamilton. Downunderwines med: Allandale, Evans & Tate, McGuigan, McWilliams, Mount Pleasant, Nepenthe, Schild Estate og Tempus Two. Erik Sørensen Vin: d’Arenberg. Fejø Vin: Watson Family Wines og Woodlands Wines. Fens Wine: Route Du Van. Pernod Ricard Denmark: Jacob’s Creek. Skerning Vinimport: Paulett Wines. Taster Wine: Thorn-Clarke Wines. The cellar Door: Fleurieu Hill Vineyard, Graham Stevens Wines og Gully Winds Wine. Ja, der er rigeligt at gå i gang med til de mørke vinteraftener.

Australien har 2.500 producenter i 65 forskellige vinregioner og mere end 100 forskellige druesorter. Kreativiteten er stor, der eksperimenteres med druesorter, blends og det er muligt lovgivningsmæssigt – en stor frihed i forhold til de klassificerede vindistriker i Europa. Alle stilarter er at finde, også de klassiske ”højhusvine” a la Penfolds, så store mægtige, flotte og dominerende, at de kan stå for sig selv. For os der gerne vil nyde vinen til mad viste Wine of Australias årlige smagning i København, at der også er mange vine, som er mere kølige, frugtdominerede og elegante. Både økologiske og bæredygtige. Nogle af dem omtalt her for oven. Så når det gælder australsk vin er der ingen tvivl, der er både højhuse og fint afdæmpede bebyggelser.

På vej mod Danmark – måske…

Steven Worley, med sin The Hairy Arm Heathcote Nebbiolo 2013, som han gerne ville finde en dansk importør til.
Efter sin universitetsuddannelse tog Hamish Macgowan op til det nordlige Australien for at drive kvæg, inspirationen til den Angus The Bull, han her står med, hans varemærke og eneste vin. ”Så enkelt” som han siger, det er blot at finde det perfekte vinmatch til den røde bøf. Før Angus vinen blev til i hjemlandet Australien arbejdede han for en vinkøbmand i England, som vinmager i Bordeaux og leder af en vingård i Moldova. I 2003 etablerede han sit Aberdeen Wine Company og har siden udelukkende solgt 1 vin – DEN, der passer til rødt kød. Er du til Angus The Bull kan Hamish Macgowan kontaktes via Birthe Jensen – mail@birthejensen.com
Den australske ambassadør i Danmark, Mary Ellen Miller, bød sine australske vin-landsmænd velkommen. Her er det Mark Davidson, der var kommet til København for at lede en Masterclass om “Sustainable Australia”. Et af temaerne var nye druesorter og smagning af vine lavet på Fiano, Touriga National og Graciano.