Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Årgang 2022 i Bordeaux

- første høstdag på Château Kirwan

Jeg har aldrig oplevet noget lignende i Bordeaux. Store træer, buske der er gået ud, skove med en undervegetation, helt brun. Fyrretræer som visne juletræer, ”den 2. januar”, der for længst skulle have været båret ud. En gnist, en vestenvind, et bål, et flammehav, der på et splitsekund antænder et område på størrelse med Lolland.

Og nætterne, to måneder med varme nætter i Bordeaux, akkumuleret varme, i sandsten udvundet i tidernes morgen fra kolde, underjordiske stenbrud i Saint-Émilion. Og myggene, summende over det hvide lagen, som dækker den urolige krop, der blot akkumulerer endnu mere varme, afløst af morgendagens første kølige brise, og med den, en ro, der med det samme forstyrres af skraldemændene, der afhenter råddent affald og fluer i en by, der i sommerens varme aldrig falder til ro.

Drueklaser årgang 2022 på Château Kirwan – gamle vinstokke der strutter af sundhed

Og så vidunderet, det vinøse grønne hav, af vinstokke der aldrig giver op, der formår, via deres dybe rødder, at finde den kraft og saft, i grene, i blade, i drueklaser og druer, der strutter af sol, af koncentration, af tykt, tykt skind, der venter og venter, på den regn, der nærmest kun kom, i form af hagl, der store, som tennisbolde, smadrede ruder, biler og for de uheldige og nu ulykkelige vinbønder, årets høst. Indtrykkene kommer fra en uge i Bordeaux for 10 dage siden, en uge med denne sitrende fornemmelse af stilhed før storm.

Første høstdag på Château Kirwan – 5. september 2022 – det er østeuropæer, der plukker

Stormen, den vinøse storm, vinhøsten er nu i gang, og for en gang skyld håber vinbønderne ikke på mere sol, men på mere regn. Årgangen bliver stor, i kvalitet, men lille i kvantitet. Mange af de unge vinstokke måtte give op, tørken og varmen var for stor. Men de gamle vinstokke har frembragt flotte drueklaser med meget små druer. Det er fløden der giver smør på bordet. Den er der ikke i år, hverken i Bourgogne, i Bordeaux eller andre steder i Europa. Det er med vin som med fly, rejser, med restauranter, med forlystelser, teater eller biograf. Det er de sidste solgte pladser, der giver overskuddet på en forestilling.

Kirwans direktør Philippe Delfaut tager i mod årets første druer den 5. september
Første sortering er færdig, drueklaser løftes op for at blive afstilket
Anden sortering af druer, her fra de unge vinstokke. Ser ikke så tosset ud endda
Alting foregår i dag med tyngdekraften, ingen pumper på Kirwan. Når karet er fyldt løftes det med kran op over gæringstanken og tømmes i tanken
En helt unik vinkælder, i arkitektur, i form. Bemærk alle de æggeformede gæringstanke, der med deres størrelse gør det muligt at gære parcel for parcel og dermed opnå en helt anden præcision i vinen. Formen skaber et helt naturlig flow i den gærende most. Årgang 2015 var den første årgang lavet i de nye tanke på Kirwan
En af fadkældrene på Kirwan Snart bliver den fyldt med årgang 2022

Årgang 2022 tegner til at blive meget stor, i koncentration, spørgsmålet er nu, om vinbonden kan finde balancen, eller den koncentrerede druesaft omgivet af “læderhud” i form af drueskind, selv kan finde balancen. Jeg tror det, varmen blokkerede druernes sidste modenhed og dermed også den potentielle alkoholprocent. Jeg spår 2022 bliver en stor årgang, en meget koncentreret årgang, en gemmeårgang og en årgang hvor priserne, netop på grund af det lille udbytte, kan stikke helt af.

Château Kirwan, et 3. Grand Cru Classé i Appellation Margaux. Slottet og parken er et af de smukkeste i Bordeaux
En gennemgribende renovation er færdig, gæsten kan træde ind i hallen, middagen venter lige om hjørnet

Jeg var med på den første høstdag på Château Kirwan. Så de unge vinstokke og deres drueklaser, der led under varmen og på de gamle vinstokke, der struttede af velvære. Smagte sammen med slottets fantastiske direktør Philippe Delfaut årgang 2018, der er et monoment af en vin og spåede, sammen med Philippe, at årgang 2022 vil blive ligeså stor.

Maleriet her hænger i en entre i Kirwans vinkælder. Illustrerer meget fint den globale udvikling i distribution og nydelse af vin. Skål og tillykke med årgang 2022