De skønne bobler i mousserende vine kan frembringes på flere måder. Ved méthode traditionelle skabes der fine bobler ved 2.gæring af tilsat sukker i flasken med basisvin. Champagne, crémant og cava er klassiske eksempler på denne vintype, men kun champagne, der er lavet på basisvin fra Champagne-distriktet, må bruge udtrykket méthode champenoise. Men boblerne kan også skabes på andre måder som f.eks. tryktank (cuvée close) metoden, hvor 2.gæring af basisvinen finder sted i en stor ståltank. Metoden blev opfundet af Eugene Charmat i 1910, og klassiske eksempler er tysk Sekt og italiensk Spumante. Ved sodavands-metoden presses kuldioxid ind i ståltankens basisvin ved et simpelt overtryk med dannelse af store bobler, der hurtigt forlader vinen efter opskænkning. ”Oeil de crapaud”, tudseøjne, er det franske øgenavn for de billigste, mousserende vines primitive bobler, og denne vintype er ikke repræsenteret i nytårsklummen ─ ingen eksempler på tudseøjne nævnt, ingen glemt. De mousserende vines grad af sødme afhænger af deres indhold af restsukker, hvor der blandt Nytårsvinene er eksempler på tre niveauer:
- Brut ─ en tør vin med 0 – 12 g sukker per liter.
- Extra Dry ─ en blid, ikke knastør vin med 12 – 17 g sukker per liter
- Demi-Sec – en halvtør/halvsød vin med 32 – 50 g sukker per liter.
NB! Mousserende vine indeholder luftarten kuldioxid (kultveilte) under tryk. I en flaske champagne er trykket omkring 6 atm. (bar) svarende til trykket i et lastbildæk, mens trykket i en flaske crémant ligger på ca. 3 bar, hvilket er lidt højere end i dækket på din bil. Nogle gange farer proppen af sted i samme sekund, flaskehalsens ståltråd er løsnet, hvilket kommer bag på både vært og gæster. Selv vores lynhurtige blinkrefleks (1/10 sekund) kan intet stille op mod et missil som proppen, der flyver 13-14 m/s og rammer hornhinden med 100 atmosfæres tryk. Serveringstemperaturen spiller en rolle for partialtrykket i flasken og dermed den hastighed, proppen skydes afsted med. Jo lavere temperatur, desto lavere raketfart: 39 km/t ved 6 °C, hvor trykket i champagneflasken er 4 bar, og 54 km/t ved 18 °C, hvor trykket er steget til 8 bar. En champagneprop i øjet kan give en svær, varig synsnedsættelse så følg nogle enkle råd ved åbning af flasken:
- Lad flasken stå i køleskabet til den skal åbnes.
- Hold en hvid stofserviet over proppen mens ståltråden løsnes. Nu er flaske-kanonen ladt og afsikret og klar til skud.
- Med et fast greb om prop og serviet roteres flasken frem og tilbage til proppen løsnes, mens flasken peger væk fra ansigtet i retningen ca. 60° mod loftet og ingen i selskabet er i skudlinjen.
G.H. Mumm Champagne Brut Cordon Rouge, Frankrig
Strågul med gyldent skær og et væld af bobler. Delikat duft af æble, nødder og ingefær. Fyldig og cremet med en harmonisk smag af grape, fersken, æbler og ristet brød. Flot længde med perfekt syrefinale. En ekstraordinært lækker champagne i en frisk og livlig stil, der vil forføre alle, godtfolk som eksperter, uden at sætte sit lys under en skæppe, så det gælder det om at komme til lommerne mens den er på tilbud. (12,5 %).
****** TESTVINDER Årets luksus-nytårsbobler
329,95 kr. Tilbudspris: 1 fl. for 249,95 kr.
Haut-Mouleyre, Crémant De Bordeaux Brut, Frankrig
Grønne glimt og et væld af små bobler i glasset. En skøn duft af æble og lime og en sprudlende mousse introducerer en smagspalet med æbler, hvid stenfrugt og grapefrugt med veldoseret syre i afslutningen. Som ledsager til aftenens royale tv-indslag er denne crémant fra Bordeaux let at drikke, let at holde af og til at betale. (11,5 %).
****** TESTVINDER Årets Nytårsbobler
69,00 kr.
Tilbudspris 27.- 31. dec.: 1 fl. for 49,00 kr.
Joseph Perrier Champagne Demi-Sec, Cuvée Royale, Frankrig
En skøn Cuvée Royale, drukket af dronning Victoria og kong Edward VII, lavet på Pinot Meunier, Pinot Noir og Chardonnay. Strågul med finkornede bobler og en indbydende duft af fersken og æble. Efter en perfekt mousse en smag med en del sødme og toner af gul stenfrugt og luftig brioche; meget harmonisk og med en frisk syre som finale. En imødekommende og bredt anvendelig champagne. (12,0%).
******
299,95 kr.
Tilbudspris 27.- 31. dec.: 1 fl. for 224,24 kr.
Moillard, Crémant De Bourgogne Brut 2022, Frankrig
Strågul med gyldne strejf og masser af bittesmå bobler. Intens duft af æbler, nødder og lime. Frisk smag af æble, brødkrumme og lime med god fylde og længde og en fin syre i afslutningen. En på alle måder tilfredsstillende og bredt anvendelig crémant, der får et ekstra plus af den lave tilbudspris. (12,0%).
******
119,95 kr.
Tilbudspris 27.- 31. dec.: 59,00 kr.
Quadri Prosecco Extra Dry, Prosecco DOC, Italien
Lys med grønt skær, en festlig mousse og meget fine bobler. Indbydende ren og frisk smag af æbler, mandler og citrus med pikant tone af kernebitterhed i afslutningen. Et veloplagt velkomstglas med en drikkevenlig harmoni, der giver lyst til et glas mere og skærper appetitten til nytårsmenuen. (11,0 %).
******
79,95 kr.
Tilbudspris: 1 fl. for 59,95 kr.
Philippe Fourrier Blanc de Noirs Champagne Brut Tradition, Frankrig
Strågul med bittesmå bobler. Delikat duft af æble, abrikos og mandel. Harmonisk smag af fersken, nødder, honningmelon og ristet brød med god smagsfylde og en fin syre. Meget drikkevenlig og bredt anvendelig champagne fra start til slut på årets sidste aften. (12,0 %).
******
Fast lavpris: 169,00 kr.
Freixenet Cordon Negro Brut, Cava, Spanien
Lys i glasset med grønt skær og fine bobler. Indbydende duft af grønne æbler, kvæde og lime. Efter en rig mousse dukker smagen af æbler og grapefugt frem med prikkende bobler og en knivskarp syre. Superfrisk cava der som aperitif vil vække appetitten og få mundvandet til at flyde. Freixenet leverer pålidelig cava-kvalitet. (11,5 %).
******
Fast lavpris: 59,00 kr.