Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Araujo på Wheeler Farms

Alting går hurtigt i Californien. Tankegangen er helt anderledes end i Europa, hvor et vinslot eller et domæne udspringer fra den jord, de vinmarker, man ejer. I Californien er det mere navnet, ejeren og vinmageren, der betyder noget. Man kan starte med visioner om at lave en topvin fra dag ét, bare man er villig til at betale nok for druerne. Sådan blev Wheeler Farms til. Et nyt projekt, der kombinerer visionen om, fra dag ét, at lave topvine. En historie om en familie, der gennem årtier lavede en af Napa Valleys bedste vine på Araujo.

Fra missiondruer til forbudstid

I 1880 forærede regeringen folk der ville dyrke jorden store arealer. Matthew Vann var én af dem. Han købte stiklinger af John Patchett og plantede sin første vinmark. John Patchett lavede vin på missionsdruer fra spanske vinstokke.  Vinen blev brugt som nadvervin, enten bordvin eller forstærket vin. Matthew Vann solgte i 1871 en del af sin vinmark til Charles Wheeler, der i 1880 byggede sin vingård tæt på jernbanen, så både vinen og hans brandy let kunne distribueres. 1894 udvidede Charles Wheelers søn vingården, der nu var på 40 hektar plantet med vinstokke og frugttræer. Under forbudstiden, der startede i 1919 blev alle vinstokke fjernet.

Bart og Daphne Araujo

Snehvide blev vækket

Vingården, der lå et andet sted end Wheeler i dag, eksisterer ikke længere, og det var kun 4,4 hektar og navnet, som Bart og Daphne Araujo købte sammen med andre investorer i 2014. Ejeren var Kohala Investments, et japansk firma, der havde købt Wheeler i 2009 af tipoldebarnet Charles Wheeler. Japanerne opgav at bygge en vingård efter tsunamien, i Japan, i 2011.

Bart og Daphne Araujo grundlagde Araujo Estate i 1990, og deres biodynamiske Araujo-vin blev en efterspurgt kultvin. I 2013 solgte de Araujo Estate til François Pinault, en af Frankrigs rigeste mænd, der også ejer Château Latour, 1. Grand Cru Classé i Pauillac. Efter købet blev Araujo Estate til Eisele Vineyard i 2016.

Bart og Daphne Araujos nye vinprojekt efter salget af Araujo Estate i 2013. De laver deres nye Accendo Cellars vine på druer opkøbt i Napa Valley fra parceller i Oakville og Yountville.

Allerede samme år skabte de det nye brand Accendo Cellars. Det første man gjorde med Wheeler Farms og de 4,4 hektar land, var, i 2016, at plante 2,8 hektar med Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc og bygge det helt nye, topmoderne vineri i to etager med en underjordisk kælder til alle fadene. “Ingenting eksisterede her. Alt blev bygger op i løbet af 18 måneder”, fortæller Jaime Araujo, mens hun viser rundt. Vineriet har en stor overkapacitet så andre producenter som Bella Oaks, Impensata, Kinsman Eades og Vice Verca, også kan lave deres vin her. Araujo-familien laver deres egne to brands, Trois Noix og Accendo Cellars, på Wheeler Farms.

I Californien er turistindustrien en stor del af en vingårds omsætning og marketing. Så det var vigtigt at få tilladelse til, at turister kunne besøge Wheeler Farms i små grupper. Alt var med i den overordnede planlægning.

“Min familie har lavet vine i verdensklasse, i Napa Valley, i over 25 år, først på Araujo Estate og nu på Accendo Cellars. Men da jeg vendte tilbage til Napa Valley for at blive vinbonde, vidste jeg, at jeg ville skabe en vin, der ville afspejle min personlighed, og det, jeg elskede mest ved vin: mennesker og samvær,” fortæller Jaime Araujo mens vi smager på hendes egne “Trois Noix”-vine, der på fransk betyder “tre nødder.” Navnet er hendes hyldest til den næste generation af Araujos, og hendes kærlighed til det franske.

Jaime Araujo har boet og arbejdet i England og i Frankrig, og da hun kom tilbage til Napa i 2016, var hun entreprenøren, der sammen med forældrene fik det hele til at ske. På rekordtid skabte de deres egen biodynamiske have med krydderurter i højbede, frugttræer og en lund af gamle frugttræer, som Jaimes far købte af en ven. Man laver nu sin egen olivenolie i meget små mængder. Bier og høns er også en del det, man næsten kan beskrive som en bondegård. Samtidig med opførelsen af vineriet lavede man også et smagerum til turister med eget køkken, hvor grøntsager og krydderurter indgår fra egen avl.

Druerne fra de 2,6 hektar vinmarker man selv har plantet, er slet ikke nok. Man samarbejder med andre vinbønder, lejer vinmarker, køber de bedste druer. Alle druer høstes med hånden, man starter fra midnat til klokken 03.00 om morgenen i lyset af store projektøre fra en traktor. Uden familiens lokalkendskab med køb af det bedste af det bedste havde det ikke været muligt at producere så flotte vine på rekordtid.

Jaime Araujo laver sine Trois Noix vine på druer hun køber fra forskellige områder i Napa Valley: Oak Knoll District, Yountville, Oakville, Rutherford og Diamond Mountain District.

SMAGNING

Trois Noix Chardonny 2019

Ren duft, kompleks, fin nøddeagtig tone, fersken, lime, fin røget tone. Elegant smag, cremet og sprød, meget præcis, lang, ren eftersmag. 92 | Trois Noix Wines

Trois Noix  Sauvignon Blanc 2019

Eksotisk, elegant duft, let krydret, fersken, citrus, lime, røget tone fra fad. Rig smag, cremet, lækker med lang eftersmag, cremet og frisk. 91 | Trois Noix Wines

Trois Noix Noisettte Cuvée 2018

Moden duft, solbær, let frisk, mintet tone, røget, fine nuancer, ren og samtidig kompleks vin. Silkeblød smag, meget elegant, moden tannin og lang, luftig eftersmag.
93 | Trois Noix Wines

Accendo Cellars Napa Valley Sauvignon Blanc 2020

Meget elegant duft, nye fade, fin krydret tone, limeagtig, fersken, meget fin frugt med hvide blomster. Utrolig lækker, cremet, fyldig og lang eftersmag med forfinet frugt og hvide blomster.
93 | Accendo Cellars

Accendo Cellars Napa Valley Laurea Cabernet Sauvignon 2019

Solbær- og kirsebærduft med blyanstift, fine nuancer fra fad, moden og frisk. Fyldig smag, markeret tannin, en del tør frugt og lang eftersmag med modne bær.
93 | Accendo Cellars

Accendo Cellars Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018

Tæt duft, modne solbær, blyantstift, parfumeret, frisk, med fine nuancer fra fad. Stor, rig, elegant, modne bær og lang, rig eftersmag. 96 | Accendo Cellars

Accendo og Trois Noix forhandles p.t. ikke i Danmark