Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

125 års historie og en fødsel


Denne noget anonyme besked var invitationen til en af det største middage jeg nogensinde har deltaget i.

Årsagen var fødslen af 5. Grand Cru Classé slottet, Château Batailleys andenvin: Lions de Batailley og så en 125 års historie med serveringen af årgang 1881, den ældste årgang af gamle flasker som Château Batailley har liggende i sit vinbibliotek, der tæller omkring 200.000 flasker. En blandt mange årgange der lå i kælderen da brødrene, Marcel og Jean-Eugène Borie, købte Château Batailley i 1929.

IMG_2562

Smukt, familiært og samtidig storslået

I 1942 blev ejendommen delt. Marcel Borie beholdt slottet og størstedelen af vinmarkerne og købte i 1947 femten hektar vinmarker fra Château Duhart-Milon. Da han døde i 1961, overtog hans datter og svigersøn slottet. ”The grand old man”, Emile Castéja har været ansvarlig for vinfremstillingen på Château Batailley siden 1945.

Her boede ejeren, den nu 94 årige Emile Castéja sammen med sin hustru, født Borie, indtil for ganske nyligt. Et smukt slot, familiært og samtidig storslået, helt unikt i Bordeaux. En familiehistorie og Bordeaux’ historie portrætteret i malerier og billeder.

55 årgange var det blevet til, og med årgang 2000 overlod han roret til sin søn Philippe Casteja. Slottet har ikke haft nogen andenvin, den vin, der ikke blev brugt til førstevinen, indgik i vinhuset Borie-Manoux’ mærkevin Pauillac Borie. Efter at have smagt alle Borie-Manouxs vine i 2015, en helt forrygende årgang med denne helt unikke balance mellem syre, garvesyre og frugt, blev ganen renset med champagnen Paul Roger 2002 i salonerne på selve slottet.

 

Château Batailley med menu

Kvantespring – fra 2003 til 1881 – årgang 2000 og 1900 serveret til samme ret

”Jeg er chokeret, virkelig chokeret”, siger min gamle ven professor og for nylig afdøde ønolog Denis Dubourdieu, der igennem en lang årrække har rådgivet på alle Castejas ejendomme. Jeg også, er mit svar. Vi står i festteltet med hver sit menukort i hånden, en femretters menu med afsæt i vinene, kreeret af Michel Guérard, der nu er over 80 år gammel og udført af « le traiteur » Humblot.

Men vores shock udspringer ikke af det smukke telt, den stilfulde og afdæmpede borddækning til 90 personer, men mere i de 12 tomme glas der står ved hver kuvert og venter på de vine der skal følge de enkelte retter.Vinene, alle Château Batailley,12 forskellige årgange bliver serveret i en årgangsmæssig uorden der gør, at sjælen springer kvantespring. Vi starter med årgangene 2003, 1982, 1945 og 1904 til første ret, så følger 2010, 2000, 1949 og 1900 og vi afslutter med 2005, 1961, 1929 og 1881.

Jeg har altid været forelsket i Château Batailley, en så silkeblød og vellavet Pauillac, at grænsen, mentalt, flytter sydpå mod Saint-Julien. Men kan en vin, der er så lækker, så balanceret som ung, smage godt som gammel ?Svaret er ja, et rungende ja. I omskreven form med Storm Pe i tankerne : Hvornår smager en Château Batailley bedst : altid.

2003 Flot, moden duft, svesker, solbær, forbavsende friskhed for en 2003, overraskende. Moden og lækker smag, fyldig med blid tannin og moden frugtagtig eftersmag med både sødme og syre. 92

1982 Gammel stil, Cabernet Sauvignon ikke helt moden og derfor solbær og solbærblade med pikant, grøn tone. Udviklet, kompleks med tobak, læder og blød lakrids. Meget frisk og samtidig sødmefuld smag, kælen tannin og lang, sødmefuld eftersmag. 93

1945 Kompleks duft, svesker, læder, orangeskal og kaffe, fyldt med liv. Utrolig lækker tekstur, smidig, cremet med, lang, rig eftersmag, stor vin. 95

1904 Helt utrolig ung i farven. Kompleks duft, moden frugt, kaffe, karamel og tobak. Utrolig luftig struktur, det er ikke tanninen med syren der er skelettet i vinen. Cremet smag og lang eftersmag, frugtagtig med kaffe og en fantastisk syre. 95

2010 Meget ung i forhold til 1904, spændende med disse kvantespring. Moden, tæt frugt, solbær med fine nuancer fra fad. Tæt, rig smag, moden tannin dækket med koncentreret frugtig lang eftersmag. Kan drikkes nu og leve i 100 år. 95

2000 Flot duft, solbær, solbærblade, let røget. Fyldig, moden og samtidig frisk, frugtagtig smag, fyldig med lang, moden og samtidig frisk eftersmag med modne solbær. 94

1949 Magnum Utrolig intens, flot duft, kompleks, yndefuld, modne solbær, kaffe, lakrids og orangeskal holdt sammen i en frisk tone. Eksplosiv i munden, intens, kommer hele vejen rundt og afslutter med lang, lang eftersmag. Philippe Castejas årgang. 100

Château Batailley, glas

1900 Stadig ungdommelig farve, frisk duft, orangeskal, citrus. Utrolig friskhed i smagen, fyldt med liv, meget luftig med lang, luftig eftersmag, igen med syren som det bærende skelet i vinen. 94

2005 Svært med en så ”ung” årgang, der trods alt er 11 år gammel, stor, ulmende frugt, inde i en lukket fase. Virker stadig hård i munden, stor frugt og lang, rig eftersmag, tid! 94

1961 Stadig utroligt liv i vinen, modne solbær, alderens kompleksitet, rank, fyldig og cremet med lang, lang eftersmag med moden frugt med frisk tone. 96

1929 En del flygtig syre, terpentinsk med lille frugt, stadig rank med en herlig syre der afslutter i eftersmagen. 90

Château Batailley, fl

 

1881 Indelukket duft, behøver luft, med iltningen kommer frugten frem, får mere og mere mintet karakter. Vibrerende, fyldt med energi, slank, rank og frisk. Hvilket punktum, 125 år, dét hele festen handlede om. Uden for enhver bedømmelse.